Hrvatima najbolji naucnik Srbin Nikola Tesla, najbolji kosarkas svih vremena Srbin Dražen Petrovic, najbolji fudbaler svih vremena Srbin Luka Modric..

Nacije jesu novotarija, ali plemena nisu, ili si iz našeg plemena ili nisi :mrgreen:
I ovo ima daleko više logike nego pojam nacije.
Uzmi dinaridnog, pomalo tamnijeg Bavarca i lika sa sjevera Schleswig Holsteina.
Jedan i drugi su Njemci, s tim da ovaj iz Schleswig Holsteina i Danac liče kao jaje jajetu.

I ovo ima daleko više logike nego pojam nacije.
Uzmi dinaridnog, pomalo tamnijeg Bavarca i lika sa sjevera Schleswig Holsteina.
Jedan i drugi su Njemci, s tim da ovaj iz Schleswig Holsteina i Danac liče kao jaje jajetu.
da, s tim se i ja slažem...
zato nacija i ne postoji osim kao država čiji si državljanin.

da, s tim se i ja slažem...
zato nacija i ne postoji osim kao država čiji si državljanin.
Pa zato se i vraćamo na Francusku, tamo nema popisa stanovništva u klasičnom smislu, zato što su svi državljani Francuzi, od plavookog Jean-Pierrea koji u mornarskoj majici i beretki svira harmoniku i jede baguette, do nekog marokanskog muslimana koji arlauče pred munarom.

Da, bio bi.
Kao što se sada, u ovom trenutku, od cca 6 miliona Srba osjeća Srbima, a to nisu etnički. Nego su nekakvi polu Turcu. I šta sad?

Jel kužiš da si zapeo u 15-om stoljeću sa takvim pričama?

Davno sam to rekao, a to mislim još i sad, od vas velikoSrba nema većih fašista i nacista. Nekakve priče o čistoj krvi, Srbizmu i ne znam čemu, a u prošlosti vas nabadao tko je htio.
Dobro. Hajde ti sad mene "telepromptuj" u 21. vek, da se poslužim izrazom jednog SNS dužnosnika . Šta ja treba da kažem i da uradim da bi, evo sad, postao Hrvat. Eto, došlo mi iz doopeta u glavu. Propustio sam priliku koju sam imao '91. , ostao sam u kasarni (kao i većina Hrvata, tad su, mahom, Slovenci bežali) i nekako, tako mi se zalomi, ostado ja Srbin. Treba, valjda, neko i to da bude.
Eto, kaži, šta da uradi neko ko u ovom trenutku želi da postane Hrvat. Nema veze dal je to Srbin, Bošnjak, Albanac ii, ne znam, Papuanovogvinejac. Daj nam univerzalno pravilo, neki hint makar, kako da se ponašaju i pričaju kandidati za hrvatsvo?

Dobro. Hajde ti sad mene "telepromptuj" u 21. vek, da se poslužim izrazom jednog SNS dužnosnika . Šta ja treba da kažem i da uradim da bi, evo sad, postao Hrvat. Eto, došlo mi iz doopeta u glavu. Propustio sam priliku koju sam imao '91. , ostao sam u kasarni (kao i većina Hrvata, tad su, mahom, Slovenci bežali) i nekako, tako mi se zalomi, ostado ja Srbin. Treba, valjda, neko i to da bude.
Eto, kaži, šta da uradi neko ko u ovom trenutku želi da postane Hrvat. Nema veze dal je to Srbin, Bošnjak, Albanac ii, ne znam, Papuanovogvinejac. Daj nam univerzalno pravilo, neki hint makar, kako da se ponašaju i pričaju kandidati za hrvatsvo?
pa evo kako sam ga ja shvatio, dakle svatko tko se osjeća Hrvatom je Hrvat.

@момоа , break it down for him.
Getting Ready Bbc GIF by Stellify Media

1. Držati liniju djesnog centra aktualne vlasti, dakle Gospodina Plenkovića. Izravni pljuvati pakaša Milanovića i optuživati ga da je veći Srbin od Kralja Aleksandra.

2. Sasipati kofe govana na sve izdajnike hrvatskoga roda uopćeno (sve što nije domobranski naklonjeno, dakle od Ivane Kekin do SDP-a)

3. Hvaliti EU, ali ne preterano, voleti crkvu, ali istovremeno i gajiti zazor prema zadnjim dvema Papama zbog otklona koji imaju prema presvjetom Alojziju

4. Hvaliti Izrael, jer nikad nije zgoreg biti Jevrej volonter

5. Rabiti što više hrvatskih riječi, čak i tamo gde to nije neophodno (važno je pokazati volju)

6. Pravoslavlje i Islam dva brata rođena

Za početak je ovo dovoljno.

Jel patrijarh Pavle rekao da samo pravoslavan može biti Srbin?
Jest.
Dakle, sve jasno
E, to je stav SPC od ranih dvadesetih prošlog veka. Ja sam, lično, protivan takvom stavu, ali pokušaću, ukratko, da objasnim oddakle je potekao. Ima bolje potkovanih po tom pitanju od mene na forumu, pa nek dodaju nešto, ako vide ovo.
Ukratko, SPC se osetila nesigurnom u novoj zajedničkoj državi. Ne od samog početka (mada je bilo protivnika ujedinjenja unutar crkve još tokom 1. svetskog rata, pa i ranije), ali kada su Karađorđevići počeli da podilaze Hrvatima, konkretno, elitama u Zagrebu, koje su još uvek žalile za Austrougarskom, onda je to sa srpske strane shvaćeno, ajd neću reći kao izdaja, ali kao favorizovanje jedne strane. Normalno, morao si da praviš neke ustupke, ako si hteo da gradiš nešto novo, naročito ako si imao diktat sa strane da moraš da odradiš zadatak. Nije to bilo Bog zna šta, nešto tipa da se sad na silu favorizuje katolička crkva na štetu pravoslavne, nego, eto, daj da pokažemo da ćemo biti dinastija svih u državi.
No bilo je malo i iz Vatikana agresivnijeg starta na dobačenu loptu u sred širokog polja (a znamo svi da Vatikan voli te igre sa osvajanjem polja), a u SPC se uzvrpoljili, kao, šta ima ovaj naš, srpski, pravoslavni kralj da pravi ustupke Hrvatima, sad ćemo svi da budemo pokatoličeni (verujem da mnogima ne bi smetala promena vere, nego nisu znali kako bi tad išlo s podelom para, dal ne bi neko od njih izvisio) i onda dođe do takvih, brzopletih izjava koje imaju dalekosežne posledice.
To je ako gledamo ono što je na površini bilo. Priča ide mnogo dublje, u borbu Vatikana protiv masonerije.
Okvirni nacrt konkordata između Kraljevine SHS i Svete Stolice je sačinjen 1922. a pregovori su nastavljeni 1933. kada je zagrebački nadbiskup Anton Bauer tražio da se raspuste sve masonske lože u državi. Smeo zahtev postavljen pred monarha koji je i sam bio mason, a i cela država stvarana po masonskom projektu. Što bi se narodski reklo, e baš si našo u koju crkvu ćeš da se krstiš. Da li ranije, dok je kralj Aleksandar bio živ, nije to moglo ili, jednostavno, nisu rešena sva pitanja, tek, konkordat je konačno potpisan jula '35. Posle je izbila tzv konkordatska kriza '37. pobunom pravoslavnog klera, kada je beogradska policija tukla sveštenike koji su protestovali. A bilo je tu i šurovanja sa Musolinijevom Italijom od strane jugoslovenske vlade (a u nameri da se preko njih prbliže nacističkoj Nemačkoj) i toga da je finalni potpis stavio kardinal Pačeli, kasniji papa Pije 12., čija uloga u 2. svetskom ratu tek treba da bude rasvetljena. Sve u svemu, džumbus, težak.
Da pojasnim onima koji ne znaju, konkordat je međunarodni ugovor između Vatikana i suverene države kojim se uređuju odnosi Katoličke crkve i države, često obuhvaćajući prava Crkve, imenovanje biskupa, crkvenu imovinu i pitanja obrazovanja (citat: Wiki).
Postoje teorije zavere koje kažu da je takav odbojan stav SPC imao korene u masonskom delovanju, da su oni svojim uticajem izokola (ili, možda i direktno) hteli da udare kontru Vatikanu. Takođe, prema toj masonskoj ideji o stvaranju zajedničke države, trebalo je napraviti malo i ravnotežu između 2 najbrojnija naroda i kako to bolje da uradiš nego da prebaciš Srbe katolike u Hrvate. A da bi neka manjina rekla da nije to što je bila, potrebno je da je većina odbaci.
Takav stav, da su Srbi samo oni koji su pravoslavni se, nezvanično, zadržao u SPC sve do današnjih dana. Mada, o tome se u okviru crkve sada baš i ne polemiše preterano.

...

Autorski osvrt na stanje talenata u Hrvatskoj...kroz istoriju...
Nekako...svi najveci talenti...su im Srbi...

Hrvatima najbolji naucnik Srbin Nikola Tesla, najbolji kosarkas svih vremena Srbin Dražen Petrovic, najbolji fudbaler svih vremena Srbin Luka Modric...itd

...
Politika, ništa, ha? Pogrešan podforum, hm?

Srbima je Hrvat Ivo Andrić najbolji književnik svih vremena. Cincar Nikola Pašić najbolji političar, Cincar Mihajlo Pupin najbolji znanstvenik, Hrvat Josip Pančić najbolji prirodoslovac, itd. Međutim, i dalje ne kužim kakve to veze ima s politikom.

Usput, Luka Modrić nije Srbin, već Hrvat. Nikola Tesla je pravoslavni Vlah s mogućim, barem dijelom, hrvatskim porijeklom, a Dražen Petrović je jasno odlučio koja mu je domovina i kojem narodu pripada. Netko je spomenuo i Svetozara Borojevića. On se sam izjašnjavao kao Hrvat.

Srbima je Hrvat Ivo Andrić
Ivo Andrić = Srbin

najbolji književnik svih vremena. Cincar Nikola Pašić najbolji političar,
Nikola Pašić = Srbin

Cincar Mihajlo Pupin

Mihajlo Pupin = Srbin
najbolji znanstvenik, Hrvat Josip Pančić
Josif Pančić = Srbin

najbolji prirodoslovac, itd. Međutim, i dalje ne kužim kakve to veze ima s politikom.

Usput, Luka Modrić nije Srbin, već Hrvat.

Nikola Tesla je pravoslavni Vlah s mogućim, barem dijelom, hrvatskim porijeklom
Nikola Tesla = Srbin

, a Dražen Petrović je jasno odlučio koja mu je domovina i kojem narodu pripada.

Netko je spomenuo i Svetozara Borojevića. On se sam izjašnjavao kao Hrvat.
Svetozar Borojević = Srbin

Srbima je Hrvat Ivo Andrić najbolji književnik svih vremena. Cincar Nikola Pašić najbolji političar, Cincar Mihajlo Pupin najbolji znanstvenik, Hrvat Josip Pančić najbolji prirodoslovac, itd. Međutim, i dalje ne kužim kakve to veze ima s politikom.

Usput, Luka Modrić nije Srbin, već Hrvat. Nikola Tesla je pravoslavni Vlah s mogućim, barem dijelom, hrvatskim porijeklom, a Dražen Petrović je jasno odlučio koja mu je domovina i kojem narodu pripada. Netko je spomenuo i Svetozara Borojevića. On se sam izjašnjavao kao Hrvat.
Dobro. A to što su originalni, proto-ustaše bili Srbi, to ništa?
U vreme Hercegovačkog ustanka (1875–1878), poznatom i kao Nevesinjska puška, termin ustaša bio je standardni naziv za ustanika, nekoga ko je "ustao" protiv vlasti. U ovom konkretnom slučaju, to su bili Srbi iz Hercegovine koji su podigli pobunu protiv osmanske vlasti.

pa evo kako sam ga ja shvatio, dakle svatko tko se osjeća Hrvatom je Hrvat.
Ma mogu ja da se osećam i kao frižider al to neću biti dok mi ugrade freonski uređaj.
Ne ide to jednostavno tako, po osećaju.
Sad ću ja, odavde iz Niša da postanem Hrvat samo ako se tako osećam?
Pa sve da po ceo dan slušam Thompsona i da se ceo istetoviram u šahovnicu ne bi postao Hrvat.
Ljudi, man'te se toga, to je srozavanje jedne nacije.
Ne treba naciju stavljati ispred ljudskosti, ali ona je bitan faktor naših identiteta.

Sad ću ja, odavde iz Niša da postanem Hrvat samo ako se tako osećam?
Naravno da nećeš. Ali ako si rođen među Hrvatima, odgojen među Hrvatima, živiš kao Hrvati, dio si njihovog društva, dijeliš dobro i zlo s Hrvatima onda si for all intents and purposes Hrvat. Naravno, ako se tako i osjećaš. Znaš kako kažu Englezi - If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.

Naravno da nećeš. Ali ako si rođen među Hrvatima, odgojen među Hrvatima, živiš kao Hrvati, dio si njihovog društva, dijeliš dobro i zlo s Hrvatima onda si for all intents and purposes Hrvat. Naravno, ako se tako i osjećaš. Znaš kako kažu Englezi - If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.
Ne znam, kolega @Zhirkov izgleda ne misli tako. Biće da je njemu poznat neki napredni brzopotezni kurs za instant hrvatstvo
Eh, i ja, mator, pa se petljam u te novotarije. Tko zna dokle je suvremena znaost otišla..

Zezamo se s vama na ovakvim temama, samo istina je da puno ljudi za koje Srbi tvrde da su Srbi zapravo nemaju veze sa Srbima.
Naprimjer, Oliverovi su stara obitelj na Hvaru koji su zabilježeni odmah na početku vođenja crkvenih matica na otoku oko 1600.
Pogledajte prilog 1897996
Prezime Dragojević je vjerojatno još dosta starije i potječe iz vremena kada su prevladavala narodna slavenska imena tj. prije Tridentskog Sabora 1545. kada je odlučeno da se potiče davanje imena po svecima u katoličkoj crkvi kao i vođenje crkvenih matica.

Povezivanja sa Dragojevićima u Srbiji ili Crnoj Gori je promašeno jer ti Dragojevići postoje možda 100-150 godina od kad je kod njih uveden zakon o stalnim prezimenima i vođenje crkvenih matica. Nema tu ništa za usporedbu i zbog nedostatka pisanih izvora.
Kaze mi jedan hrvat-tebi je lako,ti barem znas ko si i sta si.Kaze,pamtim moj deda je slavio slavu.Hteo je da kaze koliko je hrvatima tesko jer nemaju identitet i stalno moraju nesto da dokazuju.Pa Oliverko je i sam priznao da je srbin,valjda bolje zna od tebe i tih skrabotina

Dobro. A to što su originalni, proto-ustaše bili Srbi, to ništa?
U vreme Hercegovačkog ustanka (1875–1878), poznatom i kao Nevesinjska puška, termin ustaša bio je standardni naziv za ustanika, nekoga ko je "ustao" protiv vlasti. U ovom konkretnom slučaju, to su bili Srbi iz Hercegovine koji su podigli pobunu protiv osmanske vlasti.
Kad je 1868. osnovano Domobranstvo ustaša je bio naziv za rezervista Domobranstva.
Pučko-ustaška_iskazna_knjižica.gif

Screenshot_20260510_170051.jpg

Ustaša je bio i opći naziv za ustanike. Vidio sam stari novinski članak o nekoj pobuni u Južnoj Americi gdje je ispod slike pisalo ustaše ulaze u neki grad.

Poslednja izmena:
Kaze mi jedan hrvat-tebi je lako,ti barem znas ko si i sta si.Kaze,pamtim moj deda je slavio slavu.Hteo je da kaze koliko je hrvatima tesko jer nemaju identitet i stalno moraju nesto da dokazuju.Pa Oliverko je i sam priznao da je srbin,valjda bolje zna od tebe i tih skrabotina
Lako je Hrvatima dokazivati kad dođe netko poput tebe i napiše ovakvu glupost.
Nego što je s tobom, ne znaš tko si ni čiji si, repa bez korijena.
Oliver priznao da je Srbin ? Jbg, sa svakim postom potvrđujete Dobricu Ćosića kako volite lagati.

Lako je Hrvatima dokazivati kad dođe netko poput tebe i napuše ovakvu glupost.
Nego što jest tobom, ne znaš tko si ni čiji si, repa bez korijena.
Oliver priznaj da je Srbin. Jbg, sa svakim postom potvrđujete Dobricu Ćosića kako volite lagati.
Pricam sta mi posteni bivsi srbin,a prisilno hrvat pricao.Ja sam Srbin i mogu da pratim liniju hiljadu godina unazad,a ti kad bi zakopao sto godina naisao bi na nekog srbina,cega,italijana ili vlaha.Pomiri se sa tim i bice ti lakse.Tako se vas novinar Aleksandar Stankovic koprcao protiv njegovog srpskog bica pa je zavrsio na psihijatriji.

Naziv Ustasa su ti austrougarski beskorenovici ukrali od srpskih junaka iz Stare Srbije.
A što se tamo imalo ukrasti, nitko nije znao da tako nešto poput Stara Srbija postoji. Joj da, to je izmišljeno nedavno, Austrougari nisu ni mogli znati za to.

Back