Nacije jesu novotarija, ali plemena nisu, ili si iz našeg plemena ili nisiMa zbog toga ta nacija i jeste novotarija od Francuske Revolucije naovamo.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nacije jesu novotarija, ali plemena nisu, ili si iz našeg plemena ili nisiMa zbog toga ta nacija i jeste novotarija od Francuske Revolucije naovamo.

I ovo ima daleko više logike nego pojam nacije.Nacije jesu novotarija, ali plemena nisu, ili si iz našeg plemena ili nisi![]()
da, s tim se i ja slažem...I ovo ima daleko više logike nego pojam nacije.
Uzmi dinaridnog, pomalo tamnijeg Bavarca i lika sa sjevera Schleswig Holsteina.
Jedan i drugi su Njemci, s tim da ovaj iz Schleswig Holsteina i Danac liče kao jaje jajetu.
Pa zato se i vraćamo na Francusku, tamo nema popisa stanovništva u klasičnom smislu, zato što su svi državljani Francuzi, od plavookog Jean-Pierrea koji u mornarskoj majici i beretki svira harmoniku i jede baguette, do nekog marokanskog muslimana koji arlauče pred munarom.da, s tim se i ja slažem...
zato nacija i ne postoji osim kao država čiji si državljanin.
Dobro. Hajde ti sad mene "telepromptuj" u 21. vek, da se poslužim izrazom jednog SNS dužnosnika . Šta ja treba da kažem i da uradim da bi, evo sad, postao Hrvat. Eto, došlo mi iz doopeta u glavu. Propustio sam priliku koju sam imao '91. , ostao sam u kasarni (kao i većina Hrvata, tad su, mahom, Slovenci bežali) i nekako, tako mi se zalomi, ostado ja Srbin. Treba, valjda, neko i to da bude.Da, bio bi.
Kao što se sada, u ovom trenutku, od cca 6 miliona Srba osjeća Srbima, a to nisu etnički. Nego su nekakvi polu Turcu. I šta sad?
Jel kužiš da si zapeo u 15-om stoljeću sa takvim pričama?
Davno sam to rekao, a to mislim još i sad, od vas velikoSrba nema većih fašista i nacista. Nekakve priče o čistoj krvi, Srbizmu i ne znam čemu, a u prošlosti vas nabadao tko je htio.
@момоа , break it down for him.Daj nam univerzalno pravilo, neki hint makar, kako da se ponašaju i pričaju kandidati za hrvatsvo?
pa evo kako sam ga ja shvatio, dakle svatko tko se osjeća Hrvatom je Hrvat.Dobro. Hajde ti sad mene "telepromptuj" u 21. vek, da se poslužim izrazom jednog SNS dužnosnika . Šta ja treba da kažem i da uradim da bi, evo sad, postao Hrvat. Eto, došlo mi iz doopeta u glavu. Propustio sam priliku koju sam imao '91. , ostao sam u kasarni (kao i većina Hrvata, tad su, mahom, Slovenci bežali) i nekako, tako mi se zalomi, ostado ja Srbin. Treba, valjda, neko i to da bude.
Eto, kaži, šta da uradi neko ko u ovom trenutku želi da postane Hrvat. Nema veze dal je to Srbin, Bošnjak, Albanac ii, ne znam, Papuanovogvinejac. Daj nam univerzalno pravilo, neki hint makar, kako da se ponašaju i pričaju kandidati za hrvatsvo?
@момоа , break it down for him.
E, to je stav SPC od ranih dvadesetih prošlog veka. Ja sam, lično, protivan takvom stavu, ali pokušaću, ukratko, da objasnim oddakle je potekao. Ima bolje potkovanih po tom pitanju od mene na forumu, pa nek dodaju nešto, ako vide ovo.Jel patrijarh Pavle rekao da samo pravoslavan može biti Srbin?
Jest.
Dakle, sve jasno
Politika, ništa, ha? Pogrešan podforum, hm?...
Autorski osvrt na stanje talenata u Hrvatskoj...kroz istoriju...
Nekako...svi najveci talenti...su im Srbi...
Hrvatima najbolji naucnik Srbin Nikola Tesla, najbolji kosarkas svih vremena Srbin Dražen Petrovic, najbolji fudbaler svih vremena Srbin Luka Modric...itd
...
Ivo Andrić = SrbinPolitika, ništa, ha? Pogrešan podforum, hm?
Srbima je Hrvat Ivo Andrić
Nikola Pašić = Srbinnajbolji književnik svih vremena. Cincar Nikola Pašić najbolji političar,
Cincar Mihajlo Pupin
Josif Pančić = Srbinnajbolji znanstvenik, Hrvat Josip Pančić
najbolji prirodoslovac, itd. Međutim, i dalje ne kužim kakve to veze ima s politikom.
Usput, Luka Modrić nije Srbin, već Hrvat.
Nikola Tesla = SrbinNikola Tesla je pravoslavni Vlah s mogućim, barem dijelom, hrvatskim porijeklom
, a Dražen Petrović je jasno odlučio koja mu je domovina i kojem narodu pripada.
Svetozar Borojević = SrbinNetko je spomenuo i Svetozara Borojevića. On se sam izjašnjavao kao Hrvat.
Dobro. A to što su originalni, proto-ustaše bili Srbi, to ništa?Politika, ništa, ha? Pogrešan podforum, hm?
Srbima je Hrvat Ivo Andrić najbolji književnik svih vremena. Cincar Nikola Pašić najbolji političar, Cincar Mihajlo Pupin najbolji znanstvenik, Hrvat Josip Pančić najbolji prirodoslovac, itd. Međutim, i dalje ne kužim kakve to veze ima s politikom.
Usput, Luka Modrić nije Srbin, već Hrvat. Nikola Tesla je pravoslavni Vlah s mogućim, barem dijelom, hrvatskim porijeklom, a Dražen Petrović je jasno odlučio koja mu je domovina i kojem narodu pripada. Netko je spomenuo i Svetozara Borojevića. On se sam izjašnjavao kao Hrvat.
Ma mogu ja da se osećam i kao frižider al to neću biti dok mi ugrade freonski uređaj.pa evo kako sam ga ja shvatio, dakle svatko tko se osjeća Hrvatom je Hrvat.
Naravno da nećeš. Ali ako si rođen među Hrvatima, odgojen među Hrvatima, živiš kao Hrvati, dio si njihovog društva, dijeliš dobro i zlo s Hrvatima onda si for all intents and purposes Hrvat. Naravno, ako se tako i osjećaš. Znaš kako kažu Englezi - If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.Sad ću ja, odavde iz Niša da postanem Hrvat samo ako se tako osećam?
Ne znam, kolega @Zhirkov izgleda ne misli tako. Biće da je njemu poznat neki napredni brzopotezni kurs za instant hrvatstvoNaravno da nećeš. Ali ako si rođen među Hrvatima, odgojen među Hrvatima, živiš kao Hrvati, dio si njihovog društva, dijeliš dobro i zlo s Hrvatima onda si for all intents and purposes Hrvat. Naravno, ako se tako i osjećaš. Znaš kako kažu Englezi - If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.
Kaze mi jedan hrvat-tebi je lako,ti barem znas ko si i sta si.Kaze,pamtim moj deda je slavio slavu.Hteo je da kaze koliko je hrvatima tesko jer nemaju identitet i stalno moraju nesto da dokazuju.Pa Oliverko je i sam priznao da je srbin,valjda bolje zna od tebe i tih skrabotinaZezamo se s vama na ovakvim temama, samo istina je da puno ljudi za koje Srbi tvrde da su Srbi zapravo nemaju veze sa Srbima.
Naprimjer, Oliverovi su stara obitelj na Hvaru koji su zabilježeni odmah na početku vođenja crkvenih matica na otoku oko 1600.
Pogledajte prilog 1897996
Prezime Dragojević je vjerojatno još dosta starije i potječe iz vremena kada su prevladavala narodna slavenska imena tj. prije Tridentskog Sabora 1545. kada je odlučeno da se potiče davanje imena po svecima u katoličkoj crkvi kao i vođenje crkvenih matica.
Povezivanja sa Dragojevićima u Srbiji ili Crnoj Gori je promašeno jer ti Dragojevići postoje možda 100-150 godina od kad je kod njih uveden zakon o stalnim prezimenima i vođenje crkvenih matica. Nema tu ništa za usporedbu i zbog nedostatka pisanih izvora.
Aj bebo, smanji fantaziju!Ivo Andrić = Srbin
Nikola Pašić = Srbin
Mihajlo Pupin = Srbin
Josif Pančić = Srbin
Nikola Tesla = Srbin
Svetozar Borojević = Srbin
Kad je 1868. osnovano Domobranstvo ustaša je bio naziv za rezervista Domobranstva.Dobro. A to što su originalni, proto-ustaše bili Srbi, to ništa?
U vreme Hercegovačkog ustanka (1875–1878), poznatom i kao Nevesinjska puška, termin ustaša bio je standardni naziv za ustanika, nekoga ko je "ustao" protiv vlasti. U ovom konkretnom slučaju, to su bili Srbi iz Hercegovine koji su podigli pobunu protiv osmanske vlasti.
Lako je Hrvatima dokazivati kad dođe netko poput tebe i napiše ovakvu glupost.Kaze mi jedan hrvat-tebi je lako,ti barem znas ko si i sta si.Kaze,pamtim moj deda je slavio slavu.Hteo je da kaze koliko je hrvatima tesko jer nemaju identitet i stalno moraju nesto da dokazuju.Pa Oliverko je i sam priznao da je srbin,valjda bolje zna od tebe i tih skrabotina
Naziv Ustasa su ti austrougarski beskorenovici ukrali od srpskih junaka iz Stare Srbije.Kad je 1868. osnovano Domobranstvo ustaša je bio naziv za rezervista Domobranstva.
Pogledajte prilog 1898160
Pogledajte prilog 1898163
Ustaša je bio i opći naziv za ustanike. Vidim sam stari novinski članak o nekoj pobuni u Južnoj Americi gdje je ispod slike pisalo ustaše ulaze u neki grad.
Pricam sta mi posteni bivsi srbin,a prisilno hrvat pricao.Ja sam Srbin i mogu da pratim liniju hiljadu godina unazad,a ti kad bi zakopao sto godina naisao bi na nekog srbina,cega,italijana ili vlaha.Pomiri se sa tim i bice ti lakse.Tako se vas novinar Aleksandar Stankovic koprcao protiv njegovog srpskog bica pa je zavrsio na psihijatriji.Lako je Hrvatima dokazivati kad dođe netko poput tebe i napuše ovakvu glupost.
Nego što jest tobom, ne znaš tko si ni čiji si, repa bez korijena.
Oliver priznaj da je Srbin. Jbg, sa svakim postom potvrđujete Dobricu Ćosića kako volite lagati.
A što se tamo imalo ukrasti, nitko nije znao da tako nešto poput Stara Srbija postoji. Joj da, to je izmišljeno nedavno, Austrougari nisu ni mogli znati za to.Naziv Ustasa su ti austrougarski beskorenovici ukrali od srpskih junaka iz Stare Srbije.