Hrvati su ukrali himnu Nemcima

Autorska tema.

Slučajno sam našao ovu Hrvatsku muzičku numeru koji neki Hrvati žele za novu himnu.

Pesma se zove Hrvatska kraljevska Hima. A ovo je tekst od pesme.

Bože živi, Bože štiti Cara našeg i naš dom.
Vječnom Ti ih slavom kiti, Snagom Ti ih jačaj svom.
Ti nam sretne dane množi, Habsburškoj ih kući daj,
S njenom snagom zauvijek složi Hrvatske nam krune sjaj.
Bože živi, srećom zlati Kraljevski nam sjajni dom,
Naša ljubav nek ga prati Do kraj međa žiću tom; Blago, život Kralju svome
Svaki od nas rado daj, Vječan bud na svijetu tome Slavne naše krune sjaj.

Originalna himna Deustchland, Deutchland Uber Alles moja omiljena himna.

Dakle čista krađa.
To lici na pocetak "Boze Pravde".Krivo im je sto je nasa himna lepsa,pa ne znaju sta ce.

Tehnicka.
Prvi su emigranti, primili islam
Drugi su pokatoliceni Srbi
Treci su islamizovani
A da ne ostanem duzan, i Srbi su pravoslavni dvadesetak generacija.
да, али религија ту није најважнији чинилац (осим код потурица), а заједничка им је судбина да буду само отпаднички пиончићи у једној већој антисрпској игри

U pravu si.
Uz dodatak da nije sve upereno samo protiv nas. Vladari sveta gaze svakog da ne dignemo glavu.taman izlazis iz blata gurnu te nazad. Nije to samo za Srbe, ima ko je i gore prosao, iako je sve manja jos uvek imamo drzavu. I ovde tocak istorije staje, i krece unazad. Verujem i ubedjen sam da je ovo vek Srba i svesrpskog ujedinjenja.

Čudi me da su to velikosrpske hegemonističke vlasti iz Beograda dozvolile.
Ms
Čudi me da su to velikosrpske hegemonističke vlasti iz Beograda dozvolile.
Pa " Lijepa naša" je djelo jednog Srbina, taj njegova je glazba. Zašto Srbi toliko hejtaju muzičko djelo jednog Srbina? Zašto ne prigrle Lijepu našu umisto tog plagijata što sad imaju?

Ms
Pa " Lijepa naša" je djelo jednog Srbina, taj njegova je glazba. Zašto Srbi toliko hejtaju muzičko djelo jednog Srbina? Zašto ne prigrle Lijepu našu umisto tog plagijata što sad imaju?
Neki hejtaju jer su debili samo samo zato jer je hrvatska himna, a i mnogima melodija iskreno pa i meni samom katastrofa zvuči, teški smor, tekst je mnogo bolji. Javnost je djelimično informisana da je melodiju komponovao Josif Runjanin ili neki Srbin, no kod mnogih što znaju tj. rekao bih većine preovladava mišljenje kako je himnu napisao Srbin time aludirajući kako je Runjanin ili neki Srbin ako ne znaju direktno za njega, komponovao i melodiju i napisao tekst, što je pogrešno.

Neki hejtaju jer su debili samo samo zato jer je hrvatska himna, a i mnogima melodija iskreno pa i meni samom katastrofa zvuči, teški smor, tekst je mnogo bolji. Javnost je djelimično informisana da je melodiju komponovao Josif Runjanin ili neki Srbin, no kod mnogih što znaju tj. rekao bih većine preovladava mišljenje kako je himnu napisao Srbin time aludirajući kako je Runjanin ili neki Srbin ako ne znaju direktno za njega, komponovao i melodiju i napisao tekst, što je pogrešno.
Da, tekst je napisa Antun Mihanović koji svoje djelo zanimljivo nije naslovija Lijepa naša nego " Horvatsko domovino" To je bila jedna od narodnih budnica iz doba narodnog preporoda koju je kasnije uglazbio Runjanin. Pravo da kažem tj napišem nije mi baš poznato kako je došlo do toga da djelo ovog dvojca iz 19-og stoljeća postane hrvatska himna?

Melodija je po današnjem standardu dosadnjikava ali to je produkt tadašnjeg vremena. Kroz 19-eto stoljeće formiran je taj nekakav tragični pravac hrvatske kulture, sve je bilo mrtvo ozbiljno, stalno neke tragične sudbine u književnim djelima i sl. To se održalo kroz gotovo čitavo 20-eto stoljeće, npr u hrvatskim filmovima je glavni junak imao tragičnu sudbinu. U posljednje vrijeme to se polako ipak mjenja, pa mi sad napamet film "Ustav Republuke Hrvatske".Znate ono pred kraj filma, policijac Srbin koji je posta Ante i njegova žena medicinska sestra dobii dijete na usvajanje, onaj ustašoid susjed- profesor odbacio svoja uvjerenja i posta prijatelj s njima. I taj par odlazi na vožnju motociklom, u klasičnom hrvatskom tragičarskom stilu došlo bi do pogibije u prometu ali ipak njih dvoje u tom filmu vraćaju se ivi i zdravi :per:

Bili su mekani i prema Serbah, zašto se hrvatska akademija zvala "Jugoslavenska akademija znanosti i umjestnosti", a srpska je mogla biti srpska?

More bit bidne zato što su se tako zvale kad su osnovane?

Ili će, po novopovijesti ispasti da su veljeserbski hegemonisti naterali Štrosmajera, ekipu i hrvatski Sabor da akademiji daju naziv "Jugoslavenska"?

Uostalom, Jugoslavija je hervatski projekt...

Back