Hrvati od srpske crkve napravili disko!

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
SPC traži od Hrvata povraćaj imovine na Hvaru
Od srpske crkve napravili disko!
Četvrtak - 06.01.2011
Srpska pravoslavna crkva je preko Eparhije dalmatinske od nadležnih institucija u Hrvatskoj zatražila da joj se vrati vlasništvo nad manastirom svete Petke ili kako je Hrvati zovu svete Venerande na Hvaru, objavio je hrvatski „Jutarnji list“.

Manastir je u međuvremenu „prekršten“ i danas je jedan od najpopularnijih noćnih klubova u vlasništvu grada Hvara.

SPC je saopštila da je manastir sagrađen 1561. godine, u vreme kada je pravoslavlje šireno iz Dalmatinske Zagore prema priobalju i ostrvima, odnosno u vreme kada su veći deo hvarskog stanovništva činili Srbi.
Međutim, kako list piše, posle Drugog svetskog rata i zakona o denacionalizaciji, manastir svete Paraskeve postao je vlasništvo gradske uprave Hvara i preimenovan je u spomenik kulture.
- Sa žaljenjem smo konstatovali da je svetinja pretvorena u noćni klub. Naše nezadovoljstvo podelio je i katolički biskup Mile Bogović kada je pitao episkopa dalmatinskog Fotija šta je sa svetom Venerandom, pri čemu se neugodno iznenadio kada je čuo da je sada noćni klub. Stoga se nadamo da će nadležni organi poduzeti sve zakonske mere da se ovaj verski objekat vrati SPC-u i njenim vernicima - saopšteno je za „Jutarnji“ iz Eparhije dalmatinske.


http://www.alo.rs/vesti/34473/Od_srpske_crkve_napravili_disko

crkva-v.jpg
 

Back
Top