Hrvati izbegli od Hitlera - Izbeglicki logor El Shatt

Poruka
24.407
-Italija je kapitulirala 1943 , tada je Hrvatski narod uz pomoc partizana, uspeo osloboditi skoro citavu jadransku obalu .Nemci su pokrenuli snaznu ofanzivu, veliki broj civila je mora da su skloni pred Nemcima, koji su vrsili odmazdu nad civilima, i pocinili veliki broj zlocini. Odluceno je da se neboracko stanovnistvo zastiti i prebaci u Egipat koji je tada bio siguran, jer je bio van ratnih dejstava. Jedan od lizbeglickih logora u Egiptu je El - Shatt. Uslovi su bila jako teski, bio je i veliki broj smrtnih slucajeva, a pogotovo medju decom. Logor je ''greskom'' bio i bombardovan. izbeglice su se vratile kuci pocetkom 1946, a ostalo je 900 grobova.
Prije šezdeset i pet godina oko 40.000 ljudi, uglavnom Hrvata iz Dalmacije, izbjegli su pred njemačkom vojskom najprije na dalmatinske otoke zatim u južnu Italiju, a onda je njih 30.000 u organizaciji saveznika došlo do Egipta, do El Shatta u sinajskoj pustinji. Taj egzodus je dio kolektivnog pamćenja u Dalmaciji.
Život teži nego Egipćanima
Izbeglicki logor El - Shatt
elshatt-logor-hrt625.jpg

Bit će to prilika da se ne samo Zagreb i Vis, nego i Kairo podsjeti na dalmatinski egzodus, na ljude koji su dvije godine živjeli pod šatorima u težim klimatskim uvjetima nego 96% Egipćana. Naime, toliko Egipćana živi uz Nil ili u njegovoj delti. Svega četiri posto ih živi u negostoljubivoj pustinji. Jedan od tamošnjih Beduina je Hysen koji se sjeća priča svoga oca: "Pričao mi je otac da su Hrvati - čitave obitelji, deseci tisuća ljudi - pobjegli od Hitlera"
Deca u izbeglickom logoru El - Shatt
el-shatt-4-2.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/El_Shatt
https://www.dw.com/hr/iz-dalmacije-u-pustinju-izložba-o-egzodusu-u-el-shatt/a-4198225
Priča o zbijegu Hrvata u El Shatt 1944.g.- PUSTINJSKA PRIČA - EL SHATT
Sjećanja na dalmatinski zbjeg preko Mediterana
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.