Hrtkovci,druga strana medalje...

Karlito Brigante

Poznat
Banovan
Poruka
9.307
Hrvati u Sremu su se organizovano naoružavali, a tokom 1991. godine, uz novčanu pomoć Katoličke crkve, u Hrtkovcima je osnovan i mesni odbor HDZ-a, koji je prikupljao novčanu pomoć i za HDZ u Hrvatskoj

Thumb_10%20franjo%20tudjman%20REUTERS.jpg


BEOGRAD - Prema dokumentaciji MUP-a Srbije, Hrvati u Sremu su se organizovano naoružavali, a tokom 1991. godine, uz novčanu pomoć Katoličke crkve, u Hrtkovcima je osnovan i mesni odbor HDZ-a. Srpska policija osnovala štab za sprečavanje međunacionalnih sukoba Slučaj Hrtkovci je, posle više od 15 godina, ponovo aktuelan.
Optužnica pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, između ostalog, tereti Vojislava Šešelja i za progon hrvatskog stanovništva iz Vojvodine devedestih godina. U ovom sremskom selu, koje se nalazi između Rume i Šapca, prema popisu iz 1991. godine, živelo je 2. 800 meštana, od kojih 41 odsto Hrvata, Mađara 20, a Srba 17 odsto. Posle proterivanja Srba iz Hrvatske u akciji „Oluja“, broj stanovnika je narastao na preko 4. 000, od kojih većinu čine upravo Srbi.
Tajni mesni odbori HDZ-a u Vojvodini
Kako Glas saznaje, MUP Republike Srbije je 1992. godine po nalogu Radovana Stojičića Badže (ubijen 1997. godine) osnovao poseban štab sa zadatkom da spreči međunacionalne sukobe u Sremu. Povod je bio pritisak na građane hrvatske nacionalnosti da se isele, što je izazvalo osećaj nesigurnosti među građanima. Štab je bio sastavljen od pripadnika uniformisanog sastava policije i civilnih operativaca iz različitih sekretarijata sa područja Vojvodine. Sedište je bilo u OUP-u Ruma, dok su operativci bili raspoređeni u Rumi, Šidu, Inđiji i Staroj Pazovi. Operativci su bili na terenu od 1. jula 1992. godine do 31. decembra 1992. godine.

Đorđe Rogić iz Rume, 15. jula 1992. godine, priveden je u prostorije OUP Ruma zbog nezakonitog posedovanja veće količine oružja nađene u njegovoj kući.
On je u informativnom razgovoru naveo da je tokom 1991. osnovan mesni odbor HDZ-a. Osnivači su bili Zlatko Kolarić, Andrija Pil i njegova supruga Eržika Pil, Mile Gašparević, Franjo Šumarski, Kazimir Lanc i njegova supruga. Novčanu pomoć dobijali su preko Katoličke crkve, a i sami su organizovali prikupljanje novčane pomoći za HDZ u Hrvatskoj - tvrdi operativac MUP-a Srbije, koji je u to vreme pokrivao Rumu, Hrtkovce, Nikince i Platičevo. BOMBA NA POLICIJU
Izvor Glasa javnosti, operativac MUP-a Srbije, koji je pretpostavljenima podnosio službene beleške i krivične prijave protiv osumnjičenih Hrvata i Srba, tvrdi da je na njegov auto u Hrtkovcima bačena bomba.
„Ne znam kakva je sudbina krivičnih prijava koje sam podneo. Po nalogu Radovana Stoji-čića smo došli da odradimo posao jer je policija u Sremu bila nesposobna da ga odradi. Hrtkovci su bili najproblematičnije područje, gde su mi bacili kašikaru na automobil. Jedva sam čekao da odem odande. Sve se to dešavalo pred raspad SFRJ, kada niko od političara još uvek nije posećivao Hrtkovce“ - objašnjava naš izvor.
POLICAJAC REGRUTOVAO ZENGE
Bivši policajac iz Hrtkovaca, Marko Fumić je početkom devedestih u Hrtkovcima organizovao prikupljanje novca za HDZ, regrutovao dobrovoljce u Zenge, a potom se iz ovog mesta i preselio u Hrvatsku. NJegove aktivnosti i ponašanje poslužili su kao povod za događaje u Hrtkovcima, u vreme kada se doseljavaju izbeglice iz Hrvatske i Bosne, radi razmene kuća - navodi se u dokumentima koje poseduje redakcija Glasa.Izvesni Paško iz Hrtkovaca prikupio je i odneo u Hrvatsku 50. 000 maraka, zbog čega ga je Tuđman pohvalio kao „odanog hrvatskog sina“. Istu takvu pomoć nosio je Ilija Benčić iz Rume, preko svoje kćerke koja je živela u Osjeku. Tonkiša Pil iz Rume je, takođe preko svoje kćerke, prikupljao novčana sredstva za HDZ.
Rogić je naveo i da su se Hrvati u to vreme okupljali u kući poslastičara koji se zove Skender, a koji je zajedno sa vlasnikom pekare „Složna braća“ u Rumi slao novčanu pomoć Šiptarima na Kosovo.
Preuzimanje i odbrana sela Golubinci
Po saznanjima MUP-a Srbije, oružje za Hrvate u Golubincima nabavljali su Pavle Lisac iz Stare Pazove, kao i Josip i Ivica Budić, obojica iz Golubinaca. Ivan Budić u drugoj polovini 1991. godine sa ocem Nikolom otišao je u Split i priključio se Zengama u kojima je prošao obuku.
Zajedno sa rođakom iz Splita bio je u „grupi za specijalne namene i čišćenje terena“ na dubrovačkom ratištu. Posle izvesnog vremena vratio se u Golubince i pokušao da zameni kuću i preseli se u Split.
Početkom 1992. godine na graničnom prelazu Beli breg Ivica Budić i Pavle Lisac sačekali su dva kamiona oružja, dopratili ih do Novog Sada, a zatim do krajnjeg odredišta u Golubincima. Oružje su smestili u prostorije Kulturno-umetničkog društva. Automatske puške i eksploziv delili su Hrvatima, a oni koji su tada naoružani prošli su obuku za upotrebu oružja, rukovanje eksplozivom i borilačke veštine, koju im je održao Ivica Budić. Postojao je i plan preuzimanja i odbrane sela Golubinci.
U prostorijama OUP Ruma 27. jula 1992. godine obavljen je informativni razgovor sa Budićem. On je, između ostalog, rekao da su se u Golubincima okupljali i organizovali advokat Rupić, Ivica Perišić, Toma Perišić, Tomislav Češkić, Drago Perišić i ostali članovi KUD „Vladimir Nazor“.
Za pomenute kamione sa oružjem rekao je da ih je vozio izvesni Gumarica, a da ih je sačekivao Pavle zvani Ćopa. Operativac MUP-a Srbije kaže da je posle informativnog razgovora u noći između 28. i 29. jula 1992. godine, Ivica Budić izvršio u svojoj kući samoubistvo vešanjem.
Ovakvo organizovanje Hrvata dovelo je do homogenizacije Srba, pogotovu izbeglica iz Hrvatske i Bosne - i odgovora na pomenute provokacije. MUP Srbije je i to operativno obradio, ali i podneo krivične prijave protiv pojednih Srba.
Glas javnosti
 

Yopa

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.302
Jes', sremski Hrvati se naoruzavali. Sva trojica.

Dajte ljudi, nemojmo se zayebavati. Vojvodjanski Hrvati su sve vreme rata bili mirni k'o bubice, ne zato sto su narocito skloni suzivotu und toleranciji, nego zato sto ih u celoj Vojvodini ima manje od 100.000. Da su nesto pokusali nayebali bi k'o zuti i toga su bili vrlo svesni. Toliko svesni da ih je u Subotici bilo kol'ko volis u SPS-u.

Tek posle 2000-te su se malko izbezobrazili, politicki organizovali i poceli da ubedjuju Bunjevce da su njihovi, alito je druga tema...
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.