Hronologija pada nadstresnice

kapetanmark

Buduća legenda
Poruka
48.226
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...u-Insajdera-o-padu-nadstresnice-vazno-je.html

Državno preduzeće Infrastrukture železnica Srbije, prema analizi dokumentacije, još 2015. godine naručuje projekat rekonstrukcije zgrade koja je stara 60 godina a da prethodno uopšte nije utvrđeno u kakvom je stanju objekat.

Projektanti iz saobraćajnog preduzeća CIP preuzimaju posao, iako nemaju original projekat iz 1964.godine. Takva situacija zahtevala je elaborat o stanju zgrade, ali elaborat niko u lancu nije zahtevao i nikada nije urađen. Takav projekat, bez neophodnog elaborata, odobrava i reviziona komisija i tehnička komisija.

Niko ne zahteva da se utvrdi u kakvom je stanju zgrada i nadstrešnica koja je prikačena za zatege. Svaki sledeći korak je predstavljao novi propust, novih komisija i nadzornih stručnjaka.

Све лепо приказано. Али македонци умеју да кажу стару народну песму: от гледање фајда нема.

Imaju nego su ga sklonili.
Нецу улазити у то.
и да га немају, неопходно је да се направи нови елаборат, да се тачно утврди стање објекта , у каквом је стању.
Није смело да се улази у пројекат без претходне провере у каквом је објекат стању! Таквог извештаја није било.

У односу на све то стање затега изнутра је готово било и немогуће проверити па је једино логично решење било да се уради пројекат којим би се пре било какве РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ЗГРАДЕ ПРВО УКЛОНИ НАДСТРЕШНИЦА која је направљена 1964 године.
Међутим то није учињено! Из једне грешке се улазило у другу.

Убијено је 15 људи!

Ogroman broj grešaka je počinjen tokom dugog niza godina, ali je sve to moglo i moralo da se reguliše pre ponovnog otvaranja stanice, a ne da se pređe preko svega kako bi se političari svečano slikali i pokazali kako su nešto radili.

Ogroman broj grešaka je počinjen tokom dugog niza godina, ali je sve to moglo i moralo da se reguliše pre ponovnog otvaranja stanice,
moralo je , ZAKON O bezbednosti velikih objekata je POTPUNO ZAOBIDJEN!
a ne da se pređe preko svega kako bi se političari svečano slikali i pokazali kako su nešto radili.
kako inace pokupiti poene pred izbore. sva ta svecanja prerana otvaranja su bila deo marketinga pred izbore.

Postoji i treći dokument koji je trebalo da uveri sve da je železnička stanica u Novom Sadu bezbedna​

„Ovim zapisnikom se potvrđuje da se vestibil u krilu B stanične zgrade Novi Sad može koristiti za putnike“. Ova rečenica zapisana je u dokumentu koji je naslovljen sa „Zahtev za primopredaju vestibila krila B stanice Novi Sad“.

Iz sadržaja se može zaključiti da je reč o zapisniku o internom pregledu zgrade i radova, koji su 4. jula, dan pre svečanog otvaranja stanice, obavili predstavnici investitora, izvođača radova i stručnog nadzora.
To je treća rečenica iz dokumentacije o radovima na stanici u Novom Sadu do koje su dosad došli mediji, a koja je trebalo da uveri učesnike u projektu da su stabilnost i bezbednost objekta u najboljem redu.
Odmah posle nesreće, javnost je saznala za rečenicu u glavnoj svesci projekta u kojoj se tvrdilo da je zgrada železničke stanice u konstruktivnom smislu u dobrom stanju i da se „vizuelnim posmatranjem ne uočavaju oštećenja, koja bi uticala na stabilnost objekta“.

Drugu je juče otkrio Forbes Srbija. Ona se nalazi u Izveštaju o tehničkom pregledu i kaže da je „radi utvrđivanja podobnosti objekta za upotrebu odobren probni rad“ stanice.
Prema našim saznanjima, tužilac poseduje sve navedene dokumente kao dokazni materijal za istragu.

Prepiska

Zahtev za primopredaju odnosno zapisnik o internom pregledu, do kojeg je došao Forbes Srbija, neobičan je jer ne sadrži memorandum. Sastoji se od samo jedne strane i na njemu je, koliko se može uočiti, 12 potpisa. Tri su potpisa stavljena u ime izvođača radova, pet su potpisi stručnog nadzora i četiri su potpisi predstavnika investitora.

Ono što se može videti jeste da je samo jedan od potpisa čitak. Prema saznanjima Forbes Srbija, tužilac Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu ima ovaj dokument. I sam navodi upravo taj opis – da je samo jedan potpis moguće pročitati.
Naše istraživanje pokazuje da tužilac ima i mejlove koji su razmenjivani ovim povodom. Oko podnošenja zahteva za primopredaju zgrade, formiranja komisije za interni pregled i ovog zapisnika.
Iz dokumenta se vidi da je interni pregled vestibila izvršen 14. juna 2024. i da su tada utvrđeni nedostaci. Potom je 4. jula izvršen novi pregled. Komisija je ustanovila da su prethodno pomenuti nedostaci otklonjeni, ali da su ostali još neki.

Mejlovi koje poseduje tužilac su razmenjivani u danima pre ovih pregleda, pokazuju podaci do kojih smo došli.

Čija je odgovornost

Osim konstatacije da se vestibil krila B može koristiti za putnike, u dokumentu se navodi da je „sva odgovornost za ispravnost uređaja i bezbednost osoblja i putnika na izvođaču radova do konačne primopredaje objekta“.

„Ukoliko se za bilo koji nedostatak utvrdi da je prouzrokovan eksploatacijom vestibila i nestručnim korišćenjem opreme, taj trošak snosi Investitor, dok odgovornost za druge nedostatke, ukoliko se utvrdi da su posledica nekvalitetnog izvođenja radova, pripada Izvođaču radova“, navodi se u dokumentu.

A kada je reč o nedostacima koji nisu otklonjeni to su, recimo, šema osigurača, rukohvat oko lifta koji je potrebno fiksirati, nedostatak tabli za slabovide, bojler bez prekidača u toaletu, pločica koja nedostaje iza wc šolje, utičnica na zidu koja treba da se fiksira, a tu je i nalog da se očisti ceo objekat.

Kakav je ovo dokument

Diplomirani građevinski inženjer Danijel Dašić kaže za Forbes Srbija da su, kada je reč o primopredaji završenog objekta, propisi jasni, a da zapisnik o internom pregledu liči na deo interne komunikacije investitora, izvođača i nadzora.

„On nema pravnu težinu i ne možete na osnovu njega ništa da radite“, tvrdi Dašić. Dodaje da mu je čudno da je uneta konstatacija da objekat može da se koristi za putnike.

„Interna komunikacija se koristi na gradilištu i dužnost je svih učesnika u izgradnji da stalno komuniciraju i otklanjaju nedostatke. S te strane je ovaj dokument u redu. Ali, to nije zvanična primopredaja objekta. Da je reč o zvaničnoj primopredaji, dokument bi morao da ima puno aneksa. Kao i da je obuhvaćen svaki deo gradilišta odnosno da je sve provereno“, pojašnjava naš sagovornik.

Na pitanje da li ovaj dokument može da zaštiti nekog od učesnika u projektu, Dašić tvrdi suprotno. „Može samo da ih ukopa, a ne da ih opravda“.

Vizuelno posmatranje

Našeg sagovornika vratili smo na početak odnosno glavnu svesku projekta i rečenicu da vizuelnim posmatranjem nisu uočena oštećenja koja bi uticala na stabilnost projekta. Dašić kaže da inženjeri mogu da se služe ovim načinom provere.

„Ali, onda svu odgovornost snosi ta osoba koja je potpisala dokument. Odgovornost inženjera je da radi sa dužnom pažnjom. Nemam izgovor da kažem da može da se radi, a u slučaju da se nešto sruši da se pozovem na to da nisam imao neki dokument“, kaže Dašić.

Ipak, on dodaje da se odgovornost može umanjiti. I to ako je tokom radova neki statički element promenjen. Ali, to ne može da bude korozija na zategama već dodavanje nekog novog elementa ili ako su izvođači tokom radova dirali neke elemente, poput zatega.
https://forbes.n1info.rs/biznis/pos...-je-zeleznicka-stanica-u-novom-sadu-bezbedna/

Нецу улазити у то.
и да га немају, неопходно је да се направи нови елаборат, да се тачно утврди стање објекта , у каквом је стању.
Није смело да се улази у пројекат без претходне провере у каквом је објекат стању! Таквог извештаја није било.

У односу на све то стање затега изнутра је готово било и немогуће проверити па је једино логично решење било да се уради пројекат којим би се пре било какве РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ЗГРАДЕ ПРВО УКЛОНИ НАДСТРЕШНИЦА која је направљена 1964 године.
Међутим то није учињено! Из једне грешке се улазило у другу.

Убијено је 15 људи!
A kako mozes da ne udjes u to?
Ja priznajem da mene zadivljuje nacin razmisljanja srba, to je poseban fenomen, kako mogu da prezive i to vrlo uspesno animalno prezivljavaju , a da razmisljaju na takav nacin...

To lako cemo , kako cemo , pa posle cemo ,

Vizuelno posmatranje

Našeg sagovornika vratili smo na početak odnosno glavnu svesku projekta i rečenicu da vizuelnim posmatranjem nisu uočena oštećenja koja bi uticala na stabilnost projekta. Dašić kaže da inženjeri mogu da se služe ovim načinom provere.

„Ali, onda svu odgovornost snosi ta osoba koja je potpisala dokument. Odgovornost inženjera je da radi sa dužnom pažnjom. Nemam izgovor da kažem da može da se radi, a u slučaju da se nešto sruši da se pozovem na to da nisam imao neki dokument“, kaže Dašić.

Ipak, on dodaje da se odgovornost može umanjiti. I to ako je tokom radova neki statički element promenjen. Ali, to ne može da bude korozija na zategama već dodavanje nekog novog elementa ili ako su izvođači tokom radova dirali neke elemente, poput zatega.
https://forbes.n1info.rs/biznis/pos...-je-zeleznicka-stanica-u-novom-sadu-bezbedna/
Mi zivimo u zemlji gde se ismeva odgovornost, to vam ja kazem i kao gradjanin i kao menadzer u srednjoj firmi dok sam bio..
To je smesno kako reaguju svi kad se postavis odgovorno...bas je smesno , radnici ne veruju ocima, menadzeri kazu izvodi besne gliste, ali ne radi nista besno niti prepedantno ili bespotrebno...direktori ne znaju sta ce, ovamo bi muljali , a ovamo im godi kad neko tako lako vodi sve ostale poslove i znaju ili osecaju da tu nema kiksa....
Ali to je zanimljivo da u startu se ismeva odgovornost, to je napad na slobodu svojeglavosti i bahatosti svakog zivuceg stvora u Srbiji koji treba da radi sa vama..

Cak i hirurzi i kardiohirurzi ismevaju odgovornost....nego su sretni kad je dokumentacija interna....pa su sigurni da nece biti pogleda na njihove lekarske greske...
Samo sam nekoliko puta sreo odgovornost i to na VMA , jedan hirurg, jedan dermatolog, i jedan reumatolog....prvi je zbog analize u vezi mononukleoze vratio sa operacije pacijenta, jer nije bila obavljena ta procena rizika na mononukleozu, drugi je bio sav u sirokim sagledavanjima, vrlo detaljan i odgovoran, minimal risk pristup...a treci je bio maher kao na terenu da je bio i na ratistu, ali je zadrzao nivo bolnickog pristupa....i praksa i odgovornost...

Kolika je odgovornost CIP-a ? Čuo sam da nisu samo oni bili uključeni, nego i mnogo drugih firmi.
Koliko sam ja razumeo bili su ukljuceni Kinezi mislim kao kompanija za kontrolu, zatim kao neka madjarska firma nosi madjarsko ime ali nasi rade, Uteber tako nesto kao neka vrsta licence, zatim se spominjali i Francuzi....Na kraju ce da ispadne da su CIP gurnuli po strani?

синко никад као dinko!

1735729805946.png

Pa desavalo se u vojsci , imamo pokret a sve imaju , i artiljeriju i pesadiju i vezu samo kuhinju zaborave....i sad ja kao veza u torbici vec navikao da imam vise pristup specijalca nego veziste, i sad imam 3,4 konzerve i navikla vojska redovno da jede, jedno je propustiti dorucak, drugo dorucak i rucak, ali vec kad stize vreme za veceru , a nigde nikog samo vojska, pocinje mrmor...zamor...izvadim ja moje konzerve i daj tamo da umirim vojsku , nema da se najedu , ali ima da se varkaju...
Sutra ujutro , ostala vojska na terenu malo divlja, ovi moji oprezni....cak i to je dovoljno da imitiraju mene...u tom slucaju mene, a u nekom slucaju Vucica....onog ko im je lider..

U ovom slucaju je pozitivno , tj poceli su da paze na borbenu gotovost jedinice...to je moj pristup zato sam opasan za oficire...sve je u redu dok radis bez stete po borbenu gotovost, ali ako pocnes da pravis egzibicije da trosis ljude kao golo meso , eto ti ga neko iza ledja da te potseti da se saberes...
Pola oficira voli takav pristup , stvarno voli....zeli potajno ....a pola su srpski princip , lako cemo , drugi gine......ili cin mi je bitan...kao svakome je cin bitan...aha...

Posle vremenom ljudi se vrate u taj poslusnicki imitacioni nacin ponasanja, ali moguce ih je preokrenuti da budu pazljivi i obazrivi , nije da nije...tako kaze moje iskustvo sa terena...eto sa par konzervi hrane kad su ceo dan gladni naucis ih da si prvo prema sebi odgovoran pa prema drugima pa tek onda prema sistemu..

Koliko sam ja razumeo bili su ukljuceni Kinezi mislim kao kompanija za kontrolu, zatim kao neka madjarska firma nosi madjarsko ime ali nasi rade, Uteber tako nesto kao neka vrsta licence, zatim se spominjali i Francuzi....Na kraju ce da ispadne da su CIP gurnuli po strani?
Pa onda su kinezi najkrivlji po odgovornosti jer kontrolišu, nadziru, mada je po meni najkrivlji onaj koji je skinuo gornje nosače, jer je direktno gledao a time i imao informaciju šta se radi. Ono što kažu informacija iz prve ruke.

Poslednja izmena:

Back