Hrono ishrana i hrono dijeta - recepti

SilverStar

Poznat
Poruka
9.755
Nakon svih slava i praznika koji su za nama, vreme je da se vratimo zdravoj ishrani.

Moj lični izbor je hrono ishrana.

Možemo govoriti o hrono ishrani (kojom održavate postojeću idealnu težinu) i o hrono dijeti (koja nam pomaže da
dođemo do željenog rezultata u vidu idealne težine).

U hrono ishrani je važno da određene vrste namirnica jedete u određeno doba dana.
Ne morate se plašiti kalorija ako to pravilo poštujete. Veoma je važno da umirimo aktivnost pankreasa,
pa bi se barem neko vreme trebalo uzdržavati od slatkiša i voća da bi se insulinska aktivnost normalizovala.

Hrono ishrana​

Doručak​

Doručak je najvažniji obrok u toku dana i on nam nosi ceo dan. Ujutro ćelije našeg tela zahtevaju energiju
i tada masne ćelije otpuštaju uskladištene masti, više nego u koje drugo doba dana. Doručak treba biti obilan
i mešovit. Treba sadržati masti spore šećere (žitarice) i u manjoj količini povrće kao svežu salatu.

Zbog enzima za varenje ne bi trebalo doručkovati pre sedam sati ujutro i ne kasnije od 11 sati pre podne.
Između svakog obroka treba proći najmanje tri sata. Idealan razmak između obroka je 5 do 5,5h.
Takođe veoma važno je da obroke nikada ne treba preskakti, jer tako usporavamo metabolizam.

Za doručak bez ikakvog straha možete jesti, slaninu, čvarke (kojima znamo sastav, najbolje je domaće )
pržena jaja na masti, razne pite proje, integralne hlebove koje sami pravimo, puter humus, tahini, ajvar,
sir, kiselo mleko itd. I verovali ili ne vi ćete svoje zdravlje dovesti do savršenstva, imaćete više energije,
bićete zadovoljni kilažom, jer ćete se u vrlo kratkom periodu osloboditi viška masnih masnih naslaga,
bićete raspoloženiji i srećniji, najvažnije nećete biti gladni i nezadovoljni.

Ručak​

Za ručak se jedu proteini plus povrće, bez ugljenih hidrata. biramo jača crvena mesa da duže drže sitost.
Uvek prednost dajemo svežim salatama. Treba se odvići od teških kombinacija, npr krompir sa mesom,
testenina sa mesom, hleb i meso itd.

Idealno vreme za ručak je između 13 i 15 časova, ali nije obavezno.

Užina​

Slatka užina u vidu hrono slatkiša, voća sa niskim glikemijskim indeksom, crna čokolada minimum 70 % kakaa,
suvo voće, se jede između ručka i večere.

Večera​

Večera treba sadržati lagane proteine kao što su riba, belanca, bela mesa i puno sveže salate preliveno
maslinovim uljem i limunovim sokom. Idealno vreme za večeru je oko 19 sati, ali ako nismo u mogućnosti
dozvoljena su i veća odstupanja.važno je samo da to bude barem dva sata pre spavanja.

Hrono dijeta (restrikcija)​

U restrikciji se iz ishrane izbacuju svi šećeri, beli hlebovi, pića sa veštačkim zaslađivačima,
margarini, biljni sirevi, pekarska peciva, grickalice, mleko, jogurt, viršle, paštete, kukuruzno brašno.

Obroci se nikad ne preskaču jer radimo na ubrzavanju metabolizma.

Doručak​

Doručak je najvažniji obrok u toku dana i mora biti obilan i mešovit, to je jedini obrok u kom se jede hleb
od zdravih žitarica, pseudožitarica, uljarica ili neke zamene za hleb kao što su mafini, slane palačinke,
pite, proje..

Mlečni proizvodi se jedu tri do četiri puta sedmičo, isključivo za doručak (kiselo mleko i mladi sirevi,
veoma retko pavlaka i feta sir) Stari sirevi se ne konzumiraju. Jogurt i mleko ne koristiti, a ako pijete
kafu sa mlekom, dva do tri puta sedmično do dve supene kašike dozvoljeno je korisiti domaće bademovo mleko.

Nikad ne mešati dva mlečna proizvoda, a veoma retko mlečno i jaja.

Mesne prerađevine koje su dozvoljene (najbolje domaće kojima znamo sastav, domaće kobasice, slanina,
čvarci, šunke, pečenica pršuta) se mešaju sa jajima i mlečnim proizvodima.

Maslac je dozvoljen, (margarini su zabranjeni) i njega gledamo kao dozvoljenu masnoću, što znači da ga
možemo mešati sa mlečnim proizvodima.

Doručak treba obavezo sadržati masti životinjskog porekla, namirnice visoke hranjive vrednosti,
belačevine u kombinaciji sa žitaricama, odnosno hrono hlebovima.

Ručak​

Za ručak se ne jede hleb niti bilo kakve testenine.

Ne jedu se skrobna povrća, pasulj, boranija, grašak, sočivo niti pirinač.

Jedu se proteini, meso sa neskrobnim povrćima, (karfiol, kupus, tikvice, brokoli, praziluk,
kupus, patlidžan...) Ako ne možete svaki dan meso, dozvoljena je i masnija riba, belanca i pečurke.

Sirće se ne koristi, salate začinjavamo, maslinovim uljem i limunovim sokom.

Hranu pripremamo na pari, pečeno u kesi, grilovano, dinstano, nikad panirano, pohovano i prženo u dubokoj masnoći.

Večera​

Za večeru se jedu lagani proteini sa svežim salatama.

Riba ili belanca, bela mesa i ako vam ne smetaju možete jesti i šampinjone.

Uveče izbegavamo crvena povrća. jedemo zelena.

Idealno vreme za večeru je oko 19 h, ali dozvoljena su i veća odstupanja, važno je samo da ne
idete na spavanje dva sata posle zadnjeg obroka.

Ostale napomene vezane za restrikciju​

Razmak između obroka je 5 do 5,5 sati

U restrikciji nema užine, ne jede se voće niti hrono slatkiši.

Kafa je dozvoljena dva puta dnevno, pola sata posle doručka i pola sata posle ručka.

U restrikciji nema grickanja između obroka.

Nikakve tečnosti se ne piju pola sata pre i pola sata posle obroka.

Količine hrane nisu ograničene jede se prava namirnica u pravo vreme.

Ova tema je prvenstveno namenjena razmeni recepata. Ako želite da započnete sa hrono ishranom,
ili je već uveliko primenjujete, podelite recepte sa nama.
Kada postavljate recepte, napomenite da li se radi o hrono ishrani ili dijeti, i kom obroku
je recept namenjen tj. da li se radi o doručku, ručku ili večeri.

Prijatno!

Hrono hleb​

Jede se za doručak i odnosi se i na hrono ishranu i na hrono dijetu.

Sastojci:​

300 g integralnog pšeničnog brašna
150 g ražanog brašna
50 g heljdinog brašna
450 ml mineralne vode
3 kašike ulja
1 kašičica praška za pecivo
0.5 kašičice sode bikrabone
1 kašika soka od limuna
1 kašičica soli
semenke (lana, susama, golice...)

Priprema:​

1. Izmešati 300 g integralnog pšeničnog brašna, 150 ražanog brašna i 50 g brašna od heljde.
  2. Dodati kašičicu soli i razne semenke (lana, suncokreta, susama, golice...), 1 kašičicu praška za pecivo, pola kašičice sode bukarbone i ponovo izmešati.
  3. Sipati 3 kašike ulja i sa 4.5 dl mineralne (ili obične) vode zamesiti testo.
  4. Dobro umesiti i ostaviti da odstoji 8 sati ili preko noći.
  5. Nakon toga, dodati 1 kašiku soka od limuna i dobro umesiti.
  6. Prebaciti testo u pleh dimenzija otprilike 28x18 cm, koji je obložen papirom za pečenje.
  7. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko sat vremena (što zavisi od debljine testa). Po potrebi smanjiti temperaturu.

MUSAKA OD TIKVICA (Ručak, Hrono dijeta)

musaka1.jpg

tikvice​
300 gr mlevenog mesa​
veća glavica crvenog luka​
2 čena b.luka​
so, biber, začinska slatka paprika​
kašika masti​
2 belanca, čaša kisele vode​

Tikvice prvo izgrilovati.
Zagrejati mast, dodati iseckan luk, malo ga posoliti i dinstati uz podlivanje vodom.Na omekšali luk dodati meso i začine pa dinstati da meso promeni boju.
Tepsiju podmazati i složiti red tikvica , red mesa pa završiti tikvicama. Viljuškom malo umutiti belanca dodati kiselu vodu i sve preliti preko musake, zatim ubaciti u zagrejanu rernu.

musaka2.jpg

Nešto si mi zbrzao uvodne postove
Prekopirao si odnekud, možda si tek počeo sa ovim načinom ishrane.

Zaboravio si da napišeš da se dan započinje čašom limunade ( ja bokalčetom), da se doručkuje pa tek onda pije kafa.

Na ovaj režim ishrane se startuje Restrikcijom od minimum mesec dana, ja sam bila skoro sve vreme, tako mi je prijalo.

I ne samo u restrikciji, margarin, rafinisana ulja, bilo kakvi beli hlebovi ili peciva, pšenična i kukurzna brašna se ne koriste.

Voće - nikako, posle restrikcije može voćkica ili dve ali oko 17 h.

Trenutno nisam na hrono režimu ali mi se smučio kupus, karfiol, tikvice, brokoli koji nikada niyam ni volela, piletina, šampinjoni, girice i njihov miris ( a ribu inače obožavam)

I dalje kuvam na masti ili kokosovom ulju, koristim isključivo maslinovo ulje za salate, uz obroke jedem dos6ta salate, ne pijem gazirane sokove, dan započinjem limunadom, pijem oko 2 l tečnosti, ne jedem hlebove od brašna većnod celog zrna i tostirane.
Hrono hleb sam pravila ali nije ni blizu kao hrono hleb koji kupujemnu Skroz dobra pekara, najviše koristim Tonus zeleno pakovanje obogaćen semenkama.
Kršila sam hrono pravila kod salata, umesto limuna uvek sam koristla jabukovo sirće Dr Andre vitaline
Drugompravilo koje sam kršila je što sam uvek ribu uvalja u brašno pre prženja.

Ima pravila u kombinaciji hrane; slatko mleko - nikada
Ne kombinovati dva mlečna proizvod6a, ne kombinovati dve vrste mesa ( tu sam kršila pravilo naročito kod roštilja), ne kombinovati jaja sa ml. proizvodima osim u 'složenim jelima' - pite, 1-2 puta mesečno.
Hrono ishranom s4e 'uobročiš', uredno doručkuješ, ručaš i večeraš
Ne brojiš kalorije, jedeš kvalitetno i kalorično
Hleb samo uz doručak.

Sve preporuke za hrono režim
Krvna slika, sve laboratorijske analize su besprekorne uz ovaj način shrane.

Nešto si mi zbrzao uvodne postove
Prekopirao si odnekud, možda si tek počeo sa ovim načinom ishrane.

Zaboravio si da napišeš da se dan započinje čašom limunade ( ja bokalčetom), da se doručkuje pa tek onda pije kafa.

Na ovaj režim ishrane se startuje Restrikcijom od minimum mesec dana, ja sam bila skoro sve vreme, tako mi je prijalo.

I ne samo u restrikciji, margarin, rafinisana ulja, bilo kakvi beli hlebovi ili peciva, pšenična i kukurzna brašna se ne koriste.

Voće - nikako, posle restrikcije može voćkica ili dve ali oko 17 h.

Trenutno nisam na hrono režimu ali mi se smučio kupus, karfiol, tikvice, brokoli koji nikada niyam ni volela, piletina, šampinjoni, girice i njihov miris ( a ribu inače obožavam)

I dalje kuvam na masti ili kokosovom ulju, koristim isključivo maslinovo ulje za salate, uz obroke jedem dos6ta salate, ne pijem gazirane sokove, dan započinjem limunadom, pijem oko 2 l tečnosti, ne jedem hlebove od brašna većnod celog zrna i tostirane.
Hrono hleb sam pravila ali nije ni blizu kao hrono hleb koji kupujemnu Skroz dobra pekara, najviše koristim Tonus zeleno pakovanje obogaćen semenkama.
Kršila sam hrono pravila kod salata, umesto limuna uvek sam koristla jabukovo sirće Dr Andre vitaline
Drugompravilo koje sam kršila je što sam uvek ribu uvalja u brašno pre prženja.

Ima pravila u kombinaciji hrane; slatko mleko - nikada
Ne kombinovati dva mlečna proizvod6a, ne kombinovati dve vrste mesa ( tu sam kršila pravilo naročito kod roštilja), ne kombinovati jaja sa ml. proizvodima osim u 'složenim jelima' - pite, 1-2 puta mesečno.
Hrono ishranom s4e 'uobročiš', uredno doručkuješ, ručaš i večeraš
Ne brojiš kalorije, jedeš kvalitetno i kalorično
Hleb samo uz doručak.

Sve preporuke za hrono režim
Krvna slika, sve laboratorijske analize su besprekorne uz ovaj način shrane.
Da, da... Zaboravio sam da napišem za limunadu, jer ja to nisam praktikovao...
Hrono ishranu primenjujem već godinu i po...
Od ponedeljka sam na mesečnoj restrikciji, da se polako pripremam za leto...

PROLEĆNE KOCKE bez brašna (Doručak, Hrono dijeta)

kocke.jpg

2 manje tikvice
3 jaja
3 struka mladog luka
2 šake sitno seckanog peršunovog lista
kafena kašičica masti
malo na kockice iseckane mesnate slanine
3 pune kašike ovsenih mekinja
so, biber
pola praška za pecivo, a može i bez

Jaja mikserom umutiti, dodati mekinje i ostaviti da stoji dok iseckate, slaninu, luk i peršunov list.
Tikvice narendajte, zatim ih lagano ocedite, nemojte sve iscediti.
Sve iseckano dodati u jaja, posoliti, pobiberiti, dodati tikvice, otopljenu mast ili kašičicu ulja i ako želite prašak za pecivo.
Malu tepsiju namastiti i posuti malo mekinjama dno, istresti smesu , posuti susamom ili nekim semenkama koje volite i peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

PILEĆI PAPRIKAŠ sa kockicama kelerabe (Ručak, Hrono dijeta)

paprikas.jpg

glavica luka
pileće meso
keleraba
po želji malo karfiola
peršunov list
so, biber, crvena slatka paprika

Izdinstate na malo masnoće luk, dodate pileće meso zatim dodate na kockice seckanu kelerabu, sve začine. Podlivate vodom i lagano krčkate dok meso i keleraba ne omekšaju.
Ako volite da je supica malo gušća ubacite manju tikvicu, a možete i nekoliko kockica kelerabe izgnječiti viljuškom. Količinu vode odredite sami.

PLJESKAVICE OD REČNE RIBE (Večera, Hrono dijeta)​

pljeskavice.jpg

1kg rečne ribe
4 - 5 strukova mladog luka
1 čen belog luka
so, biber,malo slatke ili ljute začinske paprike
1/2 dcl kisele vode

Ribu očistiti, odstraniti rep i glavu, ako je jako sitna samleti na mašinu za meso na sitnu rešetku dva, tri puta .

riba.jpg

Ako je krupnija riba, možete je preseći po dužini pa izvući kralježnicu i velike kosti, pa samleti dva puta u slučaju da je ostala koja kost.

riba2.jpg

Dodajte začine i dobro umesite da se sve pretvori u kompaktnu masu. Ja sam ubacio u seckalicu luk, dodao samlevenu ribu, začine i nekoliko minuta blendirao da se sve sjedini, na kraju sam dodao kiselu vodu i još par puta okrenuo.

riba3.jpg

Vlažnim rukama oblikovati pljeskavice pa slagati na papir za pečenje i peći u rerni ili stavljati na dobro zagrejan grill tiganj koji ste malo premazali dozvoljenom masnoćom.

riba4.jpg

Pljeskavice su čvrste, ne raspadaju se uopšte. Vazdušaste i sočne.

riba5.jpg

Edit:
Voće obožavam
Ne znam kako sam izdržala sve vreme bez voća
To je jedini razlog zašto nisam na ovom režimu, mada često odem na mesečnu restrikciju ( na svakih 6 meseci otprilike)
Dobro, ti si prosla ovo, tako da pretpostavljam da si adekvatan sagovornik.
Sta je cilj ove dijete? Ne mislim kod tebe, vec uopste?
Smanjenje kilaze? Manje - vece?
Ciscenje krvih sudova od masnoce, truglicerida i ostalh ,,,"gluposti"?
Nesto trece ili sve zajedno?
Ili...?

Restrikcija nije nuzna ukoliko se ne radi o mrsavljenju, nego samo o promeni način ishrane.
Ili gresim?
Restrikcija je preporučljiva, oslobađanje tela od svih šećera i toksina.
Dobro, ti si prosla ovo, tako da pretpostavljam da si adekvatan sagovornik.
Sta je cilj ove dijete? Ne mislim kod tebe, vec uopste?
Smanjenje kilaze? Manje - vece?
Ciscenje krvih sudova od masnoce, truglicerida i ostalh ,,,"gluposti"?
Nesto trece ili sve zajedno?
Ili...?
To nije dijeta ona koju zamišljamo
To je jednostavno zdrav način ishrane.
Možeš da jedeš koliko hoćeš ali ne i kada hoćeš
Imaš doručak, ručak i večeru.
Moj doručak je bio: hleb, pržena slaninica ili šunka sa jajima, ajvar
Ili hleb puter, ajvar, kiselo mleko
Ili hleb, čvarci, pečenica, sir, ajvar
Nemaš ograničenja.
Ne jedeš: belo brašno ni obični hleb, slatko mleko, šećer
Ako te bude zanimalo pitaj, tu ti je Silver i ja ću pisati

Restrikcija je preporučljiva, oslobađanje tela od svih šećera i toksina.

To nije dijeta ona koju zamišljamo
To je jednostavno zdrav način ishrane.
Možeš da jedeš koliko hoćeš ali ne i kada hoćeš
Imaš doručak, ručak i večeru.
Moj doručak je bio: hleb, pržena slaninica ili šunka sa jajima, ajvar
Ili hleb puter, ajvar, kiselo mleko
Ili hleb, čvarci, pečenica, sir, ajvar
Nemaš ograničenja.
Ne jedeš: belo brašno ni obični hleb, slatko mleko, šećer
Ako te bude zanimalo pitaj, tu ti je Silver i ja ću pisati
Necu mnogo cekati. :lol:
Dobro, jasno. Recimo. :fdlan:
Przenice. Od kog hleba, ako se se ne koristi belo brasno?
Sve sto je nabrojano, jeste dorucak.
Sta je sa ruckom i vecerom?

I... nista slatko ne sme da se jede uopste u tom periodi specificne ishrane?! Bar ono gde ima secera. Mada, ne znam gde ga nema.

Restrikcija je preporučljiva, oslobađanje tela od svih šećera i toksina
Da, ali za one koji zele da skinu visak kilograma, a ne one koji jednostavno zele da im hrono ishrana postane nacin života, zdravlja radi...

Jesam jednom probala hrono, ali sam prekinula, zato sto nisam mogla pohvatati, radim prvu, drugu, trecu.... jednostavno treba vremena, treba se posvetiti tome, a ja ga trenutno nemam.
Ali bilo je rezultate, mislim ja nisam htela da mrsavim, ali koza mi postala sjajnija, imala sam vise energije, bolje sam se osecala

Necu mnogo cekati. :lol:
Dobro, jasno. Recimo. :fdlan:
Przenice. Od kog hleba, ako se se ne koristi belo brasno?
Sve sto je nabrojano, jeste dorucak.
Sta je sa ruckom i vecerom?

I... nista slatko ne sme da se jede uopste u tom periodi specificne ishrane?! Bar ono gde ima secera. Mada, ne znam gde ga nema.
Ja godinama koristim Tonus zeleno pakovanje sa semenkama
Imaš hrono hleb, ili Vitas hleb
Prženice nisam pravila i ne znam kakve bi bile od ovih hlebova
Ja sam za ručak uveknimala nezakuvanu supu, neko meso i dosta, dosta salate
Možeš kupus sa mesom, griovane tivice, karfiol, roštilja koko hoćeš ;
Ne krompir, grašak, pasulj
Možeš musakz od tikvica, plavog patlidžana...
Ja sam mesonja i tada i sada
Užina može oko 17h, može neki slatkiš ili malo voća, ali ti ne treba niti ti traži organizam

Da, ali za one koji zele da skinu visak kilograma, a ne one koji jednostavno zele da im hrono ishrana postane nacin života, zdravlja radi...

Jesam jednom probala hrono, ali sam prekinula, zato sto nisam mogla pohvatati, radim prvu, drugu, trecu.... jednostavno treba vremena, treba se posvetiti tome, a ja ga trenutno nemam.
Ali bilo je rezultate, mislim ja nisam htela da mrsavim, ali koza mi postala sjajnija, imala sam vise energije, bolje sam se osecala
Do pre korone sam išla u teretanu, bila na ovom režimu ishrane
Imala sam snage i izdržljivosti, nikada nisam gladna, raspoloženje mi je uvek na nivo bilo.
Sada ni hrono, ni teretana, ne mogu se pohvaliti ni energijom ni dobrim raspoloženjem

Ja godinama koristim Tonus zeleno pakovanje sa semenkama
Imaš hrono hleb, ili Vitas hleb
Prženice nisam pravila i ne znam kakve bi bile od ovih hlebova
Dobro, jasno. Znaci, moze i razeni ili crni itd
Ja sam za ručak uveknimala nezakuvanu supu,
:think: kako nezakuvanu?
Kako da skuvam supu od povrca, ako je ne kuvam?
neko meso i dosta, dosta salate
Možeš kupus sa mesom, griovane tivice, karfiol, roštilja koko hoćeš ;
Moze bez karfiola i tih zelenih bljutav...
Ne krompir, grašak, pasulj
Ma super!
Možeš musakz od tikvica, plavog patlidžana...
Ja sam mesonja i tada i sada
Pa to, taj sam!
Užina može oko 17h, može neki slatkiš ili malo voća, ali ti ne treba niti ti traži organizam
Jel me to zezas sada? :trlja:
Pa, dan ne prodje bre..

Dobro, jasno. Znaci, moze i razeni ili crni itd

:think: kako nezakuvanu?
Kako da skuvam supu od povrca, ako je ne kuvam?

Moze bez karfiola i tih zelenih bljutav...

Ma super!

Pa to, taj sam!

Jel me to zezas sada? :trlja:
Pa, dan ne prodje bre..
Nezakuvana supa je redovna supa ali bez rezanaca, knedli i tih dodataka
Naravno da možeš čorbice, razne potaže od; šampinjona, spanaća, koprive, karfiola, brokolija, bez dodavanja šargarepe
Šargarepu možeš sirovu ali ne i kuvanu zbog glikemijskog indeksa.
Između obroka NEMA grickanja, ništa osim vode
Kreni, sve će ti se samo posložiti.

Nemoj sebe sputavati razmišljanjem da ti nije praktično zbog posla
Doručak obaviš kući, ručak uvek možeš u vidu obrok salate,ili poneti pečeno meso i nešto za salatu ( sada imaš i krastavca i paradajz što ti je praktično za poneti)
Da ali na poslu sam ogranicena vremenom za pauze, ujutru je to 10, popodne 18, treca u 2...
A kod hrono je vreme najbitnije, tri obroka, u tacno vreme, tacan raspored je najbitnije sto treba da se postuje, a kod mene se sve to poremeti

Nezakuvana supa je redovna supa ali bez rezanaca, knedli i tih dodataka
Pa da, to i kazem. Naseckan zelenis i skuvan sa malo soli/zacina. Bez i eg drugog. Evo, sada i bez sargarepe.
Naravno da možeš čorbice, razne potaže od; šampinjona, spanaća, koprive, karfiola, brokolija, bez dodavanja šargarepe
Jok. Radije onu supu, ali jasno.
Šargarepu možeš sirovu ali ne i kuvanu zbog glikemijskog indeksa.
:tick:
Između obroka NEMA grickanja, ništa osim vode
Nemam ni ovako. Osim slatkisa.
Kreni, sve će ti se samo posložiti.
Dobro. Ako se poslozi oko stomaka, iskopacu te negde kao u crtacu. :lol:

Hvala na informacijama.

Back