Хроника Русија: Путин потписао Закон о јавним скуповима са вишеструко већим казнама

Urosius

Ističe se
Banovan
Poruka
2.590
http://www.nspm.rs/hronika/rusija-p...im-skupovima-sa-visestruko-vecim-kaznama.html
Русија: Путин потписао Закон о јавним скуповима са вишеструко већим казнама

петак, 08. јун 2012.
Руски председник Владимир Путин потписао је данас Закон о јавним скуповима који предвиђа вишеструко веће казне од оних које су досад важиле, а максимална казна за појединце биће 300.000 рубаља (7.500 евра) и 600.000 за службена лица.
vladimir-putin-ozbiljan-470,.jpg

Законом који је раније ове недеље усвојен у оба парламентарна дома предвиђено је строжије кажњавање за кршење прописа о организовању митинга и нарушавању јавног реда, као и за конзумирање алкохола и наркотика, односно ометање саобраћаја током окупљања.

Досадашње максималне казне у Русији за учешће на неодобреним скуповима износиле су 5.000 рубаља или 125 евра.

Реагујући на негодовање известилаца Савета Европе који су га позвали да не потпише закон и врати га на поновно разматрање, Путин је пре два дана одговорио да ће то учинити само у случају уколико нови закон противуречи "општеприхваћеним европским нормама".

"Ова мера би поткопала слободу изражавања и слободу окупљања. То симболизује изгубљену прилику за јачање демократских процеса у Русији, јер би затворило могућност за масовне демонстрације грађана, отворену у последњих шест месеци. Динамична делатност друштва треба да се користи за спровођење реформи, уместо да се потискује", навели су известиоци СЕ.

Путинов портпарол Дмитриј Песков оценио је у тексту који је објављен у данашњем издању британског "Фајненшл тајмса" да Русија настоји да донесе закон којим се регулише одржавање политичких скупова у складу са праксом и на темељу европских примера.

- Да ли је потребно да подсетим читаоце да су у Великој Британији, не тако давно, двојица младића осуђени на по четири године затвора због позива на директну акцију путем Фејсбука - навео је Песков.

Новим законом је предвиђено вишеструко увећање казни за прекршаје на митинзима, за кршење јавног реда, неодобрена окупљања и "шетње", као и за маскирање, односно прикривање идентитета, а такође је уведена казна обавезног друштвеног рада у трајању до 200 часова.

Предлагачи закона из владајуће Јединствене Русије истицали су чињеницу да су досадашње казне исувише благе да би одвратиле оне који крше закон и поредили их са онима на западу које су знатно строжије, али опозиција није прихватила њихове аргументе и није подржала закон.

Примера ради, закон у Немачкој предвиђа казну до 15.000 евра за учеснике неодобрених скупова, а прекршиоци могу бити кажњени затвором у трајању до једне године, док полиција може да прекине и растури "спонтани" скуп уколико се на њему растурају раније припремљени материјали.

Максималне казне у Великој Британији за сличне прекршаје износе до пет година затвора и 2.000 фунти, а у Швајцарској предвиђена максимална казна за организацију неодобреног скупа износи око 100.000 америчких долара.

Учесници неодобрених скупова у Шведској могу бити осуђени до две године затвора, а организатори до пет, док у Италији закон предвиђа затворске казне од месец до годину дана и максималну новчану казну до 45.000 евра.

(Танјуг)
 

Back
Top