Hromatografija

• Začetnik teme Začetnik teme Jovana i Jeca
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo ja cu pokusati. Hromatografija je tehnika razdvajanja supstanci koje se nalaze u rastvoru. Npr. Ako u rastvoru imas soli i proteine ili dva razlicita proteina, ili hoces da razdvojis katjone od anjona.. Potrebno je da znas sta hoces da razdvojis, odnosno da znas osobine tih supstanci, i onda sama izaberes metodu koju ces uraditi. Evo npr., imas vodu iz cesme i hoces da iz nje odstranis sve katjone. Katjoni su pozitivno naelektrisani i znaci da ce se kaciti za nesto negativno. Znaci, to je osobina koju koristis za razdvajanje. Hromatografska kolona se napuni smolom koja ima negativno naelektrisane grupe i kroz nju se propusta voda. Za kolonu se kace katjoni, a sve ostalo prolazi kroz nju i tako dobijes vodu bez katjona. Nadam se da je jasnije. Hromatografija je velika oblasti i potrebno je dosta predznanja da bi je potpuno ukapirala. Sta ce ti hromatografija?

Bilo koja bolja analiticka hemija (recimo Skoog i West) sadrzi osnove hromatografije. To je metoda koja se sve vise koristi i ima sjajnu buducnost (nadam se). Pogodna je za analiziranje namirnica jer je veoma brza. Naravno danas se kombinuje sa brojnim modernijim metodama. Upisi hemiju, analiticki smer, pa je proucavaj! :D

"Gost" je u pravu. Ali nije lose pogledati i neku "bolju" fizicku hemiju.
Na srpskom jeziku hromatografija je veoma lepo obradjena u knjigama:
Hemijsko-tehnoloski prirucnik knjiga 3 (fizickohemijske metode-poglavlje VI) i knjiga 6 (analitika-deo VII-poglavlje II), Izdavacka radna organizacija "RAD", Beograd.
Mislim da ovih knjiga nema u prodaji :( , ali ih ima u bibliotekama :wink:.

pogledaj osnovi analiticke hemije
jelena savic i momir savic
svetlost sarajevo
poglavlje 8.4
pojma nemam nista o tome,ali sam iskopao sestrinu knjigu, tako da ne znam kakva je.
pozdrav

Back