Hristova ljubav nam daje primer

Adventista

Obećava
Poruka
76
"A književnici i fariseji dovedoše k njemu ženu uhvaćenu u preljubi i postaviviši je na sredu rekoše mu: učitelju, ova je žena uhvaćena sad u preljubi, a Mojsije nam u zakonu zapoveda da takve kamenjem ubijemo,a ti šta veliš? ...A Isus saže se dole i pisaše prstom po zemlji ne gledajući na njih. A kad ga jednako pitahu, ispravi se i reče im: koji je medju vama bez greha naka najpre baci kamen na nju. Pa se opet saže dole i pisaše po zemlji. A kad oni to čuše, i pokarani budući od svoje savesti izlažahu jedan za drugim počevši od starešina do poslednjih, i osta Isus sam i žena stojeci na sredi, A kad se Isus ispravi, i ne videvši ni jednoga do samu ženu, reče joj: ženo! gde su oni što te tužahu? Ni jedan te ne osudi? A ona reče: ni jedan, Gospode! A isus joj reče: ni ja te ne osudjujem, idi i odsele više ne greši." Jovanovo Jevanđelje 8:3-11

Nesumnjivo je da je Isus bio protiv preljube jer je to jasno naglasio u svojoj propovedi na gori blaženstva. Kako to da Hristos nije osudio ovu ženu?

Razmišljati o Hristovoj ljubavi i njenoj aktualnoj primeni u našem životu je najuzvišenija tema kojom neko može da se bavi. Naša ljubav je pokazana ne samo prema onima koje volimo, cenimo i poštujemo nego čak i u onim trenutcima kada se suočimo sa očitim grehom kao što je to bio slučaj i ove žene. Hristova božanska ljubav, koja je učinila da dodje sa neba na ovu zemlju i da umre za ljude koji su ga razapeli i za takve grešnike kao što sam ja i ti je videla jednu grešnu ženu koja beznadežno treba Spasitelja. Hristos je u njoj video svoje stvorenje koje je otišlo daleko od njega. Božanska ljubav nije mogla ništa drugo da uradi nego da je ne osudi i na taj način da joj podari nadu za večni život. Hristos joj je oprostio i uputio da to više ne radi. Nema sumnje da je ova žene pod tim uticajem promenula svoj život.

Ali ono što nas divi u ovoj priči je i Isusova ljubav prema ljudima koji su doveli tu ženu. Nema sumnje da su oni bili licemerni i da su pokušali da uhvate Hrista u zamku, ako kaže da je treba kamenovati to nebi bilo po ljubavi, ako kaže ne, to nije bilo protivno Mojsijevom zakonu. Hristos je imao više načina da se "obračuna" sa ovim ljudima. Gde je bio čovek koji je učinio preljubu sa ovom ženom? Zašto njega nisu doveli? Hristos je mogao ući u prepirku sa njima i tražiti dokaze o tome. Hristos je također mogao da otkrije i tajne grehe svakoga od tih ljudi koji su doveli jadnu ženu. Nesumnjivo je među njima bilo i onih koji su činili preljubu sa ovom javnom ženom. Ali šta radi Isus?

Isus se saginje i na zemlji piše njihove grehe. Svako od njih je mogao da pročita svoj greh bez da drugi znaju o kome se radi. Svakoga je savest počela koriti za ono što je on radio loše i jedan po jedan otišli su od Hrista pokoreni od savesti.

Solomuin kaže: "Mrzost zameće svađu, a ljubav prekriva sve prestupe." Priče 10:12. Kada bi samo mogli da budemo malo sličniji Hristu da gledamo kako da prekrijemo druge svojom ljubavlju, da ih zaštitimo od napada zlonamernih ljudi, da uzdignemo druge a ne da ih spustimo.

Tog dana je žena otišla ohrabrena od Hrista da više nikada ne učini taj greh. Zašto? Zato što je u Hristu našla oproštaj a ne osudu. Tog dana su i književnici i fariseji otišli od Hrista ne osuđeni od Njega nego pokoreni od svoje savesti. Mnogi od njih su kasnije prihvatili Hrista kao svog Spasitelja.

Trudimo se da ohrabrimo druge, da naša ljubav otopi ledena srca koja su oko nas. Samim time ispunićemo Hristovu zapovest da ljubimo jedan drugoga.

"Bog je ljubav"
Pozdrav
:D

Znas, ne bih volela da moje misljenje zvuci onako kako, na zalost pocinju mnogi odgovori na necije tekstove u poslednje vreme, a to je - ti nemas pojma sad cu ja da ti objasnim.
Ovo je ipak mala sala jer mi je zao sto se to stvarno desava.
Ipak, zelim da ti kazem kako ja na to gledam. Slicno ali ima malih razlika.

1. "Nesumnjivo je da je Isus bio protiv preljube" - mislim da Isus nije protiv preljube( nije ni za, sigurno ) vec da ga zalosti sto ljudi nisu nasli ljubav pa ni preljuba ne bi postojala. Nisam protiv toga da moja prijateljica pojede celu tortu za goste odjednom, stvarno i iskreno necu rec reci, ali ce mi biti zao sto satire sebe jer ne zna sta je dobro za nju.
2."Razmišljati o Hristovoj ljubavi i njenoj aktualnoj primeni u našem životu je najuzvišenija tema " .. hvala ti na ovoj lepoj misli
3."Hristos joj je oprostio i uputio da to više ne radi.".. da, desava se, cujem, i da se ne da oprost i mislim da je to jedino u vezi sa procenom da li neko moze da se izvede na put ljubavi oprostom. Oprost je, za mene, nacin da se nekom da primer ljubavi i usput poukom, u bilo kom smislu, znaci ne mora recima, uputi na ispravno.
4."Nema sumnje da su oni bili licemerni i da su pokušali da uhvate Hrista u zamku, ".. ne mislim da su bilo sta hteli namerno nego da su mislili da Isus ispravlja sve sto oni smatraju grehom pa su je doveli da vide sta ce Gospod uciniti sa predmetom NJIHOVOG GREHA. Jer - oni su druga polovina njenoga greha. Mislim da mozda niko nije tu razmisljao vec su spontano krenuli povevesi takvu zenu kao predmet njihovih zelja.I ne da uhvate Hrista u zamku vec DA DOBIJU RAZRESENJE SVOG GREHA. Sigurno su sa porivom da pokusaju da slede ucitelja doboli unutrasnji bunt protov svega iz nj.zivota do tada sto je stajalo u suprotnosti sa zahtevom unutrasnje cistote.

Back