Hrastovnik
Poznat
- Poruka
- 9.374
Ali Buda nije nečastiv :s
Ne radi se samo o necastivom, nego o duhovnim marifetlucima prepredenjaka koji su u Crkvu ubacivali magijske tantre i mantre (mudre).
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ali Buda nije nečastiv :s
I pitam se: otkud nekom ikonografu ideja da unutrasnji prostor obiljezava crvenim platnom? Eremita, molim te, imas li ikakav podatak o tome kad je pocelo to sa crvenim platnom, jer me buni znajuci biblijski znak crvenog platna?
То сам скоро прочитао у неком од приручника, тј.типика за иконопис - али пошто имам много такве литратуре сада не могу да пронађем... у питању је објашњење симболике црвеног платна или платнене завесе на грађевинама на сликаним сценама из Јеванђеља и онда објашњава да, када има то платно то значи да се тај догађај одиграо у ентеријеру... али друге детаље нисам пронашао када сам то читао...
1 A Isus sin Navin posla iz Sitima potajno dve uhode rekavši im: Idite, vidite zemlju i Jerihon. I oni odoše, i dođoše u kuću jednoj kurvi, kojoj ime beše Rava, i prenoćiše onde.
2 Ali bi javljeno caru jerihonskom i kazano: Evo, ljudi dođoše ovamo noćas između sinova Izrailjevih da uhode zemlju.
3 I posla car jerihonski k Ravi i poruči: Izvedi ljude koji su došli k tebi i ušli u tvoju kuću, jer su došli da uhode svu zemlju.
4 Ali žena uzevši ona dva čoveka sakri ih; pa reče: Jeste istina da su ljudi došli k meni, ali ja ne znah odakle behu;
5 I kad se vrata zatvarahu u sumrak, ljudi izađoše; ne znam kuda odoše; idite brzo za njima; stići ćete ih.
6 A ona ih beše izvela na krov, i sakrila ih pod lan netrven, koji beše razastrla po krovu.
7 I ljudi pođoše za njima u poteru put Jordana do broda; i vrata se zatvoriše kad izađe potera za njima.
8 Oni, pak, još ne behu pospali, a ona dođe k njima na krov,
9 I reče im: Znam da vam je Gospod dao ovu zemlju, jer nas popade strah od vas, i prepali su se od vas svi koji žive u ovoj zemlji.
10 Jer čusmo kako je Gospod osušio pred vama Crveno more kad izađoste iz Misira, i šta ste učinili od dva cara amorejska koji behu preko Jordana, od Siona i Oga, koje pobiste.
11 I kad to čusmo, rastopi se srce naše, i ni u kome već nema junaštva od straha od vas, jer je Gospod, Bog vaš, Bog gore na nebu i dole na zemlji.
12 Nego sada zakunite mi se Gospodom da ćete učiniti milost domu oca mog kao što ja vama učinih milost, i dajte mi znak istinit,
13 Da ćete sačuvati život mom ocu i mojoj majci i mojoj braći i mojim sestrama i svima njihovim, i da ćete izbaviti duše naše od smrti.
14 A ljudi joj odgovoriše: Mi ćemo izginuti za vas, ako ne izdate ovu našu stvar; i kad nam Gospod da ovu zemlju, učinićemo ti milost i veru.
15 Tada ih ona spusti kroz prozor po konopcu; jer kuća njena beše na zidu gradskom, i ona na zidu stanovaše.
16 I reče im: Idite u goru da ne naiđe na vas potera, i onde se krijte tri dana dok se ne vrati potera, pa onda idite svojim putem.
17 A ljudi joj rekoše: Bićemo prosti od ove tvoje zakletve kojom si nas zaklela;
18 Evo, kad dođemo u zemlju, veži ovu vrpcu od skerleta na prozor, kroz koji si nas spustila, i skupi kod sebe u tu kuću oca svog i mater i braću i sav dom oca svog.
19 I ko bi god izašao iz tvoje kuće, krv njegova neka bude na njegovu glavu, a mi da nismo krivi; a ko god bude s tobom u kući, krv njegova neka dođe na naše glave, ako ga se ko rukom dotakne.
20 Ali ako izdaš ovu stvar našu, tada ćemo biti prosti od tvoje zakletve, kojom si nas zaklela.
21 A ona odgovori: Kako rekoste tako neka bude. Tada ih pusti, i odoše; i ona veza vrpcu od skerleta na prozor."(Iz Knjige Isusa Navina)
Crveno (skerletno) platno kao znak u Svetom Pismu:
![]()
![]()
Pogledajmo ovu fresku iz Decana (14. vijek) na kojoj je prikazan Hristos dok propovijeda u sinagogi.Dakle je zatvoreni prostor, interijer, jer se ne propovijeda van sinagoge, nego uvijek u sinagogi, to je svakome jasno i kakva je ovdje potreba za crvenim platnom?
I da li je ikada iko, osim ikonopisaca i sastavljaca nevedenog tipika znao sta to platno na krovovima znaci? Koliko vjernika to zna danas?
Stav da je crveno platno znak zatvorenog prostora je vrlo sumnjivog porijekla gledajuci to sa znacenjem crvenog platna u Bibliji. Ima ih danas koji tvrde da simbolika "crvenih kuca" vuce korijene od ovog crvenog platna. Ima li u tom tipiku za ikonopis OD KAD pocinje takvo ikonopisanje?
Ма ти си сада потпуно застранио. У иконопису постоји симболика, параболе, метафоре - таман посла када би то тако било као што си ти навео - у иконопису НЕМА НИЧЕГ БУКВАЛНОГ...
Zastranio, velis? Dakle ovaj prikaz Hristovog ucenja u sinagogi nije bila realnost, nego je simbolika, parabola, metafora...?
A nemas dokaz od kad se crveno platno upotrebljava u ikonografiji?
I zasto crveno, a ne plavo ili zeleno?
Imas samo neki tipik o ikonografiji.
Ko je sastavio taj tipik i kad, to nemas niti to znas.
A to je mogao uraditi i clan templara ili clanovi templara (samo nemoj reci da ih nije bilo u Crkvi).
Jesu li ikone slikane poboznosti prostog naroda radi, ili radi tajnog ucenja poznatog samo upucenim pojedincima i grupama?
Ako na ikonama nema niceg bukvalnog, sta cemo sa likom Isusa Hrista, je li Hristov lik (izgled) bukvalno izmisljen? Sta cemo sa bukvalnim dogadjajima Novog Zavjeta prikazanim na ikonama i freskama? Jesu li i novozavjetni dogadjaji sa ikona i freski samo simbolika, parabole, metafore...?
Приказ Христовог учења у синагоги је истинит - међутим оно што се слика на иконама никада у принципу није буквално, не прави иконописац "документарну" слику - у питању је сасвим посебан начин изражавања КОЈИ ЈЕ ДУХОВНЕ А НЕ МАТЕРИЈАЛИСТИЧКЕ ПРИРОДЕ ...
Заиста немам неки написмени доказ и објашњење о сликању црвеног платна као знака ентеријера али погледај сам бројне иконе и фреске и уверићеш се сопственим очима.
Што се тиче изображавања лика Исуса Христоса - имаш безброј разних икона и свакако нису све исте, заиста те не разумем. Иначе историјат сликања лика ИС ХС је веома обиман па не бих могао у неколико реченица оно што је надугачко описивано у 50 различитих књига...
али, ево малог цитата:
... У своје време још сама званична црква, тј.епископат, ослободила се старозаветног схватања и тражила у иконографији приказивање правога лика Христовог што се види из 82.правила Трулског Васељенског сабора који гласи:
".....На неким сликама светих икона нацртано је јагње на које прстом показује Претеча и које је узето као знак благодати, приказујућио нам кроз закон право Јагње, Христа Бога нашега. Али колико ми поштујемо старе слике и сјени које су цркви предане као знакове и знамење Истине, првенство ипак дајемо благодати и Истини, признавајући Истину за испуњење закона. Да дакле и живописном вјештином приказано буде пред вашим очима оно, што је извршено, наређујемо да се од сада на иконама има стављати уместо некадашњег Јагњета које је узело на себе грехове света, Христа Бога нашега како би се тиме мотрећи смирење Бога Слова узбудила у нама успомена у телу његовим страдањима и Спаситељној смрти, искупљењу света које се њим извршило..."
Дакле, види се да је и у 6.веку још увек трајао јак утицај старозаветног схватања о ликовној уметности у религији, тј.забрањивање приказивања лика Божијег људским ликом, већ само симболички. Према томе није симболичко сликарство у први данима хришћанства настало као резултат гоњења хришћана од римских власти као што се то стандардно излаже у уџбеницима...
итд.итд.итд.
"На неким сликама светих икона нацртано је јагње, на које прстом показује Претеча, и које узето као знак благодати, приказујући нам кроз закон право јагње, Христа Бога нашега. Али колико ми Поштујемо старе слике и сијени, које су цркви предане, као знакове и знамења истине, првенство ипак дајемо благодати и истини, признавајући исту за испуњење закона.
Да дакле и живописном вјештином приказано буде пред свачијим очима оно, што је извршено, наређујемо, да се од сада на иконама има стављати умјесто некадашњега јагњета, по човјечијој природи слика Јагњета, које је узело на себе гријехове свијета, Христа Бога нашега, како би се тиме, мотрећи смирење Бога Слова, узбудила у нама успомена о животу његовом у тијелу, његовим страдањима и спаситељној смрти, и искупљењу свијета, које се њим извршило." (Трулски,Правило 82)
Ikone ne moraju biti dokumenti jednog dogadjaja, ali dokumenti Svetog Pisma moraju biti. Ne mogu na ikonama biti leteci balvani, jer letecih balvana u Svetom pismu nema.
Svi likovi Hristovi su skoro identicni (mislim na izgled lica), jer je bio orginalni uzorak sa onog cuvenog peskira. To pravilo Trulskog sabora suzbilo je biblijske istine prikazivati simbolima, parabolama, metaforama, a to se opet udomacilo nekoliko vijekova nakon zadnjeg Sabora, a o nasem vremenu da i ne govorimo.
Pogledaj i ti brojne bez crvenog platna. Evo recimo ovaj primjer dva dogadjaja bez crvenog platna, a oba dogadjaja su se desila u prostoriji:
![]()
Dakle tu treba utvrditi starost ikona i prostore gdje su slikane i od koga su slikane. I nije mi jasno da postoji neki tipik kome se ne zna od koga je i kad sastavljen?
Junace, ti pomenuti kanon tumacis potpuno naopako, jer je tim pravilom zabranjeno crtati Hrista simbolicno kao jagnje, i naredjeno da se Hrist crta samo u realnom ljudskom liku.
Ти очигледно уопште не разумеш о чему се ради. Не постоји некакав РЕАЛНИ људски лик ИС ХС јер:
.......тек после победе над иконоборством постепено се формирало и учење о лику Христа и осталих светитеља, тако по излагању Германа, Патријарха цариградског о цртама лица и изгледа тела Господа, попредању очевидаца, гласи овако:
"Богољудско тело Господа нашега високо је три рифа. Глава мало наклоњена. Лице изражава кротост, Правилне и лепе његове обрве сатављене су, очи пријатне, нос правилан, боја лица пшенична, коса на глави валовита и мало смеђа, а брада није сасвим црна. Прсти Његових пречистих руку дуги су и правилни. Уопште личи на своју Мајку у којој је себи створио живо и савршено биће..."
После победе над иконоборством настао је процват иконографије у којој се формирало више врста икона Христових...........
п.с. А победа над иконоборстгвом је била тек после Седмог Васељенског сабора.......
"Posle končine svetog Jakova (338. godine), sveti Jefrem je zaželeo da poseti otadžbinu svoje majke, grad Amidu, koji se takođe nalazi u Mesopotamiji. U njemu je proveo neko vreme. Odatle je zaželeo da ide u Edesu da se pokloni tamošnjim svetinjama: tamo se čuvao odgovor koji je Gospod poslao caru Avgaru, iz koga se saznalo za Nerukotvoreni Obraz Hristov"
Izvor:
http://webcache.googleusercontent.c...d=10&hl=en&ct=clnk&gl=ca&source=www.google.ca
Ti ucis iz pogresnih i laznih izvora.
Nerukotvoreni obraz Hristov na ubrusu poznat je u Pravoslavlju i bio je realnost:
Izvor:
http://webcache.googleusercontent.c...cd=9&hl=en&ct=clnk&gl=ca&source=www.google.ca
PS Mislio sam da si ti upuceniji u Pravoslavlje...
Izvor:
http://webcache.googleusercontent.c...d=10&hl=en&ct=clnk&gl=ca&source=www.google.ca
Ti ucis iz pogresnih i laznih izvora.
Nerukotvoreni obraz Hristov na ubrusu poznat je u Pravoslavlju i bio je realnost:
Izvor:
http://webcache.googleusercontent.c...cd=9&hl=en&ct=clnk&gl=ca&source=www.google.ca
PS Mislio sam da si ti upuceniji u Pravoslavlje...
Хех, а ја сам мислио да ти боље схваташ и разумеш оно о чему ја пишем...![]()
Ti pises vjerujuci u tipik cije porijeklo ne znas ni vrijeme kad je nastao. Ja ne pisem po vjerovanju u knjige nepoznatog porijekla, nego se oslanjam na Pismo i tradiciju provjeravajuci.
Заиста не могу да пронађем где сам прочитао оно ЗА ЦРВЕНО ПЛАТНО - али ово што сам ти сада цитирао је један од превода ЕРМИНИЈЕ ДИОНИСИЈА ИЗ ФУРНЕ грчког свештеномонаха и сликара Дионисија из Фурне који је записао оно што се вековима преносило с колена на колено а. тај сликарски кодекс тј.ПРИРУЧНИК пронашао је у Светој Гори француски научник Дидрон и дао да се преведе на француски, а Шефер га је превео на немачки, Порфирије, епископ чичерински га је превео на руски и књига је објављена у Кијеву 1868. под насловом "Ерминија или поука о сликарској уметности састављена од јеромонаха и живописца дионисија из Фурне 1701.1733.године."
Иначе, ГРЧКИХ РУКОПИСА ЕРМИНИЈЕ БИЛО ЈЕ ВИШЕ - а код нас се највише користи РУСКИ ПРЕВОД који се унеколико разликује од француско-немачког превода и односи се на ПРАВИЛА СЛИКАЊА ТЕМА И ЛИЧНОСТИ ХРИШЋАНСКЕ ЦРКВЕ...
Francuzi su prvi ustali protiv Crkve (znas ono: "Ne pustajte zmiju u njedra...") i da je taj Francuz pronasao zaista nesto pravoslavno, nikad to ne bi bilo prevedeno. A ta knjiga je takoreci od neki dan. I sam vidis da to pravilo kod mnogih ikonopisaca ne vazi (mozda bas zato su nisu znali tajnu) i licno mislim da crveno platno kao rugacki znak potice od vremena templara i od templara po njhovim skaskama o "svetom gralu".Da bi se to dokazalo bilo bi potrebno temeljito proucavanje, a to na forumskim diskusijama ne ide.
Па ја имам сигурно једно двдесетак разних Приручника и баш захваљујући дијалогу са тобом сам их превртао па зато не могу да се сетим где сам прочитао то о црвеном платну... али ова Ерминија је код нас највише прихваћена и поштована па сам ти зато и цитирао у дијалогу о лику Господа ИС ХС......
Сада се штампају и неки други до сада необјављени приручници и типици - има их много...
Ikone si za nas i dalje svete ikone, a sta je iza onog crvenog platna otkrice vrijeme, jer nista nista nece ostati sakriveno.
Да, за нас као народ и вернике - међутим, видиш ли ове новотарије по храмовима СПЦ... неке владике ЈЕДНОСТАВНО ИЗБАЦУЈУ ИКОНОСТАСЕ - а избацивањем иконостаса у ствари ИЗБАЦУЈУ ИКОНЕ ИЗ ЦРКВЕ...
Necrkve Crkvaju, izbacuju ikonostase, gaze krstove, postavljaju gnosticke simbole po sasudima I odezdama koje su sve vise bez krstova...zato ja govorim da Bog nije s njima I da su oni pretece Antihrista.