Hristos nas je oslobodio "kletve zakona"

Adventista

Obećava
Poruka
76
"Hristos je nas iskupio od kletve zakona postavsi za nas kletva, jer je pisano: proklet svaki koji visi na drvetu." Galatima 3:13.

Da bi se dobro razumeo ovaj tekst koji je sustina Jevandjelja kao radosne vesti, treba imati na umu da je Pavle govorio jezikom Staroga Zaveta. Jedina Biblija koju je Pavle imao je stari zavet i prema tome to je jezik koga on koristi.

Pet knjiga Mojsijevih koje su jevreji zvali Tora zavrsava sa knjigom Ponavljanja, ili 5. Mojsijeva. U 27i 28. poglavlju Ponavljanja pred Izraelski narod su stavljeni blagoslovi i prokletstva. Blagoslovi ce slediti ukoliko narod sledi Boga a prokletstva ce uslediti ukoliko odstupe od Boga. To sus "kletve zakona" o kojima apostol Pavle pise. U Ponavljanju 28:32-37 je opisano najvece prokletstvo koje moze snaci narod a to je da ce biti izgnanici. Ovo se ostvarili sa izgnanstvom Izraela u Vavilon.

Mdjutim, sa tacke gledista apostola Pavla, ovo proklestvo je jos uvek bilo na snazi nad Izraelskim narodom. Oni su bili takoreci izgnanici u svojoj zemlji jer je Rim vladao Palestinom u to doba. Za apostola Pavla vrlo je jasno da se Izraelski narod nalazi pod "kletvom zakona" koje je opisano u knjizi Ponavljanje. Ono sto je jos znacajnije je da je Izraelski narod dosao do te tacke odpada od Boga da na izgled za njega kao i za celo covecanstvo vise nije bilo izgleda za spasenje.

Medjutim, na scenu ljudske istorije stupa Isus Hristos koji uzima na sebe tu "kletvu zakona" o kome pise knjiga Postanja. On postaje prognan, mucenik, i umire na krstu. Samim tim on preuzima prokletstvo na sebe koje je narod trebao da nosi a narodu daje vecni zivot.

Zar nije to radosna vest za nas hriscane? Mi koji smo bili pod prokletstvom izrecenim u knjizi Postanja ("kletva zakona"), i koji smo prema tome prokletstvu zasluzili smrt i konacno unistenje, zahvaljujuci Hristu imamo zivot vecni. On je uzeo na sebe sva prokletstva koja su bila izrecena protiv nas i radi njih stradao da bi mi mogli da imamo spasenje.

Hvala dragom Hristu na takvom spasenju. Hvala mu sto nas je oslobodio prokletstva zakon uzevsi prokletstvo na sebe. Hvala mu sto je pronasao resenje za izgubljenu ljudsku.

"Bog je ljubav"
Pozdrav
 
Zvonko M. - Oct 16, 2003 09:23 (*.ptt.yu)
Druze stari,

Ovakva interpretacija Hristove zrtve je tipicna za zapadne teologe, pocev od Avgustina pa naovamo i jedan je od temelja papizma kao institucije. Takodje predstavlja jedan od glavnih teoloskih uzroka reformacije, samo sto reformatori to nisu skontali... Moje misljenje je da se ideje apostola i pravovernih Hriscana dosta razlikuju, ali je to opisano u tekstu Dr Kalomirosa daleko bolje nego sto bi ja mogao da objasnim. Ako imas vremena procitaj, bilo bi mi veoma drago da sa tobom to prokomentarisem.

Svako dobro :wink:
 
adventisto,
jel` citas ti uopste ono sto kopiras, citate?

Hristos je iskupio nas od prokletstva zakona, postavsi za nas KLETVA.

Nije, znaci On nas iskupljivao SKRNAVECI ZAKON, ukidajuci samo one delove koji se odnose na prokletstva, a zadrzao one koji su BLAGOSLOV BILI, ili cak i ostali ali za Jevereje koji su jos uvek pod starozavetnim prokletstvima.

TO KAKO TI PREDSTAVLJAS JE HULA NA BOZIJI ZAKON KAKO JE DAT JEVREJIMA.

TAKO, DAKLE, NEKIMA JE HRISTOS POSTAO KLETVA AKO SE VRACAJU NA STARO, A NEKIMA SPAS KOJIMA NIKAD NIJE NI DAT SZ ZAKON, POD USLOVOM DA SU U BLAGODATI HRISTOVOJ, ALI DA CES TI DA SKRNAVIS NEKAZENJENO BOZIJI ZAKON, E PA NECES MOCI, NEGO ILI SI POD ZAKONOM KOJI JE DAT preko MOJSIJa, ILI SI U BLAGODATI HRISTOVOJ, I TU NECES MOCU UGRADIVATI SAMO POLA OD MOSJIJA - BLAGOSLOV STAROZAVETNU. TO JE ZA JEVREJE.

A BOG JE PRAVEDAN, A TI SI MUFLJUZ.
 
ne mozes ti da citiras jedno, a posle da pricas drugo koje nema veze sa citiranim.

kakve veze ima "postao kletva" sa npr> postao spas za nas?
dakle, namerno je apostol Pavle rekao KLETVA, da bi jos vise nadjacao sz zakon, ne samo u delu prokletstava nego komplet. jel sad razumes?
 
Adventista:
Hvala na savetu, potrudicu se. Za mene je isto tako jasno da kletve zakona su zapisane u Postanju 27. i 28 glava. I mislim da apostol Pavle na to misli.

"Bog je ljubav"
Pozdrav

onda bi rekao "iskupio nas od prokletstva zakona, postavsi za nas spasenje", a ne KLETVA, kao sto rece. kako ne vidis? zasto opet kletva, i to upravo u tom kontekstu, a nemoj mi reci da ne znas da je apostol Pavle ELABORIRAO ZAKON U RIMLJANIMA I JOS NEKIM POSLANICAMA?
 
Dali "kletva" i "prokletstva" imaju nesto zajednicko ili nemaju.

Ti zaboravljas da je apostol Pavle bio jevrejin i da postoji jezik staroga zaveta. A ako citas Stari zavet onda ces uvek videti da je narod prosperirao kada je slusao Boga a da su ga stizala prokletstva ili kletva "Tore" Te kletve ili prokletstva su zapisana u Postanju 27. i 28. glavi i o njima Pavle govori.

S obzirom da je ceo izraelski narod pao pod tu kletvu posto su odstupili od Boga situacija je postala beznadezna na izgled. Medjutim, Isus Hristos je na sebe primio tu kletvu ili proklestvo i time umesto ljudi podneo smrt da bi mi mogli da dobijemo zivot.

Ovo je vrlo jednostavno ali je sustina jevandjelja. Kako drugi stih u u 2. Korincanima 5:19 kaze za Isusa Hrista "Jer onoga koji ne znadijase greha nas radi u;ini grehom da mi budemo pravda Bozja u njemu." Hristos je uzeo nase grehe da bi mi mogli da uzmemo njegovu pravdu.


"Bog je ljubav"
Pozdrav
 
kletva prokletstvo, zavisi od prevoda, mada, ko zna, u svakom slucaju to je to makar i oko toga (pro).

no, izgleda da ti sto citas ne poimas: NAS znaci njih judeohriscane sto je bio i Pavle apostol, a ne NAS - hriscane iz neznabostva generalno, jer apostol Pavle je bio najveci revnitelj Zakona, ali na kraju i sam kaze da je Zakon BIO PEDAGOG DO HRISTA, DA VISE NISMO POD ZAKONOM, NEGO U BLAGODATI, I TO VAZI ZA ONE KOJI SU BILI POD ZAKONOM, ZA JUDEJCE. MI, OSTALI SMO PRIMILI BLAGODAT A DA SA ZAKONOM NIKAKVE VEZE NISMO IMALI, JER NISMO NI PODREZANI ITD.
 
Zakon je uvek pedagog dokle covek ne upozna Hrista. I oni koji danas neznaju Hrista su pod zakonom i zakon ih osudjuje. Medjutim, kada covek upozna Hrista onda Hristova milost stupa na snagu i covek je opravdan kao da nikada nije gresio.

Ipak svi se slazemo da netreba nakon toga krasti, lagati, ubijati itd. Dakle, "zakon je svet savrsen i dobar" kako kaze apostol Pavle u Rimljanima poslanici.

"Bog je ljubav"
Pozdrav
 
Adventista:
Prijatelju Makarije,

Procitaj gornji tekst pa vidi o kojim kletvama se radi i o kom zakona je rec. Siguran sam da si cuo za Toru i za kletve koje se nalaze u knjizi Postanja 28. glavi.

Nisam znao da je tora sastavni deo Biblije? Moram da postanem jevrejin da bih postao hriscanin, to ti nije losa.

Prijatelju adventista procitaj celu poslanicu Galatima, pa onda tumaci ovaj stih.

Sto se tice Pavlovog govora jezikom Starog zaveta, ne rece li on,
Fil 3:3 Mi smo, naime, obrezanje, mi koji Duhom Božijim služimo, Hristom Isusom se hvalimo i ne uzdamo se u telo,
Fil 3:4 iako i ja mogu da se uzdam u telo. Ako ko drugi misli da se može uzdati u telo, - i ja još više:
Fil 3:5 obrezan sam osmoga dana, od roda sam Izrailjeva, iz Benijaminovog plemena, Jevrejin od Jevreja, po zakonu farisej,
Fil 3:6 po revnosti gonitelj Crkve, po zakonskoj pravednosti bio sam bez mane.
Fil 3:7 Ali što mi je nekad bilo dobitak, to sam radi Hrista smatrao za štetu.
Fil 3:8 Ja u stvari i sada sve smatram za štetu prema prevažnom poznanju Hrista Isusa, Gospoda svoga, zbog koga sve izgubih i sve smatram za smeće, da bih Hrista dobio
Fil 3:9 i našao se u njemu, nemajući svoje pravednosti koja potiče od zakona, nego pravednost do koje se dolazi verom u Hrista, pravednost od Boga na osnovu vere;
Fil 3:10 da poznam njega i silu njegovoga vaskrsenja, i učešće u njegovim stradanjima, saobražavajući se njegovoj smrti,
Fil 3:11 ne bih li kako dostigao vaskrsenje iz mrtvih.
 
Ма ови суботари благе везе немају... сваке суботе чаме по два сата у суботарској учионици и ко фол изучавају Библију, а заправо се то увек сведе на то "шта је гуру секте хтео да каже". Смејурија. :?
 
maleni:
Nisam znao da je tora sastavni deo Biblije? Moram da postanem jevrejin da bih postao hriscanin, to ti nije losa.

Maleni,

S obzirom da ti nije poznata terminologija Novoga Zaveta i duhovna primena izraza kao sto je Izrael ili jevrejin evo jednog odlomka od pravoslavnog pisca koji ce ti dati malo vise uvida u to:

"We must never forget that the Fathers of the Church considered themselves to be the true spirutual children of Abraham, that the Church considered itself to be the New Israel, and that the Orthodox peoples, whether Greek, Russian, Bulgarian, Serbian, Romanian, etc., where conscious of being like Nathaniel, true Israelites, the People of God. "

Dakle, ako si pravoslavac onda bi trebao biti pravi Izraelac. Ako nisi, izvini za ovu primedbu.

"Bog je ljubav"
Pozdrav
 
"We must never forget that the Fathers of the Church considered themselves to be the true spirutual children of Abraham, that the Church considered itself to be the New Israel, and that the Orthodox peoples, whether Greek, Russian, Bulgarian, Serbian, Romanian, etc., where conscious of being like Nathaniel, true Israelites, the People of God. "

Promakla ti je ova vrlo vazna informacija. Istinska, duhovna deca Avramova.
Tako da se, dragi moj adventisto, ne nadas da ces ikad postati telesno jevrejin. :ak ni kad bi se uskopio to ti nista nebi pomoglo.
A i kad bi mogao da na neki nacin to postanes, potrebno je da se oslobodis stege Zakona koji je dat samo zbog toga da sve zatvori pod greh, i prihvatis slobodu u Hristu Isusu, Bogu Spasitelju.
 

Back
Top