Хришћанство и покривање жена

Хришћанство и покривање жена

• и хришћанке би као и муслиманке требало да иду покривене улицом

• хришћанке би требало да покривају главу у цркви

• хришћанке не треба да се покривају

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Fiamma

Iskusan
Poruka
6.964
Пре неко вече на форуму сам читала тему о одећи какву носе муслиманке, па сам се сетила да сам у више наврата у православној цркви виђала жене и девојке које би марамом покриле косу... Отуд ми дође инспирација за ову тему...

Осим тога, исто сам виђала и у латиноамеричким сапуницама (код католика)...

16063.jpg

Нешто овако... :lol:

... а на овом форуму сам нашла следећи цитат (за који не знам да ли је тачан ;))

“Pokrivanje glave je simbol pokornosti žena mužu i crkvi; to je znak vlasti muškaraca nad ženama, to je princip uzvišenosti i časti”. (Patrijarh Pavle, Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere, Beograd 1998.)

Оно што ме занима је шта ви знате о овоме, шта је званичан став у хришћанству по овом питању?
Замолила бих вас да ми не спемујете тему изјавама да ли вам се тако нешто свиђа или не, јер ме то не занима...
Исто тако, немојте да коментаришете муслиманке, јер о томе већ постоји тема на Политици.
:rtfm:

...pokrivanje je zadatak nepotrebnog otkrivanja ...ali, nepotrebno nije iz reda uzeti i dati...
-pokrivanje tj.osiguranje nepotrebne izlozenosti koja je namjenska i sveta...
-čar pokrivenosti je pomalo neprirodno uzdizanje poroka iznad želja...
-udajom Zena-hrišćanka je odavnina statusno odredjivala na koji nažin i zašto...
Gubitak dragih osoba ili muza namecu trajnu uvijenost kose u pletenicu i zabradjenost...mada u svjezoj rani-gubitka ima i pustene kose nekoliko dana
i ulazak u potistenost nikim ne nametnuta,- sama od sebe...

mislim da bi hriscanke trebale kao i muslimanke da idu ulicom pokrivene. cisto da vidimo koliko zena stvarno veruje, a koliko se tako izjasnjava iz ko zna kog razloga. naravno trebalo bi neku zackoljicu smisliti i muskarcima. da ne ispadne diskriminacija.
inace, sam protiv svakog (preteranog) pokrivanja koje je nametnuto. pogotovo sam protiv pokrivanja lica. dok sma isla u crkvu nisma pokrivala glavu maramom, nego sma veselo uskakivala nepokrivena, sa sve crvenom kosom, koja je jos veselije leprsala na sve strane.
taj stav koji je izneo pokojni patrijarh je bas to. a ima neke veze i sa bludnim asocijacijama, koje leprsava kosa izaziva.

Оно што ме занима је шта ви знате о овоме, шта је званичан став у хришћанству по овом питању?
Замолила бих вас да ми не спемујете тему изјавама да ли вам се тако нешто свиђа или не, јер ме то не занима...
Исто тако, немојте да коментаришете муслиманке, јер о томе већ постоји тема на Политици.
u Crkvu kako Crkva propise

Муслимани су само преузели од Јевреја и Хришћана да жена треба да покрива косу. Друга ствар је што је то отишло у екстрем и што их уче да набијају џак на главу.

Али, ДА жена треба да покрива косу.Не мора марама. Није ствар у марами, може и капа, леп шешир итд, а може и да се веже коса.
Покривањем косе смањује се распиривање жеље за блудом који је смртни грех пред Богом. Дакле, све је дато са циљем и смислом да се ради на очувању друштва. Друга је ствар што данас 99% света то не разуме и зато иде у правцу у којем иде.

Ako dođem u situaciju da moram proveravati nesigurnost; onda je to njegov problem, ne moj.

Nijedno žensko sa pola mozga ne bi trebalo traćiti svoj vek s čoekom koji se mora proveravati.

Ili koji tek proverom (ženskom) može da shvati je li nesiguran, ili ne.

Budibogsnama.

Po meni, žena koja je nesigurna, iznutra, u sebi, dakle, u suštini svojoj, takva se razotkriva, spolja, po formi. Jer na taj način želi da kompenzuje svoju unutrašnju nesigurnost, kako bi doživela neku potvrdu, znak, od okruženja, koje će odreagovati na njenu formu, na njenu spoljašnjost. Ta potreba, po meni, izvire iz nesigurnosti.

O čemu ovde?

Ne razumem. Da li hodanje ulicom bez čadora nazivaš razotkrivanjem forme usled nesigurne unutrašnjosti?

Je li izostanak čadora pokazatelj da je žena toliko nesigurna da slapom svoje kose (nepokrivene) i punoćom usta (otkrivenih) mora potvrditi sebe kao žensko?

I da li postojanje čadora znači kako je žena u sebe sigurna? Kao u žensko?

Možda me štiti hiljadu godina nenošenja vela pa pričam napamet; ali slabo da bi nošenje istoga imalo veze s tim da li bih se ja osećala kao vredno žensko. Ili ne. Najposle, čak i u islamu postoje mitovi o ženama - velikim lepoticama.

Uz čador, kako?

O čemu ovde?

Ne razumem. Da li hodanje ulicom bez čadora nazivaš razotkrivanjem forme usled nesigurne unutrašnjosti?

Je li izostanak čadora pokazatelj da je žena toliko nesigurna da slapom svoje kose (nepokrivene) i punoćom usta (otkrivenih) mora potvrditi sebe kao žensko?

I da li postojanje čadora znači kako je žena u sebe sigurna? Kao u žensko?

Možda me štiti hiljadu godina nenošenja vela pa pričam napamet; ali slabo da bi nošenje istoga imalo veze s tim da li bih se ja osećala kao vredno žensko. Ili ne. Najposle, čak i u islamu postoje mitovi o ženama - velikim lepoticama.

Uz čador, kako?

Na osnovu čega si zaključila da govorim o čadoru?
Rekoh koja je nesigurna iznutra, razotkriva se spolja, kako bi dobila potvrdu za spolja, kako bi se osećala sigurnije iznutra.
Određena odeća razotkriva žensko telo, skoro do golotinje.
Ako Ti misliš da žensko telo treba da hoda ulicama razotkriveno do golotinje, onda valjda misliš i da muškarac treba da hoda ulicom dignutog qrca, ili misliš da žensko razgolićeno telo ne izaziva erekciju kod muškaraca?

Пре неко вече на форуму сам читала тему о одећи какву носе муслиманке, па сам се сетила да сам у више наврата у православној цркви виђала жене и девојке које би марамом покриле косу... Отуд ми дође инспирација за ову тему...

Осим тога, исто сам виђала и у латиноамеричким сапуницама (код католика)...

16063.jpg

Нешто овако... :lol:

... а на овом форуму сам нашла следећи цитат (за који не знам да ли је тачан ;))

Pa jes. Tačno je. Svaka društvena grupa ima potrebu da se i po spoljašnjem izgledu razlikuje od... Drugih.
Pravila odevanja i šišanja i objašnjenje u vezi sa pokornošću žene mužu dao je Savle, u narodu poznat kao Pavle.

Back