Hrišćanstvo i antifašizam

Srpska i hrvatska verzija amblema hrišćani antifašisti

file_00000000eda47243928983c17df0ea11.png

file_00000000c5707243a1a5baad270355e3.png

Ljudske, ljudske.
bozje, bozje

1. Свака душа да се покорава властима које владају, јер нема власти да није од Бога, а власти што постоје од Бога су установљене.
2. Зато ко се противи власти, противи се уредби Божијој а који се противе примиће осуду на себе.
Rimljanima 13

svako ko se borio protiv fasizma, nacizma, komunizma... ide u pakao

bozje, bozje

1. Свака душа да се покорава властима које владају, јер нема власти да није од Бога, а власти што постоје од Бога су установљене.
2. Зато ко се противи власти, противи се уредби Божијој а који се противе примиће осуду на себе.
Rimljanima 13

svako ko se borio protiv fasizma, nacizma, komunizma... ide u pakao
Pod bilo kojim režimom vernik treba da drži prvo Božijih zakona.

jes, mi svi znamo bozje zelje i planove......

ima da slusas vlast jer nije na tebi da procenjujes i odlucujes dali je to ispravno ili ne, tu je bog koji odlucuje i ima svoje planove koji su puno veci od tvojih i bez njegove volje se nista ne desava.
Ako vlast npr. ubija ili proganja moje komšije ili bilo koga od Jevreja, kao za vreme Trećeg Rajha, ili neke druge nepodobne, kao vernik bih nastojao da im bar nekako pomognem ili nekog spasim. Na takve stvari mislim.

Svedoci smo da mnogi i u katoličkoj i u pravoslavnoj crkvi veličaju pojedina lica koja su bili fašisti i njihove sluge.
Po meni je prirodno da ko je vernik hrišćanin da bude antifašista. Šta mislite o ovoj temi? Dodirne tačke hrišćanstva i antifašizma.
Ljevica se fokusira na siru masu ljudi
Tako da dijeljenje po naciji,religiji ili bogatstvu nije pozeljno. Zato ni partizani nisu odstupali od tog pravila. Zato je tolika podrska ustasama/cetnicima/ljoticevcima

Zasto petokraka?
Zato što je to tada bio kod nas simbol antifašizma i antifašista. Partizani uz sve mane su bili oslobodioci koji su jednostavno počistili sve moguće koljačke i zločinačke monstrume i nisu delili ljude po nacionalnosti i veri, niko nikog nije smeo vređati zbog nacionalne ili verske pripadnosti kao manje vrednog. Uveli su red: strogo su kažnjavali kriminal i korupciju, što je za prethodnih režima bilo slabo provođeno.

A Antifašizam. Pa to su komunisti i oni su mrzili kršćane. Naš komunizam je još bio dobar, npr. čuo sam priču kako je Tito u Sarajevu morao čekati da adventist, poznati arhitetk Janković koji je projektirao Poljud, Skenderiju i još neke poznate objekte završi sa bogoslužjem da bi mogao popričati s njim. Ali kršćani pod sovjetskim komunizmom su prolazili kroz represiju, mučenje i čak ubistva.

A Antifašizam. Pa to su komunisti i oni su mrzili kršćane. Naš komunizam je još bio dobar, npr. čuo sam priču kako je Tito u Sarajevu morao čekati da adventist, poznati arhitetk Janković koji je projektirao Poljud, Skenderiju i još neke poznate objekte završi sa bogoslužjem da bi mogao popričati s njim. Ali kršćani pod sovjetskim komunizmom su prolazili kroz represiju, mučenje i čak ubistva.
Za komuniste je religija bila opijum za narod. Sve religije. Kod Tita je sve to bilo puno blaže u odnosu na boljševike, Mađare, Envera Hodžu i ostale. Nije bilo sistematskog progona nego se više radilo o incidentima.
Partizani koje su predvodile komunisti i Josip Broz Tito su nas oslobodili od fašizma.

tako i Bog zapoveda:

Свака душа да се покорава властима које владају, јер нема власти да није од Бога, а власти што постоје од Бога су установљене.
Ne zapoveda to Bog, već grešnik Pavle bivši Savle koji je uobrazio da su njegova shvatanja Božja, a ona su bila zapravo satanska infiltracija.

Back