Hriscanski paganin, paganski hriscanin ili nesto trece?

Исус се сусрео са колико се сећам са 3 закона. Отклањање закона каменовања жене у прељуби.
Отклањање закона развода или отпуста жене правно осим због прељубе! То је једини разлог због којег смеш отпустити жену.
Лечио је у суботу и објаснио је да је субота је ту због човека а не човек због суботе! Који је од вас такав да ће јагње да му се заглави у рупу у суботу и да неће да га извади?
Дакле ваља радити добре ствари у суботу.
Тако се и субота заправо код Јевреја негде и поштовала уз вино породицу одмор , молитву и дан за породицу.

Мислим да Тора не може да се испоштује данас без Талмуда.
Који ти говори колико корака смеш да направиш суботом и како. Онда са променом територије ван куће смеш нешто да урадиш. Онда ако даш паре на камату и овериш у суду смеш да потражујеш дуг у суботу јер судија потражује не ти.
7 година је година опроста по Мојсију и још назначава да се брату не стеже срце јер је близу година опроста па да не позајми брату.
Они су изрегулисали то да ако оверено код судије на камату онда нема опроста 7 године јер суд потражује.

Ma ti uvek krsis po neku zapovest po svojoj volji,ko svaki otpadni hrišćanin.
Dooobro ako ti tako kazes valjda je to tako zar ne ? :mrgreen:
I pustinjaki logor je urbana sredina jer i u njemu žive ljudi.
A po tebi je urbana sredina tamo gde zive ljudi ?
U smislu da recimo neke logorase zive u sumi 30 dana i go po tebi odjednom postaje urbana sredina ?
S kim ja to pricam ljudi moji,gde odose bre oni pametni i skolovani ljudi s kojima sam imao zadovoljstvo pricati ??
Napinjanje bilo gde u logoru je strogo zabranjeno zapovešću. Jel ti stvarno misliš da oni nisu znali za nošu ko ti?
Tako je,U LOGORU je tobilo zabranjeno gde bi svaki jevrejin mogao lako nagaziti "minu" od svog komsiju i tako bi svi bili do guse u fekalijama.
Za razliku od toga,u savremenim urbanim sredinama takva mogucnost jednostavno ne postoji jer tamo ima kanalizacioni sistem koji to sprovodi tamo gde treba,daleko od ociju javnosti.
Iz ovog razloga zapovest koju navodis nema NIKAKVE dodirne tacke sa urbanim zivotom kao sto ga imamo danas.
Ne, nego u koprive bato, pa se tamo napinji. Ali kao svaki "pravi" hrišćanin, stalno krsis zapovesti.
Dooobro,nek ti bude,eto ja kriv zbog kopriva a ti se proracunaj dali je to isto sto i krsenje onih 10 zapovesti od koje zavisi spasenje.
...inace samo da potsetim,kada su Hrista pitali kako do spasenja ne secam se da je pomenuo lopaticu koju ne vadis iz zadnj...pardon iz usta sve vreme,valjda ces konacno prestati...!? :D

Dooobro ako ti tako kazes valjda je to tako zar ne ? :mrgreen:

A po tebi je urbana sredina tamo gde zive ljudi ?
U smislu da recimo neke logorase zive u sumi 30 dana i go po tebi odjednom postaje urbana sredina ?
S kim ja to pricam ljudi moji,gde odose bre oni pametni i skolovani ljudi s kojima sam imao zadovoljstvo pricati ??

Tako je,U LOGORU je tobilo zabranjeno gde bi svaki jevrejin mogao lako nagaziti "minu" od svog komsiju i tako bi svi bili do guse u fekalijama.
Za razliku od toga,u savremenim urbanim sredinama takva mogucnost jednostavno ne postoji jer tamo ima kanalizacioni sistem koji to sprovodi tamo gde treba,daleko od ociju javnosti.
Iz ovog razloga zapovest koju navodis nema NIKAKVE dodirne tacke sa urbanim zivotom kao sto ga imamo danas.

Dooobro,nek ti bude,eto ja kriv zbog kopriva a ti se proracunaj dali je to isto sto i krsenje onih 10 zapovesti od koje zavisi spasenje.
...inace samo da potsetim,kada su Hrista pitali kako do spasenja ne secam se da je pomenuo lopaticu koju ne vadis iz zadnj...pardon iz usta sve vreme,valjda ces konacno prestati...!? :D
Ma bato, kad ćeš ti da shvatiš da dok nam ne saopštiš kojoj precizno denominaciji pripadaš, sve što kažeš ima težinu kenjanje na pogrešnu rupu?

Ma bato, kad ćeš ti da shvatiš da dok nam ne saopštiš kojoj precizno denominaciji pripadaš, sve što kažeš ima težinu kenjanje na pogrešnu rupu?
Najpreciznije - hriscanskoj !
...uostalom zasto je to uopste bitno za diskusije na ovom pdf-u,jel ces nakon toga imati vise respekta za moje navode ili ces me vise postovati kao sagovornika ?

Pa jel piše da ju je Adam svetkovao?
Pa za koga kaze Isus da je subota stvorena,za konja,za magarce ili za coveka dok je Adam tada bio jedino ljudsko bice na planeti ?
Sta ce ti vise od ovog,jel ti zameras Bogu sto ti izvestaje nije koncepirao onako kako tebi pashe ?
Zar ne vidis covece dokle su te doveli ti tvoji oci,poceo si i Bogu da zameras zasto nije zapisivao po njihovoj volji...uzas !

Poslednja izmena:
Nije pitanje dali poznaje Bibliju bolje od mene vec dali osporava ostatak Biblije u cemu ne verujem a nazalost tako veruju ti tvoji oci u kojima se kunes.

Ne osporava. Sveti Pavao hoće reći - Židovi ako hoće 'subotariti' neka subotare, ali za kršćanje ona je sjena.

Molim dokaze da ja sluzim bilo kojoj zeni prorocici ili priznaj da si opadac pa se lepo izvini.
Trazim konkretne dokaze a ne rekla-kazala pricice a jos manje tvoja licna tumacenja.
Izvoli.

Već su te drugi natjerali da se deklariraš i priznaš da si sljedbenik i da služiš 'proročici bogohulnici i alkoholičarki.

Lepo sam te pitao u vezi zrtve,sto mi ne odgovaras TO STO TE PITAM ?
Nemoj mi zaobilaziti i eskivirati vec odgovaraj jasno i precizno,kao sto ti ja uvek odgovaram kad me bilo sto pitas.

Očito ti moji odgovori ne pašu, jer sam već desetine puta odgovorio. Ovo ti napravi - ti mi postavi pitanje, ti sam na njega umjesto mene odgovori, isprintaj to i na sljedećoj subotnoj školi kočoperi se pokazujući ostalim sljedbenicima bogohulnice EGW kako si 'dotuko' 'kurvina sina'.

Jeli bato,jel imas ti sto na mene da ja imam neku versku praksu suprotnu Bozjim zapovestima ?
Ako imas daj iznesi ali ako nemas onda si produzi svoj pljuvacki film ali na nekom drugome mestu,ne ovde i ne sa mnom...ovo je ipak pristojan forum !

Sljedbenik si i klanjatelj kradljivice i pijanice 'proročice' EGW, a tebi mrski sveti apostol Pavao tvrdi:

10Kor 6,9-10: Ne varajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni mekoputnici, ni muškoložnici, ni kradljivci, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, ni razbojnici neće baštiniti kraljevstva Božjega.

Dokazi da je bila kradljivica su izneseni, evo samo kratko:

1727002868093.png

Pa za koga kaze Isus da je subota stvorena,za konja,za magarce ili za coveka dok je Adam tada bio jedino ljudsko bice na planeti ?
Sta ce ti vise od ovog,jel ti zameras Bogu sto ti izvestaje nije koncepirao onako kako tebi pashe ?
Zar ne vidis covece dokle su te doveli ti tvoji oci,poceo si i Bogu da zameras zasto nije zapisivao po njihovoj volji...uzas !
Kaže da je stvorena za one ljude kojima je tada. Iz konteksta vidimo da su to bili Jevreji.

Sveti Pavao bolje pozna Bibliju od tebe, a on tvrdi suprotno tebi - da su Židovske tjedne subote sjena.

To što sam rekao da Isusova žrtva može i tebe iskupiti od grijeha služenja 'proročici' bogohulnici, misliš da je pogrešna predstava o Kristovoj žrtvi? Nije, zaista je bezgranična mogućnost Kristove žrtve.

To će ti biti olakotna okolnost što nisi znao. Fascinantno je koliko vi pojma nemate o svojoj 'proročici' bogohulnici, a pri krštenju ste ispovjedili vjeru u nju i njezine spise jednako kao u Boga.

Ne može Bog poricati sam sebe. A neće Bog poricati ni svoje svete apostole. Dakle, vrijedi Pavlova da je Židovska tjedna subota sjena Kol 2,16.
Cija si ti sjena ?

Hvala rekao si sve što si trebao i dokazao da si njen lojalni sljedbenik.

Ne zanimaju me vaše adventističke fantazije ima li dokaza da ste postojali prije 19. vijeka ili ste magično nestali na 1800+ godina. Zar je moguće da nijedan spis od 1. do 19. vijeka ne postoji?
Dolazi dan kad cete sve zanimati a neces moći da to kažeš ovde više

Kontekst robiveče kontekst. Tu se obraćao farisejima.
Kontekst a ?
Hajdemo vec jednom zatvoriti ovo pitanje jednom za svagda.
Citiracu taj stih jos jednom i ovaj put cemo tretirati citavi tekst a ne samo polovinu kao do sada:

Marko 2,27:
"...I govoraše im: subota je načinjena čovjeka radi, a nije čovjek subote radi..."

Pitanje do tebe Maki i sve tvoje verske istomisljenike:

Kada je stvoren / nacinjen covek ???

Ovo je kljucno da utvrdimo jer je jasno da se radi o potpuno istom kontekstu stvaramja stoga tako utvrdimo kada je STVOREN covek onda cemo lakse utvrditi o kom je stvaralackom procesu rec .
Izvolite,cekam jasan i precizan odgovor.

Ide baš tako bato. To ti je kao kad bi se na pdf medicina predstavljao kao neko ko nešto zna o toj oblasti i zastupao neka stanovišta a onda lupetao kako se, po tebi, vare prasići. Ni respekt za ono što govoriš a ni ličnog ne bi video...
Hocemo jos jednom o varenju prasica,onako iz medicinskog aspekta,cisto da ti pojasnim ono sto sam ocito tada propustio...
..evo,svaljujem krivicu na mene stoga mi daj sansu da se popravim.
Pazi samo sto smo docekali,robivek trazi popravni kod pevaca broja jedan,ovo je pravi izazov za tebe... :D

Kontekst a ?
Hajdemo vec jednom zatvoriti ovo pitanje jednom za svagda.
Citiracu taj stih jos jednom i ovaj put cemo tretirati citavi tekst a ne samo polovinu kao do sada:

Marko 2,27:
"...I govoraše im: subota je načinjena čovjeka radi, a nije čovjek subote radi..."

Pitanje do tebe Maki i sve tvoje verske istomisljenike:

Kada je stvoren / nacinjen covek ???

Ovo je kljucno da utvrdimo jer je jasno da se radi o potpuno istom kontekstu stvaramja stoga tako utvrdimo kada je STVOREN covek onda cemo lakse utvrditi o kom je stvaralackom procesu rec .
A gdje tu piše da se to dogodilo u istom trenutku? Subota je stvorena radi čovjeka a ne piše KADA.

A gdje tu piše da se to dogodilo u istom trenutku? Subota je stvorena radi čovjeka a ne piše KADA.
Koristi se jedna rec STVARANJE/NACINJANJE koje se odnosi i na subotu i na coveka.
Jel treba da ti dajem i druge prevode ???

P.S.samo da te potsetim da je covek stvoren jedan dan pre subote ali se radi o istom stvaralackom procesu

Poslednja izmena:
Ovo nema veze s mozgom. Hoćeš da kažeš da je još Adam slavio subote i pored jasnih citata da se njeno obznanjivanje desilo tek na Sinaju od strane Mojsija?

Poslednja izmena:
Koristi se jedna rec STVARANJE/NACINJANJE koje se odnosi i na subotu i na coveka.
Jel treba da ti dajem i druge prevode ???

P.S.samo da te potsetim da je covek stvoren jedan dan pre subote ali se radi o istom stvaralackom procesu
I šta sada sa tim? Svi su nedeljni dani stvoreni jer nisu ranije postojali pa tako i subota. Ali subota kao sedmična svetkovina je postojala samo za Jevreje i prije Sinaja nije postojala. Hristos u tom stihu na koji se pozivaš radi suprotno od vas adventista. ON UMANJUJE ZNAČAJ SUBOTE. Govori farisejima da ne pretjeruju. Subota je data izrailjskom narodu sa ciljem da jedan dan prestanu sa redovim aktivnostima i posvete se Bogu a ne da im bude teret. Vi ste od subote napravili idola i izjednačili je sa Bogom.

Back