Hraniteljstvo

Serafim 00

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.859
Hraniteljstvo je privremen oblik zaštite dece bez roditeljskog staranja ili pod roditeljskim staranjem, ukoliko imaju smetnje u razvoju i poremećaje u ponašanju.
Svrha hraniteljstva - deci je potrebno obezbediti zaštitu u porodičnoj sredini uvek kada je to moguće.Posebno je istaknut značaj prihvatanja deteta u hraniteljskoj porodici kao sopstvenog člana i uspostavljanje odnosa koji odgovara odnosu roditelj-dete. Hranitelji preuzimaju neposrednu brigu o detetu i imaju dužnost da se staraju o wegovom zdravlji, razvoju, vaspitanju i obrazovanju, a u cilju osposobljavanja za samostalan život i rad.
OBLICI HRANITELJSTVA
1. Standardno hraniteljstvo- za decu urednog psihofizičkog razvoja i koja se u porodicu smeštaju na duži ili kraći vremenski period.
2. Specijalizovano hraniteljstvo- za decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, izražanim zdravstvenim teškoćama ili poremećajima u ponašanju.
3. Urgentno hraniteljstvo- u hitnim i iznenadnim slučajevima kao što su smrt roditelja, napuštanje deteta od strane roditelja i traje do dva meseca
4. Povremeno hraniteljstvo- kao predah hraniteljstvo- deca sa razvojnim ili zdravstvenim teškoćama- predah za biološke roditelje ili hraniteljske porodice u cilju očuvanja kapaciteta ovih porodica za dalju brigu o deci
5. Srodničko hraniteljstvo- najteže priče, kada srodnici u prvoj liniji ili u pobočnoj preuzimaju brigu o detetu (srodniku)

Serafim 00

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.859
Koja lica dolaze u obzir da preuzmu ulogu staratelja?
Kada se bira staratelj prvo se gleda da to budu srodnici u prvoj Ili pobocnoj liniji srodstva. Ukoliko oni ne zele postavlja se lice koje zeli I ima interes da bude staratelj. Nekad se desi da Centar za socijali rad odluci da vrsi ulogu neposrednog starateljstva, a strucnjak zaposlen u njemu ulogu staratelja...

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.033
Kada se bira staratelj prvo se gleda da to budu srodnici u prvoj Ili pobocnoj liniji srodstva. Ukoliko oni ne zele postavlja se lice koje zeli I ima interes da bude staratelj. Nekad se desi da Centar za socijali rad odluci da vrsi ulogu neposrednog starateljstva, a strucnjak zaposlen u njemu ulogu staratelja...
Razumem.
Pre svega me zanima koje uslove treba lice da ispunjava da bi moglo da bude taj "privremeni" staratelj detetu. Npr., imam drugaricu sa troje svoje dece koja aktivno čuva još po jedno ili dva deteta kao staratelj; Po njenim rečima, najteže je oprostiti se od te dece kad im se i ako pronađe trajno idealno rešenje, ali se pitam da li ona to može jer na prvom mestu želi, jer je udata i ima svoju decu već, jer je više nego solidno situirana, jer živi tu i tu, a ne "Bogu iza leđa", i sl.? :)

Serafim 00

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.859
Razumem.
Pre svega me zanima koje uslove treba lice da ispunjava da bi moglo da bude taj "privremeni" staratelj detetu. Npr., imam drugaricu sa troje svoje dece koja aktivno čuva još po jedno ili dva deteta kao staratelj; Po njenim rečima, najteže je oprostiti se od te dece kad im se i ako pronađe trajno idealno rešenje, ali se pitam da li ona to može jer na prvom mestu želi, jer je udata i ima svoju decu već, jer je više nego solidno situirana, jer živi tu i tu, a ne "Bogu iza leđa", i sl.? :)
Da li je staratelj Ili hranitelj...Ili je hranitelj, a istovremeno I staratelj toj deci?

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.033
Da li je staratelj Ili hranitelj...Ili je hranitelj, a istovremeno I staratelj toj deci?
Pa, da... ne baratam terminologijom baš. To mi je praktično ista stvar. Moja drugarica je hranitelj i staratelj. Uglavnom preuzima brigu o malcima, bebama i mališanima jer su i njena deca u tom uzrastu. Mogu i nju da pitam, ali... ne volim da budem dosadna i radoznala.
Koje uslove ljudi treba da ispune da bi bili u stanju da pomognu deci bez roditeljskog staranja?

Serafim 00

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.859
Pa, da... ne baratam terminologijom baš. To mi je praktično ista stvar. Moja drugarica je hranitelj i staratelj, uglavnom preuzima brigu o malcima, bebama i mališanima jer su i njena deca u tom uzrastu.
To su dve potpuno razlicite stvari...pretpostavljam da je hranitelj. Kada su deca smestena u hraniteljsku porodicu, staratelj se bira iz reda strucnih radnika Centra za socijalni rad. Moze se desiti da I hranitelj bude staratelj, ali se ne praktikuje, jer dolazi do sukoba interesa...

Serafim 00

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.859
Razumem.
Ranije, zakonski nije bilo moguce da hranitelji budu potencijalni usvojitelji... Medjutim, pojavljivali su se ne tako sjajni slucajevi prakse koji su bili veoma traumaticni za dete koje se od rodjenja nalazilo u hraniteljskoj porodici. Pocelo je blagonaklonije da se gleda na usvojenje od strane hranitelji. Medjutim, posto Vasa drugarica ima svoju biolosku decu, najverovatnije ce se sansa pruziti nekom paru koji se nije ostvario u ulozi roditelja..To je verovatno, ali nije podrazumevajuce...uvek postoje izuzeci

Serafim 00

Veoma poznat
Moderator
Poruka
11.859
I po čemu se sve biraju hranitelji?
Procedura je slozenija..Ukoliko se neki par Ili pojedinac zainteresuje za bavljenje hraniteljstvom, odlazi u Centar za socijalni rad I podnosi zahtev. Oni proveravaju da li su ranije bili na evidenciji Centra I ukoliko ispunjavaju uslove, zahtev se prosledjuje Centru za porodicni smestaj Koji ce izvrsiti timsku posetu I obaviti razgovor sa potencijalnim hraniteljima, sagledati da li imaju prostornih I emocionalnih kapaciteta da brinu o deci..Ukoliko nalaz I misljenje bude pozitivno, pohadjaju obuku koja traje 10 radionica I dobijaju sertifikat

Padre

Veoma poznat
Poruka
12.170
Procedura je slozenija..Ukoliko se neki par Ili pojedinac zainteresuje za bavljenje hraniteljstvom, odlazi u Centar za socijalni rad I podnosi zahtev. Oni proveravaju da li su ranije bili na evidenciji Centra I ukoliko ispunjavaju uslove, zahtev se prosledjuje Centru za porodicni smestaj Koji ce izvrsiti timsku posetu I obaviti razgovor sa potencijalnim hraniteljima, sagledati da li imaju prostornih I emocionalnih kapaciteta da brinu o deci..Ukoliko nalaz I misljenje bude pozitivno, pohadjaju obuku koja traje 10 radionica I dobijaju sertifikat
Priznajem da je meni obuka bila od velike pomoći jer moramo da budemo svesni da postoji značajna razlika u podizanju biološke i dece na hraniteljstvu u nekim segmentima.

Padre

Veoma poznat
Poruka
12.170
Moj brat i snaha su hrantelji .Veoma je tesko.Dobijate decu koja su orezvela razne traume.Strasno je kad ih se tako malih roditelji odreknu.A oni su zanji koji treba da nam okrenu ledja :rida:
Ja sam bio hranitelj. Ne vidim šta je tu tako teško ako se radi srcem. Da je jednostavno nije, ali ni biološka deca nisu uvek jednostavna. Osnovna stvar jeste da se deca povere hraniteljima koji bi biološki odgovarali starosnoj dobi roditelja. Kada baki date tinejdyerku onda je kuršlus gotovo neizbežan jer je tu i jaz generacija.

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.588
1676276673310.jpg

sasasta

Buduća legenda
Poruka
32.142
gledao skoro neku seriju , amerika je slicna , mnogo lakse se dobija dozvola

lakse se i deca oduzimaju , sto treba i kod nas primenjivati

prvi ekces roditelja - dete ide iz kuce pa ce da vidimo

Padre

Veoma poznat
Poruka
12.170
Razlika svakako postoji i ukoliko nijeosetljiva grupa dece, preporučuje se postupanje kao sa biološkom decom hranitelja

Будимо реални, ниједно дете на хранитељству није "због медених колача"... Сва та деца имају одређене трауме и тешке животне ситуације на својим нејаким плећима...

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
67.176
Деци је увек боље у својим породицама него код бизнис хранитељ...не...чекај....

Oštećena je u izjavi policiji navela da je oktobra meseca 2020. godine iz hraniteljske porodice prešla da živi kod oca u Nišu, pri čemu je on istog dana po dolasku prinudio na seksualni odnos, a to isto ponovio i februara 2022. godine.
https://www.blic.rs/vesti/hronika/otac-u-nisu-uhapsen-zbog-sumnje-da-je-silovao-cerku/qw1y1ye