"Hram svetog Žeksa": Kako je Željku Mitroviću odobrena gradnja velikog zdanja na Dedinju

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
192.833
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda omogućio je vlasniku Pinka Željku Mitroviću da na placu pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture izvodi radove.
hram_svetog_žeksa_skrin_yt_svetski_radio.jpg


Kako piše BIRN, Zavod Mitrovića nije obavezao da traži dozvole i time omogućio da na tom mestu podigle monumentalno zdanje upotrebom problematične računice kojom i inače investitorima omogućava da sazidaju hiljade kvadrata više nego što bi smelo po važećem planu. Novinari redakcije BIRN-a su na kratko bili potencijalni građevinski investitori i to na Dedinju, zainteresovani za gradnju na parceli gde Mitrović diže dvorac. Kao građani podneli su zahtev za dobijanje informacije o lokaciji i za to platili taksu od nekoliko hiljada dinara Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda.
U ovom dokumentu se nalaze podaci o tome šta je sve moguće izgraditi na nekoj parceli, na osnovu važećih planskih dokumenata. Međutim, informacije koji su dobili značajno su se razlikovale od onoga što je stvarno dozvoljeno Željku Mitroviću da napravi.

Prema informacijama koje su novinari dobili, na parceli Željka Mitrovića na Dedinju moguće izgraditi objekat od (najviše) 2.047 kvadrata – podzemnih i nadzemnih prostorija, što je u skladu sa važećim regulacionim planom za taj deo grada.

Željko Mitrović, međutim, na istoj parceli može da izgradi više od 6.000 kvadrata, od toga 2.047 nadzemno – sve u skladu sa lokacijskim uslovima i građevinskoj dozvoli koje mu je izdao onaj isti Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove.

Uz to, novinarima BIRN-a je dostavljena informacija i da je ova parcela u zaštićenoj oblasti, te da bi se za sve građevinske intervencije na parceli potencijalni investitor trebalo da obezbedi uslove i saglasnost nadležnog organa za zaštitu kulturnih dobara – u ovom slučaju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

U dokumentima izdatim Željku Mitroviću ovog zahteva nema, iako je u vreme kada je Mitrović dobio lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, ova parcela takođe bila u zoni prethodne zaštite.

Tako mu je omogućeno da sruši kuću koja se na ovoj parceli nalazila i počne gradnju "hrama svetog Žeksa", kako je ovo zdanje na društvenim mrežama nazvao Mitrović.

"Ovo je primer kako se sistem namerno oblikuje tako da odgovara interesima moćnijih, umesto da postavi pravila koja su jasna i jednaka za sve", kaže za BIRN Ksenija Radovanović, arhitekta i urbanistkinja iz organizacije "Nova planska praksa".

Iz Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove nisu odgovorili na pitanja BIRN-a o problematičnom izračunavanju broja dozvoljenih kvadrata, koji nije u skladu sa Regulacionim planom prostorne celine Dedinje.

Željko Mitrović je za BIRN rekao da je objekat na Dedinju građen u skladu sa svim zahtevima koji su mu postavljeni, ali da jeste znao unapred da plac na kom je tada samo planirao gradnju ubrzo više neće uživati zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
https://www.021.rs/story/Info/Srbij...obrena-gradnja-velikog-zdanja-na-Dedinju.html

Eto vam ga ko je pravi gazda Beograda. Čisto da znate.
 
Videh temu 🏟 kao da je za zabavu skretanje paznje nesto.


Koliko je ovo kvadrata (snimak postavljam zato sto se vidi koji prostir zauzima) ` kako se greje ` kako hladi ovoliki prostor `sta je svrha ovog nivoa vidljivosti?
(Oni sa mnogo para vole privatnost `da ne budu vidjeni ` nekako se ne uklapa da ovo gradi za sebe - sta je namena ovog objekta?)

``Hram Svetog Zeksa`` kao naziv je:
Screenshot_20230602-010744_Samsung Internet.jpg

Vikipedija
 
Poslednja izmena:
За државу срамота наравно, па не чуди уопште што из Секретаријата не одговарају новинарима баш на та питања. Одговорити медијима са ,,немамо коментар" или не одговорити уопште, нарочито онда кад се одговор и коментар оправдано очекују, је чист безобразлук. А масној наркоманчини не би вредело ни стотину храмова да подигне по Србији.
 
"Ovo je primer kako se sistem namerno oblikuje tako da odgovara interesima moćnijih,

Него да одговара немоћнима ? :eek:

umesto da postavi pravila koja su jasna i jednaka za sve",

Па и јесу једнака за све - моћнике !

kaže za BIRN Ksenija Radovanović, arhitekta i urbanistkinja iz organizacije "Nova planska praksa".

Не могу више, мајке ми !

Све је то демагогија, пази,
она каже да систем Жексу гледа кроз прсте,
да он ради шта хоће јер је богат и повезан са моћним структурама ...

И сад ми дохватимо мотке,
разјуримо моћнике, Жексу полупамо стаклене храмове,
кад ето Ксенџе доводи неког другог богатог моћника
да ради исто што и пре њега Жекс !

Па неће ваљда мене да доведе,
који гледам пошто је шатор у Лидлу !?
 

Back
Top