Hrabri komunisti ubaceni u 13. ss Handzar diviziju izazvali pobunu

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.596
Ubaceni komunisti su izazvali pobunu u 13.ss Handzar diviziji na obuci u Francuskoj.

U toku regrutacije za 13. ss Handzar diviziju, prijavile su se i osobe koje su pripadale KPJ i to sa posebnim zadatkom. Divizija je poslata u Francusku na obuku.

Plan je bio pobiti nemačke oficire i s ostatkom "simpatizera" se priključiti francuskom Pokretu otpora protiv Nemačke.
17. septembra 1943 je pocela pobuna.
Nemacki oficiri odmah su obijeni i to:
Oficiri koje su ubili pobunjenici:

SS-Obersturmführer Julius-Friedrich Galantha,
SS-Obersturmbannführer Oskar Kirchbaum,
SS-Obersturmführer Gerhard Kretschmer,
SS-Hauptsturmführer Heinrich Kuntz
SS-Obersturmführer Anton Wolf

Pocela je kontrola nad gradom gde su bili, medjutim dignuta je uzbuna i pobuna je krvavo ugusena.

Hrabri junaci koji su digli pobunu.

1655055055.gif

Zahavaln Francuski narod im je podigao spomen ^podrucije na ove hrabre antifasiste koji su se Francuskoj borili Nemackog okupatora

Spomenik_u_Villefranche_de_Rouergueu-696x483.jpg

On the night of 16/17 September 1943, while the 13th SS Division was training in Villefranche-de-Rouergue in France, a group of pro-Partisan soldiers led by Muslim and Catholic junior officers[36] staged a mutiny within the Pioneer battalion. Led by Ferid Džanić, Božo Jelinek (aka Eduard Matutinović), Nikola Vukelić and Lutfija Dizdarević, they captured most of the German personnel and executed five German officers, including battalion commander SS-Obersturmbannführer Oskar Kirchbaum
https://en.wikipedia.org/wiki/13th_...ght of 16,mutiny within the Pioneer battalion.
Takodje je ovaj dogadjaj opisan u knigama
91LP9EckLAL.jpg

9791069924703_1_75.jpg

Значи комунисти били припадници и СС дивизије!

Прање усташа кроз партизанство.
U 13. SS je bilo prisilne mobilizacije i nisu svi regruti bili nacisti. Neki su logično gajili simpatije prema NOP-u.

U 13. SS je bilo prisilne mobilizacije i nisu svi regruti bili nacisti. Neki su logično gajili simpatije prema NOP-u.
А то знаш одакле?
То можеш и за немачни СС да кажеш.
У 13.СС су ишли добровољци као и Каму.

To, da su bili saradnici partizana, je bila omiljena priča svih ustaša i drugih izdajnika koji su se kasnije prebacivali u partizane. U mom kraju, okolini Petrinje takvih "hrvatskih ilegalaca na privremenom radu u ustašama" je bilo koliko hoćeš.
Vise puta ti je receno da se istorija bavi naucnim cinjenicma, a ne tvojim fantazijama i nebulozama.
Nemas niti jedan izvor za tvoje bajke sto pricas.

• Haha
Reactions: PA8
Vise puta ti je receno da se istorija bavi naucnim cinjenicma, a ne tvojim fantazijama i nebulozama.
Nemas niti jedan izvor za tvoje bajke sto pricas.
To što se niko nije bavio konkretno imenima i prezimenima ustaša iz malih mesta koji su posle kapitulacije Italije pokušali da operu biografiju (kao tvoji gore pomenuti "komunisti") nedostatak je istorijske nauke, pogotovo srpskih istoričara koji se bave svim i svačim ali ne i onim što bi ih moglo dovesti u konflikt sa jugo-ustaškim snagama u srpskom obrazovanju, pogotovo na smeru istorije Filozofskog fakulteta., a ne moj nedostatak. Ja čuvam istorijsko sećanje moje porodice, ko je bio ustaša, ko je bio krvavi ustaša a ko je bio domobran. Isto i ko je od Srba bio izdajnik, ko je tako loše radio da je sigurno bio konfident hrvatske obaveštajne službe i slično. Mi Srbi iz Hrvatske smo prave male enciklopedije skrivenih znanja o Hrvatima:mrgreen:

To što se niko nije bavio konkretno imenima i prezimenima ustaša iz malih mesta koji su posle kapitulacije Italije pokušali da operu biografiju (kao tvoji gore pomenuti "komunisti") nedostatak je istorijske nauke, pogotovo srpskih istoričara koji se bave svim i svačim ali ne i onim što bi ih moglo dovesti u konflikt sa jugo-ustaškim snagama u srpskom obrazovanju, pogotovo na smeru istorije Filozofskog fakulteta., a ne moj nedostatak. Ja čuvam istorijsko sećanje moje porodice, ko je bio ustaša, ko je bio krvavi ustaša a ko je bio domobran. Isto i ko je od Srba bio izdajnik, ko je tako loše radio da je sigurno bio konfident hrvatske obaveštajne službe i slično. Mi Srbi iz Hrvatske smo prave male enciklopedije skrivenih znanja o Hrvatima:mrgreen:
ne i onim što bi ih moglo dovesti u konflikt sa jugo-ustaškim snagama u srpskom obrazovanju, pogotovo na smeru istorije Filozofskog fakulteta
I svima ostalima. Primećeno je i konstatovano da srpska istoriografija pati od samonametnutih ograničenja i autocenzure.

Ti znas da se OZNA nije bavila konkretno svakim ustasom iz malih mesta, a bavila se samo ustasama iz gradova.
Kada tako neko dodje ko nema pojma o istoriji i onda pocne da lupeta i da iznosi njegove nebuloze, sta je on izmislio to je uzas.

Ova pobuna o kojoj priča je bila minorna. Samo jedan dio 13.bataljona divizije se pobunio. Naravno, bili su preplašeni kapitulacijom Italije, nezadovoljni obučavanjem u Francuskoj, a moguće da su i komunisti imali uticaj na njih. Čak sam negdje čuo da su bili nezadovoljni uniformama.
Ali govoriti afirmativno o zločinačkoj SS diviziji je nenormalno. Mada autor teme uopšte nije uradio to.

Ova pobuna o kojoj priča je bila minorna. Samo jedan dio 13.bataljona divizije se pobunio. Naravno, bili su preplašeni kapitulacijom Italije, nezadovoljni obučavanjem u Francuskoj, a moguće da su i komunisti imali uticaj na njih. Čak sam negdje čuo da su bili nezadovoljni uniformama.
Ali govoriti afirmativno o zločinačkoj SS diviziji je nenormalno. Mada autor teme uopšte nije uradio to.
Koja je jos ss strana divizija se pobunila i ubijala nemacke vojnike ? Samo zato sto su komunisticki desperateri bili ubaceni i pokrenuli pobunu, sada treba da se minimalizuje ta pobuna.

Back