Hove oznake Procesora...

Skiljk

Zainteresovan član
Poruka
435
Pozdrav ljudi...

Trebalo bi da kupim nivi racunar (lap-top) ali dok sam gledao neke naisao sam na nake ''zanimljive'' oznake procesora i3, i5, i7... Sta to znace? Moj sadasnji racunar ima Dual Core procesor, on bi trebalo da ima dva jezgra, itd... Koliko jezgara imaju ovi prozesori i sta im te oznake znace...? Po cemu se gleda koliko je prozesor dobar?

Mozete li da mi objasnite razliku izmedju sledecih procesora, koji je najbolji i zasto...?
1. DualCore
dualcorepng.jpg

2. i3
66393070.jpg

3. i5
66510512.jpg

4. i7
84912092.jpg

Hvala...

Poslednja izmena:
i3 je najslabiji iz i porodice i ima 2 fzicka i 2 logicka jezgra, iliti HT, zatim ide i5 on ima 4 fizikih jezgara i turbo boost tehnologiju, i na kraj uje nabrzi sa najvise kesa i7 4 logickih i nisam siguran da li taj bas model ima ht, iliti logickih 8 jezgara.
zavis ista radis sa lap topom, ak ose igras i5 je realno resenje, ako je multimediaj i neki slabiji gejming onda pucaj na i3..
a ako mzoes da cekas sacekaj sandy bridge procesore, oni izlaze za nekiih 2-3 nedelje..
inace prednost i3 procesora u odnosu an tvoj dual core, je sto je i3 noviji procesor, u 32 nm tehnologiji je radjen, samim tim trosi manje sturje i dosta je brzi od tvog starijeg dvojezgrenog procesora..
pozz

Ukratko :

1. Procesori sa Dual Core znaci da imaju dva jezgra, ili Quad Core = 4 jezgra.
2. Brzina CPU-a je bitna, npr. 3,2GHz ...sto vise GHz to je PC brzi u radu.
3 .FSB 1066MHz ili vise je pozeljno za Overlokovanje procesora.
4. Kes memorija sluzi za veliko ubrzavanje sistemske memorije i CPU-a, treba da ima, 3Mb i vise.

;-)

Back