Homo yugoslavicus nije filozofičan

Nema a sad cu reci i zasto...

Jesi li ikad probala da sagovornika saslusas i podrzis mirno?
Recicu ti sta se desava....ja to inace radim kao naviku , a moze i na forumu da se vidi , ako zamislis , a vidis i kako se shvata...
Dakle ako nekog mirno saslusas i slozis se sa tackama koje navodi u smislu da moguce je da je i to slucaj, kad krenes da iznosis ono sto ti mislis, sagovornik je zaglushen svojim recima i ehoom onog sto je sam izgovorio...
U filozofiji bi trebalo da vazi IMHO princip , tj jedan prica , ostali konstruktivno prihvataju ili ukazuju na previde i onda sami iznose po slicnoj kulturi govora ili pisanja svoje teze i ideje..

U srpskom nacinu komuniciranja toga nema, rekoh i zasto , zato sto ce ako mirno saslusas i odajes utisak prihvatanja nacina razmisljanja ili medjurezultata sagovornika, sve sto kasnije izgovoris biti od manjeg znacaja samom sagovorniku jer je podsvesno shvatio da je on u pravu i da je prihvaceno ono sto je sam izrekao ili izrekla..

Jedan od razloga zasto pobedjuje raspravljanje i svadjanje i ubedjivanje na srpskoj pozornici a ne razgovor...
Deluje i kad su izuzetno vazne situacije, npr lekar iznosi pogresnu hipotezu, ti saslusas i ne protivurecis nego potvrdjujes da je i to moguce, ali onda kad krenes da iznosis ono sto je stvarno situacija, lekar se pogubi u neslusanju jer su mu misli totalno vec krenule ka zakljucku i tacno vidis da uopste ne prati ili prati ali ne shvata ili slabo prihvata kao verovatno ono sto je izneseno...
Isto je i u biznisu, isto je svuda, zato i postoje tehnike uciniti sagovornika u neugodnim uslovima rastresenim...

E sad da li je dovoljno krenuti u razgovor bez promene kulture dijaloga, ja mislim da ne...
Bar ne za filozofiju , jer ce ili banalnost ili prakticnost da pobede ili jaci glas...
Ili cak i lupetanje ako tip ima pristup autoritetnog i drskog, imas ovde sizifa koji ti je dobar primer toga...
da, mogu da saslusam sagovornika, a da li cu se sloziti, to ne moram, ako ne mislim tako...ili npr. mogu da kazem, to je tvoj stav, ali moj je drugaciji..
kao sto npr. neka filozofska razmisljanja mi nisu bliska.. a kultura dijaloga je takva ovde da ponizis sagovornika sa cijim se stavom ne slazes...to je tacno!
 
Ко је из које нације најмање је ту битно. Као и у свим осталим областима људског деловања, ни филозофија није поштеђена критеријума који ће неког учинити "великим" а неког "малим", а то нажалост нису способности, заслуге па чак ни велика филозофска открића, већ једноставно, пажња гомиле. То је све што је потребно.
Gomila se rekao bih više divi nego što razumije, ili kritikuje bez da razumije, kako god, duplo golo.

Ozi zar nema kod Ničea ništa dublje osim slike s atom?
 
Poslednja izmena:
Gomila se rekao bih više divi nego što razumije, ili kritikuje bez da razumije, kako god, duplo golo.

Ozi zar nema kod Ničea ništa dublje osim slike s atom?
Међу том гомилом афоризама сигурно неко може наћи и нешто дубље, али једино ако то дубље има већ у себи па га неки Ничеов афоризам на исто подсети. Тешко да се ту може наћи ишта више од тога. Ничеова филозофија је као неко шарено платно на које свако пројектује шта хоће и шта му се свиђа, можда зато многи налазе да је она "визионарска". Док је у истини сваки други његов афоризам у већини сушта психотична бесмислица. А из оних малобројних који ипак имају и неку луцидност у себи, можемо јасно увидети Ничеово непознавање основног темеља филозофије, поделе на појаву и ствар по себи, идеалитет опажајног света, а без тога нема филозофије, поготову оне коју бисмо звали вредном.
 
Poslednja izmena:

Back
Top