Holbruk prevario Karadžića

Waterfall

Buduća legenda
Poruka
48.285
DOKUMENTA o "slučaju Karadžić", sa kojih je Stejt department skinuo oznaku državne tajne, ne otkrivaju mnogo novih detalja, ali konačno zaokružuju sliku o ulozi američkih vlasti i Ričarda Holbruka u pregovorima sa vođama bosanskih Srba - kaže za "Novosti" istoričar iz SAD Čarls Ingrao.
On se nedavno vratio iz Vašingtona, gde je imao uvid u ova dokumenta Stejt departmenta i niz razgovora sa zvaničnicima američke administracije.
Ingrao, koji predaje na Perdju univerzitetu, uzburkao je zapadnu javnost knjigom "Suočavanje sa jugoslovenskim kontroverzama", na kojoj je radilo više od 300 stručnjaka iz raznih oblasti, a u kojoj se, između ostalog, iznose tvrdnje da je Holbruk obećao Karadžiću imunitet ukoliko se povuče iz politike.
* Nakon što ste videli dokumenta Stejt departmenta, da li vi i vaše kolege koje su radile na ovoj knjizi, i dalje ostajete pri tvrdnji da je bilo dogovora između Holbruka i Karadžića, i da su pojedinci u Stejt departmentu to znali?
- Stojimo iza onog što smo objavili u knjizi. Dokumenta koja su upravo obelodanjena, potvrđuju da su državni sekretar Kristofer Voren i visoke diplomate, poput ambasadora Medlin Olbrajt, Džona Kornbluma i Džona Menzisa, kao i Holbruk, navodno želeli da vide Karadžića na suđenju za zločine za koje je optužen. Međutim, stanje na terenu pokazivalo je nešto sasvim drugo - da su žmurili nad činjenicom da su oni tu i da bi IFOR mogao da ih uhapsi da za to postoji politička volja. Holbruk je znao, ali nije želeo da obavesti Karadžića da je već tada bio bezbedan, kako bi ga ubedio da se povuče iz politike.
* Mogu li najnovija dokumenta Vašingtona da utiču na krajnji ishod suđenja Karadžiću?
- Mislim da ne. Svi sa kojima sam razgovarao tokom protekle godine, uključujući pravnike i sudije, smatraju da ni Ričard Holbruk, ni američka vlada, ne mogu da utiču na autoritet Tribunala u Hagu. Uostalom, Tribunal je i odbacio Karadžićev zahtev da se optužnica povuče, uz objašnjenje da bilo kakav dogovor o imunitetu nije relevantan za suđenje.
* U knjizi tvrdite da je i Ratko Mladić praktično bio zaštićen od hapšenja, i da su američki vojnici u Bosni namerno nekoliko puta propustili da ga uhvate. Ipak, isti taj Zapad sada njime ucenjuje Srbiju...
- Hapšenjem Karadžića, vlasti u Beogradu demonstrirale su volju da sarađuju sa Tribunalom. Posle skoro decenije opstrukcija, Amerika i EU sada vide da predsednik Tadić i druge proevropski orijentisane stranke teže EU integracijama. Na tom putu stoji još samo hapšenje Mladića.
* I Gorana Hadžića?
- Mislim da "njegova sudbina" Zapadu nije toliko važna, iako je i sam izbegao hapšenje 2004.
* Mislite li da SSP može biti odblokiran i bez Mladića u Hagu?
- To je malo verovatno.
* Mandat Haškog tribunala završava se ove godine, a Rusija je odlučno protiv produženja njegovog rada...
- Kako sada stvari stoje, Tribunal će se zatvoriti tek posle suđenja Karadžiću i Mladiću.

http://www.novosti.rs/code/navigate...žića&kword_add=radovan karadzic, carls ingrao
 
Бојим се да ће и Рашу осудити на дугогодишњу казну затвора.
Од свег срца навијам да ослободе Караџића али с обзиром на начин на који Хаг функционише, тешко...
 
Бојим се да ће и Рашу осудити на дугогодишњу казну затвора.
Од свег срца навијам да ослободе Караџића али с обзиром на начин на који Хаг функционише, тешко...

ti se nadas, ono, imas zrnce nade da je hag pravican.

ja uopste nemam nade sto se toga tice niti pak imam nade u to da oni sto su ga uhapsili rade posao za koji su izabrani.

i jedno i drugo su sila koja boga ne moli (i pored toga sto su vrlo ranjivi i slabi, busni ko sir).
 

Back
Top