Хоџа: Срби на Kосову и Метохији уживају највећа могућа права

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
29.380

Хоџа: Срби на Kосову и Метохији уживају највећа могућа права​


ЊУЈОРК – Албански амбасадор при Уједињеним нацијама Ферит Хоџа изрекао је данас тврдњу да Срби на Косову и Метохији уживају највећа могућа права која постоје у целој Европи и да би таква права Београд требало да обезбеди албанској националној мањини у такозваној Прешевској долини.

Хоџа је говорећи пред Саветом безбедности Уједињених нација (СБ УН) рекао да је такозвано Косово од последњег заседања тог тела постигло напредак ка чланству у неким међународним институцијама, да је Приштина 15. децембра предала захтев за чланство у Европској унији, да је Европски парламент 23. априла омогућио грађанима такозваног Косова да путују без визе у оквиру шенгена, као и да је 23. априла Савет Европе прихватио захтев такозваног Косова за чланство у тој институцији.
Хоџај је навео је да споразуми имају смисла само, ако се спроводе и додао да Албанија од Београда и Приштине очекује да их у одмах и у потпуности испуне, рекао је Хоџа.

Како тврди, Београд се договорима у Бриселу и Охриду обавезао да не омета чланство такозваног Косова у међународним институцијама.

Амбасадорка Швајцарске у Уједињеним нацијама Паскал Берисвил која је први пут говорила на седници СБ УН посвећеној Косову и Метохији поручила је да је Швајцарска посвећена обезбеђивању мирног и мултиетничког Косова и Метохије.
Додала је да Швајцарска подржава евроспки пут такозваног Косова и његов пут ка чланству у међународнним институцијама и истакла да је нормализција односа између Београда и Приштине кључна за стабилност у региону.

Амбасадорка Уједињених Арапских Емирата Лана Нусеибех истакла је да та земља има јаке везе и са такозваном Косовом и Србијом који су појачане последњим посетом Абдулахом бин Заједом ал Нахјаном Београду и Приштини.

Истакла је да је последњих месеци приметан велики напор и Београда и Приштине да до мирног решења дође и да је дужност међународне заједнице да их подржи, као и да она не би била могућа без доброг лидерства и воље обе стране.
677z381_2-hodza (1).jpg

Амбасадор Бразила у УН Роналдо Цоста Фиљо поздравио је напоре ка нормализацији односа Београда и Приштине и додао да је то позитивни развој ситуације, који може допринети остваривању договора који ће задовољити обе стране. Фиљо је за говорницом СБ УН позвао на оснивање ЗСО у складу са Бриселским споразумом и додао да та земља подржава наставак мисије УНМИК-а јер сматра да мисија и даље има важну улогу и да је прерано за повлачење због опасности да на терену дође до погоршања ситуације, преноси Танјуг.
https://www.politika.rs/scc/clanak/550024/kosmet-sb-un-albanija-svajcarska-brazil

Rama albanski predsednik je odlican vucicev prijatelj iz Otovrenog balkana.....
 

Back
Top