Quantcast

"ХОЋУ-НЕЋУ" ПОТПИСАТИ СПОРАЗУМ ССП

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.195
B92
item-new-black.gif
Info
item-new-black.gif
Vesti
item-new-black.gif
Politika
trans.gif
Tadić: Biće potpisan SSP 26. januar 2008. | 11:51 -> 17:50 | Izvor: B92, Tanjug Beograd, Brisel -- Boris Tadić kaže da je u interesu da se to učini što pre, ali da je manje bitno da li će Sporazum biti potpisan sutra ili za mesec dana.

Poslednja 24 sata oprečne su informacije o tome da li će i u kom obliku Srbija u ponedeljak potpisati Sporazum sa EU. Za predsednika Srbije Borisa Tadića nema sumnje da će Srbija uskoro uspeti potpisati SSP. Predsednik Srbije kaže da je veoma važno što se članice Unije slažu da treba potpisati ekonomski deo sporazuma, jer to donosi konkretnu i neposrednu korist za građane Srbije.

"Upravo Holandija koju naši građani možda smatraju krivcem što mi nemamo ovog sekunda SSP podržava da se pokrene proces slobodne trgovinske razmene između EU i Srbije, da naši proizvodu budu prodavani u istoj toj Holandiji što je najvažnije za plate naših građana. Ali ta ista Holandija se protivi slanju misije EU na Kosovo bez rezolucije SB, što je i naš zahtev", kaže Tadić.

Tadić je povodom energetskog dogovora sa Rusijom rekao da se radi o sporazumu koji obezbeđuje budućnost Srbiji ne samo u daljim odnosima sa Rusijom, već i stabilnom snabdevanju gasom.

Komentarišući kritike pojedinih analitičara i nekih zapadnih medija da je NIS trebalo prodati za više novca, Tadić podseća da pregovori o ceni nisu završeni, a da dogovor daje Srbiji stabilnost u snabdevanju gasom u narednih 30 godina.

"Energenti postaju veliki deficit u svetu, posebno gas, i zemlje koje prave ovakvu vrstu strateških ugovora danas, obezbeđuju sebi budućnost za sutra. Svaka kuća u narednih trideset godina imaće stabilnost, imaće jeftinije grejenja nego u okruženju. Svaka porodica imaće mogućnost da manje sredstava odvaja na grejanje na energente a više na školovanje svoje dece na kupovinu nekih drugih stvari", kaže Tadić.

Podrška Vladimira Putina celovitosti Srbije i njegovo protivljenje jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, bez sumnje je od velikog značaja za Srbiju, kaže Tadić.

"Srbija se na tu poruku takođe oslanja, ali Srbija se takođe oslanja pre svega na vlastitu politiku i mi ne odustajemo od toga da nastavljamo da ubeđujemo i sve evropske političare koji se danas dvoume u kom pravcu treba da idu kada je u pitanju Kosovo i Metohija ali i političare drugih zemalja sveta, sve druge državnike", kaže predsednik Srbije.

Sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu u ponedeljak se sastaje ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.


Jeremić: Potpis SSP u ponedeljak ili ubrzo

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio da će Srbija potpisati s EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u najskorije vreme, ako to ne bude 28. januara.

"Ako se to i ne dogodi u ponedeljak, biće sigurno u najskorije vreme. Ja ću 28. januara biti u Briselu na političkom dijalogu Srbije i ministarske 'trojke' EU, tu će biti Oli Ren i Havijer Solana. Očekujem potvrdu da je EU otvorena za Srbiju, a onda će građani Srbije 3. februara doneti svoj sud o ulasku u EU", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić za "Večernje novosti".

Šef srpske diplomatije je ukazao na "čvrst stav Francuske da je u najboljem interesu mirnog Balkana da se našoj zemlji otvore vrata EU i da treba uraditi sve da se SSP potpiše 28. januara".

"Pošto je poznato da se Holandija tome suprotstavlja zbog nedovršene saradnje sa Haškim tribunalom, najavljena je korespondencija Pariza i Haga po ovom pitanju", rekao je Jeremić govoreći o posetama ministrima spoljnih poslova Grčke, Rumunije, Francuske i Rusije u protekloj sedmici.

Jeremić je rekao da je tokom tih poseta, kao i u telefonskim razgovorima sa još sedam, osam drugih kolega iz EU, prenosio istu poruku - da misija EU može doći na Kosovo i Metohiju samo uz odluku Saveta bezbednosti.


"Bez odluke Vlade SSP ne bi smeo da se potpiše"

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je danas da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom "ne bi smeo" da bude potpisan bez posebnog zaključka i odluke Vlade Srbije.

Samardžić je u intervjuu Tanjugu objasnio da su se u međuvremenu, od parafiranja tog sporazuma, 7. novembra prošle godine, do danas, dogodile "presudne stvari".

"Eu je 14. decembra donela zaključke u kojima je nagovestila da će podržati nezavisnost Kosova i da će učestvovati u primeni rešenja plana Martija Ahtisarija za nezavisnost Kosova", naveo je Samardžić i dodao da "taj obrt presudno utiče na potrebu zauzimanja dodatnog stava Vlade Srbije".

Ministar za Kosovo i Metohiju je podsetio da je Skupština Srbije Rezolucijom obavezala vladu da tim povodom raspravi sa EU pitanje sporazuma, ukoliko EU dovede svoju misiju u pokrajinu.

"To je dovoljan razlog da Vlada Srbije preispita celu stvar i da, pre nego što prione potpisivanju takvog sporazuma, donese poseban zaključak. Ukratko, bez prethodnog zaključka vlade ne bi smeo da bude potpisivan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU", naglasio je Samardžić.


Savet ministara EU: SSP čim se ispune uslovi

Savet ministara Evropske unije će na sastanku u ponedeljak u Briselu ohrabriti Srbiju da nastavi "evropski put" i izraziti spremnost da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju čim budu ispunjeni "neophodni uslovi", ističe se u nacrtu zaključaka za taj sastanak u koji je Tanjug imao uvid.

Podsećajući na zaključke Saveta EU iz decembra 2007. godine, on (Savet) ponavlja svoje uverenje da bi napredak Srbije na putu ka EU, uključujući i status kandidata, mogao da bude ubrzan, dodaje se u dokumentu.

Savet, takođe, "pozdravlja početak dijaloga o viznoj liberalizaciji između Evropske komisije i Srbije", koji je predviđen za 30. januar.

**********************************************************************

ЧЕТИРИ ВЕСТИ И СВЕ ЧЕТИРИ ПОТПУНО РАЗЛИЧИТЕ, заболе ме глава, више не знам шта да мислим??? Да је лето-јесен па да им уберем ХОЋУ-НЕЋУ да се већ једном ОДРЕДЕ ШТА ХОЋЕ А ШТА НЕЋЕ! :evil::evil::evil:

da-ima-za-svaki-24929-1-2.jpg


Rusomača u listovima ima provitamin A, vitamine B2, K, C, i različite kiseline. Kao jelo cenjena je u Dalmaciji, Nemačkoj, na Kavkazu i u Kini

Rusomača (hoću-neću ili čobanska torbica) tipična je „korovska” biljčica i „najverniji” pratilac čoveka i svih kultivisanih poljoprivrednih kultura. Otuda se može naći bukvalno svuda: po baštama, njivama, pašnjacima, strništima, uz puteve i ograde, itd. Lako se prepoznaje, jer na tlu pravi rozetu od veoma interesantnog lista (koji deluje kao da je „testerisan” po ivicama), iznad kojeg vise čitavi grozdovi belih cvetića. Cveta tokom cele godine, od prvih prolećnih dana, sve do duboke jeseni. Za lekovite svrhe skuplja se nadzemni deo biljke u cvatu (najbolje od aprila do septembra), osuši u hladu (na promajnom mestu), zatim sitno isecka i čuva u tamnim, staklenim posudama.
 

Norma Kampl

Iskusan
Poruka
5.920
Да. То се у ствари може свести на - слуђивање народа. Локално.

Што намерно, што су и сами доиста збуњени. Или и сами "играју" неке "игре".

Али, и опште слуђивање, на "вишем" нивоу. ЕУ, Русија, САД...

Може бити да доиста ни они, у ствари, понекад, после свих међусобних препуцавања и "показивања зуба", не знају шта хоће.
 

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.707
Да. То се у ствари може свести на - слуђивање народа. Локално.

Што намерно, што су и сами доиста збуњени. Или и сами "играју" неке "игре".

Али, и опште слуђивање, на "вишем" нивоу. ЕУ, Русија, САД...

Може бити да доиста ни они, у ствари, понекад, после свих међусобних препуцавања и "показивања зуба", не знају шта хоће.

То може код Срба да пали.
Иначе како да Путин верује двојици као што су Тадић и Коштуница. Један упропаштава сопствену земљу а други му аминује и лаже сопствени народ?

А после се питамо што Путин ниеј дошао у Србију...
 

Norma Kampl

Iskusan
Poruka
5.920
То може код Срба да пали..
Да може, на жалост, свашта код Срба да пали, то смо се, на нашу несрећу , уверили много пута у историји.

Иначе како да Путин верује двојици као што су Тадић и Коштуница. Један упропаштава сопствену земљу а други му аминује и лаже сопствени народ?
С овим се не слажем. Али добро, ни не треба да сви мислимо исто. ;)

А после се питамо што Путин ниеј дошао у Србију..
А што да долази, ваљда "кнезови" иду "цару" на ноге, а не обратно? ;)
 

slavonija

Veoma poznat
Poruka
12.203
Да. То се у ствари може свести на - слуђивање народа. Локално.

Што намерно, што су и сами доиста збуњени. Или и сами "играју" неке "игре".

Али, и опште слуђивање, на "вишем" нивоу. ЕУ, Русија, САД...

Може бити да доиста ни они, у ствари, понекад, после свих међусобних препуцавања и "показивања зуба", не знају шта хоће.


mislim da si sa ovim u pravu...
do prije nekoliko mjeseci , slanje EU misije bila je "gotova stvar", cekalo se samo pravno misljenje kako to izvesti bez da se predirektno povrijedi Rezolucija...sada imaju to misljenje (i opravdanje) i opet prolongiraju odluku o slanju misije dok ne produ izbori...donedavno je bilo "sigurno" da ce Mun pozvati EU (cime bi joj dao legitimetet unatoc rezoluciji) da uspostavi svoju misiju, danas je taj isti izjavio da je sve vrlo komplicirano i zahtjeva dogovore jer je to velika odgovornost...i tako dalje i tako duze...
prema pisanju zap. stampe pooziv za potpisivanje sporazuma o pristupu Srbije nece biti potpisan 28.01...EU je prolongirala taj rok, opet zbog izbora...
 

dakica

Ističe se
Poruka
2.605
Moram priznati da ja nisam sludjen. (ali se sve ovo nikako nije moglo predvideti)

EU nije predvidela da ce se razvoj situacije u Srbije odigrati ovim tokom. Narod je jasno stavio do znanja EU da ce zaista navlast dovesti radikale. Ponajvise su oni za to zasluzni, a ne politika za koju se zalaze SRS.

Drugi bitan cinilac u celoj ovoj prici je Premijer. Ako on ne da zeleno svetlo onda taj sporazum nije vazeci. Potsetio bih vas da je Predsednik Tadic svojevremeno na pitanje da li moze da navede nekog politicara koji je svih ovih godina ostao isti rekao da se Vojislav Kostunica nije promenio ni malo. I da je on jedini politicar koji se ni u jednoj stvari nije promenio ni za pedalj.

Kostunica nije menjao stav ni pre ni posle prvog kruga predsednickih izbora. Neko je sigurno pomislio da ce Kostunica popustiti, ali on to nije ucinio.

EU ce sama reci da nece potpisati SSP jer se navodno sa tim neslazu sve clanice EU (Holandija). Mada to je jedna laz, jer ta ista Holandija se bunila protih prikljucenja Srbije Partnerstu za mir. Dalje znate i sami...

Potsetio bih vas i na jos jednu stvar. Prvi stvar za koji se Vlada mora boriti jeste ocuvanje Kosmeta u sastavu Srbije, pa tek onda na red dolazi borba za ulazak u EU. Takav je redosled.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.195
27.01.2008 , Beograd
Izvor: Tanjug


Sa misijom EU, SSP se pretvara u potpis za nezavisnost Kosovo

tackice.gif
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da bi se, ukoliko misija Evropske unije dođe na Kosovo i Metohiju, potpis na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU pretvorio u "potpis za priznavawe nezavisnog Kosova i Metohije"

Koštunica je sinoć, gostujući na Radioteleviziji Srbije, kazao da bi misija EU u pokrajini, koja bi bila sprovođenje plana Martija Ahtisarija koji je odbačen, poništila SSP koji predviđa poštovanje suvereniteta i teritorijlnog integriteta zemalja članica EU.


Koštunica je istakao da postoji samo jedan pravni način da Kosovo postane nezavisno, a to je da ga Srbija pokloni.

On je dodao da je Srbija pokušala da nađe "pravu meru" između saradnje sa EU i očuvanja teritorije i naglasio da ove generacije nemaju prava "ni po Ustavu, ni po moralnim načelima da poklone deo teritorije zemlje".
 

Infostud

Primećen član
Banovan
Poruka
562
zalaganjem za ovaj sporazum boris tadic potvrdjuje da je izdajnik nase drzave i da se zalaze za nezavisno kosovo.

jer kao sto kostunica rece, potpisivanje ovog sporazuma znaci priznanje nezavisnosti Kosova.

To je dokaz da se Tadic samo na recima zalaze za Kosovo kao deo Srbije, radi prikupljanja birackih glasova, a da u stvarnosti on radi za neprijatelje nase drzave i naroda.


Ako ga ovaj narod opet izabere mogu da tvrdim da i zasluzuje da ne postoji, i da nema drzavu.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.195
Samardžić: Sporazum je kocka šećera sa gorkom pilulom


Ko misli da ćemo odričući se Kosova putovati u svetlu evropsku budućnost, nema pojma o politici, tvrdi ministar za Kosovo i Metohiju
samardzic%20slobodan.jpg

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Beograda s Briselom predstavlja zamku u čijoj pozadini je namera da se u južnu srpsku pokrajinu pošalje misija Evropske unije u sklopu scenarija za proglašavanje nezavisnosti Kosova. Samardžić je ukazao na činjenicu da se nakon sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 16. januara u međunarodnoj zajednici niko ne bavi statusom Kosova, već da svi čekaju odluku EU o slanju misije, koja ne bi imala pravni osnov, a kojom bi počeo proces proglašavanja i priznavanja nezavisnosti Kosova.
– Evropska unija, SAD i Albanci na Kosovu i Metohiji su sada u jednoj skoro psihotičnoj situaciji, u iščekivanju da li će taj scenario biti sproveden. Za to imaju dobar razlog, jer nisu se sve kockice tog scenarija sklopile, a Srbija nastoji da ga diplomatskim akcijama i osujeti – rekao je Samardžić. Ministar za KiM smatra da Beograd mora da povlači vrlo precizne poteze jer je Sporazum sa EU deo „paketa taktičkih poteza koji treba da dovedu do nezavisnosti”.
– To treba da bude zapravo jedna „kocka šećera” koju Beograd treba da proguta kako bi lakše uz nju progutao „otrovnu pilulu” nezavisnosti – slikovito je objasnio Samardžić i dodao da je sada pitanje da li će naša vlada, odnosno država, uspeti da se izbori s takvim iskušenjima. Podsećajući da Srbija ima Akcioni plan koji bi stupio na snagu u slučaju nezavisnosti i da je država na neki način spremna za takav razvoj događaja, Samardžić primećuje da u Beogradu još ima nedoumica i opasne spremnosti da se „zagrize udica”.
– Ako je naš osnovni cilj da odbranimo suverenost i teritorijalni integritet zemlje, a to svi danas kažu, onda treba biti jako pažljiv u povlačenju poteza – rekao je Samardžić. Po njegovoj oceni, na političkoj sceni u Srbiji ima „pogrešne percepcije strategije Srbije i neverovatne diplomatske naivnosti”, koja se vidi upravo na primeru odnosa prema EU.
Samardžić i spor unutar Vlade Srbije o stavu prema EU povodom kosovskog pitanja vidi kao rezultat prenebregavanja činjenica i ideološkog pristupa pitanju priključenja Evropskoj uniji.

– Ukoliko neko uzme Evropsku uniju kao ideološki cilj, kao što je to nekada bilo samoupravljanje ili komunizam, onda on ne mari za činjenice. To je jedna manifestacija dogmatske svesti koja danas postoji, pogotovo u takozvanom civilnom sektoru. Taj sektor je, potpuno suprotno svojoj funkciji, jedno leglo dogmatizma. Refleks toga postoji i u vladi – smatra ministar Samardžić. On navodi da su pojedini članovi Vlade Srbije emotivno reagovali na nagoveštaj da potpisivanje Sporazuma može biti odloženo, iz čega se vidi „da tu ima nečeg iracionalnog”.

– Tu ima neke političke nezrelosti. Ako neko misli da ćemo, odričući se Kosova, sigurno putovati u tu svetlu evropsku budućnost, taj nema pojma o politici. Naprotiv, ako se odreknemo Kosova i prećutno, recimo prihvatimo nezavisnost, mi ćemo se narednih deset godina baviti granicama na Balkanu – rekao je Samardžić. On je naprotiv uveren da Srbija, ako hoće da odbrani svoj put u Evropu, mora da odbrani Kosovo.


– To je prosto vezano jedno s drugim, uzročno-posledično. Ljudi se ne udubljuju, pa kažu da ćemo mi umesto u Evropu negde na Istok, u Kinu... Neverovatno – kazao je ministar za Kosovo i Metohiju. Po njegovom mišljenju, u međunarodnoj zajednici još traje borba oko toga da li će se proces rešavanja statusa Kosova zadržati u Savetu bezbednosti UN, ili će „iskočiti” iz njega. Samardžić je podsetio da je kosovski problem bio izvan Saveta bezbednosti UN tokom 78 dana 1999. godine, kad su snage NATO besomučno bombardovale Srbiju, ali je posle toga vraćen u SB i u poredak UN.


– Nisu imali kuda nego da ga vrate. Ja se sad pitam zbog čega bi ga neko ponovo nasilno izmeštao iz Saveta bezbednosti. Da li je, možda, u Srbiji na vlasti nedemokratski režim koji krši ljudska prava? Srbija je demokratska zemlja. Štaviše, danas masovno kršenje ljudskih prava postoji na Kosovu i Metohiji. Dakle, jednoj zemlji koja je demokratska oduzima se teritorija u korist dela njenog stanovništva koji ni po čemu nije pokazao da je sposoban da štiti pravo, da vodi državu, da vodi ekonomiju…To je apsurdno. I zbog toga Danijel Frid u razgovoru sa političkim direktorom Slovenije krajem decembra kaže – „vreme curi” – rekao je Samardžić. On je ocenio da je to izraz jedne totalitarne logike u svetskim okvirima. „Ako ta logika pobedi, svi smo gotovi”, upozorio je Samardžić i dodao da je situacija oko Kosova i Metohije u ovom trenutku kritična.
– Može da se dogodi da prevlada ludilo u međunarodnoj zajednici i da se povuče taj neodgovoran potez. Ja se nadam da će Vlada Srbije naći načina da adekvatno reaguje na ovakve izazove i da donese odluke koje će biti za Evropsku uniju potpuno jasne. Glavna odluka u tome jeste da vlada neće prihvatiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kao sredstvo za nametanje nezavisnosti Kosova i Metohije. I drugo, da vlada neće dopustiti da misija EU, bez jasnog pravnog osnova, dođe na teritoriju Kosova i Metohije – naglasio je Samardžić.
Tanjug


[objavljeno: 28/01/2008]
 

kami83

Legenda
Banovan
Poruka
62.443
Pa ne bi mu reko u lice zato stio je ubedljivo najiskompleksiranija osoba u istoriji srpske politike. Dodje 2 puta godisnje u parlament,i dok sedi u klupama,apsolutno NIKADA ne gleda u oci govornika koji govori protiv njega,vec kobajagi nesto prevrce i cita papire...Tek digne pogled kada za govornicu izadje neko ko prica u skladu sa njegovom politikom...

Kostunjavi ne sme tako nesto da kaze direktno,ali poslace saopstenje u Brisel na kome ce pisati jedno veliko NJET.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.