Hoćete li izaći na referendum? (anketa)

Izlazite ili ne?

• Hoću i glasam za Vučića

glasova: 8 15,7%
  • Hoću i glasam protiv Vučića

glasova: 7 13,7%
  • Neću izaći

glasova: 30 58,8%
  • Još nisam siguran

glasova: 6 11,8%

• Ukupno glasova
    51

Naprednjaci se već spremaju za tzv. referendum: Osvanula Instagram stranica „Vučiću verujem“ FOTO​

1735989047-av_hill_04012025_0007-750x500.jpg
Aleksandar Vučić Foto: F. S./ATAImages./ATAImages
U danu kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao opoziciju da organizuje referendum o njegovoj smeni, na Instagramu je osvanula stranica pod imenom "Vučiću verujem". U opisu profila nalazi se i slogan "Verujem u dela - Vučiću verujem".

Da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić priprema za referendum koji je samo u prethodnom periodu pomenuo nekoliko puta, pokazuje i sveže napravljena Instagram stranica „Vučiću verujem“, sa do sada postavljene tri objave.
U prvoj objavi navodi se da je stranica posvećena delima koje su promenile život Srbije.
1736933387-Screenshot-2025-01-15-102934-1024x597.png
Vučiću verujem Foto: Instagram

„Dug je put iza nas, ali još mnogo toga predstoji. Jer samo dela govore istinski, a svaka priča tek počinje kada se vide rezultati“, navodi se, između ostalog, u objavi.
Već u sledećoj objavi, ova Instagram stranica se pohvalila da je najširi auto-put u Srbiji dva metra širi od ostalih, pripisujući tu zaslugu naravno predsedniku Srbije.
Na poslednjoj objavi građanka Kragujevca navodi zašto sve veruje Vučiću.
Ovaj profil do sada je prikupio više od 3.000 pratilica, a među 26 onih koje prati nalaze se profili ministarstava i visokih funkcionera SNS, uključujući predsednika Srbije, premijera Miloša Vučevića, Milorada Dodika…

Igranka sa referendumom​

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je tokom jučerašnjeg dana opoziciju da zatraži održavanje savetodavnog referenduma o njegovom ostanku na toj funkciji, kako bi se utvrdila podrška koju ima među građanima.
Vučić je Instagram nalogu naveo da je „objektivni i nepristrasni“ Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) nedavno objavio rezultate istraživanja po kom bi na tom referendumu 52 odsto građana glasalo protiv njegovog ostanka funkciji predsednika Srbije dok bi 34 odsto glasalo.

Iz opozicije su juče odgovorili da ih referendum ne zanima i pozvali predsednika Srbije da ispuni zahteve studenata.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić predala je danas potpise višeo od 100 poslanika vladajuće većine za održavanje savetodavnog referenduma o poverenju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
„Evo sto naših potpisa, čekamo na 67 potpisa opozicije. Nadam se da CRTA i ovi koji su naručili istraživanje, po kome Vučić nema dovoljnu podršku građana, ne žele samo puki pritisak i da obmanjuju. Ako opozicija ne podnese potpise za ovu inicijativu, a do ovog trenutka nisu, biće to samo dodatno stvaranje tenziija i njihov način za destabilizaciju Srbije“, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u skupštinskom holu.
Međutim, da od referenduma ipak nema ništa, gotovo da je juče potvrdila upravo Ana Brnabić, rekavši da je neophodno da opozicija podnese 67 potpisa, a ako te ne učine – „onda nemamo inicijativu za razrešenje predsednika“.
Верују ли "верујући" у надстрешнице? Поред заклетих лијалиССта добили смо и верујуће. :namcor:

Šta bi Vučiću sad više odgovaralo – izbori ili referendum?

L. Valtner danas 18:15

U SNS ne znaju šta sa novonastalim okolnostima i protestima studenata, zato probaju razne taktike, od najave izbora, preko pritisaka i nasilja do svatodavnog referenduma o poverenju predsedniku države, Aleksandru Vučiću, iako je on svestan da je priča o referendum o njemu, čist „bonapartizam“, kažu sagovornici Danasa komentarišući šta u ovom momentu više odgovara naprednjacima, održavanje vanrednih izbora ili savetodavni referendum o povedenju predsedniku.

Od 1. novembra i pada nadstrešnice u Novom Sadu, koja je ubila 15 ljudi, pominjani su novi parlamentarni izbori, a Vučić je jednom čak i rekao da oni nisu nemogući.
Ali tokom prošle godine, Vučić je više puta pomenuo savetodavni referendum o poverenju njenu, da bi u utorak njegovo održavanje i najavio ukoliko opozicija preda 67 potpisa za inicijativu o takvom referendumu, što bi podržalo i 100 naprednjaka.

Zasad do inicijative nije došlo, ali se otvorilo pitanje, šta bi za Vučića u ovom trenutku bilo isplativije, novi izbori i savetodavni referedum koji su opozicija i deo stručne javnosti pravno osporili, bio bi održan u martu, aprilu ili maju.

Dragoljub Anđelković, za Danas kaže da je Vučić svestan da je njegova priča o referendum o njemu, čist „bonapartizam“, tj. zaklanjanje predsednika koji je protivustavno uzurpirao niz ovlašćenja, iza volje naroda koju on u velikoj meri lažno produkuje.
– Referendum te vrste mogao bi da prođe samo kada bi studenti, opozicija i generalno nezadovoljni građani, upali u njegovu zamku. Pošto se to nije desilo, a izazvan je nemali ne samo unutrašnji već i međunarodni odjek, našem spin diktatoru se ne isplati da na tome insistira. Stoga, vratiće se staroj „dobroj“ izbornoj prevari – smatra Anđelković.

Vučićevo pominjanje izbora, on komentariše rečima “kada Alek bez Kosova i demokratije ne zna šta će, seti se svojih poslovično nameštenih izbora, gde se unapred zna ishod, pa iz zato „galantno“ nudi”.
– Biračka mesta i dalje nisu pokrivena kamerama (koje su npr. u Bugarskoj, poznatoj po izbornim krađama, njih iskorenile), živimo u medijskom totalitarizmu, nema efikasnih mehanizama sprečavanja zloupotrebe budžeta i drugih nacionalnih resursa od strane režima. Sve to pruža Vučiću mogućnost da sprovodi izbore kao što je to radio, recimo, njegov kartel-autokratski kolega Norijega u Panami, pre nego što je završio u američkom zatvoru – opisuje on.

Odgovor demokratskih faktora na srpskoj društveno-političkoj sceni na njegove priče o izborima kao i o referendumu, kaže, trebalo bi da bude samo jedan: formirajmo tehničku vladu koja će sprovesti poštene izbore ili referendum o poverenju u predsednika, pa onda Vučiću biraj šta hoćeš od toga.
– Bilo šta što bi bilo sprovedeno pošteno, loše bi se završilo za nepošteni režim čiji je on noseći stub. Jer Vučiću odgovaraju izbori pod sadašnjim uslovima ili uz kozmetičku korekciju – konstatuje.
Dodaje da, ako bi izašao na referendum ili izbore na način koji proizlazi iz formiranja tehničke vlade (sa koministrima u ključnim resorima za kontrolu predizbornog i izbornog procesa, od finansijskog do bezbednosnog aspekta), u oba slučaja loše bi prošao.
– Zato za sada neće prihvatiti ni izbore, niti referendum, na transparentan način.Nudiće i dalje fejk izore pa povremeno ponovo i referendum, ne zato što misli da je to realno, već radi propagandnog efekta kod gledalaca njegovih sredstava masovnog dezinformisanja. Rečeno ne znači da u nekom trenutku neće pristati na pošteno odmeravanje snaga i formiranje tehničke vlade. Kada proceni da se Srbija toliko uskomešala da mu preti „rumunski scenario“, na taj način će pokušati da kupi vreme za beg iz zemlje – navodi Anđelković.
Dok Dejan Bursać, istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, smatra da u SNS ne znaju šta sa novonastalim okolnostima i protestima studenata.

– Svašta su pokušali da bi smanjili nezadovoljstvo, od delegitimizacije, pritisaka, svojhi pozitivnih kampanja, nasilja, najava izbora i sad najava referenduma. Nisam siguran šta im od toga radi posao. Oni to vrlo uredno mere u istraživanjima javnog mnejnja i fokus grupama i zasad vidimo da nemaju ujednačenu strategiju – kaže on odgovarajući na pitanje šta mu više odgovar referendum ili izbori.
Prema njegovim rečima, očigledno da se SNS komunikaciono baš ne snalazi najbolje u celoj ovoj situaciji koja traje još od novembra i pokušava razne taktike samo da bi izbegao da ispuni zahteve koji sad već očigledno zalaze u temelje te stranke.

– Jedna od taktika jeste bacanje dimne zastave sa referendumom, pa gledanje da li će se javnost i opozicione političke stranke “upecti” na to. Verovatno je generalna ideja da se prebaci fokus sa protesta i traženja odgovornosti na izjašnjavanje o Vučiću gde su u SNS svesni da je Vučić i dalje popularan i da mogu da se sakriju iza njegove ličnosti i rejtinga. Ali vidimo da oni nisu baš sigurni šta hoće – zaključuje Bursać.

Da i zbog toga si ti pobegao u Sibiru....
Ne, naravno, zbog toga, jer znam da mi Vučić nikada ništa nažao ne bi učinio, već zbog toga, želim da budem iskren, kao i uvek, što je dosovski ministar Vladan Batić u svoj udbaški dosje o meni napisao sledeće: "Laufer kres`o Ružu - 12.03.2003.godine ..." i odmah, sećateli se one dosmanlijske "Sablje" kada je uhapšeno više od 12000 nevinih Srba i Srpkinja, su me povezali sa ubistvom onog mucavog mečkarovog sina i udbaškog zločinca Zorana Đinđića... Nikada mi nisu mogli ništa ti i takvi antihristi, ali ne zato što sam jači i informisanijih od svih, već zato što sam pametniji ...Uočavaš li razliku? Budi i ti pametniji i ne druži se sa takvim ....

Ne, naravno, zbog toga, jer znam da mi Vučić nikada ništa nažao ne bi učinio, već zbog toga, želim da budem iskren, kao i uvek, što je dosovski ministar Vladan Batić u svoj udbaški dosje o meni napisao sledeće: "Laufer kres`o Ružu - 12.03.2003.godine ..." i odmah, sećateli se one dosmanlijske "Sablje" kada je uhapšeno više od 12000 nevinih Srba i Srpkinja, su me povezali sa ubistvom onog mucavog mečkarovog sina i udbaškog zločinca Zorana Đinđića... Nikada mi nisu mogli ništa ti i takvi antihristi, ali ne zato što sam jači i informisanijih od svih, već zato što sam pametniji ...Uočavaš li razliku? Budi i ti pametniji i ne druži se sa takvim ....
Daleko od toga da se druzim sa politicarima, cak ih prezirem.

Back