Хоћемо ли на ванредне изборе?

srnatica

Zainteresovan član
Poruka
146
DSS traži ostavku premijera

Demokratska stranka Srbije (DSS) pozvala je danas premijera Mirka Cvetkovića da pre najavljenog otpuštanja državnih službenika "napiše sebi otkaz" i podnese ostavku.

"Gospodine Cvetkoviću lepo danas sebi potpišite otkaz i rešite građane Srbije ove velike agonije u kojoj se nalazi. To znači da idemo na vanredne izbore i da će gradajani Srbije imati priliku da dobiju u svakom smislu odgovorniju i sposobniju vladu", kazao je na konferenciji za novinare portparol DSS-a Andreja Mladenović.
Kao razloge zbog kojih bi premijer Srbije trebalo da podnese ostavku Mladenović je naveo neispunjena obećanja iz njegovog ekspozea na početku mandata u kojem je najavljeno otvaranje 200.000 novih radnih mesta, kao i priliv stranih investicija.
Komentarišući najavljeno otpuštanje službenika u državnoj administraciji Mladenović je rekao da premijer oko sebe ima 300 saradnika u Vladi čija primanja zajedno pokrivaju troškove zarada za 3.000 do 5.000 zaposlenih službenika.
http://www.blic.rs/politika.php?id=112866

Је ли ово пуцањ у празно?
 
Poslednja izmena:
Izbore ne dobijaju vize i kandidatura
Autor: p. obradović, m. maleš | Foto: G. srdanov | 29.09.2009. - 05:00

Stavljanje Srbije na belu šengen listu i upućivanje kandidature za članstvo u EU daće vladajućim partijama zamajac za pripremu pogodnog trenutka za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali to samo po sebi neće biti dovoljno jaki aduti koji bi im obezbedili pobedu. Okidač za novi izborni ciklus biće prvi pravi znaci jenjavanja ekonomske krize. „Vize i kandidatura se ne jedu“, priznaje izvor „Blica“ iz vrha vladajuće koalicije.

Izvori „Blica“ kažu da je svim partijama koje trenutno čine vlast u Srbiji strateški interes da Vlada, ako ne pun mandat, preživi što je duže moguće. Istovremeno, partijskim liderima postalo je jasno da se sama struktura vladajuće koalicije može ispostaviti kao nepremostiv problem koji ograničava vek trajanja Vlade. Izvori „Blica“ iz vrha Demokratske stranke potvrđuju da je proces donošenja odluka postao prekomplikovan jer partneri u Vladi imaju različite interese i ne ustručavaju se da ucenjuju. Kao primer navode činjenicu da se tokom izrade plana za prevazilaženje krize, pred pregovore sa MMF, nije smelo dirati u penzije, jer je to bio ultimativan zahtev PUPS, koji vladajućoj koaliciji daju većinu sa svojih šest poslanika. Kao primer se uzima i ultimativni zahtev Mlađana Dinkića da se usvoji Zakon o javnom informisanju bez izmena, čije je izglasavanje obezbeđeno samo 24 sata uoči izjašnjavanja poslanika. Zato sve više sazreva ideja da bi se mnogo lakše i brže moglo dogovarati sa dva, nego sa pet ili više partnera.
Ništa manji problem nisu ni razmirice među liderima vladajućih partija koji se bore za mesto uz lidera DS Borisa Tadića. Tako je sve je jasnija pukotina u koaliciji koja je nastala na liniji lider G17 plus Mlađan Dinkić - lider SPS Ivica Dačić. Naime, Dinkić više i ne skriva da mu se ne dopada što je Dačić uspeo da zauzme poziciju desne ruke Borisa Tadića jer on na tom mestu vidi sebe.
Svi ti razlozi bili su dovoljni da se krene u susret mogućem urušavanju koalicije, tako što bi se pažljivo pripremio teren za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Ukidanje viza i upućivanje kandidature samo su priprema, ali se povoljan momenat za taj korak ne vidi pre jeseni sledeće godine, kada se očekuje da bi pritisak ekonomske krize mogao da popusti.
Zoran Stojiljković, profesor FPN, slaže se da ukidanje viza za Srbiju i kandidatura za članstvo u EU jesu nužna pretpostavka, ali ne i dovoljan adut za raspisivanje izbora i pobedu. Prema njegovim rečima, do izbora bi mogle da dovedu i neke druge okolnosti.
- Izbori će biti onog trenutka kada međunarodna zajednica ili njeni ključni igrači pronađu novog miljenika, vlast se unutar sebe uruši ili opozicija obezbedi minimum taktičkog jedinstva. Ništa se od toga još nije desilo - objašnjava Stojiljković.
On kaže da beli šengen, odmrzavanje SSP ili priča o kandidaturi Vladu Srbije mogu da podignu na viši rejting, ali za raspisivanje izbora je potrebno da se obezbede dobre ekonomske vesti. Otuda, kako kaže, vlast nema interesa za raspisivanje izbora, pogotovo što će krajem godine biti u nepovoljnom položaju zbog lošeg rešavanja socijalnog pitanja.
- Šta vam vredi beli šengen kada nemate novca da putujete - objašnjava Zoran Lučić iz CeSID-a. Lučić deli mišljenje Stojiljkovića da bi za tako nešto Vlada morala da postigne još neke uspehe, pre svega na ekonomskom planu. Zato on procenjuje da se u Vladi neće ni odlučiti za raspisivanje izbora ukoliko uskoro dođe do vizne liberalizacije i kandidature za članstvo EU.
- Imaju još dve godine mandata u kojima mogu da postignu napredak i na nekim drugim poljima - zaključuje Lučić.

Ovde Izbori dobri samo za SNS
Analitičari procenjuju da bi hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u ovom trenutku odgovaralo samo naprednjacima Tomislava Nikolića.
- DS - Kao najveća vladajuća stranka, na izbore bi izašla kao najodgovornija za tešku ekonomsku situaciju u Srbiji.
- G17 - Mlađan Dinkić još nije završio rad na stvaranju Unije regiona.
- SPS - Ivici Dačiću tek predstoji učvršćivanje pozicije stranke.
- LDP - Ima nedefinisanu poziciju između vlasti i opozicije.
- SRS - Stranka se još nije oporavila od odlaska Tomislava Nikolića i gubitka podrške birača.
- DSS - Vojislav Koštunica još nije izgradio novi izborni koncept, a nije blizu ni sporazum o partnerstvu sa Nikolićevim SNS.text

http://www.blic.rs/politika.php?id=112968

Оћел бити скоро неких избора?
 

Back
Top