Hoće li Tužilaštvo BiH procesuirati Antu Gotovinu i njegove potčinjene?

Aveiro_Türkiye

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
118
Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović izrazio je očekivanje da će Tužilaštvo BiH procesuirati hrvatskog generala Antu Gotovinu zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima na području Livna i Kupresa 1992. godine, te završnih operacija Hrvatske vojske u ljeto i jesen 1995. godine u BiH.

"Tužilaštvo BiH trebalo bi, pored Gotovine, za ove zločine da procesuira i njemu tada potčinjene komandante koji su komandovali jedinicama Hrvatske vojske u ovim vojnim operacijama na području BiH", rekao je Velimirović Srni.

On je podsjetio da je MUP Republike Srpske /RS/ nadležnim tužilaštvima u BiH ranije dostavio dokumentaciju u vezi pomenutih ratnih zločina u kojima je učestvovao Gotovina, ali da nažalost do danas na to nema reakcije Tužilaštva BiH.

Komentarišući izjavu pripadnika mirovne misije UN u bivšoj Jugoslaviji Stefana Van Zantena da je hrvatski general Ante Gotovina 1992. godine komandovao u BiH na području gdje su srpski civili zlostavljani i deportovani, Velimirović je rekao da pretpostavlja da te optužbe imaju veze sa događajima u okolini Livna, gdje je Gotovina bio komandant vojnih snaga prije i na samom početku rata u BiH.

"Posebno je važno ukazati na ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima iz Kupresa u aprilu 1992. godine, ali nažalost još veliki dio tih slučajeva nije razriješen, jer se gubi svaki trag civilima koji su uhapšeni na području Kupresa i najvjerovatnije odvedeni u splitsku 'Loru' i druge zatvore na području Hrvatske i Hercegovine", rekao je on.

Pripadnik mirovne misije UN u bivšoj Jugoslaviji Stefan Van Zanten optužio je hrvatskog generala Antu Gotovinu da je 1992. godine komandovao u BiH na području gdje su srpski civili zlostavljani i deportovani.

Kao pripadnik mirovne misije UN Zenten je 1992. boravio u BiH, a o proživljenoj traumi sa prve linije fronta, zbog čega je nakon 19 godina obolio od postraumatskog stresnog poremećaja, svjedočio je u prilogu nedjeljnog magazina holandske državne televizije. On je govorio da se sjeća slika ubistava, mučenja, prebijanja u logorima smrti i deportacija srpskih civila, kao i Gotovine, za koga u prilogu navodi da je komandovao nekim mjestima, koje je sam prošao, prenose hrvatski mediji.

Izvor: http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/...esuirati-Antu-Gotovinu-njegove-potinjene.html
 

Back
Top