Hoce li se ponovo nekada ujediniti SCG?

Hoce li ikada Srbija i Crna Gora biti ponovo zajedno?

• NE

glasova: 45 64,3%
  • DA

glasova: 25 35,7%

• Ukupno glasova
    70
  • Anketa je zatvorena .
Сви су они имали СРПСКЕ државотворне покрете у историји. И Српска Војводовина, и Шумадија (устаничка Србија), и Црна Гора.

Затим, српски устанак у Банату, Невесињска пушка...

Све са циљем стварања јединствене државе српског народа уједињавањем тих његових етничких територија.

Republika Banat i Srpsko-madjarska Baranja-Baja republika? Imale cilj stvaranja jedinstvene drzave srpskog naroda? Bas suprotno. Imale su cilj ocuvanje svojih regionalnih oblasti i pretvaranje u multi-etnicke gradjanske drzave.

Republika Banat i Srpsko-madjarska Baranja-Baja republika? Imale cilj stvaranja jedinstvene drzave srpskog naroda? Bas suprotno. Imale su cilj ocuvanje svojih regionalnih oblasti i pretvaranje u multi-etnicke gradjanske drzave.

Каква "република Банат", какви "државотворни покрети" у Банату, какве су ово идиотарије? Има смисла као "џамахирија Цетиње" или "кнежевина Бока Которска". Ајмо мало озбиљности, једно је спрдња а друго су озбиљне чињенице.

Ако Црногорци желе државу, не видим ништа лошег у томе да је имају. Сами су је својом крвљу створили након пропасти "царства српскога", нису је ни од кога украли, нити им почива на геноциду, крађи територија или тако нечем. Више волим независну Црну Гору као српску државу, чији су становништво и власт пријатељски настројени према Србији и Српској, него неку заједницу или јединствену државу у којој ће део Црногораца то дожвљавати као окупацију, и кренути у формирање несрпског идентитета и стварања непријатељства према Србијанцима.

Није све у великим територијама. У турско доба, Срби нису имали независну државу, али су се као народ простирали на далеко већој територији него данас. А "уједињење" српских крајева 1918 се нажалост код многих доживело као београдски колонијализам.

Sta znaci ovo? :?:

Каква "република Банат", какви "државотворни покрети" у Банату, какве су ово идиотарије? Има смисла као "џамахирија Цетиње" или "кнежевина Бока Которска". Ајмо мало озбиљности, једно је спрдња а друго су озбиљне чињенице.

1918. godine

Banat_republic.png

Питајмо човека који српски језик назива "делом средњејужнославенског дијасустава". :lol:

Prestonica Банатске републике je bila u Темишвару. Postojala je od 31. oktobra 1918. godine. Председник joj je bio Oto Rot iz vladajuce Socijaldemokratske partije pro-autonomaske koja je upravljala Banatom. Bila je visenacionalna drzava Rumuna, Nemaca, Srba, Madjara i Jevreja (tim redosledom po brojnosti, niko nije imao vecinu u njoj). Imala je vise od milion i po stanovnika.

20 clanova izabranih u svim gradskim vecnicama, 60 clanova poslatih iz nemackih, srpskih, madjarskih, jevrejskih i ponekih ostalih veca, 40 clanova koje su nominovali socijalisticka radna veca a 70 izabrano iz svih politickih partija su zajedno formirali Банатско народно веће koje je sluzilo kao parlament Banatske republike.

Postojali su zaceci Vojske Banata i civilne garde. Njihov vojni komandant je bio vojnik Albert Barta. Drzavno priznanje je dobila od Madjarske demokratske republike i nekoliko ugovora o prijateljstvu i saradnji.

Srpska vojska je okupirala Banatsku republiku 15. novembra 1918. godine po Beogradskom miru i ukinula je, razoruzavsi sve naoruzane i raspustivsi nacionalna veca svih naroda. Nemci koji su ostali da zive na prostoru Banata posle njegove podele izmedju tri nezavisne drzave su sve do 1920. negovali separatizam i odbijali da prihvate stvoreno stanje.

Ајде, не будали, сад ћеш ти мени да објашњаваш "Банатску републику", а не би ни чуо за њу да ја нисам писао о њој у оном поспрдном тексту на "Историји" где сам "доказивао" да Банаћани нису Срби.

И ту фору да је српска војска "окупирала" некакву непостојећу "Банатску републику" сам ја измислио, тако да је бесмислено да то цитираш као неки валидан извор. Географски Банат је по етничком кључу подељен између Румуније, Србије и Мађарске, а пре тога је био у саставу мултинационалне Угарске краљевине у оквиру Аустријске царевине. Какве "државотворне историје", какви бакрачи?

Ајде, не будали, сад ћеш ти мени да објашњаваш "Банатску републику", а не би ни чуо за њу да ја нисам писао о њој у оном поспрдном тексту на "Историји" где сам "доказивао" да Банаћани нису Срби.

И ту фору да је српска војска "окупирала" некакву непостојећу "Банатску републику" сам ја измислио, тако да је бесмислено да то цитираш као неки валидан извор. Географски Банат је по етничком кључу подељен између Румуније, Србије и Мађарске, а пре тога је био у саставу мултинационалне Угарске краљевине у оквиру Аустријске царевине. Какве "државотворне историје", какви бакрачи?

ma to je video na vikipediji garant tamo svasta pise :lol:

Pa nije da nisam znao za nje pre, ali nakon sto si ti pisao o njoj sam je proucio u detalje. ;-)

13. novembra 1918. godine je potpisano Beogradski primirje izmedju Kraljevine Srbije i madjarskih i austrijskih naoruzanih snaga.

Ako je "Država Slovenaca, Hrvata i Srba" postojala, onda je nesumnjivo i "Banatska republika". E sada da je to bila kratkotrajna kvazi-drzava to da. No poenta je bila u tome da Banatu daje ovo vece drzavotvorno utemeljenje nego Zemunu. :wink: Tako da ne znam sta se svi bunite. Inace neki wikipedijanac mi je napunio um ovim, za koga sam prvo pomislio (greskom!) da je Bogart.

ma to je video na vikipediji garant tamo svasta pise :lol:

На "Историји" сам пре пар месеци отворио једну пародија-тему о банаћанској нацији, банатској историји и Банатској републици. Сасвим мистериозно, у том тренутку са форума нестаје Руфим, појављује се Славен777 који ми шаље линк ка Википедији где се, опет у исто време, регистровао корисник "ОслободитеБанат" или тако нешто, који је од слова до слова преписао оне глупости које сам писао на форуму и превео их на енглески и почео да се представља као борац против српске окупације Баната и припадник банатске нације и спамује све теме које се тичу Србије, Војводине, Мађарске итд. упадицама о окупацији Баната и Банатској републици. И, да, притом исто толико "мистериозно" буде невероватно добро упућен у прилике у ЦГ, чак користи и неке њихове речи на које имају (ТМ) типа "посрбица" и сл., а да не зна, на пример, шта је то Мориш.

И, ето, сад се та шала враћа мени по носу, а лично сам је измислио, чак и први лансирао причу о "Банатској републици" као тисућлетном стремљењу банаћанске нације ка својој држави. :lol:

Овако Славене: та Банатска република је била, као што си и сам рекао квази- држава, односно привремена држава. Настала је услед распада Аустро-угарске и огромног хаоса који је настао. Постојала до оног тренутка када су се српски, румунски и мали мађарски део Баната припојили матичним националним државама тих народа. Значи сврха те државности била је привремена, док се не конституишу Мађарска, Румунија, и несрећни савез Срба са Хрватима и Словенцима (требало је да буде Србија), на простору Баната.

Будућност Европе је у стабилним националним државама које међусобно сарађују, уз наравно, поштовање права мањинских заједница.

Овако Славене: та Банатска република је била, као што си и сам рекао квази- држава, односно привремена држава. Настала је услед распада Аустро-угарске и огромног хаоса који је настао. Постојала до оног тренутка када су се српски, румунски и мали мађарски део Баната припојили матичним националним државама тих народа. Значи сврха те државности била је привремена, док се не конституишу Мађарска, Румунија, и несрећни савез Срба са Хрватима и Словенцима (требало је да буде Србија), на простору Баната.

Ма није била држава уопште, не падај на те форе. То није ни постојало као држава, само је прокламовано од стране неких људи у Темишвару који нити су контролисали толику територију, нити су имали подршку људи који живе на њој. Ужичка република има више "државотворности" јер су партизани макар војно контролисали ту територију и на њој вршили власт, док ови нису имали ништа. Једна чиста политичка игра, политички сан незнатне и маргиналне групе људи који никад није био досањан јер су Румуни, Срби и Мађари сањали о присаједињењу Румунији, Србији и Мађарској, а не о овим "републиканцима" и републици која има "председника" кога народ није изабрао на изборима.

Да би нешто постојало као држава, па макар и на 5 минута, ваљда треба да врши власт на територији коју приписује себи, и да војно контролише њене границе. Кад су г. Ото Рон и његове присталице вршиле власт у Бечкереку, Кикинди, Панчеву или Вршцу? Кад је њихова полиција патролирала овим градовима, и кад је њихова војска држала на Дунаву границу према Србији? Ни у једном тренутку. Па о каквој онда "држави" и "државности" причамо? Већа је реалност Чивијашка република у Шапцу и Република Пешченица у Загребу од те фарсе. Па чак и обновљена СФРЈ на приватном поседу Блашка Габрића у Суботици има више карактеристика државности.

Пази ти форе, неко некад у Темишвару прогласио да контролише територију коју не контролише, и одмах освањују мапе - ево Банатске републике. А што је најгоре, то је само едитована мапа на којој је било приказано Гладово војводство (Бугарин) у Банату у 9. или 10. веку, само са промењеним текстом и легендом.

Ма то није ни постојало као држава, само је прокламовано од стране неких људи у Темишвару који нити су контролисали толику територију, нити су имали подршку људи који живе на њој. Ужичка република има више "државотворности" јер су партизани макар војно контролисали ту територију и на њој вршили власт. Једна чиста политичка игра, политички сан незнатне и маргиналне групе људи који никад није био досањан јер су Румуни, Срби и Мађари сањали о присаједињењу Румунији, Србији и Мађарској, а не о овим "републиканцима" и републици која има "председника" кога народ није изабрао на изборима.

Паметном доста! ;):D

На "Историји" сам пре пар месеци отворио једну пародија-тему о банаћанској нацији, банатској историји и Банатској републици. Сасвим мистериозно, у том тренутку са форума нестаје Руфим, појављује се Славен777 који ми шаље линк ка Википедији где се, опет у исто време, регистровао корисник "ОслободитеБанат" или тако нешто, који је од слова до слова преписао оне глупости које сам писао на форуму и превео их на енглески и почео да се представља као борац против српске окупације Баната и припадник банатске нације и спамује све теме које се тичу Србије, Војводине, Мађарске итд. упадицама о окупацији Баната и Банатској републици. И, да, притом исто толико "мистериозно" буде невероватно добро упућен у прилике у ЦГ, чак користи и неке њихове речи на које имају (ТМ) типа "посрбица" и сл., а да не зна, на пример, шта је то Мориш.

И, ето, сад се та шала враћа мени по носу, а лично сам је измислио, чак и први лансирао причу о "Банатској републици" као тисућлетном стремљењу банаћанске нације ка својој држави. :lol:

Bogarte, mnogo si zayebaT lik... :cool:

Будућност Европе је у стабилним националним државама које међусобно сарађују, уз наравно, поштовање права мањинских заједница.

Aman to je bila samo mala sala. Kada si spomenuo Zemun ja sam kroz blic potrazio u glavi sve drzavnicke pokrete u Istoriji na tlu danasnje Srbije i pozvao se na njih: a to su Vojvodina, Banat i Baranja; a evo sada me i Bogart podsetio na Uzice. :wink: Poenta je bila da kada vec planiras sa stvaranjem nove nacije u Zemunu, da odes tamo gde ce ti ruke biti odresenije. :wink:

Aman to je bila samo mala sala. Kada si spomenuo Zemun ja sam kroz blic potrazio u glavi sve drzavnicke pokrete u Istoriji na tlu danasnje Srbije i pozvao se na njih: a to su Vojvodina, Banat i Baranja; a evo sada me i Bogart podsetio na Uzice. :wink: Poenta je bila da kada vec planiras sa stvaranjem nove nacije u Zemunu, da odes tamo gde ce ti ruke biti odresenije. :wink:

Meni se čini da si ti malKo ispaljen, zar ne? :wink:

:lol::lol: Стварање нове нације у Земуну је стварно била иронична шала. :D

Мислио сам да си био укапирао. Али нема везе....

Back