Hoće li Evropski parlament udariti rampu na fondove EU za Srbiju

Vjerojatno dobar dio sudionika i ne zna da su i veće dobrobiti bivanja ili bar suradnje s EU daleko više od ekonomskih. Vremenom, uz osciliranja, dolazi do stvaranja mentaliteta odgovornoga rada i poštivanja prava, izobrazbe u području gospodarstva i smanjenja korupcije.

To sve investicije drugih zemalja, napose koruptivnih carstava, ne mogu učiniti (nego nasuprot). Kina i Rusija su koruptivni imperiji na klimavim nogama, a koje su se uzdigle, između ostaloga, na halapljivosti i kratkovidnosti zapadnih zemalja (osim na vlastitom kriminalu i inventivnosti). Razumne zemlje s tima imaju solidne odnose na jasno definiranim uskim područjima- i više od toga ne.

A tko misli drugačije- hja, vrijeme će pokazati ...
 
Ta "sica" je opet vise para nego sto su tvoje gazde sve na gomili investirale.
Јеси погледао табелу што сам поставио или лупаш слободним стилом?
1669134926145.png
 
Poslednja izmena:
Vjerojatno dobar dio sudionika i ne zna da su i veće dobrobiti bivanja ili bar suradnje s EU daleko više od ekonomskih. Vremenom, uz osciliranja, dolazi do stvaranja mentaliteta odgovornoga rada i poštivanja prava, izobrazbe u području gospodarstva i smanjenja korupcije.

To sve investicije drugih zemalja, napose korptivnih carstava, ne mogu učiniti (nego nasuprot). Kina i Rusija su koruptivni imperiji na klimavim nogama, a koje su se uzdigle, između ostaloga, na halapljivosti i kratkovidnosti zapadnih zemalja (osim na vlastitom krimialu i inventivnosti). Razumne zemlje s tima imaju solidne odnose na jasno definiranim uskim područjima- i više od toga ne.

A tko misli drugačije- hja, vrijeme će pokazati ...

Teška priča, eto vi ste ušli u EU, pa još uvek ta tvorevina nije uspela da vas civilizuje. A i neće, zakržljale nakaze će uvek biti pomahnitali divljaci :kafa:
 
Kina i Rusija su koruptivni imperiji na klimavim nogama,

Jedino sto je na klimavim nogama jeste USA i EU, gde grandjaski rat moze da izbije sutra i niko se ne bi iznenadio.

Kina odavno prestigla SAD u edukaciji, nauci, tehnologiji, ekonomiji, zdravstvu, infrastrukturi, ujedinjenosti, patriotizmu, diplamatiji, uticaju, politickom sistemu, i td.
 
Јеси погледао табелу што сам поставио или лупаш слободним стилом?
Pogledajte prilog 1259589



Tu ti se vidi prazno polje za Kinu. Ali imas lepo clan na Politika.

U prvoj polovini 2022. najveći prilivi stranih investicija zabeleženi su iz Kine u iznosu od 491,5 miliona evra, iz EU 401 milion, iz SAD 56,7 miliona i iz Ruske Federacije 30,4 miliona evra

https://www.politika.rs/sr/clanak/521941/Kina-pretekla-Evropsku-uniju-po-ulaganjima-u-Srbiji
 
Poslednja izmena od moderatora:
Mislim da hoce. Ne moze se na 2 stolice sedeti doveka, ustvari u miru moze i to je razumna politika, ali kad medjusobno zarate, nikom nije milo da si na strani onog drugog, a tako nas poimaju.
Неутралност је некада била и пожељан и профитабилан став и положај, али је и то време прошло све доминантнијом улоом умишљених господара света.Традиционално неутралне земље чак и формално то престају да буду.
 

Danas pada odluka: Hoće li Evropski parlament udariti rampu na fondove EU za Srbiju​

POLITIKA Autor:Nataša Latković22. nov 202208:59
Kopiraj link

https://nova.rs/vesti/politika/dana...lament-udariti-rampu-na-fondove-eu-za-srbiju/

1669034605-1664213989-h_57927399-scaledaaa.jpg
Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON/Shutterstock/Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Poslanici Evropskog parlamenta danas bi trebalo da usvoje rezoluciju kojom se zemljama članicama EU preporučuje da napredak u pregovorima sa Srbijom uslove ne samo uvođenjem sankcija Rusiji, već i vidljivim napretkom u reformama. Na dnevnom redu su, međutim, i amandmani koji se odnose na Srbiju, a u jednom od njih se zahteva i preispitivanja pretpristupnih bilateralnih i EU fondova za našu zemlju i projekata koji se iz njih finansiraju.

Srbija već dugo stoji na evropskom putu, a od rata u Ukrajini i odluke srpskih vlasti da se ne uskladi sa sankcijama Evropske unije prema Rusiji naš položaj je još gori. U prvom nacrtu izveštaja o strategiji proširenja EU predlagao se čak prekid pregovora sa Srbijom, da bi potom četiri poslaničke grupe (socijalista i demokrata, liberala, Evropske narodne partije i zelenih) napravile kompromis.
U finalnom tekstu koji je pripremio izvestilac za novu strategiju proširenja Tonino Picula, a koji je nedavno usvojen na Spoljnopolitičkom odboru EP, preporučuje se državama članicama da sa Srbijom ostvari dalji napredak u pregovorima samo ako se uskladi sa sankcijama Evropske unije Rusiji i ostvari vidljiv napredak u reformama.



Takođe, u ovom dokumentu EP piše i da je potrebno pojačati konstruktivan angažman EU sa vlastima Srbije i Kosova da bude postignut sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa u okviru dijaloga Beograda i Prištine”.
Sutra će se, na istom plenarnom zasedanju, evroparlamentarci izjasniti i o amandmanu, koji su podneli poslanici EP iz Hrvatske i Portugala Tonino Picula i Pedro Markes. U slučaju da bude usvojen, posledice po Srbiju bi mogle da budu još opipljivije.
Tim amandmanom Srbija se poziva da se sistematski uskladi sa restriktivnim merama EU i opštom politikom prema Rusiji, kao i da demonstrira “napredak u demokratiji i vladavini prava”, te da prihvati “vrednosti i prirotete EU”.
Foto: EPA/IGOR KOVALENKO
Takođe, preporučuje se da budu preispitani svi bilateralni i fondovi EU za Srbiju, koji su od koristi srpskoj vlasti.
“…a naročito projekti u Srbiji koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da svi rashodi u EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima Evropske unije“, piše u amandmanu.

Imajući u vidu da Srbija ozbiljno kaska u reformama i da nema nameru da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, ovako oštar tekst rezolucije EP (sa usvojenim amandmanom ili bez njega) nije neočekivan.
Iako rezolucije EP nisu obavezujuće za Evropsku komisiju i Evropski savet, Nemanja Todorović Štiplija, urednik portala European Western Balkans i direktor Centra savremene politike, navodi da je reč o dokumentima koji su savetodavni za druge institucije EU i predstavljaju politički stav EP o određenim pitanjima.
Nemanja Todorović Štiplija Foto: Newsmax Adria
“Često je u našim medijima vlast koristila formulaciju da su to neobavezujući dokumenti. To nisu zakoni, ali jesu savetodavna mišljenja. Dakle, mišljenja EP je takvo i ono će biti upućeno Evropskoj komisiji i Evropskom savetu. Podsećam, reč je o najvećoj instituciji u kojoj sede predstavnici političkih partija koji su izabrani direktno od građana EU”, kaže Štiplija za “Novu” i dodaje da je Bundestag doneo sličnu rezoluciju u kojoj se takođe navodi da bi pristup evropskim fondovima trebalo da zavisi od evropskog puta.
On navodi da od početka rata u Ukrajini pa naovamo, reputacija Srbije je sve lošija.


“Ne radi se ovde samo o potpisivanju sporazum u Njujorku (Nikole Selakovića i Sergeja Lavrova). Videli smo i prepucavanje na Tviteru između premijerke i Viole fon Kramon oko posete savetnika čečenskog lidera Ramzana Kadirova”, kaže Štiplija.
Nakon glasanja izveštaj Tonina Picule će i formalno dobiti status rezolucije, koja je i zvanični stav Evropskog parlamanta o stanju politike proširenja.
Kako je preneo European Western Balkans, kada su u pitanju ostale države Zapadnog Balkana, u izveštaju piše i da bi trebalo pomoći BiH u rešavanju 14 ključnih prioriteta, kao preduslov za dobijanje statusa kandidata, kao i podsticati ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore.
Ostaje li SNS u Evropskoj narodnoj partiji
Očekuje se da će rezoluciju podržati i članovi Evropskih narodnih partija (ENP), čija je pridružena članica SNS. Nemanja Todorović Štiplija navodi da naprednjaci nisu učestvovali u poslednje dve skupštine te grupacije stranaka – u Zagrebu i u Roterdamu.
“Tu očigledno postoje neka razmimoilaženja između partija. Isključenje ili bilo koja druga mera koja bi došla od strane Evropske narodne partije ide usporeno. Trebalo je mnogo godina da reaguje na pošanje FIDES-a, ali i nekih drugih partija sa sličnim tendencijama. Reakcija će biti, ali je potrebno vreme”, zaključuje Štiplija.

---

Стиче се утисак да се смањује маневарски простор који на располагању има Председник Републике Србије, господин Александар Вучић, у вођењу политике седења на више столица. Изгледа да је ЕУ решила да конкретизује своје инсистирање на томе да Србија усклади своју спољну политику са Унијом.
Да није реч само о политичком притиску поводом рата у Украјини, говори и чињеница да ће ЕУ овај захтев везати и за различите реформе у Србији чије спровођење се упорно одлаже, односно не ради се ништа конкретно у том смислу.

Сетимо се изреке чувеног мислиоца, бонвивана, хедонисте и надасве успешног коалиционог партнера који каже: "Русизам и путинство се не сипају у тракторе"
Neće ali će te dobijati novac da ne ulazite u EU
 
Неутралност је некада била и пожељан и профитабилан став и положај, али је и то време прошло све доминантнијом улоом умишљених господара света.Традиционално неутралне земље чак и формално то престају да буду.
Da, nazalost....Zato je izmedju ostalog i potrebno da se obvaj rat sto pre zavrsi, zaludese svet njihovim netrpeljivostima i problemima.
 

Back
Top