ТЕНТ, Костолац, Ђердап, Дринске (90-95% наше производње струје) НИСУ гасне електране.
Користе угаљ тј воду, ниједно не увозе из Русије.
Гас им једино треба да заваре нешто.
И за то не користе природни гас.
Србија је пропагандно и безбедносно под руским јармом. И енергетски, у домену гаса, нафте и онога што Газпром ради (раубује наше ресурсе у Војводини и штити свој капацитетни монопол)
И што је најгоре, Руси са нама немају никакве посебне намере, осим да им послужимо као камичак у ЕУ ципели.
Не, нисмо ништа посебно.
Наша исплативост резултат је наших субвенција, нажалост. Држава новцем плаћа трошак лошег пословног окружења.
Србија нема никакву улогу ни посредника, ни неутралног играча. А ратом у Украјини престаје и наша ограничена предност од оног трговинског споразума са Русијом
Систи, не знаш ти превише о производњи струје у Србији.
Ево само да видиш за рејон Војводине:
https://www.eps.rs/lat/panonske/Stranice/Tehnicke-karakteristike.aspx
Чуј, нису гасне.
Да немамо тај руски гас, имали би рестрикције сигурно јер су упропастили природне копове угља у Србији.
Али то није случајно.
Треба само пратити последњих 20 година ко води ЕПС и како.
Уосталом, Зорана се придружила иницијативи за укидање карбонских извора енергије. До 2050. би по том плану све на гас и угља морало бити угашено и затворено.
Наравно, од тога неће бити ништа јер је нереално.
Србија није под пропагандом Русије јер Руси немају државну фреквенцију као нпр. амерички Н1.
Руси имају ''Спутњик'' који је јутјуб канал и ту се њихова пропаганда завршава. Ограничени су на милост Гугла,а нечесто их и угасе па се пласирају преко нове мреже Odysee на коју нико жив не залази.
Друга ствар је анцестрални ген у народу који осећа блискост културолошку са Русима и осећај за правду па се народ уз сву медијску антируску пропаганду (знамо како се извештава о рату у Украјини) ипак сврстава већински на њихову страну.
Наравно да Србија сама није донела одлуку ни о чему. Велики играчи су донели одлуку да ћемо ми бити сива зона.
Као што су вазда одлучивали о поделама на некој Јалти и сличним састанцима на којима нема места за лидере Србије као ниједне друге мале државе.
И помири се с тим.
Свет жели мултиполарност. То се посебно види последњих дана на састанцима са Мађарима (ЕУ, НАТО) и Аустријанцима (ЕУ). Три старе нације- Срби, Мађари и Аустријанци-договарају блок кретања избеглица. Наравно, ни ту не би овај наш да се меша али су му Мађари гарант заврнули уши чињеницом да у њиховим резервоарима чувамо гас.
Ми смо се срећом на време оријентисали ка истоку јер одатле ће у будућности долазити новац и инвестиције.
Наравно, нисмо гадљиви ни на западна улагања, што да не.
Ако мене питаш, то ја зовем прагматизмом.