Hoće li Crna Gora okrenuti leđa Zapadu?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
75.556
Nova crnogorska vlada uključuje proruske i prosrpske stranke koje sada prete da podele zemlju i poremete odnose sa EU i NATO.

Doskora se činilo da je mala balkanska država Crna Gora na jasnom proevropskom putu. Autokratski, ali prozapadni predsednik Milo Đukanović, na vlasti tri decenije, izglasan je sa funkcije u aprilu 2023. nakon što je njegova stranka, Demokratska partija socijalista (DPS), poslata u opoziciju u leto 2020. Od tada, crnogorski Integracije u Evropsku uniju, njena transatlantska orijentacija i reformska politika, posebno borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, nisu dovedeni u pitanje.

Ali posmatrači kažu da bi to sada moglo da se promeni zahvaljujući novoj vladi koja je uspostavljena prošle nedelje. „To opasno dijeli društvo i dovodi u pitanje evropski put i karakter države“, napisao je ove sedmice Željko Ivanović, direktor lista lijevog centra Vijesti.

Crnogorski premijer Milojko Spajić, iz centrističke alijanse Evropa sada (PES), koji je na funkciji od jeseni 2023. godine, predstavio je prošle nedelje rekonstruisani kabinet. Novu konstelaciju podržava koalicija koja uključuje lidere prosrpskih i proruskih partija, uključujući Andriju Mandića i Milana Kneževića, koji su na čelu desnog krila, nacionalističke Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije Crne Gore (DNP). ) redom.

https://www.dw.com/en/will-montenegro-turn-its-back-on-the-west/a-69849977
1722817785054.png

Mogao sam ovu vest da donesem i iz domaćih medija ili da sam sastavim kao autorsku, al je mnogo slađe da je prenesem sa zapada, iz Dojče Vele.

Ovo mi zvuči kao paničan krik gubitnika?

Vuk Maraš, antikorupcijski aktivista i šef Balkanske istraživačke mreže u Crnoj Gori, kaže za DV: „Sada imamo veliku grupu u vladi koja ne podržava članstvo Crne Gore u NATO-u i približavanje EU. Siguran sam da pre ili kasnije ova grupa će preduzeti mere koje su usmerene protiv prozapadnog stava Crne Gore“.

Dalje se u gornjem artiklu naglašava:

Kada su u pitanju napeti crnogorsko-hrvatski odnosi, hrvatski politikolog Žarko Puhovski smatra da je problem sa rezolucijom o Jasenovcu preuveličan. Veće je pitanje što hrvatska vlada nije priznala zločine u Jasenovcu, dodao je on. „Hrvatska zapravo ima i drugih problema sa svojim susedom, kao što su nedefinisana granica i nerešena imovinska potraživanja.

Nova crnogorska vlada uključuje proruske i prosrpske stranke koje sada prete da podele zemlju i poremete odnose sa EU i NATO.

Doskora se činilo da je mala balkanska država Crna Gora na jasnom proevropskom putu. Autokratski, ali prozapadni predsednik Milo Đukanović, na vlasti tri decenije, izglasan je sa funkcije u aprilu 2023. nakon što je njegova stranka, Demokratska partija socijalista (DPS), poslata u opoziciju u leto 2020. Od tada, crnogorski Integracije u Evropsku uniju, njena transatlantska orijentacija i reformska politika, posebno borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, nisu dovedeni u pitanje.

Ali posmatrači kažu da bi to sada moglo da se promeni zahvaljujući novoj vladi koja je uspostavljena prošle nedelje. „To opasno dijeli društvo i dovodi u pitanje evropski put i karakter države“, napisao je ove sedmice Željko Ivanović, direktor lista lijevog centra Vijesti.

Crnogorski premijer Milojko Spajić, iz centrističke alijanse Evropa sada (PES), koji je na funkciji od jeseni 2023. godine, predstavio je prošle nedelje rekonstruisani kabinet. Novu konstelaciju podržava koalicija koja uključuje lidere prosrpskih i proruskih partija, uključujući Andriju Mandića i Milana Kneževića, koji su na čelu desnog krila, nacionalističke Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije Crne Gore (DNP). ) redom.

Pogledajte prilog 1589368

Mogao sam ovu vest da donesem i iz domaćih medija ili da sam sastavim kao autorsku, al je mnogo slađe da je prenesem sa zapada, iz Dojče Vele.

cela crna gora je ogrezla u kriminalu i korupciji i samo NATO moze garantovati opstanak take crne gore, kao, uostalom i u svim clanicama NATO-a.
Stoga, nijedna zemlja se ne moze iscupati iz NATO jer je kompletna zemlja NATO-izirana, promenjena svest gradjana, iskvarenih do djavolskih razmera......i nijednom gradjaninu jedne NATO-zemlje ne bi odgovaralo da se odrekne takvog sistema i izadje iz NATO. Pogledajmo samo kolko se ukrajinski narod krvavo bori da zadrzi ono sto je NATO izgradio u ukrajini.......... i NATO moze izaci iz ukrajine samo ako ga neko van ukrajine istera iz ukrajine.......u ovom slucaju, to je Rusija koja to cini radi svoje zastite a ne da zombirane ukrajince spasi od NATO-a.

To je već preterivanje, doneli su rezoluciju o Jasenovcu. Gde je takva rezolucija u najsrpskijoj Banjaluci i Beogradu posle žutih?
Dodik se par puta javno deklarisao u vezi Jasenovca i Blajburga. Možda će i BL donijetu tu rezuluciju kada završimo mosta na Savi :per:. Za sad smo na stand by. Sva trgovina Crne Gore sa svijetom kreće preko Srbije ili preko Jadrana u nekih 90% slučajeva. Preko 90% trgovine Republike Srpske se odvija preko teritorije Hrvatske. Rano je da tako nešto Banja Luka donosi.

Ako su pametni - neće.

Mada uticaj Rusije i Srbije na tako malu državu nije bezazlena stvar. Imaće oni problem da se isčupaju. Onda će naravno prodisati.
Pokušao je Milo da pobije Srbe, ali nije mu išlo.

Sad je tvoja bratija u Cetinje na ivici suza pošto puca po svakom koraku.

Srpska i crnogorska ustašija odbrojavaju svoje poslednje minute.

Pokušao je Milo da pobije Srbe, ali nije mu išlo.

Sad je tvoja bratija u Cetinje na ivici suza pošto puca po svakom koraku.

Srpska i crnogorska ustašija odbrojavaju svoje poslednje minute.
Crnogorac sam i sve si u pravu, a te ustašo-milogorce koje pominješ nema ni 1% u CG. Ovo ti je slika sa proteste litija, kao i ovo ispod sa protesta milogoro-ustaša protiv SPC kad se potpisivao TU.

296666228_785247689577478_4171600477563448529_n.jpg

Inače ja sam za to da CG uđe u BRICS
mid-yuar-immunitet-dlya-uchastnikov-sammita-briks-ne-otmenyaet-order-mezhdunarodnogo-suda-1-1.jpg

Pogledajte prilog 1589368

Naravno da nece, jer ekonomija i zivot Crne Gore su utemeljeni vjekovima unazad prema zapadu. A i srpski politicari u CG su mikimaus

Back