Ovako.
Evo kako se u Srbiji racuna penzija.
https://www.alo.rs/vesti/drustvo/evo-kako-da-izracunate-kolika-ce-vam-biti-penzija/146251/vest
Dakle ako imas prosecnu platu za 40 godina staza imaces koeficijent 40 i to se pomnozi sa bodom koji je 770 dinara. Dakle Za 40 godina prosecne zarade (sto je normalna zarada koliko god bila mala ili velika) Srbin dobije penziju oko
30 000 dinara.
Da kazemo da je prosecna starost u Srbiji 72 godine, dakle penziju uziva 7 godina sto je 2.5 miliona dinara a to je ukupno
21 000 eur.
Sto se davanja tice ovdeimate osnovice
https://pio.rs/lat/osnovice.html
Dakle stopa doprinosa je 26%! A ne desetak kako propoveda Platin.
Znaci ako je plata 50 000 onda se
za PIO u okviru bruto plate odvaja 13 000. Dakle 108 eur.
Dakle za 40 godina se odvoji 51 840 eur.
To znaci da drzava uzme 30 000 eur vise, ne plati ti nikakvu kamatu za taj ogroman period a onda vecina ljudi umre oko 72 godine i sta je tu nejasno.
--------------------------------------------------------
Sto se Nemacke tice i njihov penzioni sistem je u urcu. Isto funkcionise kao i nas. Oni isto odvajaju ogromne pare za PIO a kad odu u penziju Tamo je prosecna penzija oko 1200 eur za nekog ko je radio 45 godina za 2700 eur neto zarade. A znamo dobro da u stvari nasi ljudi imaju mnogo manje i da zato dolaze nazad u Srbiju da zive. Problem je sto i jako puno Nemaca ima tu penziju i zive u siromastvu.
Sad sto se tice privatnih penzija to je isto svuda i pravila su ista. Koliko para das toliko ti se i vrati uz dobit. Neki nasi penzosi se i odluce da penziju uzmu u cashu.
No mene zanima koliko si ti mesecno uplacivao osiguranje za tu penziju? Koliko si ti njima dao da bi imao 300 eur penziju i da li je ta penzija dozivotna ili na neki rok? Tih 300 eur mi vise lici na minimalac nemacki koji si dobio od drzave. Jednostavno privatni PIO kao i Banku tesko mozes zaebati.
Sto se SDB lika tice za posao koji je radio malo je dobio penzije. Mi pricamo ovde o 90% gradjana a ne o izuzecima. Isto tako ja mogu da ti kazem da Neimara ne zanima nikakva penzija jer ima para vise nego nas PIO fond. Ali to nije ozbiljna prica.