Hoce li biti uopste penzija u Srbiji za 25, 30, 40 godina?

Verujete li da ce u Srbiji biti penzija za 25, 30, 40 godina?

• Nece

• Hoce

• Bice penzija, ali ce biti toliko mizerne da se ne vredi truditi ni dici taj novac

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
No mene zanima koliko si ti mesecno uplacivao osiguranje za tu penziju? Koliko si ti njima dao da bi imao 300 eur penziju i da li je ta penzija dozivotna ili na neki rok?[/U][/B] Tih 300 eur mi vise lici na minimalac nemacki koji si dobio od drzave. Jednostavno privatni PIO kao i Banku tesko mozes zaebati.

Droide, to je moja FIRMINA privatna peMzija za 5 godina rada kod njih. Ja takodje treba da dobijem DE SOCIJALNU drzavnu peMziju, a ta nema veze sa mojom privatnom. E, kolika je ta socijalna trenuno, neka ostane tajna. :zelenko2:

Sto se SDB lika tice za posao koji je radio malo je dobio penzije. Mi pricamo ovde o 90% gradjana a ne o izuzecima. Isto tako ja mogu da ti kazem da Neimara ne zanima nikakva penzija jer ima para vise nego nas PIO fond. Ali to nije ozbiljna prica.

Droide, taj lik prima peMziju od svoje 46te. On je dosada primio ukupno 168K evra. Razumes li sta pokusavam da ti porucim/kakvu poruku ti saljem? :zblesav:

_nobody_

Приватна пензија је добро решење за оне који имају релативно поуздан посао и добру зараду. За све остале није.

Ako uplacuje 20 eur mesecno nece da se mnogo ovajdi :D

- - - - - - - - - -

Droide, to je moja FIRMINA privatna peMzija za 5 godina rada kod njih. Ja takodje treba da dobijem DE SOCIJALNU drzavnu peMziju, a ta nema veze sa mojom privatnom. E, kolika je ta socijalna trenuno, neka ostane tajna. :zelenko2:

Droide, taj lik prima peMziju od svoje 46te. On je dosada primio ukupno 168K evra. Razumes li sta pokusavam da ti porucim/kakvu poruku ti saljem? :zblesav:

_nobody_

Brate pusti ti te bezbednjake. Mi pricamo o nama. Sta ce narod da radi za 20 30 godina. Ogromna vecina ljudi radi normalne poslove i zavrsice sa 50 eur penzije za 20 30 godina.

Sto se tice firmina penzija znaci da nisi ti uplacivao nego firma. Onda znaci da si imao ogromnu platu. Onda znaci da oni cene da ces da umres za 7 godina i da ces da dobijes 25 200 eur. A to znaci da ti je fimra uplacivala najmanje 420 eur mesecno za PIO. A to znaci da si radio u dorboj nemackoj firmi. A to je opet izuzetak i osim ako nisi dosao da se nasladjujes time sto neki penzosi u Srbiji imaju 13 000 dinara penzije za ceo radni vek na minimalcu, ne vidim drugu poentu tvoje price druze moj :D

Sto se tice firmina penzija znaci da nisi ti uplacivao nego firma. Onda znaci da si imao ogromnu platu. Onda znaci da oni cene da ces da umres za 7 godina i da ces da dobijes 25 200 eur. A to znaci da ti je fimra uplacivala najmanje 420 eur mesecno za PIO. A to znaci da si radio u dorboj nemackoj firmi. A to je opet izuzetak i osim ako nisi dosao da se nasladjujes time sto neki penzosi u Srbiji imaju 13 000 dinara penzije za ceo radni vek na minimalcu, ne vidim drugu poentu tvoje price druze moj :D

Da, imao sam veliku platu, i za nemacke uslove. Ali je atmosfera u firmi bila dobrano slicna kao u zemlji Srbiji. Tamo je "vladao" nekakav interno politicki SNS, koji je bio drzak, bezobrazan, a direktori i nista nisu radili, osim sto su spinovali i lagali. Smucilo mi se. Pa sam se svadjao sa njima pune 3 godine, i na kraju smo se razvencali.

A da si dobro izracunao, mislim da jesi. Ne mogu da se setim brojeva... Nesto su malo visi, mozda za 20%, ako me secanje ne vara. Tako nekako i jeste bilo... Oko 450 ojra, statijaznam. Ali je to firma uplacivala pomimo plate (plata je bila posebno, peMzija kao extras). A za socijalnu, mislim da sam ja pola placao, a pola firma. Ali to su sasvim druge stavke. z:p

_nobody_

Ovako.

Evo kako se u Srbiji racuna penzija.
https://www.alo.rs/vesti/drustvo/evo-kako-da-izracunate-kolika-ce-vam-biti-penzija/146251/vest

Dakle ako imas prosecnu platu za 40 godina staza imaces koeficijent 40 i to se pomnozi sa bodom koji je 770 dinara. Dakle Za 40 godina prosecne zarade (sto je normalna zarada koliko god bila mala ili velika) Srbin dobije penziju oko 30 000 dinara.

Da kazemo da je prosecna starost u Srbiji 72 godine, dakle penziju uziva 7 godina sto je 2.5 miliona dinara a to je ukupno 21 000 eur.

Sto se davanja tice ovdeimate osnovice

https://pio.rs/lat/osnovice.html

Dakle stopa doprinosa je 26%! A ne desetak kako propoveda Platin.

Znaci ako je plata 50 000 onda se za PIO u okviru bruto plate odvaja 13 000. Dakle 108 eur.

Dakle za 40 godina se odvoji 51 840 eur.

To znaci da drzava uzme 30 000 eur vise, ne plati ti nikakvu kamatu za taj ogroman period a onda vecina ljudi umre oko 72 godine i sta je tu nejasno.

--------------------------------------------------------

Sto se Nemacke tice i njihov penzioni sistem je u urcu. Isto funkcionise kao i nas. Oni isto odvajaju ogromne pare za PIO a kad odu u penziju Tamo je prosecna penzija oko 1200 eur za nekog ko je radio 45 godina za 2700 eur neto zarade. A znamo dobro da u stvari nasi ljudi imaju mnogo manje i da zato dolaze nazad u Srbiju da zive. Problem je sto i jako puno Nemaca ima tu penziju i zive u siromastvu.

Sad sto se tice privatnih penzija to je isto svuda i pravila su ista. Koliko para das toliko ti se i vrati uz dobit. Neki nasi penzosi se i odluce da penziju uzmu u cashu.

No mene zanima koliko si ti mesecno uplacivao osiguranje za tu penziju? Koliko si ti njima dao da bi imao 300 eur penziju i da li je ta penzija dozivotna ili na neki rok? Tih 300 eur mi vise lici na minimalac nemacki koji si dobio od drzave. Jednostavno privatni PIO kao i Banku tesko mozes zaebati.

Sto se SDB lika tice za posao koji je radio malo je dobio penzije. Mi pricamo ovde o 90% gradjana a ne o izuzecima. Isto tako ja mogu da ti kazem da Neimara ne zanima nikakva penzija jer ima para vise nego nas PIO fond. Ali to nije ozbiljna prica.
Da, tako je u Nemackoj, celog radnog zivota se uplacuje u penzioni fond oko 20% ( 10% od tvoje bruto plate, a 10% poslodavac)
da ni na kraju stvarno imao neku mizernu penziju koja iznos ni 48% od zadnje neto plate. Naravno da ima ljudi koji imaju penzije i 2400, ali to
je vrh jer je odnos penzija u Nemackoj 1:3 pa je najmanja 800, najveca oko 2500 evra. U velikim firmama postoje i dodatne penzije pa tako
onaj koji radi u nekoj banci, Simensu, automobilskoj industriji i mnogim drugim firmama ima uz ovu obaveznu ( "drzavnu" jos hiljadu ili dve
hiljade dodatnu penziju.
Inace je u Nemackoj zaposlenost visoka , skoro pa 100% pa se puni taj penzioni fond redovno.
Penzije su u Nemackoj zaista mizerne, a uz to mora da se uplacuje u zdravstvo i kad si penzioner.

Pa jeste mnogo zayebano jer ako recimo imas penziju 2000 neto, onda ti uzimaju od tog tvog dela 200 evra, a 200 uplacuje za tebe penzioni
fond tako da u zdravstvo i od penzinera ulazi 20%, kao i od plata,a ti dobijas na racun 1800 evra.

Ja racunam da cu da radim do 80te. Na ugovor. Mislim da zakon dozvoljava nemackim peMzionjerima u DE da rade do 120 sati mesecno. I da istovremeno primaju drzavne socijalne peMzije. Ima se posla kol'ko ti dusa zeli, u ovoj mojoj IT bransi. :zelenko2:

_nobody_

Da, tako je u Nemackoj, celog radnog zivota se uplacuje u penzioni fond oko 20% ( 10% od tvoje bruto plate, a 10% poslodavac)
da ni na kraju stvarno imao neku mizernu penziju koja iznos ni 48% od zadnje neto plate. Naravno da ima ljudi koji imaju penzije i 2400, ali to
je vrh jer je odnos penzija u Nemackoj 1:3 pa je najmanja 800, najveca oko 2500 evra. U velikim firmama postoje i dodatne penzije pa tako
onaj koji radi u nekoj banci, Simensu, automobilskoj industriji i mnogim drugim firmama ima uz ovu obaveznu ( "drzavnu" jos hiljadu ili dve
hiljade dodatnu penziju.
Inace je u Nemackoj zaposlenost visoka , skoro pa 100% pa se puni taj penzioni fond redovno.
Penzije su u Nemackoj zaista mizerne, a uz to mora da se uplacuje u zdravstvo i kad si penzioner.

Ako si samozaposlen onda si obavezan da placas oba dela.. i svojih 10% i tih 10% kao poslodavac.

Dakle ako u Nemackoj penzije nisu bajne, onda ne znam kako neko ocekuje ovde ozbiljnu penziju. I sada su one prevelike za Srbiju.

- - - - - - - - - -

Ja racunam da cu da radim do 80te. Na ugovor. Mislim da zakon dozvoljava nemackim peMzionjerima u DE da rade do 120 sati mesecno. I da istovremeno primaju drzavne socijalne peMzije. Ima se posla kol'ko ti dusa zeli, u ovoj mojoj IT bransi. :zelenko2:

_nobody_

Iskreno mislim da bi u IT bransi mnogo bolje ziveo u Bg nego u Nemackoj :P I ja sam u IT bransi i zato i ne odlazim iz ove rupcage od drzave :D

- - - - - - - - - -

Da, imao sam veliku platu, i za nemacke uslove. Ali je atmosfera u firmi bila dobrano slicna kao u zemlji Srbiji. Tamo je "vladao" nekakav interno politicki SNS, koji je bio drzak, bezobrazan, a direktori i nista nisu radili, osim sto su spinovali i lagali. Smucilo mi se. Pa sam se svadjao sa njima pune 3 godine, i na kraju smo se razvencali.

A da si dobro izracunao, mislim da jesi. Ne mogu da se setim brojeva... Nesto su malo visi, mozda za 20%, ako me secanje ne vara. Tako nekako i jeste bilo... Oko 450 ojra, statijaznam. Ali je to firma uplacivala pomimo plate (plata je bila posebno, peMzija kao extras). A za socijalnu, mislim da sam ja pola placao, a pola firma. Ali to su sasvim druge stavke. z:p

_nobody_

E tako se sve onda uklapa. Dakle kao sto rekoh nisi obican slucaj :D

Ja da imam 65 godina, pred kraj sam života a pritom nemam još ni penziju da podignem (ili imam penziju mizarnu kao što su ove današnje), ne vidim šta bi mene moglo da spreči u tome da pobijem petnaestoro ljudi, odem na robiju i tamo dočekam zadnje dane u toplom, sa 3 obroka dnevno i među društvom. Još neće niko u zatvoru ni da dira čoveka od 65 godina. I sa ovakvim penzijama kakve su svakom penzioneru se isplati da ode da robija, ali je dobro stoka dresirana kroz decenije pa ni ne znaju za drugačije.

u svakom slucaju strogo politicare,to nisu ljudi

trzisteneradainiskihplata.jpg

Penzije neće biti. Nego bolje sačuvaje sebi neki komad zemlje gdje ćete moći sami da proizvedete hranu, nije teško, a čovjek ako je vitalan može i u 90oj proizvesti sebi dovoljno i mesa i povrća i još da proda na pijaci da ima za struju. U suprotnom očekujte da stojite 4 sata u redu u pošti ali ako dočekate čipovanje dobićete mlijeka i jaja od vrhovnog vođstva koliko vam odrede, kao danas bonovi.

Penzije neće biti. Nego bolje sačuvaje sebi neki komad zemlje gdje ćete moći sami da proizvedete hranu, nije teško, a čovjek ako je vitalan može i u 90oj proizvesti sebi dovoljno i mesa i povrća i još da proda na pijaci da ima za struju. U suprotnom očekujte da stojite 4 sata u redu u pošti ali ako dočekate čipovanje dobićete mlijeka i jaja od vrhovnog vođstva koliko vam odrede, kao danas bonovi.

Vitalan u devedesetoj :D

Zvucis kao Africka sljiva :D

Vitalan u devedesetoj :D Zvucis kao Africka sljiva :D

Suliman Al-Mul:
Ima 125 god, puši osam decenija i ima 7-godišnjeg sina: Tajna je u?

Prema biolozima, dugovečnost je prosečni životni vek očekivan u idealnim uslovima. Kako definišemo“idealne uslove” može da se razlikuje od osobe do osobe.

Neki mogu reći da je bitna genetika. Ali, čak i ako vaši preci nisu živeli dugo, to ne znači da ćete i vi živeti toliko koliko i oni, piše Radiosarajevo.ba. Genetika vam samo može pružiti najviše 30 odsto očekivanog trajanja života. Ostalo je sve na vama i sve je pod vašom kontrolom, poput ponašanja, ishrane i načina života.

Dok mnogi stogodišnjaci tvrde da su ishrana, vežbanje i zdrav stil života doprineli njihovoj dugovečnosti, drugi ljudi potpuno razbijaju te teorije.

Jedan od njih je i 125–godišnji (neki tvrde da ima 117, a neki i 135, nije tačno potvrđeno jer nema izvod iz matične knjige rođenih) starac iz Libana Suliman Al-Mul, koji usput rečeno, i svakodnevno puši cigarete 80 godina.

On je tako energičan i okretan, kuva, cepa drva, šeta dnevno oko tri kilometra i ima sedmogodišnjeg sina, piše Life coach code. Dva puta se ženio, njegova prva supruga umrla je nakon 70 godina života, s njom je imao sedmoro dece. Sada živi s drugom suprugom. I još uvek gleda žene, tvrdi ona.

Njegov savet za zdravlje i dugovečnost je da treba jesti zdravu hranu.

“Tajna je u vrsti i kvalitetu ishrane. Jedem koliko mi je potrebno. Nemojte da se približavate hrani koja sadrži nepoznate sastojke i klonite se ulja proizvedenih na tržištu. Čisto maslinovo ulje, med i kozji pročišćeni maslac su eliksir za dobro zdravlje i dug život.”

Još jedna tajna je poseban "čarobni" čaj za koji tvrdi da može da oživi i mrtve. Recept za ovaj čaj je jednostavna mešavina: rogač, timijan, kvinoa i anisa

On sve ovo zajedno stavi u vruću proključalu vodu da odstoji, procedi i popije svaki dan.

Sve se moze kada se izistinski hoce! :lol: :okok:

_nobody_

Ako hipoteticki uzmemo u obzir onog moj prvog komsiju u Beogradu, koji se penzionisao u 45oj i ima peMziju 500 evra mesecno, preslikajmo to na slucaj Sulimana Al-Mula.

[1] Penzionisao se u 45oj, a trenutno ima 125 godina;
[2] Prima peMziju 80 x 12 meseci = 960 meseci;
[3] Mesecna peMzija 500 ojra;

Ukupno primio od PIO fonda 960 x 500 = 480,000 ojra! :pop:

_nobody_

Jel moze jos da ebe? Ako ne moze onda bolje da umre. Zivot bez sexa ti je kao da si na aparatima.

Back