Hoce li biti uopste penzija u Srbiji za 25, 30, 40 godina?

Verujete li da ce u Srbiji biti penzija za 25, 30, 40 godina?

• Nece

• Hoce

• Bice penzija, ali ce biti toliko mizerne da se ne vredi truditi ni dici taj novac

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Shodno svim sadasnjim trendovima, penzija ce verovatno biti jednaka za sve, kao socijalno davanje u iznosu od 10-15 000 din. recimo.

Svim svojim prijateljima u Srbiji koji mogu i imaju od cega preporucujem stalno da se ne oslanjaju na drzavni penzioni fond i da pocnu na vreme sami da sklanjaju nesto za crne dane, da ne docekaju u starosti `umesto trece, doba psece`, da citiram samog sebe.

Licna stednja ili privatni penzioni fond (inostrani po mogucstvu), eventualno neki relativno siguran investicioni fond (mala, ali sigurna dobit). Sve sto je potrebno je samodisciplina. Nazalost, to je i najtezi deo price.

Ja da imam 65 godina, pred kraj sam života a pritom nemam još ni penziju da podignem (ili imam penziju mizarnu kao što su ove današnje), ne vidim šta bi mene moglo da spreči u tome da pobijem petnaestoro ljudi, odem na robiju i tamo dočekam zadnje dane u toplom, sa 3 obroka dnevno i među društvom. Još neće niko u zatvoru ni da dira čoveka od 65 godina. I sa ovakvim penzijama kakve su svakom penzioneru se isplati da ode da robija, ali je dobro stoka dresirana kroz decenije pa ni ne znaju za drugačije.

Shodno svim sadasnjim trendovima, penzija ce verovatno biti jednaka za sve, kao socijalno davanje u iznosu od 10-15 000 din. recimo.

Svim svojim prijateljima u Srbiji koji mogu i imaju od cega preporucujem stalno da se ne oslanjaju na drzavni penzioni fond i da pocnu na vreme sami da sklanjaju nesto za crne dane, da ne docekaju u starosti `umesto trece, doba psece`, da citiram samog sebe.

Licna stednja ili privatni penzioni fond (inostrani po mogucstvu), eventualno neki relativno siguran investicioni fond (mala, ali sigurna dobit). Sve sto je potrebno je samodisciplina. Nazalost, to je i najtezi deo price.

Dobro receno!

Sve cesce cujem od svojih vrsnjaka iz Srbije koji se ne obaziru mnogo da li im gazda uplacuje penziono i vise bi voleli da dobiju bruto iznos plate sa recima: "ma, kada ja dodjem u godine za penziju, ako dozivim, nece ni biti penzije tako da me zabole uvo".

Mislite li ce se drzavni PIO raspasti? Da li dozivljavate ozbiljno privatne penzijske fondove u Srbiji?

Тако причају млади, којима поред плате и даље дотирају родитељи.
Штета што промених оволике фирме, баш ме занима дал су такви случајеви променили мишљење кад су оматорили?
Болестан па му се живи, а не матор...

- - - - - - - - - -

Народ да се не ослања на државу пошто нас занима како да претоваримо буџет у приватни џеп.

Sve cesce cujem od svojih vrsnjaka iz Srbije koji se ne obaziru mnogo da li im gazda uplacuje penziono i vise bi voleli da dobiju bruto iznos plate sa recima: "ma, kada ja dodjem u godine za penziju, ako dozivim, nece ni biti penzije tako da me zabole uvo".

Mislite li ce se drzavni PIO raspasti? Da li dozivljavate ozbiljno privatne penzijske fondove u Srbiji?

Vidi , druze, nemoj misliti da te kritikujem, ali mlad si, i ne zut, nego bash bash zelen. Vidim ja da ti pokusavas gladan kakiti, a ne ide ti. Postavljas nekakve postove da bi ispravio krive Drine u Srbiji, a zaista nemas pojma kako to u Srbiji radi.

Here is DD for ya, dude! Please, arrange a trip to Honduras (for one month minimum), and there try to observe how Govt. works, and how people on the streets and street people live. Then, after gathering necessary experience, you'll able to understand how funny your threads sound here?! At least to me! :hehe:

Good Luck!
_nobody_

Zalim ljude koji su u obavezi da placaju doprinose sada. To su ogromne pare a siguran sam da bi ogromna vecina ljudi radije izabrala da im se novac za penziono ne skida, a da penziju ne dobijaju uopste.

- - - - - - - - - -

Sada na neku prosecnu platu doprinos za panziju iznosi 100 eur mesecno. To je oko 48 000 eur za radni vek. A sa time se dobije neka penzija od 300 eur.

Ja mislim da hoce, tj.morace, ali da ce to biti neka vrsta "uravnilovke" sa penzijama i da ce biti relativno niske, ali dovoljne za neke osnovne potrebe i jos ponesto.

Recimo, kao sada neka penzija od 26-27.000.

Sada na neku prosecnu platu doprinos za panziju iznosi 100 eur mesecno. To je oko 48 000 eur za radni vek. A sa time se dobije neka penzija od 300 eur.

Racunica je prosta: 48000/300 = 480/3 = 160 meseci peMzije. To je oko 13.5 godina da traje. Sad, da li ces doziveti od 65 + 13.5 = 78.5? Na tebi da procenis. Ako dozivis, a potrosio si to sto si imao privatno: ne gine ti kontejner!

Ja sam ovde, u DE, kao matori dripac radio 5 godina, i zaradio privatnu peMziju od 300 evra mesecno. Za samo 5 godina! :mrgreen:

Moj prvi komsa u BGDu je radio za SDB, 25 godina. U 45oj se peMzionisao. Sada ima 73. Racunaj, njegova peMzija je uvek oko 500 evra. (73 - 45) x 12 x 500, koliko je to?

Druze, to je 28 x 6000 = 168 soma ojra. I to "placa" PIO fond. Pozdravilo te! :bye:

_nobody_

Zalim ljude koji su u obavezi da placaju doprinose sada. To su ogromne pare a siguran sam da bi ogromna vecina ljudi radije izabrala da im se novac za penziono ne skida, a da penziju ne dobijaju uopste.

- - - - - - - - - -

100 евра месечно се издваја можда у Словенији. Порез на плату за Пензионо је 10 или 12 %, не могу тачно да се сетим. Укупан порез на плату је 62%, али то је за све могуће намене укупно.
Ако је просек плате 400 евра, то даје 40 до 48 евра уплате, а резултује пензијом од око 200 евра (садашњи услови).

Значи, до 40 година уплата по 50 евра, за пензију од 200 евра, једно 20 година. Прост рачун показује да се уплати тек пола суме која треба да се добије у пензији. А опет, пензије делом даје Пензионо а делом су из буџета, баш око пола-пола, као у рачуници.

- - - - - - - - - -

Moj pokojni dede je govorio: Živeće ovaj narod :deda:

Аха... деда који је био један од 3-4-5 деце својих родитеља... А садашњи просек од 4 пензионера на 1-2 унука... Који народ?

Moj zet je umro u 64 godini zivota ,kao dijabeticar. Primao je penziju 14 meseci,Ostalo drzavi. Ideja da idemo u penziju sa 65 godina mi deluje kao nemoguca misija, Ko ce od nasih generacija to doziveti, Gubili smo zaposlenje,borili se sa hiperinflaacijom ,bedom nemstinom ,Milosevicima ,Seseljima ,Nato ,ratovima koje nismo izgubili ali nismo ni dobili, Ko dozivi 65 da mu se da nacionalna penzija za izdrzljivost,

Analiza

PIO fond nije zaista fond – u čemu je problem sa penzijama u Srbiji? https://talas.rs/2018/09/02/pio-fond-nije-zaista-fond-u-cemu-je-problem-sa-penzijama-u-srbiji/

- - - - - - - - - -

Мали је број фирми које уопште примају за стално. Како ће ови млади да живе кад остаре, бог свети зна.

Ja uplacujem privatnu penziju

100 евра месечно се издваја можда у Словенији. Порез на плату за Пензионо је 10 или 12 %, не могу тачно да се сетим. Укупан порез на плату је 62%, али то је за све могуће намене укупно.
Ако је просек плате 400 евра, то даје 40 до 48 евра уплате, а резултује пензијом од око 200 евра (садашњи услови).

Значи, до 40 година уплата по 50 евра, за пензију од 200 евра, једно 20 година. Прост рачун показује да се уплати тек пола суме која треба да се добије у пензији. А опет, пензије делом даје Пензионо а делом су из буџета, баш око пола-пола, као у рачуници.

- - - - - - - - - -

Аха... деда који је био један од 3-4-5 деце својих родитеља... А садашњи просек од 4 пензионера на 1-2 унука... Који народ?

Sta 20 godina? SI ti lud?

A obracun t je isto tako los. Jeste 10 posto na 400 eur 40 eur.... Ali se porez stavlja na osnovicu koja je u tom slucaju 800 eur... tako da namet izadje duplo vise od tvog obracuna... a penzija se uziva najmanje duplo manje od tvojih 20 godina.

Racunica je prosta: 48000/300 = 480/3 = 160 meseci peMzije. To je oko 13.5 godina da traje. Sad, da li ces doziveti od 65 + 13.5 = 78.5? Na tebi da procenis. Ako dozivis, a potrosio si to sto si imao privatno: ne gine ti kontejner!

Ja sam ovde, u DE, kao matori dripac radio 5 godina, i zaradio privatnu peMziju od 300 evra mesecno. Za samo 5 godina! :mrgreen:

Moj prvi komsa u BGDu je radio za SDB, 25 godina. U 45oj se peMzionisao. Sada ima 73. Racunaj, njegova peMzija je uvek oko 500 evra. (73 - 45) x 12 x 500, koliko je to?

Druze, to je 28 x 6000 = 168 soma ojra. I to "placa" PIO fond. Pozdravilo te! :bye:

_nobody_

Ovako.

Evo kako se u Srbiji racuna penzija.
https://www.alo.rs/vesti/drustvo/evo-kako-da-izracunate-kolika-ce-vam-biti-penzija/146251/vest

Dakle ako imas prosecnu platu za 40 godina staza imaces koeficijent 40 i to se pomnozi sa bodom koji je 770 dinara. Dakle Za 40 godina prosecne zarade (sto je normalna zarada koliko god bila mala ili velika) Srbin dobije penziju oko 30 000 dinara.

Da kazemo da je prosecna starost u Srbiji 72 godine, dakle penziju uziva 7 godina sto je 2.5 miliona dinara a to je ukupno 21 000 eur.

Sto se davanja tice ovdeimate osnovice

https://pio.rs/lat/osnovice.html

Dakle stopa doprinosa je 26%! A ne desetak kako propoveda Platin.

Znaci ako je plata 50 000 onda se za PIO u okviru bruto plate odvaja 13 000. Dakle 108 eur.

Dakle za 40 godina se odvoji 51 840 eur.

To znaci da drzava uzme 30 000 eur vise, ne plati ti nikakvu kamatu za taj ogroman period a onda vecina ljudi umre oko 72 godine i sta je tu nejasno.

--------------------------------------------------------

Sto se Nemacke tice i njihov penzioni sistem je u urcu. Isto funkcionise kao i nas. Oni isto odvajaju ogromne pare za PIO a kad odu u penziju Tamo je prosecna penzija oko 1200 eur za nekog ko je radio 45 godina za 2700 eur neto zarade. A znamo dobro da u stvari nasi ljudi imaju mnogo manje i da zato dolaze nazad u Srbiju da zive. Problem je sto i jako puno Nemaca ima tu penziju i zive u siromastvu.

Sad sto se tice privatnih penzija to je isto svuda i pravila su ista. Koliko para das toliko ti se i vrati uz dobit. Neki nasi penzosi se i odluce da penziju uzmu u cashu.

No mene zanima koliko si ti mesecno uplacivao osiguranje za tu penziju? Koliko si ti njima dao da bi imao 300 eur penziju i da li je ta penzija dozivotna ili na neki rok? Tih 300 eur mi vise lici na minimalac nemacki koji si dobio od drzave. Jednostavno privatni PIO kao i Banku tesko mozes zaebati.

Sto se SDB lika tice za posao koji je radio malo je dobio penzije. Mi pricamo ovde o 90% gradjana a ne o izuzecima. Isto tako ja mogu da ti kazem da Neimara ne zanima nikakva penzija jer ima para vise nego nas PIO fond. Ali to nije ozbiljna prica.

Poslednja izmena:

Back