ХОЋЕ ЛИ БЕЧКИ КОЧИЈАШИ УМУКНУТИ???

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nece niko da im digne u vazduh nista.Slovenija je prcoljak od zemlje, sa slabom ekonomijom, zavisna od EU u svakom pogledu, nema ih ni milion, ne pitaju se ni za sta nego eto tako daju izjave, sve sto imaju je malo turizma, a opet, mogu da se izdrkavaju na drzavi Srbiji.A ti, eremito, malo baci pogled na blizu srpsku istoriju, tamo do 1991., recimo, pa se zamisli ko nas je doveo u ovakav polozaj.

Па није баш тако, има их дупло више:

Независност Од Југославије - Проглашена 25. јун 1991. - Призната 1992. Приступ у ЕУ 1. мај 2004. Површина - Укупно 20.273 km² (153..) - Вода (%) 0,6 Становништво - 2006. 2.011.614 (145.) - 2002 попис 1.964.036 - Густина 99/km² (99.)

Е, када би било могуће да за "овакав положај" људи схвате заслугу оног тиранина Јосипа.Б.Т. који је владао - и који је оставио СВОЈ АМАНЕТ...

Па није баш тако, има их дупло више:

Независност Од Југославије - Проглашена 25. јун 1991. - Призната 1992. Приступ у ЕУ 1. мај 2004. Површина - Укупно 20.273 km² (153..) - Вода (%) 0,6 Становништво - 2006. 2.011.614 (145.) - 2002 попис 1.964.036 - Густина 99/km² (99.)

Е, када би било могуће да за "овакав положај" људи схвате заслугу оног тиранина Јосипа.Б.Т. који је владао - и који је оставио СВОЈ АМАНЕТ...
:lol:
pa zar je i to moguće da Mitkoman brani Slovence...izgleda da Šekijev-Kalgon popušta i da se sive čelije malo malo pomalo "regnerišu" u "našeg" Mitkomana:mrgreen:

nego bilo bi interesantno čuti šta bi naši vrli forumaši poput citiranog zaokružili u ovoj anketi:
http://forum.krstarica.com/threads/178671
:mrgreen:

evo neki su se već odazvali sa pdfPolitike:D
lilyl, medved_bg i Suzy F bi putovanje kroz vreme, Banshee bi teleportaciju, Corto Malteze i VIRGINIJA bi letenje, *BILJA* bi neranjivost, a moja malenkost bi čitanje misli...a šta biste vi:?:;-)

Najsmešnije mi je što neki ovde prebacuju Slovencima kako su oni nekakvi sluge, kočijaši, šta već. Spram nas su gospoda, a za to pored ostalog mogu da zahvale upravo onima koji su ih krajem osamdesetih zvali kočijašima. Tad su nas ti pileći mozgovi ubeđivali kako će jadna Slovenija bez nas propasti i slične budalaštine. Sećate li se samo onog bojkota? Eh pameti naše ...

Iza scene
Pise Radmila Stankovic
--------------------------------------------------------------------------------

08.04.2001.

Ceda Jovanovic, sef poslanicke grupe DOS u Skupstini Srbije
Cedo, vodi me
Kazu da je Slobodan Milosevic, onog 1. aprila u 4. 35. ujutru, kada su Mira i Marija pocele da vicu na njega, pogledao u Cedu Jovanovica i zavapio: "Cedo, vodi me!". Iako neozenjen, mladjani je razumeo i pomogao. Kao muskarac muskarcu.

Ево још једног доказа да бечки кочијаши не намеравају да престану да раде ногама и рукама против Србије! Ја лепо кажем да и Јанезе а и Усраше треба ногом у дупе најурити из Србије!

"Izručenje optuženika uslov za EU" 5. decembar 2007. | 07:45 | Izvor: Beta Njujork -- Predsednik Slovenije Danilo Tirk izjavio da je izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, uslov za ulazak Srbije u EU.

14225784347564bb746e7b814939190_big.jpg
"Ne može biti kompromisa - Mladić mora biti uhapšen i predat Tribunalu", rekao je Tirk u intervjuu agenciji Asošijeted pres. Predsednik Slovenije, koja 1. januara preuzima šestomesečno predsedavanje EU, rekao je da "ne treba da bude sumnje da je izručenje ratnih zločinaca uslov za prijem Srbije u Evropsku uniju".

Tirk koji se nalazi u poseti Njujorku vezano za prethodni posao kao zvaničnika UN, smatra da Slovenija kao mala zemlja, predsedavajuća EU, može da ima efikasnu saradnju sa SAD u rešavanju mnogih pitanja, uključujući i status Kosova.

"Slovenija ima dugo iskustvo u komunikaciji sa SAD po pitanju Kosova", rekao je Tirk.

Podsetimo, glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte je juče u Briselu zatražila od Evropske unije da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom dok Ratko Mladić ne bude izručen Tribunalu.

Pa čuj, ja sam potekla iz porodice koja je bila veoma anti-komunistički nastrojena. Otac je skoro glavu izgubio '80. godine., samim tim mi je neprihvatljiva opaska ''možemo svi da se foliramo''.
Ja kod ljudi cenim čvrst stav, a ne ''savijanje kako vetar duva'' fazon, zarad ostvarivanja sopstvene materijalne koristi- genetika je čudo.

Ne pričam o tebi ili meni, već o tadašnjoj javnoj sceni. I ja doboko poštujem čvrst stav, a kad pričamo o javnim ličnostima u periodu nestajanja YU, malo ih je takvih bilo. A Bora nije jedan od njih. Ajde manje-više to što mu je turneje organizovala Socijalistička omladina, tako se to tada radilo. Ali njegova prva ozbiljna kritika društva je bio "Anđeo", ako se ne varam, 1985. Do tada je npr. Azra već dobrano šamarala po slabostima sistema. Jbt Pankrti su još 1978. bili 1000 puta oštriji od Bore 1985.
Tako da, konkretno njemu nije bilo baš loše u ono vreme, niti se žalio dok nisu ostali započeli kritiku. Bora u Srbiji je otprilike ono što je Jura Stublić u Hrvatskoj. Zato su se valjda i našli u onoj "E, moj druže..."

edit:
dodatak: zaboravih da pomenem da je Bora bio član Ranog mraza u vreme čuvene "Računajte na nas".

Ih, novi talas je za priču, ne za raspravu ;)

Evo još jednih Anđela:

Azra - Anđeli (1983)

slinavi kurvari
bijedni genitalci
nezgodno potežu
ukručenu vjernost
razbit će ti ličnost
slaniju od mora
odstupi korak ženo
gledaj
nezajažni anđeli
dolaze
kao krv crveni
anđeli
kao znoj opori
brutalni anđeli

ponekad u osam
ponekad u tri
lijevi skup ideja
dolje ispod nogu
otvori širom oči
tiho kao jeza
pušteni s lanca
gledaj
nezajažni anđeli

u kolima od plastike
u djevojačkim snovima
u majmunovom viđenju
u raspaljenim noćima
tko zna
ne bu dobro svršilo

Ih, novi talas je za priču, ne za raspravu ;)

Evo još jednih Anđela:

Azra - Anđeli (1983)

slinavi kurvari
bijedni genitalci
nezgodno potežu
ukručenu vjernost
razbit će ti ličnost
slaniju od mora
odstupi korak ženo
gledaj
nezajažni anđeli
dolaze
kao krv crveni
anđeli
kao znoj opori
brutalni anđeli

ponekad u osam
ponekad u tri
lijevi skup ideja
dolje ispod nogu
otvori širom oči
tiho kao jeza
pušteni s lanca
gledaj
nezajažni anđeli

u kolima od plastike
u djevojačkim snovima
u majmunovom viđenju
u raspaljenim noćima
tko zna
ne bu dobro svršilo
Lepo...samo što nikad nisam voleo Azru.U to vreme su moji ljubimci bili Idoli,Partibrejkersi,EKV...:-P

Ne pričam o tebi ili meni, već o tadašnjoj javnoj sceni. I ja doboko poštujem čvrst stav, a kad pričamo o javnim ličnostima u periodu nestajanja YU, malo ih je takvih bilo. A Bora nije jedan od njih. Ajde manje-više to što mu je turneje organizovala Socijalistička omladina, tako se to tada radilo. Ali njegova prva ozbiljna kritika društva je bio "Anđeo", ako se ne varam, 1985. Do tada je npr. Azra već dobrano šamarala po slabostima sistema. Jbt Pankrti su još 1978. bili 1000 puta oštriji od Bore 1985.
Tako da, konkretno njemu nije bilo baš loše u ono vreme, niti se žalio dok nisu ostali započeli kritiku. Bora u Srbiji je otprilike ono što je Jura Stublić u Hrvatskoj. Zato su se valjda i našli u onoj "E, moj druže..."

edit:
dodatak: zaboravih da pomenem da je Bora bio član Ranog mraza u vreme čuvene "Računajte na nas".

Bora je 1978. godine imao 26 godina i još uvek je bio student Dramskih umetnosti...da malo ne očekuješ previše od nakog sa 26 godina?
A ''Andjeo'' je napisao sa 33- realno, zar ne? Čovek je sazreo i shvatio.... '85. godina- još uvek je cvalo bratstvo i jedinstvo medju neobaveštenima. I koliko znam dotični je zbog napisane pesme odležao 6 meseci u zatvoru. Jel' Džoni Štulić ikad ležao u zatvoru zbog ''šamaranja'' po sistemu?
Bilo kako bilo, meni je Bora ok lik.

Bora je 1978. godine imao 26 godina i još uvek je bio student Dramskih umetnosti...da malo ne očekuješ previše od nakog sa 26 godina?
A ''Andjeo'' je napisao sa 33- realno, zar ne? Čovek je sazreo i shvatio.... '85. godina- još uvek je cvalo bratstvo i jedinstvo medju neobaveštenima. I koliko znam dotični je zbog napisane pesme odležao 6 meseci u zatvoru. Jel' Džoni Štulić ikad ležao u zatvoru zbog ''šamaranja'' po sistemu?
Bilo kako bilo, meni je Bora ok lik.

Mislim da si nešto pobrkala...Bora je hapšen kao maloletnik, a teško da je ležao zbog Anđela, uredno pevanog na koncertima, objavljenog u PGP RTB-u, gde je objavio i sledeći album odmah naredne godine...
Btw, nije mi pri ruci rok enciklopedija, ali mislim da su Džoni i Bora vršnjaci, ako je to uopšte neko merilo, "mlad i neiskusan" u 26. godina mi i nije neki argument, iskreno...

Kako god hoćeš, ja sam iznela zašto Boru ne smatram nekom referentnom moralnom veličinom u tom smislu javnog izražavanja političkih stavova, a kamoli u smislu neke hrabrosti...

Mislim da si nešto pobrkala...Bora je hapšen kao maloletnik, a teško da je ležao zbog Anđela, uredno pevanog na koncertima, objavljenog u PGP RTB-u, gde je objavio i sledeći album odmah naredne godine...
Btw, nije mi pri ruci rok enciklopedija, ali mislim da su Džoni i Bora vršnjaci, ako je to uopšte neko merilo, "mlad i neiskusan" u 26. godina mi i nije neki argument, iskreno...

Kako god hoćeš, ja sam iznela zašto Boru ne smatram nekom referentnom moralnom veličinom u tom smislu javnog izražavanja političkih stavova, a kamoli u smislu neke hrabrosti...
Nisam pobrkala...možda jesam za hapšenje, ali zbog ''andjela'' je najmanje bio pozivan na informativne razgovore.
U svakom slučaju, imaš pravo na svoj stav.

i da dodam biografiju:http://dobra-muzika.bloger.hr/post/bora-djordjevic-riblja-corba--biografija/21860.aspx
......Odmah po objavljivanju, 1984. godine, republička cenzura tri je pjesme proglasila moralno nepodobnim pa je ploča dobila etiketu šund proizvoda i samim tim veću cijenu u prodaji. Probleme su zbog tekstova stvorile Mangupi vam kvare dete i Besni psi u kojoj, pored ostalog, Bora pjeva: Grčki šverceri, arapski studenti, negativni elementi, maloletni delikventi i besni psi, što je izazvalo internacionalne potrese..............U Jugotonu su odbili objaviti pjesme Snage opozicije, Pogledaj dom svoj, anđele, Alo i Dvorska budala, pa se grupa bez mnogo razmišljanja vratila u PGP RTB. Njihova mjerila u tom trenutku bila su manje stroga, odbili su samo pjesmu Snage opozicije, a u pjesmi Alo, stih sa planine šakal zavija, tamo je Jugoslavija, zamijenjen je u ja iz dalekih predela posmatram tuđa nedela.........................Početkom 1986. godine na sjednici Komisije Predsjedništva CK SKJ za informativno-propagandno djelovanje čak se raspravljalo o tekstovima koje je pisao Đorđević. U to vrijeme Bora Čorba morao se oprostiti od svoje karijere u malom nogometu. Braneći gol ekipe Delirijum tremens povrijedio je Ahilovu tetivu i zbog toga grupa nije održala seriju svirki na kojima su planirali odsvirati neke nove pjesme.

Sve u svemu, čovek je imao probleme sa režimima:Bio je i veliki protivnik vlasti Slobodana Miloševića, i taj svoj stav je izrazio albumom Njihovi dani koji je izdao samo pod svojim imenom, bez etikete "Riblja čorba".(http://sr.wikipedia.org/sr-el/Бора_Ђорђевић)...i tako...čini se, ipak, da nije menjao kurs, toliko koliko ga optužuju.....u svakom slučaju, ne kao neki.

Ево још једног доказа да бечки кочијаши не намеравају да престану да раде ногама и рукама против Србије! Ја лепо кажем да и Јанезе а и Усраше треба ногом у дупе најурити из Србије!

"Izručenje optuženika uslov za EU" 5. decembar 2007. | 07:45 | Izvor: Beta Njujork -- Predsednik Slovenije Danilo Tirk izjavio da je izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, uslov za ulazak Srbije u EU.

14225784347564bb746e7b814939190_big.jpg
"Ne može biti kompromisa - Mladić mora biti uhapšen i predat Tribunalu", rekao je Tirk u intervjuu agenciji Asošijeted pres. Predsednik Slovenije, koja 1. januara preuzima šestomesečno predsedavanje EU, rekao je da "ne treba da bude sumnje da je izručenje ratnih zločinaca uslov za prijem Srbije u Evropsku uniju".

Tirk koji se nalazi u poseti Njujorku vezano za prethodni posao kao zvaničnika UN, smatra da Slovenija kao mala zemlja, predsedavajuća EU, može da ima efikasnu saradnju sa SAD u rešavanju mnogih pitanja, uključujući i status Kosova.

"Slovenija ima dugo iskustvo u komunikaciji sa SAD po pitanju Kosova", rekao je Tirk.

Podsetimo, glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte je juče u Briselu zatražila od Evropske unije da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom dok Ratko Mladić ne bude izručen Tribunalu.
O šta sad? Karla tražila, oni potvrdili, kao i svi ostali, u čemu je problem? To što zločincu mora da se sudi? Pa mora ...

:lol:
pa zar je i to moguće da Mitkoman brani Slovence...izgleda da Šekijev-Kalgon popušta i da se sive čelije malo malo pomalo "regnerišu" u "našeg" Mitkomana:mrgreen:

nego bilo bi interesantno čuti šta bi naši vrli forumaši poput citiranog zaokružili u ovoj anketi:
http://forum.krstarica.com/threads/178671
:mrgreen:

evo neki su se već odazvali sa pdfPolitike:D
lilyl, medved_bg i Suzy F bi putovanje kroz vreme, Banshee bi teleportaciju, Corto Malteze i VIRGINIJA bi letenje, *BILJA* bi neranjivost, a moja malenkost bi čitanje misli...a šta biste vi:?:;-)

jel to isprvak (ličnog) netočnog navoda?:mrgreen:

Јаоооојјјјјј.....само да Коштуница ОДРЖИ СВОЈЕ ОБЕЋАЊЕ ШТО ЋЕ ЗНАЧИТИ ДА ИМА ПРВО ДА ШУТНЕМО ИЗ СРБИЈЕ И ЈАНЕЗЕ И ЊИХОВ МЕРКАТОР СА СВЕ ЈОДЛОВАЊЕМ........

Словеначки петао најављује независност Косова
Бивша југословенска република која се прва отцепила, сада би, како пише „Хералд трибјун”, могла да уз благослов Брисела, прва предложи признање државности српске покрајине.

– Јанша: Не постоји никакав посебан план за Косово изван ЕУ Од нашег сталног дописника

Љубљана, 13. децембра Косово ће постати независно пошто то предложи Словенија после преузимања председавања Европској унији почетком 2008, пише „Хералд трибјун” позивајући се на високог званичника ЕУ. Приштина би заузврат прогласила независност током „прва два месеца 2008”, а државност Косова би у року од 48 сати признале Велика Британија, Француска, Италија и Немачка. Наглашава се да је важно да у првој рунди независност подрже баш „европске државе”.
„Хералд” преноси да би пажљиво оркестрирана декларација независности уследила после другог круга председничких избора у Србији, највероватније у фебруару. Догађај би земље ЕУ дочекале добродошлицом, поткрепљеном дипломатским признањем највећих европских нација.

Признања би се ређала у таласима, а на челу друге групе земаља које би признале Косово биле би САД уз Швајцарску, Исланд и Норвешку. Иза њих следе Турска, Македонија, Албанија, Црна Гора, Хрватска и Словенија. Операција би била закључена признањем и 56 чланица Организације исламске конференције.

Како „Политика” сазнаје из добро обавештених дипломатских извора у Љубљани, државни врх Словеније ломио се током четвртка, цео дан, како да оповргне ову „сензацију”. Коначно се у предвече из Лисабона огласио премијер Јанез Јанша, који је путем агенције СТА изјавио да „тврдње у чланку („Хералд трибјуна”) нису тачне”; деманти је, међутим, тако срочен, да није тешко закључити да је „Хералд”, попут првог певца, лансирао нешто за шта службена Љубљана жали што није остало прикривено.

Тако Јанша каже да нема „никакав посебан план за Косово изван ЕУ”, а да су „сви кораци на ту тему стриктно везани на сагласност унутар држава чланица”. Иако словеначки премијер тврди да је „Хералд” пустио „погрешну информацију, односно дезинформацију” и наводе листа одбацује примедбом да би било „нелогично да Словенија сама прави такав неки план”, чињеница је да новине не пишу о солирању већ о диригованој акцији унутар ЕУ где би Словенија била само гласоноша са благословом Брисела, а не иницијатор акције. Јанша подвлачи да од расправе у Лисабону не очекује „никакве коначне одлуке о статусу Косова” јер се чека „расправа у УН”.
Укратко, према плану у коме је Словенија вођа параде, она би после проглашења независности Косова тражила да министри ЕУ подрже изјаву којом би Унија добила овлашћење за нову мисију на Косову, чиме би тамо успоставила привремену европску правну и полицијску мисију. Преузимање послова од Унмика десило би се јула или августа 2008, пише „Хералд”; сви аспекти мисије би били разрађени после проглашења независности, највероватније 28. и 29. марта следеће године на Брду код Крања приликом неформалног сусрета министара спољних послова ЕУ.

То што би баш Словенија, као прва отцепљена република некадашње СФРЈ, предложила осамостаљење Косова, ЕУ схвата као аспект „високе симболике”; то подржава и актуелна словеначка политика чији су прваци учествовали у „прављењу словеначке државе”, а према којима би државност Косова не само заокружила него и запечатила процес распадања СФРЈ.
--------------------------------------------------------------------------
Прво држава, онда паре
ЕУ би после завршетка свих послова са проглашењем независности Косова, организовала донаторску конференцију а прикупљен новац би отишао на изградњу инфраструктуре, пре свега за мрежу јавних путева и снабдевеност струјом. Уједно би у оквиру НАТО-а, буде ли потребно, био повећан број војника у БиХ и на Косову, пошто би Македонија и Албанија од врха НАТО-а у Букурешту априла 2008. добиле позивницу за улазак у савез.

Светлана Васовић-Мекина
[објављено: 14.12.2007.]

И после дођу болиди на пдф да ми приповедају "Маркове конаке" О ПАРАНОЈИ У СРБА??? :x:x:x

U Sloveniji obnovljen vojni red krstaša
Politika - Pre 15 sati

Ljubljana, decembra - Iza zatvorenih vrata kapelice srednjovekovne tvrđave kod sela Turjak, 20 kilometara južno od Ljubljane u pravcu Kočevja, "misteriozni red - u obredu koji nikada nije javan - dobio je ovog vikenda nove članove", izveštavaju prestonički mediji. Zakletvu je položilo devet novih templara u tvrđavi burne istorije čije ime izvire, isto kao i kraj, iz naziva izumrle sorte goveda "tur". Tako je oko 100 aktuelnih članova slovenačkog ogranka templara, saznajemo, dobilo mlade snage. Novodobni templari sebe smatraju nastavljačima prethodnika koji su 1120. godine osnovali prvi crkveni vojni red kao posledicu Prvog krstaškog pohoda u pomoć novom Jerusalimskom kraljevstvu da se održi pred napadima nevernika.

U javnost je procurilo da su tokom ceremonije u Turjaškoj tvrđavi podeljena priznanja, plakete i počasti zaslužnim članovima. Posle svečane večere predstavljen je i elaborat za svetski templarski centar koji će biti otvoren baš u Sloveniji. Marin Zen, vrhovni prior domaćeg, lane proglašenog, Nezavisnog reda vitezova templara Slovenije nije hteo da otkrije kada i gde će se to tačno dogoditi.

......................................

Ako je iko mislio da je u Braunovom "Da Vinčijevom kodu" sve čista fikcija, eto slovenačkih templara da to demantuju, jer oni sebe ne smatraju paravojnom formacijom - iako su strogo predani tradiciji koju im diktira istorija, prema kojoj je red siromašnih vitezova Hrista i Solomonovog hrama u davna vremena svog nastanka štitio hrišćanske hodočasnike na putu u Jerusalim odnosno Svetu zemlju.

Inicijalno je red pre oko 900 godina imao svega devet članova, a kasnije se proširio zahvaljujući dobroj reputaciji. Templari su kroz istoriju, podsećaju njihovi sledbenici, odigrali važnu rolu u krstaškim ratovima, braneći neke hrišćanske države čijim vladarima su uvek bili na raspolaganju. Drugim rečima, bili su prvi profesionalni vojnici, plaćenici. Zauzvrat su zaradili prilično bogatstvo, a onda osnovali prvi bankarski sistem u Evropi od propasti Rimskog carstva. Pošto crkva u ono doba nije dozvoljavala zelenašenje, templari su se dosetili kako da je prevare - davali su novac, ali tako da je klijent prvo morao da položi određenu svotu, a tek onda bi dobio pozajmicu. Templari su od vladara za svoje "usluge" dobili zemlju širom Evrope na kojoj su podigli zdanja koja su funkcionisala poput današnjih banaka - ljudi su tu čuvali ušteđevinu, ili slali pare na drugi kraj kontinenta, prilikom putovanja…

Jasno je da su templari tako stekli još veće bogatstvo i politički uticaj, sve dok njihovi trezori nisu zamirisali, a moć zasmetala francuskom kralju Filipu Četvrtom (koji im je, uzgred, i lično prilično dugovao), pa su njegovi agenti u petak 13. oktobra 1307. pohvatali templare, mučili ih i pobili. Filipa je u tom poduhvatu podržao papa Klement V, a kad se inkvizicija dočepala templara završila je sa pogromima 1314. spalivši velikog majstora Žaka de Molea živog na lomači.

................................................
................................................

U ime povratka nekadašnjeg ugleda tvrđave, međunarodni red 1. septembra 2006. tu proglašava veliko priorstvo Nezavisnog reda vitezova templara Slovenije. Iako se od propasti reda vekovima spekulisalo da templari postoje i krišom deluju, tu misterije sada više nema. Naslednici drevnih vitezova se čak rado slikaju ogrnuti u snežnobele čaršave sa ogromnim crvenim krstom štampanim na prsima (s leve strane, kod srca), ponosni što je prema predanju jedna od starodavnih tajni, koju navodno štite, sveti gral.

Svetlana Vasović-Mekina

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back