" Prvi naziv sadasnje Jovine gimnazije je "Srpska pravoslavna velika gimnazija novosadska", iz 1810. godine. Od 1920. postaje "Drzavna muska gimnazija", od 1931. "Drzavna muska realna gimnazija Kralja Aleksandra I", od 1941. "Madjarska kraljevska drzavna gimnazija sa srpskim nastavnim jezikom", od 1945. "I Mesovita gimnazija" (spajanjem Zenske i Muske gimnazije), 1952. "Visa mesovita gimnazija Svetozar Markovic" (nastala od "I Mesovite gimnazije") i gimnazija "Jovan Jovanovic Zmaj" (nastala od "II Mesovite gimnazije") spajaju se u jednu - gimnaziju "Jovan Jovanovic Zmaj"... Kao sto se moze primetiti, Jovina gimnazija je cesto menjala ime, u zavisnosti od aktuelnih istorijskih i politickih okolnosti u to vreme. Svaki naziv odslikava trenutnu vladajucu ideologiju. Radikali i dss-ovci sada zele da vrate gimnaziji njeno prvobitno ime, medjutim, to otvara neka nova pitanja: Da li se ovakvim postupcima Srbija vraca na pocetak 19. veka, i tako ponovo uspostavljaju sistemi vrednosti koji su vladali u to doba? Ako gimnaziji vratimo njen prvobitni naziv, da li cemo vratiti prvobitne nazive i svim ostalim institucijama, naseljima, ulicama itd., uzimajuci u obzir da je Vojvodina nastala i vekovima opstala u jednoj drugoj drzavi, gde Srbi nikada nisu cinili vecinu? Da li cemo Suboticu preimenovati u Sabadku, Veliki backi kanal u "kanal Marije Terezije", sruseni most u Novom Sadu (koji je 1882. izgradila Madjarska zeleznica), kada se ponovo izgradi, nazvati "most Franca Jozefa" itd., ili cemo i dalje da kreiramo buducnost Vojvodine na laznoj i isfabrikovanoj istoriji, po meri Srbije? Jasna mi je ideologija Kostunice i radikala, ali ipak smatram da ne treba menjati ime Jovine gimnazije, jer ne treba da se vracamo u proslost - to su bila druga vremena i drugacije okolnosti. A ako cemo da vracamo nazive, onda da krenemo redom, od prvog do poslednjeg. "
Po količini smaranja sa ovim "problemom" (Krstarica, 021, majlovi...) imam utisak da će četa đaka biti streljanja u jednom danu... zato sam i zakačio ovaj mail koji sam dobio... i ne mogu da se otmem utisku da se radi o POLITICI !!! Koliko vidim ne menaj se naziv već se na vrata stavlja stari I Z V O R N I naziv koji je tu stajao... kome to smeta ?