Hladni radijatori - nedovoljna snaga pumpe

gost 43620

Početnik
Poruka
1
Cenjeni forumaši,
prošle godine u oktobru/novembru mesecu kupio sam Bergen Sirius 26 gasni kotao,
i odradio neophodne prepravke postojećeg sistema koji je pre ugradnje gasnog kotla, bio sa kotlom na čvrsto gorivo. Sada u postojeći sistem mogu da rade ili gasni ili kotao na čvrsto gorivo.
Sistem se sastoji 5 radijatora u prizemnom delu kuće i 8 na spratu kuće.
Problem je sa 2-3 radijatora na spratu kuće koji se ne zagrevaju kako treba. Donja polovina radijatora je skoro pa hladna, bez obzira koji kotao zagreva vodu.
I u slučaju kada je gasni kotao i u slučaju kada je kotao na čvrsto gorivo, to su uvek 2-3 radijato ista, na koje smo ugradili i automatske odzračne ventile, jer je prvo sumnja bila da je u pitanju vazduh u sistemu.
Kako problem i dalje nije rešen, mišljenja sam da je cirkulaciona pumpa kotla na gas nedovoljna da omogući kvalitetan protok vode u povratu. Takođe i cirkulaciona pumpa koja je vezana u povrat kotla na čvrsto gorivo je nedovoljna da omogući kvalitetan protok vode u povratu kada radi kotao na čvrsto gorivo. Pumpa u gasnom kotlu je: Grundfos UPO 15-50 a na povrat kotla na čvrsto gorivo je: WILO Star-RS 25/6.
Zamolio bih vas da pogledate šemu sistema koju sam amaterski nacrtao, prva slika je trenutno stanje sistema a druga predlog izmena, sa predlogom da se ove dve pumpe paralelno spoje kako bi se poboljšao protok vode u povrat.
Naravno, zamolio bih vas da predložite drugo kvalitetnije rešenje ako mislite da moj predlog nije dobar.
Pozdrav.
 

Prilozi

  • 0001.jpg
    0001.jpg
    127,3 KB · Pregleda: 5
  • 0002.jpg
    0002.jpg
    131,1 KB · Pregleda: 5

Back
Top