Hitna pomoć oko pisanja jednog programa!

D1STURB3D

Početnik
Poruka
3
Inaće program moram napisati u command promptu u windowsima, i to do sutra! Bio bih izrazito zahvalan onome tko bi mi ga mogao riješiti jer znam da na forumu ima ljudi koji stvarno rasturaju programiranje u debug-u! Unaprijed zahvalan!

ZADATAK:

Ispisati u sredini monitora (12. redak, 40. stupac) pravokutnik EDB

- ako pritisnemo lijevu tipku miša zakucati pravokutnik na lijevi rub monitora

- ako pritisnemo desnu tipku miša završava program, inače se beskonaćno izvršava

Nisam te razumeo.

Jedna je stvar pisati neke komande u "command promptu" ali to se nikako ne moze nazvati programom. Osim ako ne zelis napisati nesto u .BAT fajlu koji ce se izvrsiti. Ako je to tako, komande koje mozes napisati sigurno nemaju detekciju misa i crtanje i pomeranje nekih objekata na ekranu.

Druga stvar je ako to sto trazis treba naopisati koristeci debug.exe., sto znaci da zapravo moras pisati "suvi" masinski kod. To vec nece ici tako lako. Iz dva razloga. Debug smo koristili nekada pre jaaaako mnogo godina da nesto malo eksperimentisemo, cak smo i neke jednostavne programske rutine napisali, cisto radi eksperimentisanja.Program u masinskom kodu pisati u Debug-u je nesto sto je porpuno van pameti i ravno je mazohizmu.
Osim toga, to zahteva bas poznavanje masinskog jezika. I ne samo to, napisati u Debug-u nesto sto ce detektovati misa - misim da nije moguce ili je moguce ali bi se jako iznenadio. Druga je stvar ako bi to radio u Turbo Assembleru ili slicnom kompajleru za masinac.

A na kraju, voleo bih da znam ko ti je takav zadatak dao i da li se radi o skolskom zadatku. Ako je tako, tu skolu treba prijaviti Sudu za ljudska prava u Strazburu a i Drustvu za zastitu zivotinja a ludaka od profesora smestiti u kamenolom a posle direktno u ludnicu! Ako tako uce decu programiranju ili obucavaju za koriscenje kompjutera, treba im zabraniti i voznju liftom, jer spadaju u 19. stolece a i nesto nije u redu sa njihovim shvatanjem IT.
I da samo jos dodam - ne verujem da je taj nacin rada kojim zele da uradis program uopste u nastavnom planu i programu! A ako kojim nesretnim slucajem i jeste - ode srpski IT u pm.....

No, obzirom da koristis ijekavicu, nadam se da se radi o nekoj drzavi iz okruzenja a ne o srpskom skolskom sistemu.
Ako bih ulozio vreme i trud da se prisetim nacina na koji se pise masinac u Debug-u, mozda bih i skucao nesto poput onoga sto trazis ali stvarno ne zelim da trosim vreme na budalastine nekog suludog profesora, a i nije nesto u sta bi ulozio i minut vremena u 21. veku.... Zao mi je ali to je realnost - obavesti o rednom broju stoleca tvog profu, mozda se i probudi,.,.

Ne zavidim ti na zadatku i trudu koji bi trebao da ulozis....

hm.....mislim da je on pomesao ode neke pojmove i da oce program koji ce da se izvrsi u dos shellu...

e sad u kom programskom jeziku ebem li ga. to ne reche...

ne znam nesto mnogo programiranje ali problem treba svesti na sledece

crta belo polje (jedan znak, ne znam tacno koji je u ascii kodu, znam da ima) na poziciji 12,40
na levi klik brise poziciju 12,40 iscrtava isti znak na 1,1
na desni klik zatvara program

pa sad neko nek napise kod za ovo...

Oprostite što nisam rekao, al to je programiranje u asembleru. I da to nažalost imam u 4. razredu srednje škole (Tehničar za računalstvo) i nema dvojke bez toga, a ovaj program je mačji kašalj... bar nam tako profesor kaže... :(
Programiramo tako da uđemo u command prompt, napišemo debug, zatim a100, i krenemo s programiranjem.... to je sve što znam :) Molio bih vas da barem pokušate nešto i to ovdje stavite u .txt obliku jer i ako samo polovično program radi, to je 2.... Unaprijed zahvalan!

Sta da ti kazem momce....
Kada sam ja radio u assembleru, dosta davno, maltene odmah sam presao na "Turbo Assembler" (mislim da je bio Borlandov). Debug smo koristili za COM programe za neke sitne gluposti, vise za vezbanje. Obzirom da treba da krenes sa "a100", znaci da velenaucnik profa hoce da rezultat bude COm program, a da vam kaze da napravite EXE iz debuga, ni sam ne ume siguran sam... Debug - ali, pazi, to je bilo pre 20 (slovima dvadeset godina!!!!)
Od onda si me tek ti sada podsetio da to postoji u Windows jos uvek (valjda neko zaboravio da izbaci iz M$)
U to vreme, mis je bio veoma retko koristen, pa se i ne secam koju memorisjku lokaciju treba gadjati da se detektuje klik misa (to nam jednostavno nije trebalo)...

Pogledacu u neku dokumentaciju ako nadjem nesto, pa da ti kazem, ali ti nista ne garantujem, jer sam takve knjige vec odavno odlozio u "duboku istoriju"

Inace, odakle si, gde se to jos uci decu koriscenju debug-a ?

Jos uvek sam sokiran da se u 4.tom razredu srednje skole neko nameracio na debug.exe ! :(
Malo sam pokusao da se prisetim, ali nista posebno nisam mogao, ipak debug pripada istoriji (odmah iza propasti Rimskog carstva)

Sve cega sam mogao na brzinu da se setim je da ispisem na primer zvezdicu na ekran. Za ostalo nemam vremena a i pravo da ti kazem, mrzi me da se podsecam necega sto je odavno proslo...
brojevi lokacija su ono sto ce debug.exe sam dati, pa da ih ne pisem, oznacio sam ih sa x:y sta god debug ispise...
Ono sto pise velikim slovima treba ti da napises

-A 100
x:y MOV AH, 02
x:y MOV DL, 2A
x:y INT 21
x:y INT 20

To je to, kada sad pritisnes ENTER nakon ono "INT 20"
pokazace ti se opet crtica prompt:
sad ovde ukucaj G pa enter ,pa ce se pokazati zvezdica:

- G
* // Evo tvoje impozantne zvezdice (tu moze neki drugi karakter)
Program terminated normaly
-

Ne znam sta vas je to ucio veleumni profa, ali ovo je na primer kako se neki karakter pise na ekran. Pozicioniranje karaktera se ne secam i necu da kopam. A da o misu, iz debug.exe i ne pricam
Znam da ti nisam pomogao, ali tek radi podsecanja na stara vremena sam pokusao da se setim. Inace, zao mi je, za drugo nemam vremena ni zelje.

Inace, pisanje COM programa pomocu debug.exe, koristi set instrukcija za procesor 8086, sto je jos veci problem ako to radis u 32-bitnom OS. Vec Assembler sa instrukcijama za 80386 se ne moze u potpunosti koristiti kako valja na OS zadnjih generacija (64-bitne) a 8086 - 8088 je nesto sto pripada vremenu Ramzesa II

Ajd, javi sta si dobio

Back