Quantcast

“Hipnotički” izraz “zato što” u oglašavanju i prodaji

acca

Aktivan član
Poruka
1.725
Zbog čega su neke reklame tako moćne, a neki prodavci tako ubedljivi? Stručnjaci kažu da je u pitanju hipnoza, odnosno korišćenje određenih reči ili fraza koje deluju na nesvesnom nivou na potencijalne kupce.

O hipnozi ne treba imati predrasude – ona nije magijski obred, uspavljivanje, robotizacija osobe... Radi se samo o metodi opuštanja, uz delimično isključivanje racionalnog, čime nesvesno postaje lakše dostupno. Svi mi svakoga dana spontano imamo ovakve periode, u toku kojih, poznato je, neke reči i izrazi moćno deluju na nesvesnom nivou. Upravo njih vešto koriste marketing eksperti.

Za ilustraciju pogledajmo “hipnotički” izraz “zato što”.
U prirodi čoveka je da traži red u svom životu, objašnjenje pojava, uzroke i posledice, pa je tako izraz “zato što” visoko cenjen na nesvesnom nivou i sposoban da menja ponašanje.

Naučnica sa Harvarda, Elen Langer, ovo je ilustrovala eksperimentom, u kojem je pokušala preko reda da u biblioteci fotokopira pet listova papira.
Na pitanje “Mogu li, molim vas, da fotokopiram ovih pet papira?” pozitivno je odgovorilo 60% prisutnih.
Kada je, međutim, rekla “Mogu li, molim vas, da fotokopiram ovih pet papira, pošto sam u velikoj žurbi?” broj pozitivnih odgovora popeo se na 94%.
Usledilo je i iznenađenje. Na pitanje “Mogu li, molim vas, da fotokopiram ovih pet papira zato što treba da ih iskopiram?” složilo se – 93% osoba. Racionalnost razloga nije odlučila, već jednostavno navođenje bilo kakvog razloga, uz reči “pošto”, “zato što”, “jer”...

Slično se dešava i u detinjstvu, setimo se dijaloga.
- Mama, mogu li da uzmem kolač?
- Ne, ne možeš sada.
- Ali zašto, mama?
- Zato što ja tako kažem. (Iako dete ne dobija novu informaciju o razlogu, ono odustaje)

Ipak, nije sve tako jednostavno. Kada je Elen Langer broj papira sa 5 povećala na 20, davanje besmislenog razloga nije dovelo do povećanog slaganja prisutnih da je puste da to uradi preko reda. Tek dobar razlog (“u velikoj sam žurbi”) ubedio je više njih.

Automatsko prihvatanje izraza “pošto”, “zato što”, “jer”... deluje samo kad se traži manja promena ponašanja – izraz zadovoljava potrebu koju um ima za razlogom i “mozak neće da se zamara analizirajući situaciju”.
Ako se želi postići više, na primer prodati vredniji proizvod kupcu, izrazima “pošto”, “zato što”, “jer”... neophodno je dodati dobar razlog.
 

123loncar

Veoma poznat
Poruka
14.300
...ja mnim da govorne manipulacije imaju uspeha kod ljudi koji u suštini nisu skloni analizi , nemaju sklonosti ka samostalnosti , ličnoj inicijativi , pa i nisu promišljeni....njima je potrebno u svemu vođstvo , komanda , naređenje - mišljenje sa zvaničnog mesta...svetina , rulja - potrošački korpus....tako da oni i nisu nekakav interesantan objekt za analizu , sem onima koji žele da ih upotrebe , iskoriste i bace kao papirnu maramicu !
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.