Hipertenzija....

doll.

Zainteresovan član
Poruka
484
Imam skoro 18 godina I od skora na sistematskom pregledu ustanovljen mi je visok krvni pritisak (sto ne znaci da ga ranije mozda nisam imao, zato sto ga nisam ni kontrolisao). I te cifre uopste nisu bile male… 150 sa 90 ( na sistematskom). Kasnije smo kupili merac pritiska.. I tako, kad sam opusteniji kuci obicno imam 130\140 sa 80\90. Isao sam kod lekara, al svi ti pregledi svodili su se na puko merenje I kontrolu za par meseci. Pri ogromnom naporu (npr kad vezbam) osetim kao blagu vrtoglavicu, najvise u zatvorenom prostoru. Telesna tezina nije problem (visok sam 185 I tezak 75 kg), ne pusim, relativno zdravo se hranim, nisam fizicki neaktivan (ali nisam ni neki sportista).

Mozete li mi dati neki savet… da li, ovako odokativno.. bolujem od hipertenzije…. I da lid a odem na test opterecenja.??

Da, po navedenim ciframa, radi se o hipertenziji. Sve sto je preko 120/80 danas se podvodi pod hipertenziju (nekada je granica bila na 140/90, no po novijim protokolima vise nije). Obzirom na tvoje godine, neophodno je da se javis kardiologu

Sta moze biti i sta preduzeti ako je pritisak neujednacen,radi se o muskoj osobi starosti oko 60 god. koja ima dijabetes II,jedno mjerenje pritiska pokazuje 170/140 a vec za 5 min. pada na 107/60 i tako cesto u poslednje vreme mada rijedje ovolike vrednosti 170/140 nego cesce oko 150/90 da bih odma zatim vrednost pritiska pala ispod normale.
Mjerenje se vrsi digitalnim mjeracem.

Чај од беле имеле ( Viscum Album) , се показао као добар у уравнотеживању крвног притиска

Треба га пити са прекидима јер његово дејство на организам није потпуно разјашњено, али је од давнина имела позната као биљка са вишеструким лековитим својствима

Prva stvar je da batalite digitalni merac: rezultat na digitalnom meracu zavisi od sto stvari i moze bit irazlicit ukoliko je ruka samo jedan santimetar vise ili manje savijena u laktu ili pomerena na podlozi, dakle ti meraci su (po meni) najveca glupost u univerzumu. Nabavite obicni aparat za pritisak, merite pritisak 3 puta dnevno (ujutro nakon budjanja, pre rucka, i pre odlaska na spavanje), i tako belezite rezultate jedno 5 dana. Onda cete znati sa sigurnoscu sta se desava sa tenzijom i da li gospodin zaista ima nestabilnu hipertenziju ili je stvar bila do meraca. Ukoliko ima nestabilnu hipertenziju valja proveriti da li mu je secer adekvatno regulisan i u granicama normale, a zati je neophodno d amu kardiolog ustanovi adekvatnu terapiju za stabilizaciju tenzije. Pozdrav

Slazem se ja sa vama sto se tice tih digitalnih znam da su neprecizni ali kako kad sebi mjerim nikad ne pokaza neku slicnu(pogresnu) vrednost,mozda ja pravilno postavim aparat.
Sto se tice obicnih aparata za pritisak to je malo teze ocitat kako da znam u kom trenutku ocitat pravu vrednost.
Hvala na odgovoru.

Back