Hipersvemirski skok :D

Obersturmfuehrer:
u stvari da se ispravim, postoji neka minimalna zastita, ali u svakom slucaju nedovoljna da izdrzi jace sudare.

znaci, teoretski je moguce da recimo neka gromada velicine kosarkaske lopte ispaljena sa nekoliko miliona kilometara udaljene tacke/recimo sudar dva nebeska tela/ neposredno posle postavljanja svemirske stanice u orbitu, recimo, izbushi stanicu......

+ koliko retko prolecu nebeska tela(velicina lopte i vece) kroz orbitu npr. satelita na vecoj visini?

g-rock:
znaci, teoretski je moguce da recimo neka gromada velicine kosarkaske lopte ispaljena sa nekoliko miliona kilometara udaljene tacke/recimo sudar dva nebeska tela/ neposredno posle postavljanja svemirske stanice u orbitu, recimo, izbushi stanicu......

ako si dovoljno precizan, moze 100% :)

g-rock:
+ koliko retko prolecu nebeska tela(velicina lopte i vece) kroz orbitu npr. satelita na vecoj visini?

ne mogu tacno da kazem, ali to su veliki objekti i verujem da njihov broj ne prelazi stotinak godisnje

danez:
Mislim kakav skok- u vidu portala kao u Zvezdanoj kapiji, ili svemirski brod koji moze da hiperskokne?
A ajde da ovde postavim pitanje, slicno je temi
Sta su ono uradili sa brodom koji ima pogon na jedra koja skupljaju suncevu energiju i tako konstantno ubrzava, zadnje sto sam citao o tome je da ameri i japanci nisu uspeli da lansiraju brod, pa pozvali bracu ruse(eksperte za izbacivanje iz orbite), onda ga zajedno izbacili i sad ne znaju gde je brod?- eto to sam cuo zadnje.

lansirali ga rusi ali se srusio u more....desava se :)

Citao sam dosta clanaka o tome sto su pisali naucnici i dosli su do zakljucka da jeste moguce, ali jos nemamo dovoljno razvijenu matematiku i fiziku da bi uspeli to da proracunamo.
Postoje 3 moguce varijante, koje su se pojavljivale i u filmovima:

Teorija 1: Star Trek - Brod motorima ili cime vec, stvori malu sferu realnog svemira, a onda tu sferu gura kroz svemir, tako da brod ostaje statican unutar te sfere (mehura). To se zove Warp metod.

Teorija 2: Star Wars - Hyperspace motori stvore tunel od tacke A do tacke B, i onda se brod progura kroz kompresovani svemir (valjda RAR-om ili ZIP-om, eheheheh)

Teorija 3: Dune - Ovo je teorija koju su naucnici odabrali kao pravac u kome bi se moglo naci resenje. Gravitacioni motor (u filmu je navigator koji jede Spice) preklopi svemir (velicinu vreme-prostor) tako da se tacka A i tacka B preklope i razdaljina bude jednaka nuli. Tada brod samo predje sa jedne na drugu stranu preklopljenog svemira. Motor po iskljucenju vrati svemir u predhodno stanje.

Kako? pa niko nema pojma, ali eto, to su moguce ideje.

Hiperskokovi nisu moguci iz razloga sto nemozes da ukucas tacnu destinaciju vec bi se nasao tamo gdije bi te sam skok poveo.Mada,s druge strane ni sama pomisao o takvim stvarima se jos uvijek ne javlja u ljudskim umovima jer jos uvijek nismo dostigli taj nivo razvoja da bi nam telepatija bila kao sada tastatura.

...hmh...e ali ako se svemir tj prostor krivi...teorija"dune" sta biva sa ostalim putnicima u recimo drugim brodovima na relaciji izmedju tacke a i b...
ili se svemir krivi samo za "nas" u tom brodu, a za ostale ne ??
mislim, znam da ne znas, nego samo eto pade mi na pamet...

kako da iskrivis svemir sa nekim svemirskim brodom?
Ne razumem....meni je najlogicnije da se dostigne brzina svetlosti...u stvari to je nesto najblize sto moze da se desi za sledecih 500godina :)
a takvi skokovi ne znam da li bi bili moguci....barem za "sada" :)

kako da iskrivis svemir sa nekim svemirskim brodom?
Ne razumem....

Pa recimo da to apsolutno niko ne razume, sve se svodi na pretpostavke i moguce nacine putovanja kroz svemir.
Cak i pri brzini svetlosti, zbog ogromnih udaljenosti, ne bi se puno postiglo, odnosno ne bi daleko dogurali, pa se uvek razmislja o nekom alternativnom nacino kako da se savije prostor-vreme i time najkrace rastojanje od tacke A do B ne bude prava linija.

Back