Hip Hop, Rap - Rep muzika --------- (Pažnja: Eksplicitan sadržaj)

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.529
download.png

UPOZORENJE: Rep muzika često sadrži eksplicitne tekstove

Hip Hop History: From the Streets to the Mainstream | Icon Collective
Who started rap? A brief summary on the history of rap and hip-hop | Four  Over Four

Hip hop muzika, poznata i kao rep muzika, žanr je popularne muzike koju su u Sjedinjenim Državama razvili afroamerikanci i Latinoamerikanci u njujorškom Bronksu sedamdesetih godina.

Hip hop muzika nije zvanično snimljena za puštanje na radiju ili televiziji do 1979.godine, uglavnom zbog siromaštva tokom rođenja ovog žanra i nedostatka prihvatljivosti van geto kvartova.

Stara Škola hip hop bio je prvi mejnstrim talas ovog žanra, obeležen njegovim disko uticajem i stranački orijentisanim tekstovima.

Osamdesete su obeležile diversifikaciju hip hopa dok je žanr razvijao složenije stilove i širio se svetom.

Nova Škola hip hop bio je drugi talas ovog žanra, obeležen njegovim elektro zvukom, i doveo je do hip hopa zlatnog doba, inovativnog perioda između sredine osamdesetih i sredine devedesetih godina. koji je takođe razvio eru hip hop albuma.

Gangsta rap sabžanr, fokusiran na nasilne stilove života i osiromašene uslove unutrašnje afroameričke omladine, stekao je popularnost u ovom trenutku. Hip hopom zapadne obale dominirao je G-funk početkom sredine 1990.godine, dok su hip hopom istočne obale dominirali džez rep, alternativni hip hop i hardkor rep.

Hip hop je nastavio da se diversifikuje u ovom trenutku sa drugim regionalnim stilovima koji se pojavljuju, kao što su Southern rap i Atlanta hip hop.

Hip hop je postao najprodavaniji žanr sredinom 1990. i najprodavaniji muzički žanr do 1999.

Prvi put posle dugo vremena Rok je bio nadmašen drugim žanrom kao najpopularniji muzički žanr poslednjih godina. Prema istraživanjima, 8 od 10 umetnika najpopularnijih muzičkih umetnika u 2019. godini su Hip-hop/Rap umetnici.

Značajni pod-žanrovi Hip-Hopa
  • Rep
  • Melodic Rap
  • Alternative Rap
  • Gangsta Rap
  • Trap Rap
  • Boom-bap Rap
  • R&B Rap
-Sensei-​
-------------------------------------------------------------------------

Vaši komentari su dobrodošli
Ako postavljate klipove, molimo da stavite i izvodjača kao i naslov pesme radi kasnije pretrage

Imam sliku ja npr nekih 14 godina

Cigara u ustima i kasetofon drzim na ramenu kao crnac iz geta.

U to neko vreme prvi put zapalimo za bg na hip hop zurku u domu omladine mislim.

Imali smo break dance crew, napravili smo haos na zuraji. Ja sam usao u krug prvi ili drugi da pokazem sta znam, nisam znao mnogo zato sam i uleteo medju prvima jer glupo da radim nesto vec vidjeno. Krenem sa hip hop dance spustim se dole bacim footwork pa iz toga u kornjacu.

Jos tada mi je Ivana bila sudjena, neka Ivana i ja popeli se na neki klavir.

Vratite mi pelene hocu da pocnem ispocetka.

Ne volim rep. U suštini mi je to muzika koju izvode oni koji ne znaju da pevaju, Ne znam ni ja, ali bar to priznajem. Ni sviranju baš nešto nisu vični pa uglavnom tu rade matrice i ritam mašine. Dobro, i šta ću ja onda na ovoj temi? Znate, ja sam čovek koji čak i u onome što ne voli pokušava da pronađe nešto što bi mu se dopalo. Treba misliti pozitivno. Recimo Vudu Popaj mi je uvek bio zanimljiva pojava. Evo ga u jednoj duhovitoj obradi Balaševićevog hita:

Poslednja izmena:
Реп као музичка форма не постоји, баш зато је јако популаран, јер је то у суштини фанк, рнб, поп итд, зато га људи слушају, а једино што је ново донео је то вокално извођење и лиричка слобода.

Westside Gunn - ‘Hitler’s Theme”

Makss Damage - Europa erwache

И реп може бити јако контроверзан у својој уметничкој форми.

Реп као вокално извођење постоји чак и у овој госпел песми из 40их година. При крају су додали бит да би дочарали то реповање, старо 80 година.

Улога семпловања је оживела музику коју је прегазило време, тако да данас многи жанрови дугују репу, јер су их вратили на површину.

Ako smem da ispravim pogresnu informaciju u prvoj poruci, r&b nije podzanr hip hopa, sa obzirom da je r&b nastao cak i nekoliko decenija ranije.
Данас се под рнб-ом сматра неорнб, односно нови рнб.

Back