Hinduizam

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Zelio bih vas pitati drago forumasi, da li bi ste ikada prijesli u Hinduziam i da li vas privlaci Hinduizam i da li ta religija na vas ostavlja jednu dozu mistike i tajne?
Inace Hinduisticka religija je politesiticka religija i ona vjeruje u vise bogova i boginja.Odrzavaju je jedino Hindusi koji su je imali prije osnivanja Budizma a intersantno da je Budizam osnovan u Indiji i da su neko vrijeme Indijci imali vjeru Budizam i slijedili su kazivanja Budh Gaye ali su se polsije nekog vremena vratiili Hinduzmu diok je Budizam poceo da se siri van granica Indije ka Kini i ka Indokini.Moze li mi neko ispricati nesto o Hinduzimu na primjer koje su glavne karakteristike Hinduizma i kako je nastao Hinduizam?

Meni je veoma zao sto muslimani nisu mogli prevesti Hinduse u Islamsku religiju i jer Hindusi su prezivjeli Delhijev Sultanat i Imperiju Velikih Mogula.

Poslednja izmena od moderatora:
Zelio bih vas pitati drago forumasi, da li bi ste ikada prijesli u Hinduziam i da li vas privlaci Hinduizam i da li ta religija na vas ostavlja jednu dozu mistike i tajne?
Inace Hinduisticka religija je politesiticka religija i ona vjeruje u vise bogova i boginja.Odrzavaju je jedino Hindusi koji su je imali prije osnivanja Budizma a intersantno da je Budizam osnovan u Indiji i da su neko vrijeme Indijci imali vjeru Budizam i slijedili su kazivanja Budh Gaye ali su se polsije nekog vremena vratiili Hinduzmu diok je Budizam poceo da se siri van granica Indije ka Kini i ka Indokini.Moze li mi neko ispricati nesto o Hinduzimu na primjer koje su glavne karakteristike Hinduizma i kako je nastao Hinduizam?

meni je veoma zao sto muslimani nisu mogli prevetsi Hinduse u Islamsku religiju i jer Hindusi su prezivjeli Delhijev Sultanat i Imperiju Velikih Mogula.Ponekad mi se cini da sma bio Mogulski Car barem bi silom utivio Hindusima u glavu da moraju primiti Islam i da se moraju okaniti Hinduizma.

Ajde Mingo ti lepo u hinduizam...Bolje ti i to no u džamiju, bolan...

Ipak Budizam i Hinduizam su u sustini srodni kao sto su srodne monoteisticke religije nastale na Bliskom Istoku.Budizam uci kao i Hinduizam o reinkranacdiji i seljenju duse u drugo tijelo i da taj proces je neprekidan i prirodan tako da mnogi reinkaranaciju prihvataju kao jednu istinu i zato mnogi ljudi iz Europe prihvataju Budizam ali Hinduizam je i dalje ostao u okviru Hindusa i Hinduizam nema novih vjernika u Europi koji su se odali Hinduizmu.Ipak Hinduizam posjeduje vjerovanje u bogove a imaju cak vrhovnog boga Brahmu koji je aposlutni tvorac svijeta.nema se pouzdanih informacija kako je nastao Hinduizam jer Hinduizam nema proroka koji je donio vjeru Hindu nego Hinduizam se vise zasniva na obicajima i na cuvanju vise vjeokovne i Milenijumske tradicije.

U indijskim religijama budizmu, jainizmu i hinduizmu, nirvāna (sanskrit: निर्वाण, pali: Nibbāna, kineski: 涅槃; pinyin: niè pán), što doslovno znači "nestajanje" i/ili "gašenje", jest vrhunac jogijeve potrage za oslobođenjem. Siddhartha Gaotama, poznatiji kao Buda, opisao je dharmu kao "...splav na kojoj se prelazi rijeka. Samo bi luđak ponio splav sa sobom nakon što stigne na obalu slobode." Osim toga, hinduizam i džainizam koriste tu riječ da opišu stanje mokshe, a riječ se navodi i u više hinduskih tantričkih tekstova, kao i u Bhagavad-giti.

Wikipedia

607px-Shiva_Bangalore_.jpg

Stayua Shive u poziciji Joge.

Joga (Sanskrit, Pāli: योग yóga) se odnosi na tradicionalnu fizičku i mentalnu disciplinu porijeklom iz Indije. Riječ se odnosi i na meditaciju u okviru hinduizma i budizma. Grane joge su Rāja Joga, Karma Joga, Jnana Joga, Bhakti Joga, i Hatha Joga. Riječ joga ima mnogo značenja, te vuče porijeklo iz sanskritske riječi "yuj" (kontrolirati) ili iz "yujir samadhau" (kontemplacija/apsorpcija). Izvan Indije, joga obično asocira na Hatha Jogu i njene asane kao vrstu vježbe.

Wikipedia

Sve lepe reči o hinduizmu !

Ne bih prešao u hinduizam iako religija kojij pripadam ima sličnosti.
Neki koncepti su mi veoma bliski, poput Brahmana.

Sve lepe reči o hinduizmu !

Ne bih prešao u hinduizam iako religija kojij pripadam ima sličnosti.
Neki koncepti su mi veoma bliski, poput Brahmana.

Zanimljivo.
Nikad mi nisu bili jasni ljudi koji bi silom naterali nekoga da veruje u nešto.

Znas li mi nesto reci o Nirvani?Ne znam bas puno o Hinduzimu ako mi mozes objasniti porijeklo Hinduizma i Nirvanu.Da li je Hinduizam nastao u paganskoj Indijskoj religiji koja se nastavila njegovati i nakon Budizma?

Inace porijeklo Hinduizma se moze naci u religiji Vede jer kaze se da je veda starija religija kao i Mojsijevo pojavljivanje na ovaj svijet i da je jos tada pocelo obavljivanje Joge.

Reinkarnacija ili preporađanje (lat. re-incarnatio - ponovno utelovljenje) je verovanje o ponovnom vraćanje duše u zemaljsko telo.
Prema ovom učenju, čovek se nakon smrti ponovo rađa, odnosno njegov duh se prenosi u neko novo biće ili osobu. Tako dolazi do kontinuiranog života, odnosno do besmrtnosti duše.[1] U varijantama ovog učenja, duša posle smrti provodi neko vreme na onom svetu, pre no što opet siđe na Zemlju da se sjedini s jednim novim ljudskim bićem.
Shvatanje o životu kao cikličnom procesu, tj. prolasku duše kroz različita tela, izvodi se kod mnogih drevnih naroda na osnovu pojava rađanja i smrti, i prenošenja porodičnih osobina kod dece. Pojam veoma sličan reinkarnaciji je i metempsihoza, s jedinom razlikom što se tu duša može useliti i u različite životinje i biljke.
U seobu duša verovali su npr. Pitagora, Empedokle i Platon, a takođe sačinjava bitan element hinduizma, budizma i nekih drugih religija.[2]

Učenje o reinkarnaciji se javilo u Indiji oko 800. godine pne.[3] Ono je blisko povezano sa konceptom karme, da posledice dobrih ili loših dela čoveka stižu i u sledećem životu.

Wikipedia

Meni je veoma zao sto muslimani nisu mogli prevesti Hinduse u Islamsku religiju i jer Hindusi su prezivjeli Delhijev Sultanat i Imperiju Velikih Mogula.Ponekad mi se cini da sam bio Mogulski Car barem bih silom utivio Hindusima u glavu da moraju primiti Islam i da se moraju okaniti Hinduizma.

јесте ја исто кажем али не вреди када сам ја видео да је Муслиманство монотеистичка аврамска религија ја сам мислио да је боље него то што хиндуси имају много богова али не можеш ти њима рећи јер они живе у хиндији и тамо владају други закони па не може ући Муслиманство!

Znas li mi nesto reci o Nirvani?Ne znam bas puno o Hinduzimu ako mi mozes objasniti porijeklo Hinduizma i Nirvanu.Da li je Hinduizam nastao u paganskoj Indijskoj religiji koja se nastavila njegovati i nakon Budizma?

Nirvana je pojam vezan za Budizam.(U Budizam se ne razumem. )
U Hinduizmu je najbliži pojam mokša ili mukti.

Mokša je izlaženje iz procesa samsare(rađanje,umiranje i reinkarnacija) . Hinduizam uči da je "điva",energija živih bića, besmrtna i da prelazi iz jednog tela u drugo. Naredni život zavisi od dela u predhodnom, odnosno uslovljen je karmom. Mokša se postiže spoznajom, totalnim saznanjem, kako je ataman(spostvenost) deo brahmana(svepostojeće bivstvo).

Tako nekako :D

Meni je veoma zao sto muslimani nisu mogli prevesti Hinduse u Islamsku religiju i jer Hindusi su prezivjeli Delhijev Sultanat i Imperiju Velikih Mogula.Ponekad mi se cini da sam bio Mogulski Car barem bih silom utivio Hindusima u glavu da moraju primiti Islam i da se moraju okaniti Hinduizma.

Hajde da ti malo nešto pojasnim po pitanju Hinduizma u Indiji i njihovog odnosa prema Islamu, nema ni jedne nacije na planeti koja više mrzi Islam Mingo od Hinduista iz Indije,a to da im utuvite u glavu Islam kao religiju pokušali ste u nekoliko ratova između Pakistana i Indije i uvek ste izgubili od tih Hindusa. Po cenu nuklearnog rata i sveopšteg uništenja Pakistana, Irana ili bilo koje Islamske zemlje koja bi pokušala da Indijicima utuvi Islam u glavu, nema nikakve ni praktične ni teoretske šanse da to uinite Indijcima ni sada niti ikada u budućnosti.
Kaži ti meni Mingo, zašto se sura u Koranu zove El-Bekara ili u prevodu Krava ?
Malo simptomatično, za ne ? Indija-Hinduizam-sveta životinja-krava-ime sure u Koranu, nije teško za povezati ako se hoće :)

Znas li da se nekada iznerviram sto se Hindusi nisu Islamizirali a mogli su svih tih vjekova da prijedju u Islam.Sto je uzrokovalo da oni zadrze svoju vjeru i da ne prijedju u Islam jer da li greska postoji u Mogilskim carevima sto nisu bili ostri ili greska postoji kod samih muslimana?

A prva knjiga koju bi uništili bi bila Kamasutra ? :)
A ove predivne hramove sa umetničkim figurama bi najverovatnije minirali dinamitom i digli u vazduh, kao što je urađeno i sa Budom iz Bamijana u Avganistanu ? :think:
36414-Kamasutra-positions-1.jpg

Zašto je Islam toliko protiv sexa Mingo, kada se lepo navodi u Kuranu da su žene vaše kao i njive vaše, te da imate pravo da im priđete sa bilo koje strane, kao što prilazite i njivama svojim ?
I pored svega toga, pored harema, više žena zakonitih koje možete da imate i pored toga što se u Islamu muškarac smatra za jedan nivo najmanje većim od žene a prosečno za dva ili više, vi i dalje imate prisutno ono što je i po samom Islamu odvratno, a to je homoseksualnost, zašto je to Mingo tako ?

A da ipak sa Islama pređete na Hinduizam, da se malo sexualno oslobodite ? :think:

Poslednja izmena:
ja sam hindus, mozhe se recji. "preshao" sam u hinduizam jer mislim da je najplemenitija religija i da je najispravnija.

u hinduizmu postoji vishe shkola. najpoznatija na zapadu je npr. shkola joge (iako na zapadu skoro niko ne praktikuje jogu, vecj samo polozhaje tela iz joge- radi vezhbe), u kojoj postoji mnogo vrsta jogi.
postoji niaja hinduizam, to su filosofi/ logichari koji veruju u brahmana, reinkarnaciju i hindu etichki sistem, ja mu dodjem taj x)
najrasprostranjenija je shkole vedante, to je ono na shta ljudi misle kada kazhu "hinduizam" - temelji se na vedama, upanishadama, bagavad giti, ima brojne mitove, i brojne rituale. tu postoji mali milion tradicija, ali deli se na chetiri glavne grupe- vaishnavizam (oni veruju da je vishnu omiljeni bozhiji oblik), shaivizam (oni veruju da je shiva omiljeni bozhiji oblik), shaktizam (oni koji veruju da su omiljeni bozhiji oblici zhenski- parvati, lakshmi, sarasvati, itd), i smartizam (oni veruju da su bogu podjednako dragi svi njegovi oblici). i te 4 shkole imaju gomilu pod-shkola. inache, postoji zabluda da je hinudizam paganska religija i mnogoboshtvo, ali ne postoji niti jedna hindu tradicija koja je mnogobozhachka. sve hindu tradicije veruju u jednog boga- brahmana, koji je sve shto postoji, i veruju da on uzima razne oblike, i javlja se kao shiva, vishnu, ganesh, krishna, parvati, durga, itd itd.

Recite mi da li Nirvana znaci totalno gasenje u smislu nastavka reinkarnacije i da li to znaci nestajanje duse jedne osobe?Nisam bas razumio smisao Nirvane.
nirvana nije hindu koncept. to pitanje postavi na temi budizam. kod hindusa postoji moksha, kada chovek postane jedno sa bogom i ne reinkarnira se vishe.

A da ipak sa Islama pređete na Hinduizam, da se malo sexualno oslobodite ?
onda nek predju u ateizam. u hinduizmu jedna od osnovnih vrednosti je brahacharja, tj. chednost.

inache, svidja mi se klip, narasimha je po hindusima inkarnacija boga preko koje je pomogao ljudima tako shto rastrgao tiranina (u nekim verzijama mita- demona) koji ih je tlachio. hinduizam je religija koja u sebi ima morala, malo tolerancije prema drugima, odbojnost prema nasilju i tlachenju drugih. naravno da nisu i niti cje precji u islam. zashto bi iz necheg boljeg ishli u neshto gore.

ako nekog zanima neshto o hinduizmu, nek pita :)

Poslednja izmena:
u hinduizmu postoji vishe shkola. najpoznatija na zapadu je npr. shkola joge (iako na zapadu skoro niko ne praktikuje jogu, vecj samo polozhaje tela iz joge- radi vezhbe), u kojoj postoji mnogo vrsta jogi.
postoji niaja hinduizam, to su filosofi/ logichari koji veruju u brahmana, reinkarnaciju i hindu etichki sistem, ja mu dodjem taj x)
najrasprostranjenija je shkole vedante, to je ono na shta ljudi misle kada kazhu "hinduizam" - temelji se na vedama, upanishadama, bagavad giti, ima brojne mitove, i brojne rituale. tu postoji mali milion tradicija, ali deli se na chetiri glavne grupe- vaishnavizam (oni veruju da je vishnu omiljeni bozhiji oblik), shaivizam (oni veruju da je shiva omiljeni bozhiji oblik), shaktizam (oni koji veruju da su omiljeni bozhiji oblici zhenski- parvati, lakshmi, sarasvati, itd), i smartizam (oni veruju da su bogu podjednako dragi svi njegovi oblici). i te 4 shkole imaju gomilu pod-shkola. inache, postoji zabluda da je hinudizam paganska religija i mnogoboshtvo, ali ne postoji niti jedna hindu tradicija koja je mnogobozhachka. sve hindu tradicije veruju u jednog boga- brahmana, koji je sve shto postoji, i veruju da on uzima razne oblike, i javlja se kao shiva, vishnu, ganesh, krishna, parvati, durga, itd itd.

Zanimljivo, ja brahman ne doživljavam kao božanstvo.
Nije li brahman sveprisutno, svepostojeće bivstvo ?
I vreme i bogovi i mi i sve stvari su deo brahmana.

Zanimljivo, ja brahman ne doživljavam kao božanstvo.
Nije li brahman sveprisutno, svepostojeće bivstvo ?
I vreme i bogovi i mi i sve stvari su deo brahmana.
brahman je sve shto postoji, kao plotinovo "jedno" ili hermetichko "sve", u filozofiji se takvo verovanje zove "teopanizam" ili "panenteizam". brahman ima lichnost. brahman je i bagavan (bog) i ishvara (gospod), brahman je i nirguna (bezlichno sve, u smislu- univerzum) i saguna (lichnost sa odlikama), a po vedanti te odlike se ispoljavaju kao deve- vishnu, shiva, brahma, indra, yama, ganesh, sarasvati, lakshmi, durga, itd itd itd.

brahman je sve shto postoji, kao plotinovo "jedno" ili hermetichko "sve", u filozofiji se takvo verovanje zove "teopanizam" ili "panenteizam". brahman ima lichnost. brahman je i bagavan (bog) i ishvara (gospod), brahman je i nirguna (bezlichno sve, u smislu- univerzum) i saguna (lichnost sa odlikama), a po vedanti te odlike se ispoljavaju kao deve- vishnu, shiva, brahma, indra, yama, ganesh, sarasvati, lakshmi, durga, itd itd itd.

Posto si Hindus volio bih da te pitam da li Hinduizam ima nekog znacajnog proroka pripovjedaca koji je nadgradio Hinduizam ili ga je napravio savrsenijim?Na primjer Islam ima Muhammeda s.a.v.s., Krscani Isusa a Hinduizam ima li nekog covjeka koji je nesto ucinio za Hinduizam pa se danas smatra prorokom ili bogom?Da li je nekada Lakshmi zivjela na ovom svijetu prije nego sto je postala bozica?

Nisam znao da brahman ima svoju ličnost.
Možeš li mi pojasniti razliku između panteizma i panenteizam.
Hvala.

Posto si Hindus volio bih da te pitam da li Hinduizam ima nekog znacajnog proroka pripovjedaca koji je nadgradio Hinduizam ili ga je napravio savrsenijim?Na primjer Islam ima Muhammeda s.a.v.s., Krscani Isusa a Hinduizam ima li nekog covjeka koji je nesto ucinio za Hinduizam pa se danas smatra prorokom ili bogom?Da li je nekada Lakshmi zivjela na ovom svijetu prije nego sto je postala bozica?
svi vernici hindusi veruju da je krishna bozhija inkarnacija na zemlji. bagavad gita je jedna od najbitnijih knjiga u verskom/ religijskom hinduizmu, i to je knjiga u kojoj je zapisano shta je krishna uchio ljude kada je bio na zemlji pre par hiljada godina.

Nisam znao da brahman ima svoju ličnost.
Možeš li mi pojasniti razliku između panteizma i panenteizam.
Hvala.
svaka hindu shkola veruje da je brahman lichnost, ako ne verujesh u to, onda pripadash nekoj nastika (ateistichkoj) shkoli, i nisi hindus; pod hinduizmom se podrazumeva par shkoli (niaja, vedanta, joga, mimasa, vaisheshika- ove dve poslednje su nestale) koje su astika (teistichke).

panteizam je prvenstveno bio oznaka za filosofiju koju su u staroj grchkoj zastupali pitagorejci, platonisti, i najpoznatije stoici. e sad, medju stoicima je bila nekolicina koja je odbacila originalno stoichko uchenje da je univerzum bicje i da ima lichnost, tj. bili su ateisti. u modernoj filozofiji takvu prichu je imao spinoza, i od tada se pod panteizmom podrazumeva ateizam, tj. verovanje da je "bog" jednostavno zbir svega shto postoji (pan- sve, teos- bog). e onda je napravljen termin panenteizam da se oznachi da bog nije jednostavno zbir svega shto postoji, vecj da postoji neshto dodatno, a to je bozhiji um, tj bozhija lichnost. i onda se teologija pitagorejaca i platonista (i hinduizma, i raznih slichnih uchenja u drugim religijama) naziva panenteizam (pan- sve, en- u, teos- bog).

Back