Хилари Клинтон: "Русија и Кина ће платити због подршке Асаду"

NalimInTheHous

Primećen član
Poruka
735
Данас се у Паризу одржава још један у низу самита под називом "Пријатељи Сирије" којег су до сада већ многи прозвали самит "непријатеља" Сирије из разлога што окупљени примарно подупиру искључиво опозицију, нарочито оружане побуњенике. Сврха цијелог самита у Паризу, као и за вријеме самита у Тунису и Истанбулу, је форсирати агенду војне интервенције под покровитељством тзв. "међународне заједнице" и притом потпуно заобићи ауторитет УН-а. Из Париза поручују како су се на данашњем самиту окупили представници чак 100 држава свијета. Унаточ квантитету којег организатору воле истицати, главну ријеч ипак воде свега неколико држава - у првом реду САД, Британија, Француска и поједине чланице Арапске Лиге, понајвише Катар и Саудијска Арабија - двије државе које више не скривају своју војни и финанцијску помоћ за сиријске побуњенике.

Hilari-Klinton.jpg

Уз Њемачку, Италију и Британију, "најагресивнија" држава из Еуропе је свакако Француска. Многи су наивно сматрали како је то примарно предиспозиција бившег предсједника Ницоласа Саркозyа, који је жестоко ургирао за војни напад на Либију, и како ће се агресивни милитаристички став донекле промјенити уколико дође до промјене у предсједничком кабинету. Но, реалност је управо супротна - нови предсједник Францис Холанд је подједнако милитаристички настројен као и његов претходник. Управо изјаве предсједника Холландеа најснажније резонирају са састанка који је управо у тијеку.

Поводом почетка данашњег самита у Паризу Холанд је позвао на још жешће санкције против Сирије и већу потпору за побуњенике који се већ мјесецима боре против сиријских власти и предсједника Басхар ал-Ассада.
"Басхар ал-Ассад мора отићи, то је у интересу Сирије, њених сусједа и свих који желе мир у регији. Сиријски режим сматра како је насиље једино рјешење - стога је од есенцијалне важности да Ассад напусти моћ и да се инсталира опозиција на власт", истакнуо је француски предсједник, преноси АФП.

Такођер је позвао на формирање "хуманитарних коридора" који би били успостављени на територију Сирије. Многи стручњаци се слажу како би формирање таквих коридора било чисто кршење територијално суверенитета сиријске државе. О коридорима се говори већ мјесецима, не изненађује ни податак да би ти коридори требали бити успостављени према граници с Турском. Више није никаква тајна да Турска на својем територију тренира припаднике оружане опозиције. Према извјештају листа Тхе Неw Yорк Тимес у томе им директно помаже америчка обавјештајна агенција ЦИА.

Негдје у исто вријеме када је и службено почео самит у Паризу проломила се вијест да је сиријски генерал Манаф Тлас, члан ужег круга око предсједника Ассада, пребјегао на страну побуњеника и како се сада већ налази у Турској. Вијест још увијек није службено потврђена. Треба напоменути како се већ неколико пута спомињало да је Тлас пребјегао, задњи пут у ожујку, но, сваки пут се испоставило да се радило о дезинформацијама.

Абдулбасет Сеyда, вођа опозиционог СНЦ-а, затражио је да се Аннанов план почне проводити под "Чланком 7 УН повеље" која укључује и могућност војне интервенције. "Морају се подузети сви кораци како би се отворили хуманитарни коридори и успоставила зона забране летења", рекао је Саyда истичући како се "режим Басхар ал-Ассада налази пред сломом".

Русија и Кина одбиле су доћи на данашњи самит, као и на претходне самите "Пријатеља Сирије".

Францис Холанд је истакнуо 5 закључних точака на којима би се требало радити:
1) да се одустане од "некажњивост за криминал", сугерирајући како би међународна тијела, као Хашки Суд, требала подићи оптужнице против Ассада
2) имплементација "правих и ефикасних економских санкција"
3) већа потпора за побуњенике, "морају им се дати средства комуникације"
4) хуманитарна помоћ
5) обвеза да ће западне земље "поновно изградити ову прекрасну земљу"

Француски предсједник преузима иницијативу, можда је ово добар тренутак да се подсјетимо како је Француска окупирала Сирију након распада Отоманског Царства и повукла своје трупе тек 1946. Побуњеничка зелено-бијело-црна тробојница датира управо из тог колонијалистичког и окупацијског времена.

Хилари Клинтон: "Русија и Кина ће платити због подршке Асаду"
Наравно, како је то већ и постала пракса на састанцима "Пријатеља Сирије", жестоки говор је одржала и америчка државна тајница Хилларy Клинтон која је данас директно напала Русију и Кину. Можда и у највећем нападу до сада, Клинтон је изјавила: "свима мора бити јасно како ће Русија и Кина платити цијену због потпоре Ассаду".
Великa фрустрација произлази из чињенице да Русија и Кина у УН-овом Вијећу Сигурности редовно блокирају припремљене УН резолуције којима западне силе настоје оркестирати војни удар на Сирију.

http://www.vidovdan.org/index.php?o...d=31362:--q-------q&catid=48:vesti&Itemid=103

ako se Rujama i Kinezima zatresu pertle, od nje (i raspale usa) neće ostati ni dugmići :cepanje:
 
"свима мора бити јасно како ће Русија и Кина платити цијену због потпоре Ассаду".

Ау да неће да их јебe :(

Моје саучешће цару Путину и генсеку Цинг Цанг Длингу.
 
Мислим да ће Русија и Кина знати да одговоре на на ароганцију и безобразлук дотичне,као и "пријатеља".
Јел зна неко како стоји производња црних кеса,нешто се троше у полседње време повећано у "пријатељским мисијама".
 
Kako se zvala ona sto je njenom debilu pop.usila u sred Bjele kuce???

Vjerovatno ni ona nebi mogla ovoliko gluposti progutati...

Да, заиста, шта је са Моником Луински, да ли још чува онај костим који је поштрцао Били у Овулативној соби?
 

Back
Top