Hil: Formiranje ZSO do kraja godine, želimo Srbiju u EU

MOST6

Buduća legenda
Poruka
25.087
A otkud tebi ideja da ćemo mi hteti u EU ?
Pored svih tih uslova koje Brisel postavlja.

I koga vi da evaluirate bre ?

Pogledajte prilog 1299297
Pogledajte prilog 1299298
Mi evaluiramo vas. Ne znam što ti tu nije jasno.

Zbunjeni, Srbija je kandidatkinja za članstvo u EU. To jasno i nedvojbeno implicira kako Srbija želi biti članica EU. Ako pak ne želi, neka Vučić slobodno otkaže pristupne pregovore i stvar će biti riješena. Dotad, mi vas nadziremo. ;)
 

Straks92

Legenda
Moderator
Poruka
68.367

Kurtijev pogrešan argument: ZSO multietnična mnogo više nego što je celo Kosovo​

Bilbordi ZSO

Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti kao glavni argument protiv formiranja Zajednice srpskih opština, što je obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, navodi njenu monoetničnost, a istovremeno ističe da je Kosovo multietnično sa 93 odsto albanskog stanovništva. Činjenice, međutim, govore upravo suprotno, jer u opštinama gde su Srbi većina na Kosovu živi značajan procenat albanskog i ostalog stanovništva, posebno u opštinama Novo Brdo, Gračanica i Štrpce, što bi ZSO činilo daleko multietničnijom sredinom nego što je celo Kosovo.​

Novinar i književnik Živojin Rakočević, koji je predsednik Udruženja novinara Srbije i živi u Gračanici, u izjavi za Kosovo onlajn upozorava da je, kada neko poput Kurtija govori o procentima, to najava opasnosti i inženjeringa.
On ukazuje da su procenti na Kosovu već 70 ili 80 godina netačni, odnosno da nema pouzdanih podataka ni o Albancima ni o Srbima.
"Kurti kao svojevremeno i Franjo Tuđman, vidi da određeni procenat Srba neće naškoditi njegovoj etnokratiji. Mi se igramo nekim zamišljenim brojkama u kojima vlast u Prištini pokušava da kaže - vas nema. Osnovni izveštaji koji, recimo, dolaze iz Peći su - nema Srba - nema problema. I to je suština“, naglasio je Rakočević ističući da je pitanje za Prištinu i međunarodnu zajednicu, da li je to normalno, prirodno i demokratski.
Za Rakočevića nema sumnje – Kosovo je savršeno monoetničko društvo, na kome nema mesta za druge i drugačije, čak ni za one koji misle malo drugačije od vladajuće totalitarne etnokratske ideologije.
"Kosovo je propast bilo kakve ideje o multietničnosti. Ono ne može da prihvati Dragicu Gašić u Đakovici, jednu jedinu. Ne može da prihvati da ona, kao i svaki drugi građanin, sebi kupi namirnice. Ne možete da govorite o multietničkom Kosovu kada vam policajac na prelazu kaže da ulazite na Kosovo i treba da znate albanski. To liči na neku vrstu čuvara logora“, rekao je Rakočević.
Ističe da se istinska multietničnost zadržala upravo tamo gde su Srbi većina, pa je i multietničnost Zajednice srpskih opština realna, neupitna i stvarna.
Rakočević: Srbi 23 godine žive bez slobode
"I to je, nažalost, proces u kojem neke naše sredine pod pritiskom postaju multietničke i menja se etnička stuktura, a tamo gde su Albanci živeli u većini slučajeva i danas žive. Nije problem da u kafiću u Gračanici sede Albanci i da govore albanski, ali jeste problem da na 10 kilometara odatle nađete u nekom restoranu Srbe koji će sedeti i pričati srpski. To gotovo da ne postoji“, konstatuje Rakočević.
Dodaje da se na Kosovu multietničnost održava isključivo zahvaljujući međunarodnoj zajednici i Beogradu.
"Da Beograda nema, za ovih 20 godina, ne bi bilo ni multietničkog Kosova, tako da Beograd podržava i održava u životu multietničnost na Kosovu", naglasio je Rakočević.
Na pitanje hoće li ZSO pomoći da Srbi dobiju prava koja su im garantovana i Ahtisarijevim planom, Rakočević ističe da se ne može razgovarati o obećanim pravima, već da Srbi moraju istog trenutka da dobiju najširi mogući oblik autonomije, jer su 23 godine živeli bez slobode.
"Ne možete nekome ko nema slobode da ponudite daleka prava i naterate ga da to potpiše, sa svešću da nikada nećete primeniti nijedan dokument za koji odlučite da vama ne odgovara. ZSO je nešto što bi moglo da pruži minimum slobode u okviru geta u kojem Srbi žive i što bi trebalo da čuva naša geta. Ali, to se mora desiti sada i odmah, ne potpisom i obećanjima zbog kojih mi i živimo ovako kako živimo“, rekao je Rakočević.
Gogić: Kurtijev etnički ekskluzivitet
Za analitičara Ognjena Gogića Kurtijeve izjave o multietničnosti su cinične, kontradiktorne i neuverljive, pa nije jasno da li se on u svojoj politici rukovodi etničkim ili građanskim načelom.
Gogić za Kosovo onlajn ističe da se Kurtijeva politička platforma zasniva na etničkom ekskluzivitetu, pa se on zalaže za etnička prava Albanaca i njihovo pravo da se ujedine u jednu veliku albansku nacionalnu državu i kada traži ta prava – traži ih po etničkom kriterijumu, dok se, kada odbacuje zahteve Srba, poziva na građanski princip.
"Vrlo je selektivan odnos koji Kurti ima prema tom pitanju, i zato cinično zvuči kada on kaže da je Kosovo multietničko, a onda sam kaže da preko 90 odsto čine Albanci. Ne može Kurti da traži pravo Kosova po etničkom principu, a da onda Srbima ne da prava po etničkom osnovu na samom Kosovu“, ističe Gogić.
On je naveo da je na Kosovu sprovedeno etničko čišćenje Srba i nealbanaca, pa je cinično govoriti o multietničkom Kosovu, dodajući da treba imati u vidu da je smanjen udeo i drugih zajednica koje nisu mogle nikad da se vrate.
Gogić ukazuje i na to da Kurti poteže različite argumente da bi odbacio ZSO, tvrdeći da je monoetnička, ali istovremeno traži formiranje sličnih asocijacija po Srbiji za Albance ili Bošnjake, po etničkom prinicpu.
"Istim argumentima nešto i traži i odbacuje, a to tako ne može da funkcioniše“, napomenuo je Gogić.
On je rekao i da je "pravi“ naziv ZSO – Zajednica opština sa srpskom većinom, iz čega je jasno da u njima Srbi nisu ekskluzivna manjina, već da tu žive i drugi narodi.
"Severna Mitrovica, Štrpce, Novo brdo, Gračanica imaju i značajan procenat Albanaca i drugih manjinskih zajednica, što znači da bi, kao što su te opštine multietničke, i Zajednica bila multietnička, samo što je u njenom slučaju poseban fokus na tome da se kroz nju štite prava srpske zajednice“, rekao je Gogić i podsetio da su i prema Ahtisarijevom planu 10 opština na Kosovu definisano kao opštine sa srpkom većinom.
Gogić napominje i da Kurti prenebregava činjenicu da je najveći broj opština Kosovu – monoetničko, ali da u njima žive samo Albanci i ne samo da u njima nema Srba, nego čak nema ni drugih zajednica, Roma, Bošnjaka, Turaka...
"Kosovo je u potpunosti etnifikovano, da bi on sada osporavao zaštitu Srbima po etničkoj osnovi“, podvukao je Gogić.
U praksi kaže, zaštita manjima nije ostvarena, jer nema volje da se to učini, dok su insitucije Kosova slabe i ne mogu ni Albancima da garantuju prava, a kamo li Srbima.
"ZSO bi mnogo doprinela, i ona je nužna, ali ne i dovoljna. Pored toga važno je i podsećam da Srbi žive i van srpskih opština, pre svega po Metohiji, i te opštine bi ostale van ZSO. Njima je tek potrebna zaštita, da ne bi bili izloženi iseljavanju i nestanku. Zato je, mimo ZSO, potrebno sprovoditi ono što je već obećano u zaštiti njihovih prava“, ukazao je Gogić.
 

Straks92

Legenda
Moderator
Poruka
68.367

Petković: ZSO će biti formirana prema onome što je u Briselu potpisano, a ne kako u Prištini žele​

Petar Petković

Izvor: Kosovo Online
Share on FacebookShare on ViberShare on WhatsappShare on TwitterShare on Email

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je političkim predstavnicima u Prištini da Zajednica srpskih opština neće biti nevladina organizacaija, već da će biti formirana prema onome što je u Briselu potpisano.​

"Predstavnici privremenih institucija u Prištini su pojačali propagandnu kampanju kojom nameravaju da obesmisle koncept Zajednice srpskih opština, tako što pokušavaju uporno da je svode na nivo nevladine organizacije, iako je jasno da Beograd, u svojim nastojanjima da izdejstvuje čvrste i pouzdane mehanizme za zaštitu položaja i prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, neće ni za jotu odstupiti od Prvog briselskog sporazuma i ostalih akata iz dijaloga koji jasno definišu Zajednicu srpskih opština", poručio je Petković u saopštenju za medije.
Petković je dodao da Zajednica srpskih opština nije i da neće biti nevladina organizacija.
"Jer, da je tako, Priština se ne bi godinama svim silama naprezala da izvrda svoje obaveze proistekle iz Prvog briselskog sporazuma. ZSO neće biti ono što bi Besnik Bisljimi ili Aljbin Kurti voleli da bude, već će biti formirana prema onome što je u Briselu potpisano", poručio je Petković.
Petković navodi da je cilj Zajednice srpskih opština da se zaštiti opstanak i omogući prosperitet srpskog naroda na Kosovu.
"I razume da ona može biti uspostavljena samo na način na koji je definisana u briselskom dijalogu, sa suštinskim ovlašćenjima, jer ni Beograd ni Srbi na Kosovu ne bi pristali ni na šta manje od toga. Što se u Prištini budu više opirali stvaranju uslova za formiranje Zajednice srpskih opština sa svim pripadajućim nadležnostima, to će naša odlučnost biti snažnija da se ovo važno pitanje konačno reši", zaključio je Petković.
 

GeorgeV

Buduća legenda
Poruka
31.159
"Kurti kao svojevremeno i Franjo Tuđman, vidi da određeni procenat Srba neće naškoditi njegovoj etnokratiji. Mi se igramo nekim zamišljenim brojkama u kojima vlast u Prištini pokušava da kaže - vas nema. Osnovni izveštaji koji, recimo, dolaze iz Peći su - nema Srba - nema problema. I to je suština“, naglasio je Rakočević ističući da je pitanje za Prištinu i međunarodnu zajednicu, da li je to normalno, prirodno i demokratski.
Za Rakočevića nema sumnje – Kosovo je savršeno monoetničko društvo, na kome nema mesta za druge i drugačije, čak ni za one koji misle malo drugačije od vladajuće totalitarne etnokratske ideologije.
"Kosovo je propast bilo kakve ideje o multietničnosti. Ono ne može da prihvati Dragicu Gašić u Đakovici, jednu jedinu. Ne može da prihvati da ona, kao i svaki drugi građanin, sebi kupi namirnice. Ne možete da govorite o multietničkom Kosovu kada vam policajac na prelazu kaže da ulazite na Kosovo i treba da znate albanski. To liči na neku vrstu čuvara logora“, rekao je Rakočević.
Ističe da se istinska multietničnost zadržala upravo tamo gde su Srbi većina, pa je i multietničnost Zajednice srpskih opština realna, neupitna i stvarna.

Добро, Хрвати свакако и јесу Шиптари, тако да је нормално да Шиптари покушавају да примене принцип Анте Старчевића: Нема Срба, нема проблема.

И једни и други су племена примитивног менталитета, која се сигурно осећају само тамо где су бар 95 %-на већина, а где нису већина, желе да владају већином (као што су Хрвати радили у 2. Југославији, и данас покушавају у БиХ).

Само, за разлику од неких вукојебина у Хрватској, где су Срби дошли у неком историјском моменту постојеће државне формације на том простору, на Косову су Шиптанзе дошљаци.
 

MOST6

Buduća legenda
Poruka
25.087
Добро, Хрвати свакако и јесу Шиптари, тако да је нормално да Шиптари покушавају да примене принцип Анте Старчевића: Нема Срба, нема проблема.

И једни и други су племена примитивног менталитета, која се сигурно осећају само тамо где су бар 95 %-на већина, а где нису већина, желе да владају већином (као што су Хрвати радили у 2. Југославији, и данас покушавају у БиХ).

Само, за разлику од неких вукојебина у Хрватској, где су Срби дошли у неком историјском моменту постојеће државне формације на том простору, на Косову су Шиптанзе дошљаци.
Uvijek neki problemi na Zapadnom Balkanu. Zašto ne možete živjeti u miru i slozi kao mi u Europskoj uniji?
 

Straks92

Legenda
Moderator
Poruka
68.367

Kristofer Hil došao u Bujanovac i stavio tačku na priču o formiranju „Zajednice albanskih opština“ u Srbiji​

„Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje“, rekao je Hil, preneo je portal Bujanovačke.

Ambasador je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da „to s briselskim dijalogom nema nikakve veze“.

https://nova.rs/vesti/politika/kris...bpush&utm_campaign=2023-03-27-Kristofer-Hil-d
 

dulesrbenda

Buduća legenda
Poruka
32.211
Ta zapadna politika je jedna beskonačna politika batina, ucena i nešto malo šargarepe. Posle Kosova biće Sandžak, posle Sandžaka Vojvodina, sve dok Srbija ne bude samo Beograd i okolina.
Ne. Zapad vise nema potrebe da menja granice ovde na Balkanu. I sa Kosovom je zavrsio, trazi se samo jos dovodnjenje nekih stvari u normalu. I cuvena normalizacija.
Sta ce njima nezavisni Sandzak, Vojvodina i novi nemir u Evropi kad vec imaju problem na Istoku.
Zapadu ovde sada odgovara stanje kakvo jeste i ne zele nikakvu promenu.
 

dulesrbenda

Buduća legenda
Poruka
32.211

Обилић

Poznat
Poruka
9.687
Нешто као да није у реду ? :per:
Наравно да није ! :roll:

Отуд народно противљење и код Срба и код отимача.
А шта није у реду ?

Не може нешто за ништа !
Логика која је миленијумима усађивана целокупном живом свету.

Криле, постоји само једно решење које ће сви прихватити,
и нико се неће осећати као коњ коме је под седло стављена шпенадла.

То је размена територија !
Део Космета за излаз на море, ево овако:

razmena teritorija.jpg
 

Patata Caliente

Buduća legenda
Poruka
26.395
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da su odnosi Srbije i SAD sve bolji, kako bilateralni, tako i trgovinski, kao i da su američke investicije u Srbiji vredne 4,5 milijardi dolara.

Hil je za K1 televiziju rekao i da SAD apsolutno podržavaju Srbiju na evopskom putu i da žele da Srbija postane član EU.

- Mnogo je napretka u ekomnomskim odnosima i to je važno. Jedan od glavnih elemenata koje tu imamo je Američka privredna komora. Ovde imamo velike investicije. Velike američke kompanije odlučile su da investiraju ne samo u Srbiju, već i njenu budućnost i njenu sledeću generaciju. Investicije su 4,5 milijardi dolara i to je ozbiljan novac - rekao je Hil.
On je govorio i o rokovima kada bi trebalo da se formira Zajednica srpskih opština i eventualno bude potpisan nemačko-francuski predlog.

- Kada je reč o ZSO, mislim da se govori o razumnim rokovima kada se kaže da je to moguće do kraja godine. Ipak, nisam siguran da se uopšte može govoriti o rokovima već bi ljudi svakodnevno nešto trebalo da čine na tome da dođu do rešenja. Ali, mislim da je realno predložiti da se to sve desi ove godine. Mislim da je ova godina značajna godina i francusko-nemački predlog je pozitivan i može da se sprovede. Pažnja koju Srbija dobija je pozitivna i doživljava se da Srbija u tom procesu veoma dobro nastupa, što sve govori njoj u prilog. Možemo da izađemo na kraj s tim pa da
se onda bavimo interesantnijim temama kao što je unapređenje ekonomskih odnosa i naša interakcija sa Srbijom.

Dodao je da se iz Srbije mnogo izvozi u SAD i konstatovao da geografski jesmo udaljeni, ali da je trgovinsku razmena u porastu.
Što se tiče američkih investicija, Hil ističe da je Evropa odlično tržište i da, ako hoćete da budete uspešni na tom tržištu, morate da vodite računa gde će biti proizvodnja i da budete strateški pozicionirani.
Hil kaže da je uveren da su mnogi odlučili da ta proizvodnja bude upravo u Srbiji, a posebno je impresioniran mladom generacijom u našoj zemlji.
- Mnogi od njih dolaze sa tehničkih fakulteta. Imate uspešne univerzitete, ne samo u Beogradu, već i u Nišu. Sada ću ići u Kragujevac, za koji čujem da ima uspešan Univerzitet. Ono što čini interesantnim da ovde ulažemo jeste što Srbija vodi računa o mladoj generaciji i trudi se da se osećaju sigurnim ovde, da mogu da ostanu i imaju posao - rekao je američki ambasador.
Dodaje da, iako je Srbija dobro mesto za investicije, postoje izazovi, kao što su, kako je rekao, ostaci prošlosti, odnosi sa Moskvom, izazovi kao što je Kosovo.
Takođe, Hil ističe da SAD žele da vide Srbiju u EU.
- Za nas je važno da Srbija postane članica EU, što mi apslolutno podržavamo, jer EU ona predstavlja grupu možda naših najboljih prijatelja na svetu. Stalo nam je da Srbija postane deo EU i da naši odnosi ne budu samo bilaterano dobri, već da bude i deo EU - zaključio je Hil.
Dodaje da SAD podržavaju i inicijativu regionalnog povezivanja Otvoreni Balkan.
- Ono što je potrebno ovom regionu je još dublja regionalna integracija, jer ako ste kompanija koja sa strane gleda gde će da stavi svoje proizvodne pogone, ona gleda da to ne bude tržište samo jedne zemlje, već da tu bude više zemalja. Tako da su inicijative poput Otvorenog Balkana apsolutno odlične inicijative - poručio je američki ambasador.
Sem toga, dodaje, tu postoji još jedna dimenzija, a to je da su tu ideju podržali predsednik Aleksandar Vučić, ali i premijer Albanije Edi Rama.
- Ako se osvnete na istoriju videćete da ste malo kada imali tako dobre odnose Beograda i Tirane, kao danas. To povezujem upravo sa tom inicijativom. Podržavamo takve inicijative, želimo da pomognemo ljudima da pomognu sami sebi, ali to mora biti nešto što potiče iz ovog regiona - zaključio je Hil.
On je poručio da želi da bude deo procesa poboljšanja odnosa Srbije i SAD.
- Veština na koju sam najviše ponosan jeste što sam tu da saslušam ljude i da pokušam da razumem njihove stavove. Mnogo se razlikujemo, ali ono što mogu da garantujem je da me zanima šta ljudi kažu i njihovi razlozi - poručio je Hil.

https://www.telegraf.rs/vesti/polit...edium=android&utm_campaign=push_notifications

Ako je rok za ZSO do kraja godine onda će neki sporazum biti sledeće godine. To može biti i posle izbora proleća 2024. Zato Vučić sada priča da ne moraju izbori ove godine.
Srbija je kompletirala samo 2 poglavlja do sada.

Samo 2 a ima 20+ otvorenih godinama a ima jos da se otvori.

Narocito nece ici sa korupcijom i reformama sudova, nikakve Evrope, Amerike, Rusije, Kine to ne mogu da iskorene u Srbiji. Korupcija je nacin zivota kod Srba, u i van Srbije.
 

Top