Hercegovačke reke

loving tree

Aktivan član
Poruka
1.922
Neretva kod Mostara, fotografija Boris Trogrančić

mostar neretva most.jpg

Sušica kod Trebinja, fotografija Janko Gašić

jazina_trebinje.jpg

janko gasic, jazina, trebinje.jpg

Zalomka kod Nevesinja, fotografija nestvarna blog

nevesinje-ovciji-brod-i-morine-stecci-6.jpg

Vodopad Kravice na Trebižatu, 12 km od Čapljine, fotografija Ross Helen

ross helen.jpg

Bregava, Stolac, fotografija Ivana Kojović
provalije, bregava.jpg

Vodopad Istup u kanjonu Radimlje, Berkovići, fotografije frr. explores

bonjour-ba-istup-.jpg

Istup-Waterfall-vodopad-.jpg

Vodopad na Perućici u Nacionalnom parku Sutjeska (ovo je jugoistočna Bosna, mada po nekima Hercegovina), fotografija Vladimir Vujisić

v. vujisic skakavac.jpg

Po fotografijama izgleda da su im reke mnogo čistije od reka po Srbiji.

Stvar je u tome što taj rastvoreni krečnjak daje rekama predivnu boju. Isto tako rastvoreni krečnjak aktivno prečišćava rečnu vodu i njegova uloga nije samo estetska. A i manja je naseljenost, pa samim tim i manje zagađenja.

Ja sam rođena u Sarajevu i uvek sam se čudila kako Miljacka ima onu odvratnu smeđu boju, boju govneta da prostiš, iako je lokalna reka koja izvire u okolini Sarajeva i protiče samo kroz Sarajevo. Ona povuče mnogo zemlje, pa deluje još prljavije nego što jeste. Čak i na izvoru gde je savršeno čista nema tu boju kakve imaju ove reke.

Poprilicno drugacije te reke izgledaju tokom leta i jeseni, sem Neretve i Trebisnjice skoro presuse. A i njih dve opstaju u tom delu godine zbog akumulacionih jezera.

Proveo sam jednu godinu u JNA u jugoistocnoj Hercegovini-primorju, lomio se po hercegovackom krshu i imam drugaciji dozivljaj toga kraja :)

Edit.
Bio sam u Trebinju i tom delu Hercegovine pre 3 godine, posle 35 godina. Lepi krajevi, cista priroda, predivna Trebisnjica. Cak sam pecao balkansku planinsku passtrmku.

Stvar je u tome što taj rastvoreni krečnjak daje rekama predivnu boju. Isto tako rastvoreni krečnjak aktivno prečišćava rečnu vodu i njegova uloga nije samo estetska. A i manja je naseljenost, pa samim tim i manje zagađenja.

Ja sam rođena u Sarajevu i uvek sam se čudila kako Miljacka ima onu odvratnu smeđu boju, boju govneta da prostiš, iako je lokalna reka koja izvire u okolini Sarajeva i protiče samo kroz Sarajevo. Ona povuče mnogo zemlje, pa deluje još prljavije nego što jeste. Čak i na izvoru gde je savršeno čista nema tu boju kakve imaju ove reke.
Sava i Dunav isto imaju izuzetan biodiverzitet koji deluje kao prirodni sistem za prečišćavanje vode. Dunav je zbog toga na izlasku iz Srbije je začuđujuće čist, s obzirom na to šta sve uđe u njega.

Ali ja više mislim na plutajuće deponije po južnijim krajevima.

Evo još nekih reka na teritororiji bivše Jugoslavije koje imaju jako lepu boju:

Piva, severozapad Crne Gore, fotografija Novak Elčić

piva river, novak elcic.jpg

Zrmanja između Knina i Benkovca

demo-4-1024x576.jpg

Una kod Novog Grada (Bosanskog Novog),zapadna Bosna, fotografije Mladen Trivunić

669654518_18127921381584222_2370429665227837204_n.jpg

una novi mladen trivunic.jpg

Vrbas, malo pre Banja Luke, fotografija Tomas Damjanović

480425512_2480806018923929_2890954821793376924_n.jpg

480657364_2480805798923951_3781956224315777924_n.jpg

Sana u blizini izvora kod Mrkonjić Grada, zapadna Bosna, fotografija Visitor centar Pecka

sana, pecka.jpg

Pliva kod Šipova, zapadna Bosna

usce plive u pljivsko jezero kod sipova.jpg

Cvrčka kod Kotor Varoši, zapadna Bosna, fotografija Vladimir Tadić

cvrka, tadic.jpg

Back