“Henkel” da odgovara za pomor ribe u Rasini i Moravi

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.295
Iako je prošlo 20 dana od masovnog trovanja ribe i drugih životinja u donjem delu Rasine i ušću u Zapadnu Moravu, krivac za ovaj svojevrsni “masakr “živog sveta u dvema rekama ostao je nekažnjen. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je prijavu za privredni prestup protiv firme “Henkel Srbija” iz Kruševca, a ova kompanija je demantovala ispuštanje otrova u reku, tako da se sve na tome završilo.

Sudski postupak nije pokrenut, ali se kompaniji “Hankel” nije obratio niko od istražnih organa, pa će ovaj slučaj, po svemu sudeći, ostati da “čami” u nečijoj fioci.

Iz Ministarstva životne sredine, međutim, poručuju da će istrajati na utvrđivanju odgovornosti i da će tražiti da kompanija “Henkel” odgovara za ovo trovanje.

- Mi ostajemo na svom stavu i tražimo da Tužilaštvo ispita sve što se tiče pomora ribe. Nećemo dozvoliti da se sve zataška. Nažalost, ono što je bilo do nas urađeno je. Na istražnjim organima je da odrade svoj deo posla. Rezultati hemijske analize vode iz vodotoka Rasine 100 metara ispod crpne stanice Župa pokazali su da u momentu uzorkovanja nije bilo rastvorenog kiseonika, a vrednosti amonijaka, biohemijske potrošnje kiseonika, suspendovanih materija i deterdženata su iznad gornje granice za II klasu voda u koju je svrstana reka Rasina – saopšteno nam je u Ministarstvu. Inače, kazna za počinjeni prestup kreće se od 1.500.000 do 3.000.000 dinara.Međutim, kompanija “Henkel” ne prihvata odgovornost uprkos podnetoj prijavi, i ističu da je internom istragom utvrđeno da ova kompanija nije kriva za ono što se desilo.

- Po našim saznanjima, Javno osnovno tužilaštvo u Kruševcu još uvek nije pokrenulo sudski postupak s obzirom na to da nas nadležni sud nije o tome zvanično obavestio. Do ovog trenutka još uvek nismo primili nikakav zvaničan dokument od nadležnih institucija. Što se tiče internih kontrola, sastavni deo primene SHE standarda u kompaniji Henkel Srbija predstavlja sprovođenje svakodnevnih analiza otpadnih voda, dok se detaljne analize sprovode kvartalno. Svim analizama i dodatnim proverama, koje je kompanija “Henkel Srbija” preduzela posle medijskih objava, isključuje se svaka mogućnost da je incident mogao da bude izazvan ili da je u bilo kakvoj vezi sa proizvodnim procesima u našoj fabrici – saopšteno nam je iz “Henkela”.

Milan Milošević, iz Ribočuvarske službe “Rasina plus”, kaže da se posledice trovanja osećaju još uvek, i da će biti potrebno nekoliko godina da se fond riba vrati na pređašnji nivo.

- Bilo je strašno, u dužini od pet kilometara je bilo otrovano sve. Pored riba, u reci su pobijene i pijavice, kao i mnogi vodozemci za koje je utvrđeno da su mnogo otpornije nego ribe, što znači da je zagađenje bilo veoma visokog inteziteta. Sve je fotografisano i zabeleženo, i sve smo predali tužilaštvu. Nije na nama da nalazimo krivca, već na tužilaštvu, ali je krajnje vreme da se prestane sa trovanjem Rasine, jer se redovno barem jednom godišnje desi pomor. Nakon ovog poslednjeg pomora, potrebno je da izvršimo poribljavanje vrstama koje trenutno ne postoje u našoj zemlji, a veoma je teško da ih nađemo i u regionu – kaže Milošević.

Podsetimo, korisnik dela ribarskog područja Srbija, jugozapad, Rasina plus, obavestio je pre dvadesetak dana inspekciju da su ribolovci prijavili da Rasinom iznad ušća u Zapadnu Moravu pluta mrtva riba i teče bela pena. Prema navodima korisnika ribarskog područja, ribočuvari su uspeli da sakupe jedan mali deo uginule ribe od ukupno 300 primeraka. Među prikupljenim primercima bili su potočna mrena, krkuša, mrena, babuška, američki patuljasti som, klen, štuka, bodorka i gaovica.živele zapadne investicije :super:

a pazi ove budaletine što se kupaju u otrovu :dash:
 

Back
Top