Hemijske reakcije

ako ti je PH 2 to znači da je koncentracija H plusa jona 1*10 na -2, HCl=H+ + Cl-(disocijacija) po obrazcu konc jona= c*alfa*n N=1 iz reakcije alfa= 1 jer je jak elektrolit tako da ti je i konc Hcl 1*10 na -2 C=n/v n=c*V i to ti je 1*10 na -3 m=n*m = 1*10 na -3 *36.5 i to ti je to

moze li neko ove zadatke da mi rijesi...??
1. Izračunati masu hloridne kiseline u 100cm3 rastvora kome je ph 2?? (0.0365)g
2.Izračunati zapremine gasova pri normalnim uslovima koji se dobijaju elektroliyom 300 g 10% rastvora natrijum hlorida. (v h2 =v cl2 = 5,74 dm3)

2NaCl + 2H2O=2 NaOH+H2+Cl2
10g:110g=x:300g
x=27.27g NaCl
moraš naći koliko u rastvoru imaš soli i za to ti služi proporcija i sada ti je klasičan stehiometrijski zadatak
n=m/M =27.27/58.5=0.5 mol
2:1=0.5:x za vodonik i isto za hlor tako da ti je to ukupno o.5 mol V=V*22.4=11.2

2NaOH+N2O3=2NaNO2+H2O
n=69g/69g/mol= 1 mol NaNO2 pošto reaguju 2:2 to ti je isto što i 1:1 tako da i NaOH ima 1 mol, kada to pretvoriš u masu m=n*M= 40g e sad ide deo sa rastvorom W=mrs/mr 0.5=40/mr mr=80g
Što se tiče baznih soli računaj valencu OH grupe zajedno sa metalom pa sve to u odnosu na kiselinski ostatak npr. bazni kalcijum hlorid CaOHCl sada gledaš Ca je +2 Oh je -1 to je ukupno +1 pošto je Cl -1 znači ne treba dodavati indekse.Napiši koju so konkretno ne znaš pa da ti objasnim.

Osecam se lakse kad vidim koliko ljudi pored mene nezna hemiju !!!!!! Moja zelja ove godine od Deda Mraza je bila da imam 2 iz hemije,ali sve vise verujem da on ne postoji posto za sada imam 2 komada(Jedan na kontrolnom,a jedan sam dobio na casu posle kontrolnog kad me je prozvala da ponovim ono sto smo imali na kontrolnom). A sad jedno pitanje, moze li neko da mi objasni Fresov postupak ?

e ovako
dovrsiti moguce reakcije
CaBr2+I2
KBr+Cl2
Ag+HCl
ja ovo uopste ne razumijem i ako moze objasnjenje sto je neka reakcija moguca/nemoguca :)
Ovde ti je suština u naponskom nizu što se tiče VII grupe svaki element može da istisne sve ispod sebe. U prvoj reakciji je fazon da li jod može da istisne brom, ako pogledaš u PSE videćeš da je jod ispod broma i da ta reakcija nije moguća. Druga reakcija je moguća jer se hlor nalazi iznad broma i može da ga istisne iz jedinjenja tako da nastaje KCl +Br2. Što se tiče treće reakcije metali koji se nalaze desno od vodonika ne mogu da ga istisnu iz kiseline, obzirom da je srebro desno reakcija nije moguća. Ovo je sve inače mnogo veća problematika i suština je u potencijalu a ovo ti je samo kratak kurs.

Molim vas,treba mi pomoc za hemiju.....nekoliko pitanja.......????

1.Zasto molekulska formula kovalentnog jedinjenja oznacava molekul,a molekulska formula jonskog jedinjenja oznacava formulsku jedinku jonskog jedinjenja???

2.pod brzinom heterogene reakcije podrazumevamo broj uspesnih sudara na jedinici povrsine u jedinici vremena?Objasniti nekom definicijom.......

3.Toplota koja se oslobadja ili vezuje pri hem.reakcijama je ENTALPIJA reakcije....
Objasniti recima.....

4.Kod egzotermnih reakcija toplotni sadrzaj reaktanata je veci od topl.sadrzaja proizvoda i promena reakcione toplote ima negativan predznak.......????

5.U jednakim zapreminama razlicitih gasova pod istim uslovima (p,T) nalazi se jednak broj molekula........

Molim vas obrisite ovu temu,ali tek kad dobijem odgovore...?Hitno mi trebaju......????Hvala unapred........;-)

Evo sreco ja sam se zbog ovog pitanja registrovao na forum xD

1)jedinjenja koja imaju kovalentnu vezu grade molekule koji su stabilni i neutralno naelektrisani (H2O),dok su joni ili pozitivno ili negativno naelektrisani (anioni i kationi) i manje stabilni NH3+
2)broj nastalih molekula/jona (uopste jedinjenja) na jendoj povrsini u jedinici vremena...ne znam sta ti je nejasno... recimo nastaje 1000000 molekula vode iz H i O na 1 cm kvadratnom za 10 sekundi
3)pa toplota ima ulogu u svakoj hemijskoj reakciji,ako se toplota oslobadja tj nakon gradjenja molekula ti epruveta explodira :lol: to je egzotermna reakcija,a ako je toplota POTREBNA da bi se desila reakcija to je endotermna,tj treba uloziti toplotu da bi jedinjenje nastalo
4)pa znaci da se toplota oslobodila i (-) je predznak zato sto nista toplote nije ulozeno da bi se reakcija odigrala, recimo da stavis H i O u posudu od 10 litara dobices mozda kap vode za dan ako ne zagrijavas smjesu, jer je tim atomima potrebna toplota da bi nastalo jedinjenje
5)znaci da svi gasovi nemaju istu gustinu... recimo broj molekula kiseonika koji ima vece molekule od vodonika ce biti isti kao i broj molekula vodonika na metru kubnom

nadam se da ti je bar nesto sad jasnije :-)

moze li neko ove zadatke da mi rijesi...??
1. Izračunati masu hloridne kiseline u 100cm3 rastvora kome je ph 2?? (0.0365)g
2.Izračunati zapremine gasova pri normalnim uslovima koji se dobijaju elektroliyom 300 g 10% rastvora natrijum hlorida. (v h2 =v cl2 = 5,74 dm3)

PH=-logH+
2 = -logH+
H+ = 10^-2
H+ = 0,01 mol\dm^3

n = c*V
n = 0,01 mol\dm^3*0,1 dm^3
n = 0,001mol

m = n*Mr
m = 0,001 mol* 36,5 g\mol
m = 0.0365 g

Evo sreco ja sam se zbog ovog pitanja registrovao na forum xD

1)jedinjenja koja imaju kovalentnu vezu grade molekule koji su stabilni i neutralno naelektrisani (H2O),dok su joni ili pozitivno ili negativno naelektrisani (anioni i kationi) i manje stabilni NH3+
2)broj nastalih molekula/jona (uopste jedinjenja) na jendoj povrsini u jedinici vremena...ne znam sta ti je nejasno... recimo nastaje 1000000 molekula vode iz H i O na 1 cm kvadratnom za 10 sekundi
3)pa toplota ima ulogu u svakoj hemijskoj reakciji,ako se toplota oslobadja tj nakon gradjenja molekula ti epruveta explodira :lol: to je egzotermna reakcija,a ako je toplota POTREBNA da bi se desila reakcija to je endotermna,tj treba uloziti toplotu da bi jedinjenje nastalo
4)pa znaci da se toplota oslobodila i (-) je predznak zato sto nista toplote nije ulozeno da bi se reakcija odigrala, recimo da stavis H i O u posudu od 10 litara dobices mozda kap vode za dan ako ne zagrijavas smjesu, jer je tim atomima potrebna toplota da bi nastalo jedinjenje
5)znaci da svi gasovi nemaju istu gustinu... recimo broj molekula kiseonika koji ima vece molekule od vodonika ce biti isti kao i broj molekula vodonika na metru kubnom

nadam se da ti je bar nesto sad jasnije :-)

Brate jel znas kad je otworena owa tema u februaru...
Al tnx,u swakom sluchaju,i ja sam to isto radio zato shto Sanja92,ja i Princess92 idemo u istu shkolu i predaje nam ista profesorka (olosh najgori) swi smo to poprawili i uspesno zawrsili... :)

Back