Evo sreco ja sam se zbog ovog pitanja registrovao na forum xD
1)jedinjenja koja imaju kovalentnu vezu grade molekule koji su stabilni i neutralno naelektrisani (H2O),dok su joni ili pozitivno ili negativno naelektrisani (anioni i kationi) i manje stabilni NH3+
2)broj nastalih molekula/jona (uopste jedinjenja) na jendoj povrsini u jedinici vremena...ne znam sta ti je nejasno... recimo nastaje 1000000 molekula vode iz H i O na 1 cm kvadratnom za 10 sekundi
3)pa toplota ima ulogu u svakoj hemijskoj reakciji,ako se toplota oslobadja tj nakon gradjenja molekula ti epruveta explodira

to je egzotermna reakcija,a ako je toplota POTREBNA da bi se desila reakcija to je endotermna,tj treba uloziti toplotu da bi jedinjenje nastalo
4)pa znaci da se toplota oslobodila i (-) je predznak zato sto nista toplote nije ulozeno da bi se reakcija odigrala, recimo da stavis H i O u posudu od 10 litara dobices mozda kap vode za dan ako ne zagrijavas smjesu, jer je tim atomima potrebna toplota da bi nastalo jedinjenje
5)znaci da svi gasovi nemaju istu gustinu... recimo broj molekula kiseonika koji ima vece molekule od vodonika ce biti isti kao i broj molekula vodonika na metru kubnom
nadam se da ti je bar nesto sad jasnije :-)