Hemija - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Winkler, šta uslovljava supstituciju kod alkina (ima veze sa položajem vodonikovog atoma u odnosu na trostruku vezu)?
Zapisali smo nešto o tome, ali se to zapisano ne podudara sa onim u knjizi..
Jedino ako misle na građenje acetilida srebra i bakra.Supstitucija nije karakterisitčna za nezasićena jedinjenja.Msm šta ćeš supstituisati u molekulu alkina???Ima adicija, koja je osnovna karakteristika svih nezasićenih jedinjenja i odvija se po Markovnikovljevom (ili anti Markovnikovljevom) pravilu.
Vidi da li si dobro zapisao.U knjizi se govori samo o adiciji na nezasićenim jedinjenjima.

Verovatno je prof. tako napisala da bi nas manje zbunila, da, u pitanju su acetilidi.
Ako su acetilidi u pitanju onda je odgovor sledeći:Acetilide mogu da grade samo terminatli alkini tj. alkini koji imaju trostruku vezu na kraju niza (ili početku, kako se uzme) zato što samo ti alkini imaju izuzetno slabo (ali dovoljno) kisele vodonikove atome koji mogu biti "supstiruisani" jonima Ag+ ili Cu+.
Npr:1-butin može da gradi acetilide dok 2-butin ne može.
To je sva mudrost.
Pozdrav.

Aham.. Ja sam u svesci zapisao belešku, da supstitucije ima samo ako je vodonik u direktnoj vezi sa trogubom vezom, mada mi se to sad čini prilično nerazumljivo.

Pa to je isto što sam ti ja napisao.Ukoliko je vodonik u direktnoj vezi sa trostrukom vezom to automatski znači da je reč o terminalnom alkinu kao što sam ti i napisao.
Crtaj formule pa ćeš videti.

Poslednja izmena:
1. Лака со је смеша калијум-хлорида и натријум-хлорида. Користе је у исхрани особе са
повишеним крвним притиском. Колико је потребно раствора сребро-нитрата концентрације
5% за таложење хлорида у узорку који садржи 14,9 g калијум-хлорида и дупло већу количину
натријум-хлорида.

2. Колико молова соли настане ако помешамо по 10 g раствора калцијум-хидроксида,
концентрације 37% и сумпорне киселине концентрације 49%?

ako neko ima strpljenja da mi uradi ovaj zadatak.

unaprijed hvala

Poslednja izmena:
1. Лака со је смеша калијум-хлорида и натријум-хлорида. Користе је у исхрани особе са
повишеним крвним притиском. Колико је потребно раствора сребро-нитрата концентрације
5% за таложење хлорида у узорку који садржи 14,9 g калијум-хлорида и дупло већу количину
натријум-хлорида.

2. Колико молова соли настане ако помешамо по 10 g раствора калцијум-хидроксида,

unaprijed hvala
Ovde nema šta da ne bude jasno.Samo malo razmisliš i dođeš do zaključka:
m(KCl)=14,9g;n(NaCl)=2*n(KCl)
AgNO3+NaCl---->AgCl + NaNO3; AgNO3+KCl-----> AgCl + KNO3
Imaš masu KCl i n(NaCl) a treba samo primenom najjednostavnije stehiometrije da izračunaš masu AgCl koja nastaej reakcijom sa datim masama KCl i NaCl i na kraju ih sabereš.
Dobijenu masu AgCl prevedeš u molove.Taj broj molova AgCl je jednak broju molova AgNO3.Sad kad znaš broj molova AgNO3 znaš i broj grama (m=n*M)).Masu rastvora dobiješ iz: m=m(AgNO3)/W.
2.Drugi zadatak je osnovni zadatak sa viškom supstance.
w=msupst./mrast. => m(Ca(OH)2)=W*mrastvora;m(H2SO4)=W*mrastvora
Dobijene mase prevedeš u molove.Molove uporediš jer kalcijum-hidroksid i H2SO4 reaguju u odnosu 1:1 tj. koliko molova hidroksida toliko i kiseline.E sad, neke supstance će imati više nego što treba.Tvoj proračun se mora zasnivati na broju molova supstance koja je limitirajući reagens.
Npr.Ako imaš 1molNaOH i 0.8molHCl a znaš da oni reaguju 1:1, možeš zaključiti da je 0,2mol-a NaOH u viški tako da ćeš za proračun mase dobijenog NaCl-a koristiti samo podatak o broju molova HCl jer je to limitirajući reagens (tj. reagens koga ima manje jer ne možeš vršiti proračun prema supstanci koja je u višku).
Dao sam ti detaljno obrazloženje zadataka.Tvoje je samo malo da sedneš i sve ovo,što sam ti sažvakao, primeniš.
Pozdrav.

P.S.Pošto vidim da si aktivan i na drugim forumima (pod imenom kiseonik,sjever...) na kojima postoje ljudi koji odgovaraju na pitanja iz hemije, pitam se da li ti želiš da ti odradimo celu zbirku ili ti je cilj da sam uz našu malu pomoć skapiraš logiku rada i pripremiš se kako treba za TAKMIČENJE iz hemije????Ovako mi ovo izgleda na sve osim na pravu pripremu za takmičenje.Na takmičenju dolaze znatno teži zadaci od ovih.

Poslednja izmena:
Ovaj deo foruma je namenjen (Paganko ispravi me ako grešim) ljudima koji su pre svega pokušali da reše zadatak i koji RAZMIŠLJAJU o materiji u vezi koje postavljaju pitanje. Ružno je doći na forum i PROSUTI svoj domaći koji će NEKO uraditi za njih bez da su se imalo pomučili.
Od sad, bar što se mene tiče, ću odgovoriti samo na one probleme iz hemije koje je neko pokušao da uradi uloživši svoj trud i vreme, da shvati i reši problem ali mu na žalost nije pošlo za rukom, kao što i ja ulažem trud i vreme da sve ovo otkucam i obrazložim.
Pozdrav.

Радио сам како сте написали и опет није исто рјешење. Нема везе, хвала Вам на помоћи, изгледа да ја нисам за такмичење, па се повлачим.

поздрав
OK.Nisam lepo pročitao zadatak.Kaže se da je količina NaCl duplo veća od količine KCl tj. masu KCl prevedeš u molove i pomnožiš sa 2 te na taj način dobiješ količinu ( a jedinica za količinu je MOL) NaCl.

Poslednja izmena:
натријум-хлорида.

unaprijed hvala

KCl + AgNO3----> AgCl + KNO3
NaCl + AgNO3--->AgCl + NaNO3
m(KCl)=14,9g =>n(KCl)=0,2mol-a; n(NaCl)=0,2*2=0,4mol-a
Iz reakcije vidiš da 1molKCl reaguje sa 1mol-om AgNO3(a to je 170g) dok će reakcijom 0,2 mol-a izreagovati X g AgNO3:
1mol KCl-------170g AgNO3
0,2mol-a-------X=>m(AgNO3)=34g
Isto uradiš i za NaCl:
1molNaCl------170g
0,4mol--------X=> m(AgNO3)=68g
m(AgNO3)ukupno=68g+34g=>m(ukupno)=102g
Imaš 5% rastvor AgNO3 na raspolaganju tj. W=0,05 => m(rastvora)=m(AgNO3)/0,05=> mrasv.=102g/0,05=>m=2040g tj 2,040kg 5%-tnog rastvora AgNO3 je potrebno za reakciju sa 14,9gKCl i duplo veća količina (to je caka jer kad kažu količina misle na broj MOLOVA).
Jel sad ok?
Drugi zadatak je stvarno lak.Imaš čak i u zbirci za osnovnu školu taj tip zadataka.

Poslednja izmena:
Evo ga jedan lep zadatak za razmišljanje a sa testa je za Republičko takmičenje iz 2009.:
Укупна маса реaктаната, елемената за синтезу амонијака, била је 180 g. Након реакције осим амонијака било је и 112 g азота који није изреаговао. Колико је било молова реактаната у смеши?

Mislim da je zadatak bio namenjen ovom što je postavio gomilu zadataka. Onako napamet mislim da ti je rešenje dobro.
Šta bre vi srednjoškolci hoćete :) Za vas nisu ovakvi zadaci.Zadatak je namenjen Kiseonik-u (hahahaa....kako ovo čudno zvuči) jer se sprema za takmičenje. Inače, rešenje nije 8 molova.

Poslednja izmena:

Back