1. Лака со је смеша калијум-хлорида и натријум-хлорида. Користе је у исхрани особе са
повишеним крвним притиском. Колико је потребно раствора сребро-нитрата концентрације
5% за таложење хлорида у узорку који садржи 14,9 g калијум-хлорида и дупло већу количину
натријум-хлорида.
2. Колико молова соли настане ако помешамо по 10 g раствора калцијум-хидроксида,
концентрације 37% и сумпорне киселине концентрације 49%?
ako neko ima strpljenja da mi uradi ovaj zadatak.
unaprijed hvala
Ovde nema šta da ne bude jasno.Samo malo razmisliš i dođeš do zaključka:
m(KCl)=14,9g;n(NaCl)=2*n(KCl)
AgNO3+NaCl---->AgCl + NaNO3; AgNO3+KCl-----> AgCl + KNO3
Imaš masu KCl i n(NaCl) a treba samo primenom najjednostavnije stehiometrije da izračunaš masu AgCl koja nastaej reakcijom sa datim masama KCl i NaCl i na kraju ih sabereš.
Dobijenu masu AgCl prevedeš u molove.Taj broj molova AgCl je jednak broju molova AgNO3.Sad kad znaš broj molova AgNO3 znaš i broj grama (m=n*M)).Masu rastvora dobiješ iz: m=m(AgNO3)/W.
2.Drugi zadatak je osnovni zadatak sa viškom supstance.
w=msupst./mrast. => m(Ca(OH)2)=W*mrastvora;m(H2SO4)=W*mrastvora
Dobijene mase prevedeš u molove.Molove uporediš jer kalcijum-hidroksid i H2SO4 reaguju u odnosu 1:1 tj. koliko molova hidroksida toliko i kiseline.E sad, neke supstance će imati više nego što treba.Tvoj proračun se mora zasnivati na broju molova supstance koja je limitirajući reagens.
Npr.Ako imaš 1molNaOH i 0.8molHCl a znaš da oni reaguju 1:1, možeš zaključiti da je 0,2mol-a NaOH u viški tako da ćeš za proračun mase dobijenog NaCl-a koristiti samo podatak o broju molova HCl jer je to limitirajući reagens (tj. reagens koga ima manje jer ne možeš vršiti proračun prema supstanci koja je u višku).
Dao sam ti detaljno obrazloženje zadataka.Tvoje je samo malo da sedneš i sve ovo,što sam ti sažvakao, primeniš.
Pozdrav.
P.S.Pošto vidim da si aktivan i na drugim forumima (pod imenom kiseonik,sjever...) na kojima postoje ljudi koji odgovaraju na pitanja iz hemije, pitam se da li ti želiš da ti odradimo celu zbirku ili ti je cilj da sam uz našu malu pomoć skapiraš logiku rada i pripremiš se kako treba za TAKMIČENJE iz hemije????Ovako mi ovo izgleda na sve osim na pravu pripremu za takmičenje.Na takmičenju dolaze znatno teži zadaci od ovih.