GreyLord
Aktivan član
- Poruka
- 1.508
Šta je to standardni rastvor? A kakav je ako je primarni ili sekundarni?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Standardni rastvor je rastvor tačno poznate koncentracije.Koristi se u najčešće u Volumetrijskim metodama analize i koncentracija mu se zaokružuje na četiri decimale (npr. C(KMnO4=0,0986mol/l). Primarni standardni rastvori se pripremaju od supstanci koje nazivamo primarnim supstancama a sekundarni od sekundarnih supstanci.Šta je to standardni rastvor? A kakav je ako je primarni ili sekundarni?
Hvala na opširnom odgovoru. Kako znaš ovako puno o hemiji, hemijski fakultet?
Nisam u gimnaziji, već u medicinskoj (farm. tehn.), pa imam analitičku.![]()

1. Колико cm3 36%-ног раствора хлороводоничне киселине, густине ρ=1,18 g/cm3 треба да
реагује са металним цинком да би се целокупна количина издвојеног гаса адирала на 4,2 g
пропенa?
pozdrav!!!
Dopuna: 11 Feb 2012 8:49
2. Стари бронзани топ тежак 1,2 t претопљен је да би се од те бронзе излила звона тежине по
720kg. За колико звона је било довољно бакра из топовске бронзе, ако она садржи 90% бакра, а
бронза за звона садржи 25% бакра. Који се елемент, осим бакра, налази у овој легури? Напиши
његов назив или симбол.
ako znaš uradi bilo bi mi od velike pomoći
veliko h v a l a
Dopuna: 11 Feb 2012 8:51
3. Одређивањем процентног састава елемената у 800 g смеше гипса и кречњака утврђено да
смеша садржи 1,8% угљеника. Колико молова ових соли се налази у смеши?
U redu je da ne znaš neke zadatke ali ove klasične stehiometrijske moraš znati.1. Koliko se grama neutralne soli dobija reakcijom fosfor(III)-oksida sa 20 g natrijum-hidroksida? R:7,875g
Hvala unapred!
Mogu da ih uradim ali ne želim.Koja je korist od toga ako ti uradimo sve zadatke.Ti se, koliko se ja sećam, spremaš za takmičenje.Zato sedi,, radi i kad ne budeš znao kako dalje postavi konkretno pitanje.ako biste mogli uraditi i predhodna 4 zadatka do neba bi bio zahvalan.
koliko god se trudio ne dobijam pravo rješenje kako je u zbirci
p o z d r a v!!!
1.Kad se preračuna greška koju si napravio u odnosu na rešenje vidiš da ona iznosi svega 1,2% što je zanemarljivo malo tako da možeš računati da si zadatak tačno uradio.Pa ne misliš valjda da je zadatak jedino tačno urađen ako se tvoje rešenje 100%-tno poklapa sa navedenim u knjizi.znam ljuti ste pa zašto bi i radili onako zadatke, ali Vas ipak molim nije da nisam pokušavao uraditi ali ipak ne uspjevam doći do tačnog rješenja.
1. u zbirci je rješenje 25,2*10na 23 a ja sam dobio rješenje 25,5 *10 na 23 pa neznam gdje je greška.
3. zadatak ne dobijem 7 grama kalcijum oksida kako je u rješewu nego 3,5 e zato mi je neophodna pomoć
4. neznam
koliko se god trudio nemogu rješiti sam
puno pozdrava
Nema na čemu. Prvo pogledaj zadatak, onda zamisli situaciju,sagledaš je i vidiš šta je ponuđeno od podataka a šta se traži.Ne bi trebalo da imaš probleme sa rešavanjem zadataka.Profesorica me odabrala jer sam prošao školsko takmičenje, Trudim se iako ne izgleda tako, Sa profesoricom ne radim zadatke nema vremena da nas bolje sprema tako da se snalazim kako znam, tj vama dosađujem. Ove zadatke koje ste mi uradili od velike su mi pomoći, nije mi imao ko pokazati. Sad su mi jasni.
Imam želju za učenjem, trudiću se još više.
mnogo vam hvala na odvojenom vremenu.
p o z d r a v